Veelgestelde vragen

A

Aankomst- en vertrektijden Schiphol

Via www.schiphol.nl kun je de vertrek- en aankomsttijden van je vluchten bekijken. Het is handig als je je abonneert op een notificatiedienst, dan word je (of degene die je wegbrengt/ophaalt) automatisch op de hoogte gehouden van de actuele vluchtinformatie.

Aankomst op vliegveld Tanzania

Bij aankomst op het vliegveld van Tanzania; Dar es Salaam, Kilimanjaro of Zanzibar, wacht een chauffeur van Explore Tanzania je op in de aankomsthal. Je herkent hem aan het naambord van Explore Tanzania.

Adres voor thuisblijvers

Zorg ervoor dat je reis bij de thuisblijvers bekend is. Twee weken voor vertrek krijg je de reispapieren toegestuurd. Hierop vind je de namen van je hotels in Tanzania en de contactgegevens van het safaribedrijf en/of de contactpersoon op locatie. Geef aan thuisblijvers ook het adres en telefoonnummer van het kantoor van Explore Tanzania in Apeldoorn door. Mocht het nodig zijn, dan kunnen zij contact met Explore Tanzania opnemen.

B

Bagage algemeen

Neem niet teveel bagage mee!
Op het e-ticket van je internationale vlucht staat hoeveel kilogram en hoeveel stuks bagage je (gratis) mee mag nemen op je vlucht. Op de website van de luchtvaartmaatschappij vind je ook de toegestane afmetingen van je bagage (KLM). Je kunt beter een rugzak of zachte tas meenemen dan een (harde) koffer. Grote en harde koffers passen niet in de safari jeep en in de kleine vliegtuigjes naar bijvoorbeeld Zanzibar. Voor binnenlandse vluchten mag je maximaal 15 kilo (soms 20 kg) meenemen, inclusief handbagage. (Wat voor jou van toepassing is, vind je in de reispapieren.) Houd je aan deze regels, ze zijn er voor je veiligheid. Kom je toch aan met zware bagage, dan loop je het risico dat je bagage niet mee mag of dat je hiervoor een extra stoel moet betalen.
Reis je samen met anderen? Verdeel jullie bagage dan over meerdere koffers of reistassen. Mocht er onverhoopt een verloren gaan of zoekraken, dan heb je in ieder geval nog een deel van je bagage.
Sluit je bagage af met een hang- of cijferslotje. Op de luchthaven kun je bagage laten sealen (verzegelen), als je dat veiliger vindt.

Handbagage
Je mag één stuk handbagage en één accessoire (bijvoorbeeld een laptop) mee aan boord nemen in het vliegtuig. Scherpe voorwerpen mogen niet in je handbagage. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de luchtvaartmaatschappij. Hierop vind je ook informatie over de vloeistoffen die je mee mag nemen aan boord.
Neem wat (onder)kleding, toiletartikelen en eventuele medicijnen mee in je handbagage (in het vliegtuig), voor het geval je koffer zoek raakt of niet op tijd aankomt.

Hier vind je een korte video en een paklijst voor je reis. Hierin staat wat je het beste mee kunt nemen op je safari, strand- of bergsportvakantie.

Bagage voor bergsporters

Je gids controleert tijdens de briefing voorafgaande aan de beklimming of je de juiste (hoeveelheid) bagage bij je hebt. Voorkom dat je bagage méér weegt dan 15 kilo. Dit is het maximum gewicht dat de dragers mogen dragen.

Handbagage
Zorg ervoor dat je deze spullen in je handbagage (in het vliegtuig) hebt, voor het geval je koffer zoek raakt of niet op tijd aankomt:

    • waterdichte bergschoenen (hoog en stevige wandelschoenen categorie B of C). Draag je schoenen al tijdens je vlucht, je hoeft deze dan niet apart mee te nemen in je handbagage
    • waterdichte jas
    • pet of hoed
    • zonnebril (die je ogen helemaal beschermt)
    • fleece trui/vest (dik en dun)
    • lichtgewicht broek (géén spijkerbroek)
    • waterdichte broek
    • twee paar wandelsokken
    • hoofdlamp en extra batterijen
    • zonnebrandcrème (minimaal factor 25, liefst 50, max. 100 ml per flesje)
    • eventuele medicijnen

Hier vind je een paklijst voor je reis. Daarin staat wat je het beste mee kunt nemen voor je Kilimanjaro beklimming.

Beste reistijd

Wil jij weten wat een goede tijd is om door Tanzania te reizen? Bekijk dan onze pagina ‘Beste reistijd Tanzania‘.

C

Communicatie

Telefoon
De landcode voor Tanzania is +255.
Met je mobiele telefoon heb je bijna overal in Tanzania bereik, behalve op erg afgelegen gebieden. Het is goedkoper om een Tanzaniaanse simkaart te gebruiken dan te bellen met een Nederlandse simkaart. Tanzaniaanse simkaarten en prepaid beltegoed zijn daar wel te koop, maar beter online in Nederland.

Internet
Bijna alle hotels en lodges hebben WiFi. In de grotere steden zijn internetcafés.
Of creëer je eigen WiFi hotspot met we.stream. In de safarikampen is niet altijd WiFi aanwezig.

Post
Internationale post wordt ongeveer na een week bezorgd.

Corona

Kijk voor de laatste informatie over COVID-19 onze reisadvies Tanzania pagina.

D

Dier- en natuurvriendelijk op reis

  • Toon respect voor natuur en milieu;
  • Doe niet mee aan activiteiten die dierenleed veroorzaken of stropers in de kaart spelen;
  • Bestel in een restaurant geen vlees waarvan je vermoedt dat het van een bedreigde diersoort is;
  • Als je gaat duiken of snorkelen, laat koraal en schelpen dan met rust. Ga er niet op staan, raak het niet aan en laat het liggen waar het ligt;
  • Koop geen voorwerpen en producten die gemaakt zijn van beschermde dieren (zeeschildpadden, grote katachtigen, neushoorns, olifanten of koraal).

