home » Meer informatie » Gidsen en dragers bergbeklimmen

Meer informatie

Gidsen en dragers bergbeklimmen


Gidsen en dragers

Onze gidsen op Kilimanjaro zijn zeer belangrijk voor ons. Wij besteden veel aandacht aan het werken met de juiste organisatie die het bieden van goede arbeidsvoorwaarden hoog in het vaandel heeft staan.
De gidsen werken alleen voor onze lokale organisatie (de meeste organisaties in Tanzania huren freelancers in). Alle gidsen ontvangen jaarlijks trainingen om zich te ontwikkelen en te groeien binnen de organisatie. Sommige van de hoofd-gidsen zijn begonnen als dragers en hebben zich door middel van trainingen tot de hoogste positie weten te werken.

Alle gidsen kennen Mount Kilimanjaro heel goed en beklimmen de berg jaarlijks ongeveer 20 keer. Zij spreken vloeiend Engels, zijn gastvrij en behulpzaam. Hun onderwijsniveau varieert, maar elke gids heeft veel logistieke ervaring om deze complexe beklimmingen met veel dragers, chefs en logistiek in het kamp in goede banen te leiden.

Aantal gidsen tijdens jouw beklimming

Hieronder tref je de aantallen mensen die worden ingezet tijdens een wandeling van zes dagen. Voor langere beklimmingen wordt gebruik gemaakt van meer personeel om ook de kampen met vers eten te kunnen bevoorraadden.
Het aantal medewerkers dat mee gaat tijdens de beklimming geeft een goed beeld van het niveau van dienstverlening. Vers fruit is een goed voorbeeld; het kost namelijk niet veel op de markt, maar het kost wel veel om verse producten de berg op te laten dragen. Het gebeurt vaak dat hier op bezuinigd wordt bij de goedkopere organisaties die Kilimanjaro beklimmingen organiseren. Verse producten zijn een essentieel onderdeel de maaltijden tijdens een expeditie met Explore Tanzania. Een ander belangrijk onderdeel van de beklimming is de maaltijden die dragers krijgen; hun eten moet ook de berg worden opgedragen. Tijdens een Kilimanjaro beklimming kunnen er soms wel 40 medewerkers zijn, helaas zijn er organisaties die ook op hun maaltijden bezuinigen. Iets wat wij absoluut niet zouden doen.

Een ander belangrijk onderdeel van de Kilimanjaro beklimming is het aantal dragers dat mee gaat en het aantal kilo’s dat zij moeten dragen. Wij kennen een aantal organisaties in Tanzania die hun dragers met 40 kilo beladen om kosten te besparen, terwijl het maximum is vastgesteld op 15 kilo. Soms zie je dragers op de berg die als pakezels zijn beladen. Onaanvaardbaar!
Hieronder geven wij een indicatie van het aantal medewerkers die mee gaan tijdens een beklimming. Dit geeft een idee van de enorme logistieke onderneming voor een kwalitatief goede & personeelsvriendelijke Kilimanjaro beklimming:

 • 2 klimmers: 1 gids, 1 kok, 3 hulpdragers, 7 dragers = 13 crew
 • 3 klimmers: 2 gidsen, 1 kok, 4 hulpdragers, 8 dragers = 15 crew
 • 4 klimmers: 2 gidsen, 1 kok, 3 hulpdragers, 11 dragers = 18 crew
 • 5 klimmers: 3 gidsen, 1 kok, 5 hulpdragers, 11 dragers = 20 crew
 • 6 klimmers: 3 gidsen, 1 kok, 5 hulpdragers, 14 dragers = 23 crew
 • 7 klimmers: 4 gidsen, 1 kok, 6 hulpdragers, 15 dragers = 26 crew
 • 8 klimmers: 4 gidsen, 1 kok, 6 hulpdragers, 18 dragers = 29 crew
 • 9 klimmers: 5 gidsen, 1 kok, 7 hulpdragers, 18 dragers = 31 crew
 • 10 klimmers: 5 gidsen, 1 kok, 8 hulpdragers, 21 dragers = 35 crew
 • 11 klimmers: 6 gidsen, 1 kok, 8 hulpdragers, 23 dragers = 38 crew
 • 12 klimmers: 6 gidsen, 1 kok, 9 hulpdragers, 24 dragers = 40 crew
 • 13 klimmers: 6 gidsen, 1 kok, 9 hulpdragers, 25 dragers = 41 crew
 • 14 klimmers: 7 gidsen, 1 kok, 10 hulpdragers, 26 dragers = 44 crew
 • 15 klimmers: 7 gidsen, 1 kok, 10 hulpdragers, 27 dragers = 45 crew

Tijdens al onze Kilimanjaro beklimmingen hebben wij een ratio van 1 gids per 2 klanten. Dit is vooral belangrijk op de dag naar de top wanneer de beklimming zwaar wordt en sommigen meer persoonlijke aandacht en aanmoediging nodig hebben.

Dragers

De dragers zorgen ervoor dat alles achter de schermen goed wordt georganiseerd. Voor onze organisatie in Tanzania werken ongeveer 500 dragers en hun welzijn is heel belangrijk. Onze lokale partner in Tanzania (African Walking Company) is altijd vooruitstrevend geweest om ervoor te zorgen dat de dragers goede arbeidsvoorwaarden hebben. Bijvoorbeeld door middel van het bieden van goede kleding en schoenen. Daarnaast hebben de dragers bij African Walking Company regelmatig werk waardoor zij niet op straat op zoek hoeven te gaan naar werk.

Regelmatig worden trainingen georganiseerd voor de dragers, gidsen en koks. Deze trainingen zijn onder andere EHBO, Engels les, gids-vaardigheden en First Aid Instructor trainingen.

African Walking Company is lid van ‘Leave No Trace’ die binnen de organisatie trainingen verzorgd. Hun missie is om een schone en gezonde natuurlijke leefomgeving te behouden.