Explore Tanzania
Explore Tanzania
Delen

Mooie reis naar Tanzania en Zanzibar


Dag Marjolijn en Marloes,

Wat een mooie reis naar Tanzania en Zanzibar! Naast jullie goede organisatie valt en staat zo’n reis met een goede gids. Dat zit aan de reisverhalen af te lezen meestal wel goed. Ook wij hebben het getroffen. Jombi Ole Kivuyo is opgegroeid in een traditioneel Masaai dorp en door zijn ouders naar school gestuurd. Daar is hij zijn dromen achterna gegaan en, uiteindelijk ook door een aantal jaren verblijf in Europa, gevormd tot een ondernemende, intelligente en welbespraakte safarigids. Naast dat werk, wordt hij uitgenodigd om presentaties te geven over de hele wereld en heeft meegewerkt aan onderzoek voor o.a. National Geographic. Voor ons was hij vooral ook een onderhoudende gids. Goed op de hoogte maar ook erg plezierig in de omgang.
De aftrap in Arusha was goed. In het donker vanaf Kilimanjaro airport heb je geen flauw idee hoe de omgeving er uitziet. Uiteindelijk een hobbelige (‘welcome in Africa’) weg naar de Karama Lodge en een mooie ontvangst aldaar in een sfeervolle lodges. ‘s Avonds laat nog een maaltijd en dan slapen voor onze eerste gamedrive naar Arusha National Park. Achteraf blijkt dat een ‘opwarmertje’ want in vergelijking met de volgende parken die we zullen zien, is het hier nog erg rustig met grote beesten. Wel zijn de black and white colobusapen te zien die we verder niet meer zullen tegen komen. Maar ook blue monkeys en natuurlijk bavianen. De kanosafari over een meer was leuk, met name door aan de oever in het riet te liggen en een nijlpaard met jong te aanschouwen dat zich om de paar minuten liet zien. Verder zoals gezegd nog wel erg rustig met andere dieren.
Na Arusha stond de reis naar Tarangire op het programma. Zoals Jombi ons voorspelde, wijzigt het landschap steeds enorm. Vanuit de drukte van Arusha stad vertrekken we een weidse wereld in. Af en toe een Massai dorpje en uiteindelijke een lange hobbelige en stoffige weg naar het Tarangire National Park. Vanaf de entree zien we een enorme hoeveelheid dieren. Veel olifanten die hier ten opzichte van de andere parken in grote getalen voorkomen. Prachtig om ze bijna geruisloos met tientallen achter elkaar een paar meter voor de safariauto voorbij te zien gaan. Een grote kudde gnoes die ons vast voorbereiden op hun bijzondere gedrag in grote kuddes. Als er één gaat rennen dan gaan ze allemaal. De zebra’s volgen maar op meer beheerste wijze. Hier in Tarangire laten ze een enorme stofwolk achter.
Tarangire Safarilodge is uniek. Een sublieme ligging, heerlijk op het terras de enorme vlaktes bekijken met de regelmatige verdeelde vegetatie, de bijna droog liggende rivier en de groepen beesten die op zoek zijn naar schaduw. Ook de tented lodges zijn sfeervol, het hoofdgebouw is een fantastische plek om te relaxen en heerlijk te eten en te drinken. We zijn niet wakker geworden van de beesten rondom de tenten maar er waren, zoals gebruikelijk schijnt te zijn, de nodige beesten in de buurt waaronder een leeuw.