Diëten

Heb je dieeteisen of -wensen? Of geldt dit voor je kind(eren)? Geef dit minimaal drie weken voor vertrek aan ons door, zodat wij daar rekening mee kunnen (laten) houden. Ook als er allergieën of andere gezondheidsrisico’s zijn, horen we dat graag.

Douane

“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”
Het is verboden om schelpen, schilden, huiden, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania. Meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen, vind je op de website van de douane.

Drinkwater

Drink geen water uit de kraan. Neem geen ijs, ijsklonten, vruchtensappen gemengd met water en eten dat klaargemaakt is met kraanwater. Kies voor water uit flessen, dat kun je bijna overal kopen. Controleer dan wel of de fles afgesloten is.
Explore Tanzania zet zich in om het vele plastic dat vaak via de flessen mineraalwater de parken in gaat te beperken.
In je safari-jeep (in het noorden van Tanzania) staat een container met 20 liter mineraal water. Je krijgt een bidon om te (her)vullen. In onze Green Camps staat in de restauranttent een container met schoon mineraalwater. Bij veel lodges/hotels staat een (glazen) fles met drinkwater in de kamer.

Drones

Je ziet het steeds meer en het ziet er ook leuk uit, maar drones zijn in Tanzania alleen onder strikte voorwaarden toegestaan. Maar als je daar allemaal aan hebt voldaan, dan mag het nog steeds niet boven een nationaal park.

Duurzaamheid

Wij kiezen voor duurzaam toerisme. Duurzaam toerisme draagt eraan bij dat de negatieve gevolgen voor de natuur en het milieu zoveel mogelijk beperkt blijven en dat de lokale bevolking, lokale gidsen en hotel- en pensioneigenaren profiteren van onze komst. Hoe wij dat doen, lees je op onze webpagina over duurzaamheid.

E

Elektriciteit

De elektriciteitsspanning is 220 tot 240V. De stopcontacten zijn Brits (3-pin recht of 2-pin rond) en kunnen verschillend zijn. Neem daarom een wereldstekker mee, die past overal.

Zo nu en dan komt er een stroomstoring voor. Kijk dus niet raar op als de elektriciteit (even) uitvalt. Sommige lodges hebben een beperkt aantal uren elektriciteit, omdat zij een generator gebruiken.

In een aantal (kampeer)accommodaties, zoals onze Green Camps, is geen elektriciteit. Daar maken we gebruik van zonne-energie en lantaarns.
De safari jeep (Noord Tanzania) heeft een stopcontact om je batterij op te laden.

Eten en drinken

Keuze
Tijdens je reis heb je vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. De maaltijden in de lodges en camps waarmee Explore Tanzania samenwerkt, worden bereid in een goede en hygiënische keuken.

Dranken
Internationale frisdrankmerken zijn overal verkrijgbaar. Lokale biermerken zijn onder andere Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

Hygiëne
De meeste toeristen die Tanzania bezoeken, komen uit landen waar weinig problemen zijn met hygiëne. Dat geldt ook voor Nederland en België. Hierdoor is ons immuunsysteem niet goed bestand tegen het niveau van hygiëne in Tanzania.

Belangrijk:

  • Was je handen voordat je gaat eten.
  • Gebakken, gekookt en gepeld voedsel kun je het eten.
  • Eet geen salades als je niet weet hoe deze zijn klaargemaakt (bijvoorbeeld met water uit de kraan); de koks van de lodges en camps van Explore Tanzania gebruiken gezuiverd water.
  • Eet alleen gaar vlees of gare vis.
  • Eet alleen verse ingrediënten, klaargemaakt onder schone omstandigheden.

Twijfel je? Laat het staan en eet het dan niet.
Volg je een dieet? Geef dit dan minimaal drie weken voor vertrek aan ons door.

Lokaal eten en drinken
Een Tanzaniaanse ontbijt bestaat uit zoete thee met melk en een chapati (soort pannenkoek) of mandazi (soort oliebol). Typisch Tanzaniaans is Ugali. Dit is een maïspap die geserveerd wordt met groenten, vlees of vis.
Aan de kust en op Zanzibar eet men veel vis, kreeft en krab, bereid met kokosmelk.

F

Fooien

In Oost Afrika is het gebruikelijk, maar niet verplicht, om medewerkers van dienstverlenende organisaties een fooi te geven. Ook al betaalt Explore Tanzania de crew zeer goed, een fooi is een vriendelijk gebaar om je dankbaarheid te tonen en zeer welkom.

Bij accommodaties (hotels, lodges, tentenkamp/Green Camps) adviseren wij een bedrag van US$ 10-15 per kamer per nacht. Je kunt de fooi het beste geven aan de manager van de accommodatie of in de fooienpot bij de receptie doen. Dan wordt het eerlijk onder het personeel verdeeld.
Bij de lodges worden je koffers naar de kamer gedragen. De dragers ontvangen een fooi via de fooienpot.

Ben je tevreden over je safari gids? Dan is een bedrag van US$ 25 per gids per dag gebruikelijk. Je kunt dit aan het eind van de safari aan hem geven. Dat is niet nodig voor een eventuele trainee, die deelt mee met de gids.
Als je meedoet aan activiteiten, zoals kanoën, fietsen, nachtsafari of wandelen, dan kun je een fooi geven van US$ 3-5 per persoon.

Fooien voor bergsporters

Hoe en wanneer geef je fooi?
Het onderwerp fooi komt vaak tijdens de laatste avond aan bod. Overleg samen met je medereizigers en eventueel met de hoofdgids. Overhandig de fooi aan het eind van de klim bij het hek. Zorg dat je hiervoor voldoende contant geld bij je hebt (US-dollars of Tanzaniaanse shillingen). Het is gebruikelijk dat alle fooien genoteerd worden op het formulier dat mee de berg op gaat, zodat alle crewleden op de hoogte zijn. De fooien gaan in een pot en worden verdeeld onder de crewleden.

Hoeveel fooi geef je?
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen, gebaseerd op wat gebruikelijk is in Tanzania. Je bent vrij het bedrag omhoog of omlaag aan te passen. Het blijft tenslotte een fooi!

