• slider

Alleen naar Tanzania

home » Reisverhalen » Alleen naar Tanzania

09 - augustus - 2008

Mijn reis(gevoel) begon eigenlijk al bij de voorbereiding in februari. Na enige jaren te hebben nagedacht en vervolgens besloten dat ik dit jaar écht naar Tanzania zou gaan, belde ik Marjolijn, die eigenlijk onmiddellijk begreep wat ik wilde: drie weken in mijn eentje naar Tanzania en vooral niet te veel heen en weer reizen/reistijd tussen allerlei parken.
De eerste opzet was gelijk goed en dat bevestigde mijn gevoel dat ik het juiste bureau had uitgekozen, hetgeen overigens gedurende alle gesprekken steeds weer werd bevestigd: prettige contacten, deskundig advies en zorgvuldige afhandeling.

Ik kwam 16 juni aan in Dar es Salaam en vertrok direct de volgende dag naar Selous Game Reserve, een park in het Zuiden. Hier bleef ik 6 dagen. In Selous is het prettig wennen aan Afrika, je kunt het gezuiverde water gewoon uit de kraan drinken, je kunt alles eten, ook salades (dat kan overigens prima in alle parken vind ik) en als je in juni aankomt, zijn er eigenlijk nauwelijks muggen (en tsetse vliegen).
Selous staat bekend om zijn bootsafari’s. Die zijn dan ook prachtig en een prettige manier om de omgeving te verkennen. Ik heb ongelooflijk veel vogels gezien, nijlpaarden, krokodillen, giraffen, zebra´s, impala’s, voldoende olifanten en leeuwen en de inmiddels zeldzame wild dog. Het leuke van de zuidelijke parken is dat de safarigroepen worden samengesteld uit alle aanwezige gasten. Dus als je alleen reist, ga je toch altijd in (wisselend) gezelschap op safari. Per dag kun je kiezen of je per boot wilt, in de jeep, of een wandelsafari. De jeeps zijn open, ook heel plezierig, het contact met de natuur is heel intens. In het zuiden is het toeristisch gezien nog rustig, wat prettig is voor de gasten, maar minder fijn voor de kampen zelf. Het gevoel dat je midden in de wildernis, de jungle, bent is er echter groter vind ik achteraf (na later ook nog kort in de Serengeti te zijn geweest).

Na 6 dagen reisde ik per vliegtuigje door naar Ruaha NP. Hier ben je nog meer in het hart van Afrika en midden in de natuur. Dit park is bijna 2 x zo groot als Nederland en de helft ervan is nog niet eens ´ontdekt´. Ongelooflijk wat een prachtige omgeving. Het Old Mdonya River Camp ligt midden in het park, ver afgelegen van de andere tentkampen. De tenten liggen langs de oude rivierbedding, waar ook regelmatig olifanten, impala´s en zelf af en toe leeuwen voorbij lopen. De maaltijden worden gezamenlijk aan een grote tafel in een open tent gehouden. Geen buffetten overigens in beide kampen, maar een verrukkelijk vers bereid uitgebreid ontbijt, lunch en diner met lokale kruiden en groenten, vlees en/of vis.
Hier heb ik twee keer een safari van een hele dag gemaakt, een goede gelegenheid om veel van het park te zien en ook een paar keer wat kortere trips. Qua dieren is er veel te zien en heb ik volgens mij alles gezien, behalve het luipaard en de cheeta (die er wel zijn overigens). De gidsen zijn zeer ervaren en professioneel. De dieren worden rustig benaderd en ook wordt alle tijd genomen om bepaalde dieren een hele tijd te volgen.
Ook in dit park ben ik 6 dagen gebleven, dat gaf mij de rust om ook een keer in het kamp te blijven, een boek te lezen en te genieten van de prachtige omgeving en sfeer aldaar. Met die keuze was ik ook ter plekke nog steeds blij!

Vervolgens bracht het vliegtuigje mij naar Zanzibar, waar ik 4 nachten aan de oostkust ben geweest en 3 nachten aan de westkust. In Matemwe Beach Village was het heerlijk, een ongedwongen sfeer en luieren aan het strand. Zwemmen kan alleen bij hoog water aan de oostkust, maar voor wie meer wil, is er ook een zwembad. In het hotel is een PADI duikschool gevestigd, die regelmatig gerund wordt door Nederlanders. Mijn eerste snorkeltocht leverde al gelijk contact op met dolfijnen en een prachtige onderwaterwereld bij het Mnemba Atoll. Toen ook maar een proefduik gemaakt de volgende dag…
Onderweg van Oost naar West een Spice tour gedaan; volgens mij groeien ongeveer alle kruiden die ik kan bedenken op dit eiland. Wat een rijkdom en wat is er ooit misgegaan in de wereld dat de lokale bevolking daar niet van geprofiteerd heeft? Zanzibar was mijn eerste directe confrontatie met armoede in Tanzania, dat blijft raar als je zelf in een luxe resort verblijft. In het Mtoni Marine Hotel vlak bij Stone Town heb ik mijn vakantie afgesloten. Een bezoekje aan Stone Town en nog een ochtend naar het laatste stukje regenwoud (Jomani Rain Forest), wat ik iedereen kan aanraden. Bezoek dan zeker ook het daarnaast gelegen zeeschildpaddenopvangcentrum, een lokaal initiatief zonder overheidsbijdrage!

Vanuit Zanzibar vertrok ik naar Mwanza aan het Victoriameer, voor een maand vrijwilligerswerk in een weeshuis. Ook dit is een ongelooflijk bijzondere ervaring geweest. De hele reis naar Tanzania is mij zo goed bevallen, dat ik hoop er snel weer terug te kunnen keren.

Marjolijn en Marloes, zoals jullie begrijpen was de vakantie dus heerlijk en bijzonder, mede door jullie goede organisatie. Dank daarvoor.
Erna de Klerk