Daarna vertrokken we richting Lake Manyara en verbleven de eerste nacht in Migunga Forest Camp. Lake Manyara was na de overweldigende ervaringen in Tarangire wel wat minder. Een relatief klein park dat echter door de ligging aan het bijna droog liggende meer (‘zoutvlakte’) wel weer een heel ander karakter heeft. Ook hier echter veel minder dieren te zien, wellicht ook door de droogte. ‘s Avonds werd dat gecompenseerd door de nachtsafari die we hadden geboekt. Weliswaar minder grote maar wel veel kleine beesten en vogels die overdag weer nauwelijks zichtbaar zijn. Een stekelvarken, bushbabies, een kameleon zijn aantal voorbeelden die de zoeker met een lamp voorop de motorkap van de safariauto ontdekte. Het is wel heel bijzonder dat hij dat voor elkaar krijgt, in het pikkedonker steeds schijnend van links naar rechts en dan plotseling de gids en de ranger achter het stuur waarschuwen dat er weer wat te zien was. De moutainbikesafari die we de volgende dag hadden geboekt door het dorpje Mto wa Mbu was een welkome afwisseling van alle safariactiviteiten tot dan toe. Eerst met grote vaart een berg af en dan door de bananenplantages en de opvallend groene omgeving om en door het dorpje heen. Erg leuk en bijzonder. De kinderen en inwoners waren wel wat toeristen gewend wat onder andere af te meten was aan de veelvuldige vragen van de kinderen om pennen! We hebben ons ook als echte toerist gedragen en de ‘authentieke/ambachtelijke’ houtsnijderij een leuke omzet bezorgd. Na afloop een bijzondere lunch, diep in het dorp bij een lokale inwoner die vanzelfsprekend wel voorbereid was om lokaal te koken voor toeristen. Een heel bijzondere ervaring en een aanrader voor iedereen die op bezoek gaat, zeker met kinderen!
Daarna op weg naar onze tussenstop richting Ngorongoro. Die stop was er in Karatu in Tloma Lodge. Ongelofelijke luxe, na een lange weg over oranje gravelwegen, een soort oase achter een aantal grote muren. De basis is een kleinschalige koffieplantage (echt heerlijke koffie!) en daarom heen door het vele sproeien prachtig groen gras en enorme bloemrijke en kleurige borders. Fantastische lodges en een heerlijke veranda om lekker een boek te lezen. Natuurlijk een mooi zwembad, kortom prima plek om te vertoeven voor een dag. Daarna richting de Ngorongoro krater. Helaas veel mist op de rim van de krater die we lang af hebben gereden om aan de andere kant van de krater te komen. Eenmaal afgedaald, ervaar je bijzondere omgeving waarin je terecht bent gekomen. Waar je ook kijkt, de wand van de krater is altijd te zien. Desondanks kan je er behoorlijke afstanden rijden en is de diversiteit aan wildleven erg groot. Gelukkig hebben we hier neushoorns gezien hoewel een goede verrekijker wel noodzakelijk was. Maar ook andere dieren waren volop te zien. Bijzonder is bijvoorbeeld dat er zich ondanks de droogte een grote poel water bevind waar veel nijlpaarden zitten.
De reis vanuit de krater richting de Serengeti was zo mogelijk nog meer bijzonder. Jombi nam niet de hoofdweg maar dwars door enorme groene bergachtige landschappen langs rustig gelegen Massai dorpjes. We kwamen vrijwel niemand tegen en verwonderde ons over de rust. Heel langzaam veranderde het landschap in zoals we ons de uitgedroogde Serengeti voorstelden. Die droogte trof ons letterlijk toen we de laatste uren richting Ndutu Safari lodge echt onder het stof arriveerden. Zelfs met dak, ramen en deuren dicht kwam het stof naar binnen en we hebben ons vaak afgevraagd hoe het mogelijk is dat Jombi toch de weg wist. Het bleek echter geen probleem, heeft een bijzonder ervaring opgeleverd en de volgende ochtend was de auto weer helemaal schoon! Helaas hebben we van de lodge en omgeving minder kunnen genieten. We kwamen laat aan en vertrokken ook weer vroeg om de lange reis naar het noorden van de Serengeti te voltooien. Ook hier besloot Jombi een andere weg te nemen en verlieten we het westen van het park om door twee dorpjes met bevolking van de Ikoma stam te rijden. Jombi had hier geholpen met onderzoek naar het ogenschijnlijk tegenstrijdige belang tussen mens en natuur (‘Heartbreak on the Serengeti’; National Geographic).