  • 7 daagse beklimmingen US$ 190 per persoon
  • 8 daagse beklimmingen US$ 220 per persoon
  • 9 daagse beklimmingen US$ 240 per persoon

Houd, als je met een kleine groep de beklimming doet, rekening met ongeveer US$ 100 per persoon méér. Ondanks het kleine gezelschap is er toch altijd veel crew aanwezig.

Fotograferen en filmen

Algemene adviezen
Probeer tijdens de reis geen nieuwe apparatuur, maar neem een camera mee die je al kent, zodat je op belangrijke momenten je foto(‘s) kunt maken. Bewaar je foto- en filmapparatuur bij elkaar in een goed afsluitbare tas, beschermd tegen zon, stof en regen.

Probeer het geluid van je camera uit te zetten en het gebruik van flits achterweg te laten. Geluiden en lichtflitsen jagen de dieren weg.

Soms moet je snel zijn! Daarom is een snellere sluitertijd bij het fotograferen van wilde dieren zeker aan te raden.

Hoe dichterbij, hoe mooier. Dat kan met een telelens. 300 mm en langer is aan te raden voor dieren. Daarnaast is een lens van 70 tot 200 mm ideaal om bij je te hebben. Tijdens het fotograferen wil je het toestel wel stil kunnen houden. Dat kan bijvoorbeeld door het te laten steunen op een rijstzak.

Voldoende geheugen en batterijen
Zorg ervoor dat je voldoende geheugenkaarten en batterijen mee neemt. Deze zijn in Tanzania duurder dan in Nederland en niet overal verkrijgbaar. In de safari-jeep en in de lodges en camps heb je de mogelijkheid om je apparatuur op te laden.

Toestemming vragen
Niet iedereen in Tanzania stelt het op prijs dat je foto’s maakt of filmt. Wil je mensen fotograferen? Vraag dan altijd eerst om toestemming en respecteer het als men bezwaar maakt. Op routes waar veel toeristen komen, vragen de Maasai geld voor foto’s. Maak nooit stiekem foto’s, dit kan tot problemen leiden. Het is écht verboden om opnames te maken van politieagenten en militairen.

Tip: workshop fotografie; krijnvandergiessen.com.

En als laatste… Vergeet je ons niet te taggen in je foto’s op social media? @exploretanzania.nl op Instagram en @exploretanzania op Facebook en TikTok.

G

Geld

De nationale munteenheid is de Tanzaniaanse shilling (TZS). (TZS 2505 = US$ 1; wisselkoers september 2023).
Overal kan met US-dollars worden betaald. Het makkelijkst is om in Nederland US-dollars op te nemen (op Schiphol of bij je bank aanvragen). Voor de uitgaven in dorpjes, is het handig om wat Tanzaniaanse shillingen op zak te hebben. Handig is dus om bij aankomst lokale Tanzaniaanse shillingen te pinnen. Ook kun je bij wisselkantoren Euro’s en US-dollars voor Tanzaniaanse shillingen wisselen. Banken, pinautomaten en wisselkantoren vind je op alle vliegvelden en in de grotere steden. Let er op dat je de Tanzaniaanse shilling op Schiphol niet meer kan inwisselen voor euro’s.

De grotere lodges, hotels en winkels accepteren credit cards (Mastercard, Visa, American Express of Eurocard). Hiervoor wordt meestal ongeveer vijf procent commissie gerekend.

Wil je contant geld opnemen? Geldautomaten zijn er onder meer in Arusha, Karatu, Dar es Salaam en op Zanzibar.
Zorg ervoor dat je bankpas is omgezet naar ‘buiten Europa’.
Het komt voor dat de geldautomaten niet werken. Daarom is het handig dat je contant geld meeneemt op reis.

Geld aangeven

Er is geen limiet aan het bedrag aan buitenlandse valuta dat je Tanzania mag inbrengen. Wel moet je bedragen boven de US$ 10.000 aangeven bij de douane.

Geld of cadeaus geven?

Wij ontmoedigen het geven van geld of cadeaus aan de lokale bevolking, zoals pennen, boekjes, speelgoed of kleding. Je komst is al een vorm van inkomen voor Tanzania en haar bevolking. Je doet de Tanzanianen het meeste plezier met het tonen van respect en interesse in hun cultuur. Wil je toch graag iets weggeven? Geef (wees)kinderen dan bijvoorbeeld fruit dat je op een lokale markt koopt. Zo steun je tegelijkertijd de plaatselijke ondernemers.

Goed doel

Wil jij bijdragen aan een betere wereld zoals Jane Goodall deze voor ogen heeft? Steun dan, net als wij, Jane Goodall’s Roots en Shoots programma.

Goedkoop op Safari

De prijs van een safari wordt bepaald door veel factoren. Een gemiddeld budget is €325 – €450 p.p. per dag, nog exclusief internationale – en eventuele lokale vluchten. Je hebt dan een mooie en comfortabele safari, waarbij je veel van het landschap en de dieren zult zien. Duurder geeft meer luxe, maar niet per sé een betere safaribeleving. Maar kan dit bedrag ook nog wat omlaag?

