Explore Tanzania
Explore Tanzania
Delen

Enigszins verdwaasd bij Albert Heijn rondgelopen

Beste Marloes en Marjolijn,

Dank jullie wel voor de mooie reis! We zijn weer thuis, en dat is ook heel fijn. Ik heb enigszins verdwaasd bij Albert Heijn rondgelopen. De wasmachine draait om het rode safaristof uit de kleren te wassen. De  vraag is of dat mijn machine net zo goed zal lukken als de dames van Matemwe.

Zoals de kinderen zeggen: het was een echte Reis. Een reis waarbij we ook heel veel afstand hebben genomen van school en werk, goed uitgerust zijn, en zoveel nieuwe indrukken hebben opgedaan dat het geleid heeft tot totale verfrissing. Het was dus ook absoluut Vakantie! Temeer daar we behoorlijk zorgeloos konden zijn. Alles liep als een trein. Als er al eens iemand te laat was waren wij dat zelf….. Er was niets wat niet klopte, en ook de samenstelling van de reis zouden we precies weer zo doen. Hooguit misschien nog een nachtje extra in Stone Town, want dat vonden we ook zo leuk (we kwamen terecht in de feesten ter afronding van de Ramadan, heel gezellig en kleurrijk. Onze stadskinderen vonden het prachtig. Bovendien is Swahili House een superleuk sfeervol hotel). Allerlei muizennesten die ik in mijn hoofd had gehaald kwamen niet op ons pad; geen slangen, geen giftige spinnen, geen diarreeverwekkende virussen, en zelfs de eerste mug zagen we pas op Zanzibar. Wat wel op ons pad kwam waren heel veel aardige mensen en meer dieren dan we hadden kunnen dromen. In Moshi konden we even acclimatiseren bij onze vrienden. Hoewel.. . mijn vriendin nam me gelijk mee naar haar poli in KCMC. Ik moest even slikken, maar vervolgens werd daar ook gewerkt en gelachen, net als in het ziekenhuis waar ik zelf in Nederland werk. We hadden een erg leuke dag met de  z'n allen. Zo namen we een kijkje op de school van de kinderen, waar jullie vroeger ook op hebben gezeten en aten's avonds bij de Moshi Club. Severin kwam ons de de volgende dag ophalen in Pamoja Guesthouse. Wat troffen we het  met hem, zo'n leuk mens. Hij paste op ons, geen moeite was te veel en hij paste zich ogenschijnlijk moeiteloos aan aan ons gezin met drie pubers. We voelden ons op ons gemak, en hebben ook veel gelachen. "Very good question!" is een standaard uitdrukking geworden in ons gezin. Hij heeft ons veel verteld, natuurlijk over de natuur, maar ook de politieke situatie in Tanzania en de wereld, de geschiedenis, gezinsleven etc. Ook als we op tijd in het kamp wilden zijn om nog een spelletje te kunnen doen voordat het donker werd begreep hij dat. We hebben trouwens in geen jaren zoveel spelletjes gedaan als in de afgelopen weken. Heerlijk, zo weinig schermen en internet. 

Het mooist vond ik de interactie tussen de dieren: twee groepen olifanten die naar elkaar toeliepen en elkaar ontmoetten aan de rand van het moeras, de samenwerking tussen de wildebeasts en de zebra's, de leeuw met prooi, waar vervolgens de hyena's mee aan de haal gingen, en daarna de gieren, en tussendoor de jakhals. We hebben veel jonge dieren gezien, drie luipaarden, een cheetah, een neushoorn (in de verte) en prachtige, statige giraffen. Een hoogtepunt was de crossing van de Mara River door tienduizenden wildebeasts. We stonden erbij en keken ernaar. Ook de variatie in landschappen was heel mooi. We hadden noch Tarangire, noch Lake Manyara, noch de Ngorongoro Krater, noch de Serengeti willen missen. De mix van verschillende overnachtigslocaties was heel goed, allemaal zo prachtig gelegen en goed verzorgd. En inderdaad, de olifanten liepen voor de tent, en we hoorden een leeuw en hyena's vlakbij. We genoten ook wel van de luxe van de Tarangire Safari lodge in Tarangire en van Rhotia Valley Tented Lodge. De kinderen hebben totdat het pikdonker was gevoetbald met de kinderen van Rhotia, en Saar heeft de koe gemolken. Allemaal waardevolle herinneringen. Met enige spijt in het hart namen we afscheid van Severin en de Serengeti.De vliegreis naar Zanzibar vanaf de airstrip vonden we wel spannend, in zo'n eng klein vliegtuig, help! Ook dat viel uiteindelijk eigenlijk wel mee, en we zijn veilig aangekomen op Zanzibar. Daar hadden we een heerlijke week. Matemwe Beach Village is zo'n leuk verblijf, met zulke aardige medewerkers. En alles is tot in de puntjes verzorgd, heerlijk eten ook! We kwamen al snel in de ruststand, hebben veel gelezen en gezwommen. De kinderen ontmoetten er andere leuke kinderen, met wie de facebookadressen werden uitgewisseld. Een snorkeltrip met One Ocean was echt een succes. Zomaar dolfijnen onder ons langs zien zwemmen, alsof het allemaal nog niet genoeg geweest was!

De terugreis verliep vlekkeloos, en vanmorgen landden we een kwartier voor tijd op Schiphol. 

En nu ben ik blij en dankbaar dat we veilig thuis zijn. We gaan de verhalen vertellen en zullen zeker de goede ervaringen met Explore Tanzania en Wayo delen.

Heel veel dank en groeten van de Anja, Frank, Sarah, Thijs en Aron.