Aan de Noordzijde reden we het park weer in en laat in de middag kwamen we in het green camp aan. Ook weer een bijzondere ervaring hoe je midden door de natuur rijdt, niets herkenbaars ziet als kampeerplek, geen aanwijzingen en toch op enig moment voor een paar kleine tentjes stopt. De omschrijving primitief past hooguit bij het uiterlijk van de tentjes en de was- en toiletplaats. De verzorging is beter dat in mening top hotel of restaurant. Een kampvuurtje wordt aangemaakt, een glaasje wijn wordt ingeschonken, wat hapjes gebracht, warm water voor de douche (met een straal die beter is dan de verblijven tot dan toe) in de stortbak, echt onvoorstelbaar prettig allemaal. De gamedrives werden gekenmerkt door de verkenning van het gebied rondom de Mara River. De beroemde oversteekplaats voor de kudde gnoes. We hadden geluk om de eerste keer een ‘rustige’ overgang te zien waar echter twee gnoes het niet haalden en onder onze ogen werden verorberd door de krokodillen. De tweede keer was een overweldigende hoeveelheid gnoes die als echte kuddedieren achter elkaar het water insprongen en een immense migratie van de dieren richting Kenia veroorzaakten.
Als we Jombi mochten geloven, was niet uitgesloten dat ze komende dagen weer terugkeerden, het is maar net of éé gnoe bedenkt dat het gras aan de andere kant toch groener is, de rest volgt vanzelf.
Na drie nachten op weg naar de vliegstrip in de Serengeti en in een 12 persoonsvliegtuigje richting Zanzibar. Ook hier stond weer iemand klaar die ons naar Matemwe Beach Village bracht. Heerlijk om na alle safari-ervaringen lekker lui op het strand te kunnen liggen. De huisjes lagen fantastisch, vlak aan het strand. Lekkere strandbedden, handdoeken, een prachtige zwembad en ook hier weer heerlijk eten en drinken in het uitstekende restaurant. De wifi verbinding bracht voor onze kinderen ook weer een andere wereld terug… De tweede dag hebben we een Spice Tour gemaakt waar in een paar uur de vele (geïmporteerde of door de Sultan geschonken) kruidenplanten, struiken en bomen werden gepresenteerd en de veelheid aan smaak en reuk door ons werd ervaren. Een onderhoudende uitleg door twee jonge afrikanen en natuurlijk ter afsluiting nog wat handel gedreven. Na een paar dagen hebben we nog een snorkelexcursie ondernomen bij het Mtemba Atol. De duik en snorkelexcursies waren al ver van te voren volgeboekt en we hadden eigenlijk geluk de laatste dag nog mee te kunnen. De meerderheid ging duiken maar snorkelend zwommen we tegen een groep van zeker tien dolfijnen aan die de duikers niet hadden gezien. Op niet meer dan twee meter afstand een geweldige ervaring, ook boven water als die vinnetjes zo aan je voorbij zwemmen. Er werd op twee verschillende plekken gedoken en gesnorkeld en ook bij de tweede keer hadden we geluk hoewel onze boot toen wel achter de dolfijnen aan ging en daarmee de spontane ontmoeting van de eerste keer niet werd gehaald. Daarna over het prachtige ondiepe rif en de ervaring alsof je in een zeeaquarium zwemt vol met kleurrijke vissen. Super om zo ook het leven onder water in Afrika te mogen ervaren. Ter afsluiting zijn we twee dagen in Stone Town geweest om zo ook wat stadse cultuur op te snuiven. De omschakeling is groot maar desondanks ook waardevol geweest om te beleven. De islamitische cultuur, de ramadan die net gaande was, de smalle drukke straatjes, de bedrijvige markt, de prachtige houten deuren, erg mooi allemaal.
De tweede dag toch maar met een bootje naar Changuu Island om de reuzenschilpadden te bewonderen. Een fantastische ervaring deze hele reis die we iedereen aan kunnen bevelen. De organisatie was prima. Vooraf goede informatie en tijdens de reis uitstekend overgenomen door de lokale organisaties waar jullie zaken mee doen.

Hartelijk dank en hopelijk nog eens tot ziens!
Piet, Godelieve, Jitske, Hilko en Aukje Huizinga