  • Als je met een grotere groep bent is een zelfde soort programma wel goedkoper dan wanneer je privé gaat, en dat kan juist ook heel gezellig zijn.
  • Ook je accommodatie bepaalt de prijs. Echt kamperen in een klein tentje en de wat grotere en oudere lodges zijn wel iets goedkoper.
  • Als je buiten de parken overnacht bespaar je ook verblijfkosten voor jezelf, de auto en de chauffeur/gids. Een groot deel van je reissom gaat immers al op aan entreegelden van de parken, gemiddeld zo’n US$ 60-80 p.p. per dag (en je betaalt ook voor de auto, de chauffeur/gids). Maar blijf je er ook slapen, dan komen er nog weer entreegelden bij.
  • Self drive dan maar? Dat klinkt wel mooi, maar is in Tanzania alleen voor de zeer ervaren reiziger weggelegd. Vanwege de korte afschijvingstijd van de auto is dit ook niet echt goedkoop. De kans op schade door slecht wegdek is daarentegen wel groot en de verzekering dekt niet altijd alle schade. In tegenstelling tot Zuid-Afrika en Namibië zijn de wegen in Tanzania erg slecht en de benzine duur.
  • Zonder gids op pad zou ook nog kunnen, maar zonder kennis van het gebied weet je niet waar je bent. Verdwalen op de niet bewegwijzerde zandpaden in de Serengeti gaat heel gemakkelijk en zonder gids zie je sowieso minder wilde dieren.
  • Besparen op de fooien is ook al geen optie, want de fooien in Tanzania zijn een belangrijk onderdeel van het inkomen. De hele familie van de gids rekent erop.
  • Wel zou je je kunnen beperken tot twee of drie parken.
  • En kun je de kleinschalige, maar wel comfortabele, lodges en tented camps in Tanzania kiezen.
  • Ook zou je kunnen overwegen om met meer mensen in een eigen groep te gaan, zodat je de capaciteit van de hele Landcruiser benut.
  • Ga niet elke dag op safari, maar plan ook eens een rustdagje in of een cultureel bezoek aan de bevolking, een markt of een sportieve activiteit als fietsen of wandelen etc.
  • Of onderbreek je safari met een paar stranddagen aan de kust of op een van de eilanden voor de kust, al dan niet lekker lui in je hangmat of met een watersportactiviteit als duiken, zwemmen, snorkelen, zeilen, vissen, kiten, kanoën etc

Gezondheid

In de grotere steden van Tanzania vind je moderne geneeskundige hulp. Hoewel er apotheken en drogisterijen zijn, raden wij toch aan je eigen medicijnen (kleine EHBO-doos) mee te nemen op reis.

Voor meer informatie:
www.ggd.nl (gemeentelijke gezondheidsdiensten)
www.gezondopreis.nl (informatie over gezond reizen)
www.lcr.nl (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)

I

Inchecken

Je dient ongeveer drie uur voor de vertrektijd op de internationale luchthaven aanwezig zijn. Houd hiervoor de vermelde check-in tijd als indicatie aan. Voor enkele luchtvaartmaatschappijen moet je met extra check-in tijd rekening houden, wegens eventuele extra veiligheidscontroles.

Internet check-in

Wil je de drukte en de wachtrijen op de luchthaven omzeilen? Met internet check-in kun je (thuis) online inchecken voor je vlucht, zelf je stoel selecteren en meteen je instapkaart printen en e-mailen. Zelf regelen kan ook met de KLM-app (downloaden voor apple of android).

Internet check-in kan alleen voor:

  • passagiers met een e-ticket;
  • passagiers met een bevestigde reservering;
  • groepen van maximaal negen passagiers;
  • passagiers die reizen met ruimbagage die aan de gewichtslimiet voldoet;
  • passagiers die vertrekken van een luchthaven waar internet check-in mogelijk is (op Schiphol).

Online inchecken kan van 30 uur tot 1 uur voor vertrek van je vlucht. Kijk hiervoor op de website van de luchtvaartmaatschappij www.klm.nl
Voor een binnenlandse vlucht hoef je niet vooraf in te checken.

K

Klamboe

Je hoeft niet je eigen klamboe mee te nemen. Deze zijn overal waar nodig aanwezig.

Kleding

Neem vooral niet te veel (kleding) mee! Hier vind je een paklijst, met onder andere adviezen voor de kleding die handig en/of noodzakelijk is tijdens je reis. Of bekijk de video; ‘How to pack for a trip to Tanzania’.

Je hoeft er niet piekfijn uit te zien tijdens je reis. Je hebt het meest aan comfortabele en praktische kleding. Ga je op safari? Kies dan voor kleding in ‘safari-kleuren’, zoals groen, khaki, bruin en grijs. Wit of felle kleuren kunnen de dieren afschrikken. Dit geldt vooral als je op wandelsafari gaat.

’s Avonds en ’s morgens kan het fris zijn (vooral in de hoger gelegen gebieden) en overdag is het warm. Kleding die je in laagjes draagt, is dan ook erg handig.

Kleding wassen
Verblijf je langer dan twee nachten in een accommodatie, dan kun je daar je kleding tegen een vergoeding laten wassen (behalve ondergoed). Wassen is niét mogelijk in onze Green Camps of een van de andere safarikampen.

Respecteer de cultuur
Zanzibar is een overwegend Islamitisch eiland. Houd er daarom rekening mee (bij aankomst op de luchthaven, als je een dorp of stadje bezoekt) dat je lichaam van schouders t/m de knieën is bedekt. Dit wordt enorm gewaardeerd door de lokale bevolking.
Geen zorgen als je op het strand ligt of gaat zwemmen; daar zijn de Zanzibari’s inmiddels aan gewend geraakt.

Klimaat

Het klimaat in Tanzania is over het algemeen tropisch. De kust is vaak warm en vochtig, aan de stranden zorgt de zeewind voor verkoeling. De gemiddelde temperatuur overdag is 30°C.
Tanzania heeft twee regenperiodes: de lange regens van eind maart tot begin juni en de korte regens van november tot half december. Tijdens de lange regens kunnen er korte zware buien vallen, de korte regens zijn minder zwaar. De warmste periode van het jaar is van december tot maart, voordat de lange regens beginnen. De koelste maanden zijn juni, juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 20 – 25 °C. In hooggelegen gebieden, zoals Kilimanjaro en de hooglanden van Ngorongoro, kan het koud worden.

KLM bus naar Schiphol

KLM heeft een exclusieve bus service tussen luchthaven Schiphol en Nijmegen & Arnhem of Maastricht & Eindhoven. Deze kunnen wij bij reservering van de KLM vlucht kosteloos toevoegen. Naderhand aan de boeking toevoegen kost € 25 per persoon.

KLM Economy Comfort Zone

Op alle intercontinentale vluchten heeft KLM een zone met extra comfort in Economy Class.

Wat is Economy Comfort Zone?
Deze zone biedt meer beenruimte (+ 10 centimeter) en een grotere achteroverleun mogelijkheid. De Economy Comfort Zone bevindt zich op de voorste rijen in Economy Class. Vanaf deze plek kun je na de landing sneller van boord. De service aan boord is gelijk aan de reguliere Economy Class.

