Explore Tanzania
Explore Tanzania
Delen

Safari in Tanzania

Na enkele jaren te hebben uitgesteld om uiteenlopende redenen moest het er dan eindelijk van komen: op safari in Tanzania.

Met z’n drieën, ondergetekende, René en Miranda vertrokken we zaterdag 24 mei richting Arusha Tanzania. Tijdens de eerste 9 dagen werden we vergezeld door een gids die ons van park tot park vergezelde, de beste spotplekken kende en tekst en uitleg gaf over de flora, de fauna en de bevolking van Tanzania.

Het 1e park dat wij aandeden was Tarangire: minder bekeken maar wonderschoon en vooral heerlijk rustig; dachten wij…..Toen we de nodige olifanten, giraffen, apen en zebra’s hadden waargenomen voelden we ons de koning te rijk in onze grote jeep met open dak alwaar we door op de stoelen te staan een uitstekend uitzicht hadden op het landschap. Opeens worden we vanuit de flank op een oorverdovend gegrom getrakteerd: 2 leeuwen hadden zich in het hoge gras verschuild en werden door onze jeep op dezelfde wijze verrast als wij –en onze gids –door hen.

Van dichtbij zagen we ze paren, hetgeen de 1e memorabele gebeurtenis, maar zeker niet de laatste, van onze vakantie werd. Onder bomen met een wijds uitzicht op een moeras gingen we in the middle of nowhere lunchen. We keken nog eens goed om ons heen: - geen leeuwen in de buurt?- alvorens aan onze lunch te beginnen. Voor degenen die wel eens in Zuid-Afrika zijn geweest: in Tanzania staan de parken in verbinding zonder hek met het omliggende gebied: de dieren zouden dus overal naar toe kunnen.

Na Tarangire gingen we naar Lake Manyara alwaar we wederom de mooiste dieren zagen. We wilden ook graag wat van de lokale bevolking zien en bezochten daar een weeshuis, een ziekenhuis en een school. Met name de arme omstandigheden gecombineerd met een altijd vriendelijke houding gaf ons alle drie reden tot nadenken: wat een verwende nesten zijn wij eigenlijk in Nederland. Zeker toen we ’s avonds alleen in het park dineerden omringd door 4 koks en de geluiden van de dieren om ons heen hoorden: een heel bijzondere ervaring die werd gecompleteerd door een safari by night: tijdens een nightsafari zie je amper iets maar hoort veel: terwijl de gids met zijn zeer sterke lamp de bomen en struiken afzoekt naar de nachtdieren.

Het hoogtepunt vormde de migratie van de gnoes en de zebra’s in de Serengeti. Tijdens onze periode liepen er meer dan 10.000 gnoes en 10 duizenden zebra’s rond die naar een waterrijker gebied in het noorden trokken richting Kenia. We logeerden hier in een fantastische lodge met uitzicht op de dieren in het lager gelegen dal. ’s Avonds werden we echter wel naar onze tent vergezeld door de Maasai (bevolking): er zou maar eens een leeuw verdwaald zijn.

Onze safari werd na 1,5 week afgesloten in Ngorongoro: een vulkaan waar zich in de krater vele dieren bevinden. Hier zagen we de laatste van de Big Five: de neushoorn - de olifant, leeuw, luipaard, buffel hadden we al eerder gezien. 

We besloten onze vakantie op het eiland Zanzibar: een islamitisch eiland dat bekend geworden is om Freddy Mercury, de kruiden en de slavenhandel. Een bezoek aan een oude slavenkerker, aan de lokale markt en aan de plantages met de vele kruiden en groenten en fruit vormden onze belangrijkste activiteiten buiten het resort. Het weer was mooi, de mensen wederom superaardig en het eten een feest. Het was een vakantie om nooit te vergeten.

Marcel Serlier