Safarihoofdstad van Tanzania

Het welvarende Arusha – de stad van mijn roots – is de toegangspoort tot alle noordelijke nationale parken van Tanzania en dus vaak het startpunt menig memorabele safari.

Arusha stad is een fijne plek om te ontspannen, na aankomst op Kilimanjaro vliegveld, en te acclimatiseren voordat je spannende safari begint.


  • Hoogte 1.400 meter
  • Inwoners 341.000
  • voorjaarsregenseizoen rond april
  • najaarsregenseizoen rond november

Over Arusha stad

Arusha stad ligt in een groene, vruchtbare omgeving tegen de berg Meru aan. Het is een grote en uitgestrekte stad met alle tegenstellingen van dien.
Vlak buiten de stad ligt het Arusha Nationaal Park, een pareltje voor een dag-safari.

Cultuur en producten in Arusha stad

Ligging
Arusha stad ligt in de noordelijke hooglanden van Tanzania, op het plateau – op 1.400 meter hoogte – van de Grote Riftvallei aan de voet van de berg Meru, tussen de Serengetivlakte, de Ngorongorokrater, het Manyarameer, de Olduvaikloof en het de berg Kilimanjaro.

Producten
De dienstverlenende sector is het belangrijkste product van Arusha stad; ondernemingen, banken en toerisme. Tevens is Arusha stad de thuisbasis van verschillende brouwerijen, landbouw- en bosverwerking en een grote farmaceut. Er is een Internationale Conferentiecentrum, het Afrikaanse Hof voor de Rechten van mens & volk en verschillende non-gouvernementele organisaties.

Cultuur
Arusha stad is een multiculturele stad met een overwegend Tanzaniaanse bevolking met een gemengde achtergrond: inheemse Bantu, Arabisch-Tanzaniaanse en Indisch-Tanzaniaanse bevolking, plus een kleine blanke Europese – en Amerikaanse minderheidsgroep.

Godsdienst
De godsdiensten van de Arushan-bevolking zijn christen, joods, moslim en hindoe.

Klimaat en seizoenen in Arusha stad

Het klimaat in Arusha Stad is normaal gesproken aangenaam en mild. Het droge seizoen is van juni tot september en er zijn twee groene seizoenen, met lange regens van maart tot mei en korte regens van november tot december.
De gemiddelde jaarlijkse temperaturen zijn consistent: ’s nachts koel en overdag zelden heet.

Juni tot oktober
De middagtemperaturen liggen rond de 19 graden, met veel zonnig weer en heldere luchten. De nachttemperatuur is koel en ligt rond de 9 graden. Af en toe kan het tegen het vriespunt zijn.

De temperaturen in het groene seizoen zijn mild en vergelijkbaar met de droge seizoenen. De temperaturen liggen meestal rond de 23 graden overdag en rond de 11 graden ’s nachts.

November en december
Een 30-dagen periode met kans op korte regens in de middag. De temperaturen liggen overdag zo rond de 22 graden en in de vroege ochtend- en avond rond de 11 graden.

Januari en februari
Dit is een droge periode tussen de regens in.

Maart tot mei
De natste maanden. Het regent op de meeste dagen wel, maar zelden de hele dag lang. Wolken komen vaak voor. De temperaturen liggen rond de 21 graden overdag en 12 graden ’s nachts. Koufronten komen voor in april en mei.

Interessante weetjes

1. Arusha wordt beschouwd als de de facto hoofdstad van Oost-Afrika en is een belangrijk internationaal diplomatiek centrum van het land.

2. Arusha stad wordt ook wel het Genève van Afrika genoemd, een van de meest welvarende steden van Tanzania en een vredige idylle van ontspanning vóór het begin van een spannende reis.

3. Sinds 1994 is Arusha stad gastheer van het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda.

4. Arusha stad werd voor het eerst bewoond in de jaren 1830 door de agro-pastorale Arusha Maasai uit de Arusha Chini-gemeenschap, ten zuiden van de Kilimanjaro. Ze ruilden granen, honing, bier en tabak met de pastorale Kisongo Maasai in ruil voor vee, melk, vlees en huiden.

5. Ondanks dat Arusha stad dicht bij de evenaar ligt, zorgt de hoge ligging op de zuidelijke hellingen van de berg Meru dat de temperaturen relatief laag blijven en de luchtvochtigheid laag.

6. “Arusha stad is de stad waar mijn roots liggen. Ik heb hier 13 jaar gewoond.”, aldus Marjolijn Pronk, oprichter en eigenaar van Explore Tanzania.