Wat kost een Economy Comfort stoel?
Alle passagiers kunnen een stoel in de Economy Comfort-zone reserveren, ongeacht hun boekingsklasse. Dit is gratis voor passagiers met boekingsklassen B/S/X en voor Flying Blue Platinum deelnemers, mits er voldoende stoelen beschikbaar zijn (een stoel in de Economy Comfort-zone wordt niet gegarandeerd). Alle overige passagiers betalen een toeslag. De toeslag varieert van €80 tot €150 per enkele reis, afhankelijk van de vluchtduur. Flying Blue Gold members krijgen 50 procent korting en Flying Blue Silver deelnemers krijgen 25 procent korting op de toeslag. De korting geldt niet voor meereizende passagiers.

Economy Comfort Zone reserveren?
Je kunt vanaf 359 dagen tot 1 uur voor vertrek een stoel in de Economy Comfort Zone reserveren, via www.klm.nl, .

KLM Premium Comfort en Business Class

Naast de genoemde comfort mogelijkheid in de Economy Class heeft KLM nog twee andere reisklassen: Premium Comfort Class en World Business Class. Zie ook elders op onze website en/of vraag ons naar de mogelijkheden en reservering hiervan.

KLM transfer België - Schiphol met Thalys

In samenwerking met Thalys biedt KLM de duurzame optie om de aansluitende transfer per trein van België naar Nederland af te leggen, in plaats van per vliegtuig. Bij het maken van de reservering horen we graag of je van deze optie gebruik wilt maken. Je reist dan vanuit station Brussel-Zuid of station Antwerpen-Centraal per Thalys naar Schiphol voor je aansluitende vlucht naar Tanzania en weer terug.

L

Luchthavenbelasting

De luchthavenbelasting is bij de aankoopprijs van je ticket inbegrepen. Dit geldt in de meeste gevallen ook voor de luchthavens en binnenlandse vluchten in Tanzania. Mocht dit niet inbegrepen zijn, dan staat dat op de bevestiging van je vlucht.

M

Malaria

Malaria wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na een steek van een mug in het lichaam komen. Alleen de vrouwtjesmug steekt, zij heeft bloed nodig voor het maken van eitjes. Het hele jaar door kun je in Tanzania een malariabesmetting oplopen. Het is verstandig en belangrijk je te beschermen tegen malaria.
Ook al slik je trouw je malariatabletten, je moet erop bedacht zijn dat je altijd malaria kunt krijgen.
Malaria (Tropica) kan zich voordoen als heftige aanvallen van koude rillingen, zweten, diarree en koorts, maar ook als een grieperig gevoel waarbij je last krijgt van gewrichten en hoofdpijn zonder duidelijke koorts. Beschouw een koorts of grieperigheid die langer dan twee dagen aanhoudt als malaria, tot het tegendeel bewezen is.
Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na je verblijf in Tanzania altijd meteen contact op met een arts.

Met deze voorzorgsmaatregelen verklein je de kans op malaria:

  • draag lichtgekleurde kleding, muggen worden niet graag gezien;
  • draag lange broeken en shirts met lange mouwen vanaf schemer;
  • gebruik muggencrème Anti-insect Natural lijn van Care Plus of citronella;
  • gebruik zo min mogelijk parfum of aftershaves;
  • controleer of het muskietennet geen gaten heeft en goed geïmpregneerd is met muggenspray;
  • spuit muggenspray over je kleding en in je kamer;
  • bedek je lichaam als je ‘s nachts naar het toilet gaat;
  • wees gedisciplineerd in het innemen van anti malaria tabletten (= malaria profylaxe).

Goede malariatabletten zijn Lariam en Malarone. Veel mensen hebben echter last van de bijwerkingen van Lariam, daarom raden wij Malarone aan.
Voor kinderen worden de malaria tabletten op maat gemaakt, afhankelijk van hun gewicht.
Neem voor meer informatie contact op met de GGD bij je in de buurt.

N

Noodgevallen

In noodgevallen kun je bellen met:

  • contactpersoon op je reispapieren
  • kantoor Explore Tanzania: (+31) 055 533 25 50
  • noodnummer Explore Tanzania: (+31) 06 27 62 64 69
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken: (+31) 247 247 247

Nederlandse Ambassade in Tanzania
Garden Avenue
Umoja House, 4e verdieping
Dar es Salaam
telefoon +255 22 219 40 00
whatsapp +31 6 82 38 77 96
e-mail: dar@minbuza.nl
website: http://tanzania.nlambassade.org

Consulaat van Nederland in Tanzania
Kwa Iddi, Olosiva
behind Lutherian Chruch
Sakina, Arusha
telefoon: +255 768 045 48 / +255 784 737 542
e-mail nlconsaru@habari.co.tz

Belgische Ambassade in Tanzania
Barack Obama Road, 5
Dar es Salaam
telefoon +255 22 211 26 88/ +255 22 211 25 03/ +255 22 211 40 25
noodnummer buiten de openingstijden: +255 75 478 21 56
e-mail: DarEsSalaam@diplobel.fed.be
website: www.diplomatie.belgium.be/tanzania

O

Omgangsvormen

Tanzanianen zijn nieuwsgierig naar reizigers. De eerste vragen die ze je stellen, zullen gaan over je burgerlijke staat, hoeveel kinderen je hebt en naar welke kerk je gaat. De meeste Tanzanianen respecteren andersdenkenden. Van een vrouwelijke toerist wordt alcohol drinken zonder problemen geaccepteerd, maar als een Tanzaniaanse vrouw alcohol drinkt in een bar of andere openbare gelegenheid, vindt men dit ongepast.

Tanzanianen communiceren graag sociaal wenselijk. Ze geven vaak een antwoord waarvan zij denken dat jij dat wilt horen. Een ja betekent dus niet altijd ja.

Als Tanzanianen elkaar ontmoeten, worden ter begroeting handen geschud en volgt een hele reeks aan vragen: ‘Hoe gaat het met jou, met je familie, met je kinderen, je werk, je huis…’. Jongeren begroeten ouderen met ‘shikamo’, een respectvolle groet. Respect voor ouderen is heel belangrijk in Tanzania. De Tanzaniaanse samenleving is hiërarchisch opgebouwd. Ouderen en mannen hebben meer macht en aanzien dan jongeren en vrouwen.

