Explore Tanzania
Explore Tanzania
Delen

Gezellige gids met dosis humor

TANZANIA MAART 2011

Doel van het bezoek was de wildparken voor de 2e keer te zien maar nu vlak na het korte regenseizoen laatste week februari. Het eerste bezoek was in het droge seizoen (september). De eerste nacht verbleven wij bij Arusha in Rivertrees Country Inn, gelegen in een mooie tuin met wat schichtige maar o zo nieuwsgierige apen. De lodge leent zich prima voor een rustig begin. Ontbijt was keurig verzorgd. Na het onbijt wachtte James ons op. Dat was een hartelijk weerzien en wij zouden de volgende dagen veel van zijn kunde en kennis over de parken vernemen. Wat een uitstekende en gezellige gids met een beste dosis humor. Daarna hebben wij die dingen gedaan in de parken, die we nog niet eerder hebben gedaan. Arusha National Park: kanotocht met gidsen, die een goed oog hadden voor de natuur (flora en fauna). Veel gezien met als hoogtepunten hippo met jong op ca 30 m, flamingo’s wegrennend en opvliegend, kraanvogel, waterbokken, groene slang en python na zijn/haar maaltijd laag boven het water in een acacia van heel dichtbij, ibissen, diverse roofvogels. En dat alles in de stilte van de kano.
In Tarangire mochten we genieten van de vele, vele olifanten (ca 1500 op een middag verspreid over het park). Verder was het opzienbarend dat in dit seizoen er geen gnoes en zebra’s te zien waren, maar wel vele andere dieren (o.a. leeuwen, struisvogels, prachtige vogels, waterbokken, bavianen).
Na het korte bezoek aan het Tarangire Park met 2 nachten in de Tarangire Safari Lodge met prima tented lodges en eenvoudig eten op naar de Serengeti om de trek van de gnoes en zebra’s te gaan bekijken. Het seizoen was duidelijk anders dan gemiddeld. Amper regen gevallen en daardoor erg droog en dus stoffig. Helaas onderweg een stervend gnoekalf van ca 1-2 dagen oud gezien midden op de rijweg. Van moederdier niets te zien.
Vanuit Ndutu Safari Lodge aan de rand net buiten de Serengeti aan de zuidzijde hebben wij diverse gamedrives gemaakt in de wijde omgeving van Ndutu met als apotheose terecht komen midden in enige honderdduizenden gnoes en zebra’s. Waar je keek, alleen maar dieren. Daarnaast nog de volgende hoogtepunten: jagende leeuwen, hoog zwangere leeuwin, tientallen gieren bij een kadaver, nieuwsgierige giraf die om de auto heen liep (de jeep stond midden op de weg en de giraf kennelijk in de weg), buffels, kory bustards (zwaarste vliegende vogel, ca 17 kg), secretarisvogel en alle soorten antilopen van zeer klein (Duiker en Dik Dik) tot groot (Hartebeest en Elandantilope). De lodge ligt mooi met uitzicht in de verte op het meer. De ‘tuin’ is domein van allerlei dieren vooral veel prachtige kleine vogels, die een bad komen nemen zoals de veelkleurige love birds en tortelduiven. Wij zagen deze keer impala’s, zebra’s, hagedissen, een hyena door de ‘tuin’ lopen. Prima eten en mooi uitzicht tijdens het eten zolang het nog niet donker is. Durf eens de lokale pap van mais, best lekker.
Vanuit de Serengeti even langs de bovenrand van de Ngorongono krater om er even een blijk in te werpen bij prachtig helder weer om daarna een nachtsafari te maken in het Lake Manyara Park. Met slechts 1 auto in het park met een gewapende ranger en 2 gidsen met een groot zoeklicht op pad in het volledig duister. Een aparte en niet te missen ervaring. Allerlei nachtdieren gezien: o.a. grazende hippo’s, stekelvarkens, bush babies, nachtvogels met o.a. een grote uil, slapende apen, onrustige impala’s. Geslapen in Kirurumu Tented Lodge, mooi uitzicht, prima eten en bagage wordt opgehaald door Masai in traditionele kleding.
Hiermee kwam een einde aan 6 prachtige dagen, waar James op zijn eigen wijze het nodige aan toevoegde door op plekken te komen waar anderen niet of nauwelijks kwamen. De 1 april grap waarbij iemand werd verzocht om mr G. Raf te bellen op een bepaald nummer (bleek London Zoo te zijn) zullen we niet meer vergeten.
Met pijn in het hart namen we voor de 2e keer afscheid van James en de mooie parken om onze weg ter vervolgen naar Zanzibar, waar we stadstour hadden gepland. Geslapen in het mooie Tembo hotel - pal aan zee en dicht bij de binnenstad van Stone Town - met koloniale invloeden en sfeervolle met authentieke meubels ingerichte kamers, grote bedden (twin kamer) met een ruime klamboe. Gegeten o.a. bij Sambusa Two Table, een huiskamer restaurant met heerlijk lokaal eten met een glaasje water. Reserveren via de lobby noodzakelijk en even een taxi regelen voor de heen- en terugreis. Slechts 2 tafels met plaats voor elk 8 personen. Een aparte niet te missen ervaring. De stadstour, geregeld via de lokale reisorganisatie, ging op een pole pole manier langs vele bezienswaardigheden en een leuke niet te diepgaande uitleg over historie en andere achtergronden.
Na 2 nachten Stone Town op naar Mafia waar we verbleven bij Kinasi Lodge. Dit was echt het beste ‘hotel’ dat we in 2 reizen naar Tanzania hebben gezien en ervaren. Prachtige ligging in een oude kokospalmplantage met een goed zwembad en mooi uitzicht van de zeegerichte lodges over de lagune. Het eten was eenvoudig maar van een aparte klasse qua smaak en bereiding. Voldoende variatie voor 5-6 dagen. De hoogtepunten daar waren het zwemmen met walvishaaien (plankton eters en volkomen ongevaarlijk) en voor ons als snorkelaars de 2 tochten naar de riffen met een prachtige onderwaterwereld (mooier dan bij Mnemba de vorige keer). Het personeel en (nieuwe Zweedse) management zijn goed op elkaar ingespeeld en er zit bij hen allen een positieve niet te opdringerige gedrevenheid om het de gast naar de zin te maken. Als je daar bent geweest is het Europese tempo er echt wel uit. Pole pole.
Tot slot onze grote dank aan Marloes c.s. voor de wederom uitstekende organisatie van de gehele reis.

Ankie en Peter
Arnhem