Explore Tanzania
Explore Tanzania
Delen

Schat aan kostbare herinneringen

Donderdag zijn we thuisgekomen met een schat aan kostbare herinneringen. De reis met ons gezin met drie kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar is een onvergetelijke ervaring geweest. Alles was tot in de puntjes geregeld en we zijn zo verwend door alle lieve mensen op onze weg. Dankzij onze gids Christopher hebben we veel geleerd over de natuur maar ook over de inwoners van Tanzania; over hun armoede en honger maar ook over hun solidariteit en kracht, over geduld en over vriendschappen, over hakuna matata…
De overnachtingen waren al een belevenis, de koloniale sfeer van Rivertrees Country Inn, het magnifieke uitzicht op het dal bij Tarangire Safari Lodge waar je gezeten voor je huisje de olifanten, giraffen, gnoes en nog veel meer ziet lopen èn hoort als je in bed ligt. En het avontuur van onze kinderen toen de waterleiding van hun huisje van door de olifanten s&rsuo;nachts werd afgebroken. Het verblijf bij Joris en Maryse in Rhotia Valley Tented Lodge waar we ‘s avond met elkaar bij het haardvuur kropen en luisterden naar de verhalen over hun ervaringen met de bewoners van het dorp en de kinderen in het weeshuis. En dan het toppunt; vanuit je tent het uitzicht op de opkomende zon boven de Seregeti , je veilig voelen terwijl je weet dat het wild vlakbij is, de douche die, na een dag vol stof, voor je klaar hangt, het kampvuur, de vrolijke crew en het heerlijke eten wat ze daar voor elkaar weten te krijgen. En met z’n vijven in één tentje, omdat de mieren één nacht in colonne over ons bed marcheerden, was erg krap maar wel een grappige herinnering.
In Tarangire zagen we honderden olifanten, vele giraffes, antilopes, gnoes, zebra’s , de leuke dikdiks en komische wrattenzwijnen, struisvogels die elkaar het hof maakten, mangoesten, prachtig gekleurde vogeltjes, gieren, arenden, bavianen, twee leeuwinnen met hun zes welpen die vlak voor de auto aan het spelen waren. Hier zien we ook veel, soms eeuwen oude, baobab bomen. In Lake Manyara zien we oerwouden maar ook open grasvelden waar honderden olifanten grazen en nijlpaarden liggen te luieren in de zon. Vanuit de verte zagen we vier neushoorns in de Ngorogoro krater. Veel dichterbij, naast alle dieren die we eerder al zagen, nu ook een cheeta, de kori bustard, hartenbeesten, de mariboe en in de groene sprookjesachtige oases aan de rand van de krater veel apen en prachtige boomsoorten zoals de wurgboom en de worstenboom die echt vol saucijsjes lijkt te hangen. In de Serengeti zien we het gras ieder keer anders kleuren door de stand van de zon. We zien er drie leeuwen broers waarvan één druk bezig is zijn vrouwtje weg te houden bij zijn broers en we zien haar gedekt worden, verder hyena’s (we horen ze ‘s nachts ook vaak lachen), topi’s, jakhalzen, krokoldillen, nijlpaarden. De rivier de Mara is prachtig en als na lang wachten op de oversteek van de gnoes dan eindelijk die eerste gnoe gaat.. overweldigend om dit mee te maken, tienduizenden gnoes komen als een colonne mieren vanuit de verte aanlopen en lijken nu allemaal tegelijk naar de overkant te willen. De krokodillen slaan hun slag als er gnoes wegdrijven of door een gebroken poot de kant niet meer op kunnen. Na één uur denderend geraas en grote stofwolken stopt het plotseling; de rest blijft staan voor de volgende oversteek. Dankzij de inschatting en het geduld van Christopher staan we er met onze neus bovenop en realiseren ons dat we heel veel geluk hebben gehad dat we dit mochten zien.
Bij Matemwe Beach Village in Zanzibar liggen er mooie bloemetjes op de bedden, is het eten heerlijk en ook hier wil iedereen het je naar de zin maken. Met blote voeten door het witte poederzand vanuit je huisje zo naar het strand lopen waar ‘s morgens de vrouwen bij eb zeewier aan het verzamelen zijn en waar je later in de middag, bij vloed, lekker in de golven kan springen. Snorkelen met een vrolijke groep begeleiders, wat afdingen op de souvenirs in Stone Town en met een spice- tour zien waar de specerijen in de potjes in mijn keuken vandaan komen. Heerlijk om op deze manier onze safari af te sluiten.
Onze dank voor het regelen van deze gewelige belevenis aan Marloes en Marjolijn en aan Wayo Africa voor het leveren van een fantastische gids.

Anton, Tineke, Eefje, Luuk & Berend