Zie ook onder ‘kleding’.

P

Paklijst

Hier vind je een paklijst voor je reis. Daarin staat wat je het beste mee kunt nemen op je safari, strand- of bergsportvakantie.

Parkeren Schiphol

Wil je ook voordelig en veilig je auto parkeren op Schiphol? Reserveer hier dan ruim voor je vlucht een parkeerplek.
Parkeren kan op P3 Lang Parkeren, onoverdekt of in de garage. Een pendelbus brengt je in 5 minuten naar de vertrekhal. Of lever je sleutels in bij de balie van P6 Valet Parking. Je loopt dan in 2 minuten naar de vertrekhal.

Let op:

  • Hoe eerder je reserveert, hoe groter de korting
  • Te reserveren vanaf 3 dagen parkeren
  • Reserveren, wijzigen (kosteloos) en annuleren (kosten € 5,00) mogelijk tot 1 dag voor vertrek
  • Voor valet parking is vooraf reserveren verplicht

Voordelen:

  • Elke 10 minuten rijdt er een gratis pendelbus vanaf P3
  • Er zijn 12 laatpunten voor elektrische auto’s in de P3 garage
  • Bij de valet service kan de sleutel bij de balie van P6 worden afgegeven en loop je direct binnendoor naar de vertrekhal
  • Bij de valet service komt er maximaal 12 km extra op de teller en is er een videostraat die foto’s maakt van alle kanten van je auto
  • Bij de valet service is er videobewaking en een extra optie voor het wassen van je auto
  • Betalen doe je gemakkelijk online

Parkgelden

Om toegang te krijgen in de nationale parken en wildreservaten dienen, per persoon en per dag, parkgelden te worden betaald. Deze entreegelden worden door de Tanzaniaanse overheid vastgesteld. In het reisvoorstel worden deze parkgelden en eventuele andere belastingen apart opgenomen. Om een idee te geven van de prijzen is hieronder een lijstje opgenomen.
Deze prijzen gelden in 2020, voor 16 jaar en ouder, voor kinderen van 5 tot 15 jaar gelden flinke kortingen, voor kinderen tot 5 jaar wordt geen entreegeld gevraagd.
In 2021 gaan sommige parkgelden omhoog, dit is tussen haakjes aangegeven.

  • Serengeti National Park = US$ 82,60 pppd (US$ 70,80 pppd van 15 maart t/m 15 mei)
  • Ngorongoro Conservation Area = US$ 70,80 pppd  plus US$ 295,00 per jeep
  • Kilimanjaro National Park = US$ 82,60 pppd
  • Arusha, Tarangire en Lake Manyara National Parks = US$ 59,00 pppd (US$ 53,10 pppd van 15 maart t/m 15 mei)
  • Katavi, Mikumi, Ruaha, Saadani, Udzungwa en Saanane Island National Parks = US$ 35,40
  • Selous Game Reserve / Nyerere National Park = US$ 82,60 pppd  (US$ 59,00 van 15 maart t/m 15 mei)
  • Mahale National Park = US$ 94,40

Paspoort

Voor je reis naar Tanzania is een geldig paspoort nodig. Bij aankomst in Tanzania moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen en in bezit zijn van een geldig paspoort.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met Explore Tanzania, de Ambassade van Tanzania in Nederland of in België voor visuminformatie.

Paspoortcontrole

Bij aankomst in Tanzania ga je door de paspoortcontrole en de douane en krijg je een stempel in je paspoort. Heb je nog geen visum geregeld (zie ook verderop), dan kun je deze kopen bij de douane in Tanzania. Dit doe je vóórdat je door de paspoortcontrole gaat. Zorg dat je hiervoor US$ 50 contant bij je hebt én een geldig paspoort. Pasfoto’s zijn niet nodig. De aanvraag ter plaatse kost veel tijd. Beter is om het visum voorafgaand aan de reis te regelen, online of via de ambassade (zie ook hierna onder ‘visum’).
Ga je van het vasteland van Tanzania naar Zanzibar, dan moet je ook door de douane.

Plastic verbod

Met ingang van 1 juni 2019 is het gebruik van plastic zakken en – tassen in Tanzania bij wet verboden. Plastic zakken komen het land niet meer in. Dat geldt ook voor tassen met belastingvrije artikelen, deze moeten in het vliegtuig worden achtergelaten. Ziplock (hersluitbare) zakjes om toiletartikelen in te bewaren zijn wel toegestaan (mits je die ook weer meeneemt naar huis).

R

Reisadvies

Tanzania heeft een geel reisadvies en is een veilig land waar je fijn kunt reizen zonder veel restricties. Daarnaast kun je er goed verzekerd op reis en is er voldoende zorgcapaciteit op de bestemming. Kwetsbare groepen en horeca personeel op de bestemming zijn tegen corona beschermd door vaccinatie. Bekijk ons actuele reisadvies en/of het reisadvies van de Nederlandse overheid.

Reisverzekering

Het is belangrijk om goed verzekerd op reis te gaan. Explore Tanzania biedt voor je reis, reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen aan in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.
Heb je zelf al een (doorlopende) reis- en annuleringsverzekering, controleer dan ook dat deze werelddekking heeft en wat het verzekerde bedrag per reis is.

Religie

Ruim 60% van de Tanzaniaanse bevolking is christen en 35% moslim (voornamelijk aan de kust en op Zanzibar). Zij leven vreedzaam samen.

Rijbewijs

Als je zelf gaat rijden in Tanzania adviseren wij je een internationaal rijbewijs aan te schaffen bij de ANWB. In Tanzania rijdt men links. Op Zanzibar heb je een lokaal rijbewijs nodig.

S

Seizoenen

Wil jij weten wat een goed seizoen is om door Tanzania te reizen? Bekijk dan onze pagina ‘Beste reistijd Tanzania‘.

