Explore Tanzania
Explore Tanzania
Delen

Uitgebreid reisverslag


Beste Marloes en Marjolijn,

Even een “korte” impressie. Mochten jullie meer details willen dan vernemen we dat graag.

Heenvlucht: prima en op tijd geland, in no time langs de autoriteiten, doordat we al een visum hadden.
Transfer: prima geregeld, nog eerder dan gepland in de lodge.
Karama Lodge: nog even iets lekkers gegeten en gedronken, was allemaal prima en goed kunnen slapen
George: betere gids zal moeilijk zijn te vinden, goed, bekwaam en interessant mens met een goed gevoel voor humor.

Manyara: uniek kampement (Green Camp), wat een idyllische plek, verzorging uitstekend, wat een beleving, alleen het douchen en de toiletgang al, prachtig park, mooie wandelsafari.

Serengeti: (Green Camp) kampement met uitstekende verzorging, wat een gebied en wat een beleving, migratie kunnen zien;

Ngorogoro: uitzicht over het kraterdal is al iets heel bijzonders, maar binnenin geweldige dag gehad, we prezen ons gelukkig dat er maar 30 auto’s waren en niet zoals we hoorden in het hoogseizoen 850.

Rhotia: prachtige tent, Evelien en Arjen boden een voortreffelijke verzorging, genoten van het zwembad. Gelukkig konden we afspreken dat we na de tweede nacht pas na de lunch weg hoefden zodat we even de tijd hadden om bij het zwembad  te chillen.

Arusha: zie boven, inmiddels vertrouwd

Reis naar Mahale: liep als een trein, alles op tijd, kwamen de nieuwe beheerders (Dees en Kim) van het kampement in Mahale al op het vliegveld tegen en zij reisden met ons mee. Overgewicht bagage geen punt.

Transfer per boot: uitstekend verlopen 

Kungwe Beach Lodge: waren de enige gasten, hadden de mooiste tent, gids Given uitstekend, prachtig meer, safari naar de chimps was een hoogtepunt, ongeveer twee uur te midden van een groep kunnen verblijven. Een stelletje zat overigens op 300 m van het kamp de hoofdmeute op twee en een half uur lopen, gelukkig waren afgezien van ons tweeën slechts één andere groep van vier, zodat er geen sprake was van filevorming. De hele grote baas kwam toevallig op bezoek en met hem kennis gemaakt, e-mailadressen uitgewisseld en hij had al een berichtje voor mij achtergelaten, zal proberen contact te blijven onderhouden, bijzonder mens.  Klein minpuntje: moest voor al dat geld dat dit gebeuren per dag moest kosten het biertje en het glaasje wijn nu niet inbegrepen zijn. Voor 4 halve liters bier, twee flessen witte wijn en twee flessen rood moest ik nog 180 dollar afrekenen en 45 dollar voor een fles Zuid-Afrikaanse sloeber van inkoop 4 dollar vond ik grof. Ik ga dit ook nog zelf neerleggen bij de chief.  

Reis naar Mafia eiland met twee tussenlandingen verliep perfect. We kwamen zelfs een uur te vroeg aan, wat zich oploste doordat iemand op het vliegveld zo goed was even te bellen.

Lodge (Butiama Beach): een plaatje, wat een locatie, we waren de eerste gasten van het seizoen, Maura en Moise weten wat hospitality is, eindelijk eens overvloed aan heerlijke visgerechten met de geur van Italië ( flesje witte wijn 11 euro en ook daar moet iedere fles worden ingevlogen), prachtig kunnen duiken, prima zwembad, goede verzorging, prachtige wandeling langs het strand, heerlijke 4 dagen in een paradijs.

Vlucht naar Dar: keurig op tijd

Aankomst Dar: precies op tijd, ruim een kwartier gewacht, maar geen gids! Zagen vanuit de lucht een enorme verkeersopstopping op de weg van het vliegveld naar Dar. Zouden jullie eens willen navragen hoe dit heeft gezeten? Besloten gebruik te maken van het gratis aanbod ons af te zetten op het internationale gedeelte van het vliegveld en hebben daar in een cafetaria met airco de tijd doorgebracht met lezen en schrijven, Els had even de tijd voor de sociale media. 

Alle lunchboxen (een maal ontbijtbox in Arusha) waren goed gevuld en bevatten meer dan we op  konden. Overal hebben we meer dan ok gegeten.

Terugvlucht: ok, we landden op Schiphol zonder enige vertraging, met de auto naar huis via familie.

Samengevat: het was de duurste reis van ons leven, maar exclusief en uniek, we ervaarden het als een opfrissende huwelijksreis, zoals dat behoort bij een goed huwelijk. We hebben er een heel goed gevoel aan overgehouden. Afgezien van Dar verliep alles op rolletjes en heel easy. Els en ik zijn nogal avontuurlijk aangelegd, kunnen goed kamperen, zijn flexibel en beschikken over een goede conditie. Het is heel terecht dat jullie de reizigers vooraf goed informeren. Wij zijn er heel gelukkig mee deze reis helemaal in het begin van het seizoen te hebben gemaakt (eind mei/ begin juni). Wellicht was deze reis ons later in het seizoen tegengevallen, omdat het dan heel veel drukker kan zijn. De migratie zat nu redelijk dichtbij vanaf het kamp gerekend 80 km naar het noord westen (en de gnoe’s liepen in grote aantallen naar het zuid oosten!). De twee grote game reserves zuidelijker gelegen zijn naar we begrepen hebben ook heel bijzonder, minder bekend (minder duur?) en wellicht dan minder druk. Dat kan iets zijn voor een andere keer. Binnenlandse vluchten hebben iets heel grappigs, maar omdat je zo laag vliegt ook iets bijzonders. Tanzania heeft ongekende mogelijkheden als avontuurlijk vakantieland, waar we ons geen seconde onveilig of unhappy hebben gevoeld met plezierige, meestal vrolijke mensen. De temperatuur en het weer  waren geweldig: in Serengeti twee avonden een regenbui aan het begin van de avond, ’s avonds koelde het af zodat je goed kon slapen, overdag zo tegen de dertig graden, vaak half bewolkt, maar nooit klam en vochtig en altijd een lekker windje. Op Mafia was het niet vochtig of drukkend, het koelt het ’s nachts veel minder af maar het blijft heel aangenaam.

Paul van Dijk