Explore Tanzania
Explore Tanzania
Delen

Kilimanjaro Trekking Shira route

Allereerst de aankomst in Ilboru Safari Lodge. Een prachtig en verzorgd hotel c.q bed en breakfast waar vriendelijkheid je als open armen tegemoet komt midden in Arusha. 
Op dag 1 draait het allemaal om de briefing, waar je je internationale vrienden voor de komende acht dagen zal ontmoeten. De route wordt uitgelegd en andere praktische zaken. Daarna kun je met een zeker en nieuwsgierig gevoel nog genieten van wat Arusha of het hotel te bieden heeft. De volgende ochtend, laat maar komen ‘de berg’! In een kleine jeep stoet rijden we naar de ingang van het Nationale park Londorossie. Om daar vervolgens in te tekenen voor je 8 daagse verblijfsgebied, de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika! De spits bijten we af met een korte wandeling naar het kamp Shira One op 3550 meter hoogte. Na een heerlijk eerste diner met de groep een korte en goede briefing van de leiders voor dag 2. Met een vroege sunset sluiten we de dag af. 
Dag 2 staat in het teken van wandelen over het prachtige Shira Plateau met uitzichten tot in het oneindige. Na een wandeling ten behoeve van de acclimatisatie slapen we bij kamp Shira Hut op een hoogte van 3840 meter. Na een diner met een meer gevormde groep vervolgen we dag 3 met een wandeling naar Moir Hut. De noordelijke ijsvelden begeleiden deze wandeling, wat een prachtig verrijkt uitzicht geeft. We slapen deze nacht op een hoogte van 4200 meter. De top komt al langzaam dichterbij! We maken nog een wandeling naar 4700 meter voor acclimatisatie. Met een ruimtelijk uitzicht op de horizon en rotsgebergte. 
 
Gewend aan het ritme van de berg met het basic leven kom ik tot de conclusie dat de Shira route de mooiste route is. Met rustige kampen, weinig andere groepen onderweg ontdek ik dat ik deze mening deel met de ervaren leiders. Dag vier begint eveneens met een warme doch verfrissende woshi woshi (emmer water). We lopen naar Lava Tower voor een lunch van soep voor het vochtgehalte! Deze dag is bijzonder vanwege de wandeling naar de ruines van de oude hut bij de Arrow Gletsjer, hoogte is 4800 meter! Tevens belangrijk voor het natuurlijke evenwicht van het lichaam in deze hoge natuur!
 
Na een hele koude nacht op naar Karanga Camp. Deze wandeling gaat door een gebied met een ietwat andere vegetatie -af en toe een klein watervalletje- wat deze route onder andere bijzonder maakt.
We wandelen naar 4000 meter. Waar de top zichtbaar is en je doel steeds meer waar wordt. Waar je je bewust wordt van de immense hoogte waarop je je bevindt. Waar je ziet dat de enige weg nog omhoog is!
 
De afgelopen nacht was op een groter kamp, jambo andere groepen! Vroeg in de ochtend gewoon weer lopen, stapje voor stapje, vergeet geen water te drinken! We lopen naar het kamp wat onze thuisbasis is voor de beklimming naar de top! Genaamd Barafu Camp op 4600 meter. Deze wandeling wordt afgewisseld door steile rotsen met af en toe een straaltje water en losse stenen. Aangekomen op 4600 meter een lunch en daarna, gehuld in bewolking, koesteren wij onszelf in onze slaapzak voor de meest speciale nacht van ons leven! Om middernacht worden we gewekt voor een kopje thee. Verstand op nul, hoofdlampje op en lopen maar. Adem in, adem uit, het enige wat telt is je lichaam. Te midden van een koude nacht onder een hemel vol met sterren. Boven je schijnen sliertjes hoofdlampjes van anderen en ligt de top bij elke stap iets minder verstopt! Zodra de zon op komt weet je waar je het voor doet! 
 
Je hebt het gehaald en jezelf overwonnen! Na deze prestatie volgt de afdaling. Eerst nog naar Barafu Camp en later in de middag naar 3800 meter Mweke Camp. Met de blik achteruit zie je een plek waar je van zeggen kunt: ‘daar ben ik geweest!’. 
 
Op de laatste dag wandelen we naar Mweke Gate via het regenwoud. Daar wacht de bus ons op om ons te brengen naar ons eindpunt, Ilboru Safari Lodge. Na een echte douche een gezellig diner, vrolijke zingende felicitaties van het personeel. Na afscheid van je hechte internationale vrienden begint het echte leven weer. Met een trots gevoel naar huis. ‘Kilimanjaro, Hakuna Matata!’
 
Hartelijke groeten,
Annebeth