Spoedcursus Swahili

  • Hallo = Jambo
  • Dag = Kwa Heri
  • Dankjewel = Asante
  • Ja = Ndio
  • Nee = Hapana
  • Is goed = Sawa
  • Welkom = Karibu
  • Hoe gaat het = Habari gani?
  • Mijn naam is … = Jina langu ni …

T

Taal

De officiële talen van Tanzania zijn Swahili en Engels. Er zijn ook veel andere lokale talen, deze variëren per stam van de Tanzaniaanse bevolking. Buiten de steden en dorpen spreekt men minder vaak Engels. Langs de kust, vooral op Zanzibar, wordt veel Arabisch gesproken.

Tickets

Als je je vlucht(en) via Explore Tanzania hebt geboekt, krijg je de e-tickets twee tot drie weken voor je vertrek toegestuurd.

Tijdsverschil

In Tanzania is het, behalve tijdens onze zomertijd, twee uur later dan in Nederland. Omdat in Tanzania in de zomermaanden de klok niet wordt vooruitgezet, is het tijdens onze zomertijd in Tanzania één uur later. Je ticket vermeldt de plaatselijke tijd.

In het Swahili zijn de tijden anders. Vraag voor de zekerheid altijd of het om de Engelse tijd of Swahili tijd gaat. In Swahili begint men te tellen vanaf het moment dat de zon opkomt (6 uur ’s morgens) en ondergaat (6 uur ’s avonds). 7 uur ’s ochtends of 7 uur ’s avonds is dus 1 uur overdag of 1 uur ’s nachts.

V

Vaccinaties

Neem voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat tijdig, zo’n zes tot acht weken voor vertrek, contact op met GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, vaccinatiecentrum, thuisvaccinatie of gespecialiseerde huisarts bij jou in de buurt.

Voor Tanzania geeft het LCR (het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) het volgende vaccinatie advies:

  • DTP vaccinatie;
  • gele koorts vaccinatie (verplicht wanneer je uit een gele koorts gebied komt);
  • Hepatitis A vaccinatie;
  • malariatabletten (zie kopje Malaria).

Bedenk dat Corona vaccinaties het in- en uitreizen gemakkelijker maken.

Veiligheid

Tanzania is een vriendelijk en over het algemeen veilig land, maar het is ook een arm land. Laat geen waardevolle spullen op zichtbare plekken liggen.

Veiligheid van je spullen
Wij raden je aan altijd je paspoort en geld (en eventuele waardevolle spullen) bij je te houden. Ook in Tanzania wordt gestolen uit auto’s en accommodaties. Dure sieraden of andere waardevolle spullen kun je beter niet meenemen op je reis.

Je eigen veiligheid
Loop in een stad of dorp ’s avonds niet alleen over straat of op afgelegen stranden.

Ga niet wandelen buiten de kampen en lodges. Dat is het leefgebied van de wilde dieren. Voer geen dieren. Kom nooit dichtbij dieren! De regels in de nationale parken zijn zeer streng. Onze gidsen weten dat zij deze regels moeten opvolgen en doen dat ook. Daag je gids dan ook niet uit om van de weg af te gaan om dichter bij de dieren te komen. Maak niet teveel geluid, bekijk de dieren in stilte en stoor de dieren niet onnodig.

Safari’s zijn alleen bij daglicht toegestaan, behalve de speciale nachtsafari’s die van te voren gereserveerd moeten worden.

Je mag in de nationale parken de auto niet uit, tenzij de gids dit toestaat. Moet je naar het toilet? Geef dit dan door aan je gids, dan zoekt hij een veilige plek voor je.

Voorkom brand
Rook je? Wees dan voorzichtig en laat geen (brandende) sigarettenpeuken achter op de grond.

Veiligheid voor bergsporters
De Kilimanjaro is weliswaar hoog, maar het is een berg die iedereen – met een goede conditie – kan beklimmen. Het is geen technische beklimming, maar een wandeling. Veiligheid tijdens de beklimming is echter van groot belang. Dit geldt ook voor de beklimming van de berg Meru.

De gidsen van Explore Tanzania zijn in het bezit van de wereldberoemde ‘Wilderness First Responder’ certificaten. Deze bevatten een zeer uitgebreide EHBO training, speciaal voor afgelegen locaties. Jaarlijks wordt veel geld geïnvesteerd in het trainen van de gidsen en dragers. Daarnaast zijn er veiligheidsmaatregelen als: hoogteziekte- checklist, EHBO-doos, evacuatie brancard en volledige briefing met de gids voor de beklimming.

Verloren bagage

Net als in andere landen, kan het gebeuren dat je koffer zoekraakt. Meld dit meteen aan de agent van de betrokken luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van aankomst. Zij zullen hun best doen je koffer zo snel mogelijk te vinden. Duurt dit te lang? Overleg dan met ons over een tijdelijke oplossing.

Reis je met de KLM, dan kun je vertraging, vernieling of verlies van bagage ook direct online melden via een PIR-formulier. Het bewijs hiervoor is je reçu / bagagelabel bij je koffer afgifte. Let op, deze melding is echter geen schadeclaim, die dien je apart te doen bij de KLM Customer Contact Centre, al dan niet via ons met jouw machtiging.

Als je bagage na 21 dagen vermissing nog niet terecht is, wordt deze als verloren beschouwd. Volgens het Verdrag van Montreal mag je nog tot 2 jaar daarna een schadeclaim bij de luchtvaartmaatschappij indienen. De vergoeding volgens het Verdrag van Montreal is maximaal zo’n €1660 pp, en betreft bonnetjes van noodaankopen als kleding en toiletartikelen in geval van vertraging, kosten van de reparaties in geval van beschadiging en de dagwaarde van de bewezen verloren gegane bagage.

Gezien de gemaximeerde schadevergoeding adviseren wij een reisbagageverzekering af te sluiten, zodat je de opgelopen schade tevens kan claimen bij de verzekeringsmaatschappij of creditcardmaatschappij.

Verrekijker

Ga je op safari en wil je de dieren goed kunnen zien? Neem dan een verrekijker mee. Als je het je kunt veroorloven, is een vergroting van zeven tot tien keer aan te raden. Kies liever niet voor permafocus verrekijkers. Deze geven vermoeide ogen en geen scherp beeld. Vermijd ook verrekijkers die elektrisch scherpstellen of zoomen. Hele kleine verrekijkers zijn moeilijk vast te houden.
Als je wilt dat iedereen op hetzelfde moment goed kan kijken, dan adviseren wij een verrekijker per persoon (van je reisgezelschap).

Vertrek vanaf Schiphol

Zomer 2022 was het druk op Schiphol en dat kan nog best weer eens gebeuren. Langere wachttijden zullen op bepaalde dagen onvermijdelijk zijn. Met jouw hulp kan de overlast verminderen.

Kom op tijd maar niet te vroeg
Hoe laat je op Schiphol wordt verwacht verschilt per vlucht. Je luchtvaartmaatschappij geeft van te voren aan hoe lang van te voren je wordt verwacht. Op de app van Schiphol kan je zien hoe druk het wordt. Kom niet uren eerder aan dan wat je luchtvaartmaatschappij adviseert, want dan is de securitycontrole of de incheckbalie nog niet open voor jouw vlucht en zorg je er voor dat de rijen nodeloos langer zijn.

Check online in voor je vlucht
Bij veel airlines kun je thuis alvast online inchecken. Dat scheelt tijd bij de incheckbalies.

Beperk je handbagage en beperk het tot 1 tas
Let goed op wat je wel/niet in de handbagage mag mee nemen en voorkom zo extra werk voor het beveiligingspersoneel. Je hoeft op Schiphol geen vloeistoffen of elektronica uit je tas te halen; laat dat er dus in.

Volg aanwijzingen op
Personeel van Schiphol maar ook medewerkers van je luchtvaartmaatschappij worden geïnformeerd op welke wijze de passagiers het beste geleid kunnen worden. Dit kan b.v. in hal 1 anders zijn dan in de andere hallen. Ga niet in discussie, maar volg zo goed als kan de aanwijzingen op.

Blijf vriendelijk en aardig
De medewerkers op Schiphol doen hun best, maar er zijn deze zomer nu éénmaal heel veel mensen die een vliegreis maken. Blijf daarom vriendelijk en aardig. Met jouw medewerking kan je bezoek aan Schiphol snel en efficiënt verlopen.

Visum

Visum kopen in Nederland (of België)
Iedereen die Tanzania bezoekt heeft een visum nodig. Een paar weken voor vertrek kun je bij de ambassade online een visum aanvragen via deze betrouwbare site. (Wij raden je aan geen andere link of organisatie gebruiken aangezien deze onbetrouwbaar blijken te zijn). Bij de online aanvraag dien je een scan van je paspoort, een pasfoto en vlucht e-tickets te uploaden. Na de online betaling met je creditcard (Master of Visa) ontvang je na ongeveer 7-14 dagen een e-mail waarin je het document met jouw visum kunt downloaden. Daarna dien je de laatste twee pagina’s nog zelf aan te vullen en te voorzien van een handtekening. Bekijk ook onze handige instructievideo over het aanvragen van het visum.

Het visum is minimaal 30 en maximaal 90 dagen geldig vanaf de aangegeven dag van aankomst.
Je paspoort moet op de dag van aankomst in Tanzania nog minstens zes maanden geldig zijn én twee lege pagina’s hebben voor de visumstempels.
Een visum kost US$ 50.

Adressen ambassade.
In Nederland:
Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania
Groot Hertoginnelaan 28
2517 EG Den Haag
telefoon 070 21 56 450
fax 070 215 99 09
e-mail contact@tanzaniaembassy.nl

In België:
Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania
72, Avenue Franklin Roosevelt 1050 Brussel
telefoon 0032 26 40 65 00
e-mail brussels@nje.go.tz

Visum door Explore Tanzania
Vind je het lastig of heb je geen tijd? Voor €45 per visum (+ US$ 50) regelen wij bovenstaande voor je. Vul dan tijdig het aanvullende online formulier visumaanvraag op onze website in.

Visum kopen in Tanzania
Heb je géén visum bij aankomst in Tanzania? Dan kun je daar alsnog een toeristenvisum kopen voor US$ 50. Dat kan bij één van de volgende afgifteplekken:

  • Dar es Salaam International Airport;
  • Zanzibar International Airport;
  • Kilimanjaro International Airport;
  • Namanga (grenspost tussen Kenia en Tanzania);
  • de meeste grensposten met de buurlanden van Tanzania.

Houd wel rekening met een wachttijd. Pasfoto’s zijn niet nodig.

Vlieg je naar Nairobi? En reis je daarna over land door naar Tanzania? Dan heb je een transitivisum voor Kenia nodig, die je kunt aanvragen via https://e-visums.nl/kenia
Het is niet mogelijk om dit visum bij aankomst op het vliegveld in Kenia te kopen.
Vlieg je naar Nairobi en vlieg je direct door naar een volgende bestemming zónder door de douane te gaan? Dan heb je géén transitvisum nodig.

Voor de volgende landen kun je in Tanzania een visum kopen: Burundi, Kongo (Zaïre), Kenia, Malawi, Mozambique, Rwanda, Uganda, Zambia en Zimbabwe.

Z

Zakgeld

Hoeveel contant zakgeld je meeneemt, hangt af van je persoonlijke uitgaven.
Je reis is meestal op basis van volpension (zie je reisomschrijving). Vaak betaal je echter nog wel apart voor de drankjes en fooien.

Gemiddelde prijzen in Tanzania:

  • Mineraalwater en frisdrank – US$ 2,50
  • Bier – US$ 3,00
  • Wijn per fles – US$ 20,00

Zanzibar excursies

Ga je (ook) op reis naar Zanzibar eiland en zoek je een leuke en verantwoorde activiteit? Onze reizen en ook onze excursies zijn maatschappelijk verantwoord en worden met respect voor mens en milieu uitgevoerd. Bekijk onze website voor een overzicht van tips aan excursies die je daar kunt doen.

De excursies kun je van tevoren bij Explore Tanzania reserveren (handig, want wij hebben goede prijsafspraken en je bent zeker van een plekje). Bel ons hiervoor op 055-5332550 of mail naar info@exploretanzania.nl