Activiteiten

Arusha stad is meer dan een korte stop. Het is een mooie bestemming voor een paar nachten, waar je van alles kunt ondernemen: cultuur, natuur, een stadstour of een dag fietsen. 

Arusha stadArusha stadArusha stadArusha stadArusha stad

Stadstour

Tijdens de wandeling in Arusha stad bezoek je verschillende bezienswaardigheden in het centrum en de dorpjes rondom Arusha stad.
Je bezoekt de grote markt waar men kruiden, specerijen en tropische fruitsoorten komt verkopen. Voor een echte lokale ervaring bezoek je de ‘Kilombero Daladala Terminal’: het lokale busstation. Een Daladala is een lokale bus waar heel veel gebruik van wordt gemaakt. Of bezoek het Arusha Museum en leer meer over de verschillende stammen in Tanzania en de grondstoffen die het land rijk is.
Erg leuk is het om een lokaal kroegje te bezoeken en te lunchen in een lokaal restaurant.
De grote Maasai markt mag je eigenlijk niet missen. De plek waar de mooiste souvenirs ter plekke worden gemaakt. Kraalwerk, houten beelden, slippers, stoffen, tassen, armbanden etc.

Fietsen

Arusha stad en omgeving is een prachtig gebied om het lokale leven en de natuur per fiets te verkennen. Je fietst via smalle paadjes door dorpen, plantages en landerijen.
Kies voor een tocht van een paar uur of een hele dag.

2 uur mountainbike: door USA River en Tengeru, Arusha
Dit is een korte en eenvoudige fietstocht op voornamelijk smalle paden langs akkers en dorpen aan de rand van Arusha. Het is vlakke rit en je zult onderweg veel lokale Tanzaniaanse boeren, kinderen en plantages tegenkomen. De rit is deels in de schaduw.
Uitrusting: Merida en Titan mountainbikes en helmen
Zwaarte: eenvoudig
Tijd: 2 uur, ’s ochtends of ’s middags

Halve dag mountainbiken: door USA River, Tengeru en Mount Meru
Tijdens deze fietstocht fiets je door de dorpen USA River en Tengeru aan de rand van de stad Arusha. Je fiets via zandpaden door dorpen en plantages. Een deel van deze mountainbike safari is op de lage hellingen van Mount Meru waar grote landerijen liggen.
Het merendeel van de paden zijn in een matige tot goede staat.
Uitrusting: Merida en Titan mountainbikes en helmen
Zwaarte: gemiddeld tot hoog
Tijd: 3 uur, ’s ochtends of ’s middags

Volle dag mountainbiken: door USA River, Tengeru en Mount Meru
Je fietst door de dorpen USA River en Tengeru naar de hellingen van Mount Meru. De fietstocht is inspannend omdat je over smalle en steile bospaden fietst. De paden zijn matig tot goed.
Uitrusting: Merida en Titan mountainbikes en helmen
Zwaarte: hoog
Tijd: ’s morgens tot laat in de middag

Paardrijden

In Arusha stad kan je prachtige tochten te paard maken met uitzicht op de bergen Kilimanjaro en Meru. De tocht is geschikt voor alle zowel beginners als ervaren rijders. Wanneer je weinig ervaring hebt kan je een rustige paardrijdsafari maken op goede paden waar wildebeesten en antilopen regelmatig grazen. Je wordt begeleid door ervaren gidsen.

Kanovaren

Glijd over het gladde oppervlak van het kleine kratermeer Duluti, dichtbij Arusha stad en bekijk vogels die je zelden ziet; gigantische ijsvogel, zeearend, darters en nog veel meer. Omgeven door beboste kraterwanden is dit een heel bijzondere en rustige kanotocht. Bekijk honderden zilverreigers die terugkeren naar een eiland in het meer om daar te overnachten.

Kruiden, stad & koffie

Wil jij ook meer leren over de geneeskrachtige werking van bosplanten en alle mooie en bijzondere plekjes van Arusha stad zien? Dan is deze tour echt iets voor jou.

Rond 09.00 word jij opgehaald bij je hotel naar de lager gelegen beboste hellingen van de berg Meru in het dorp Ng’iresi, dicht bij Tengeru, gebracht. Een traditionele genezer uit het dorp neemt je mee op een wandeling door de bossen en geeft uitleg over de medicinale werking van verschillende planten.
Aan het einde van de ochtend geniet je van een lokale lunch.
Na de lunch ga je naar Arusha stad om alles te horen over de geschiedenis van de stad, de culturen en hun levenswijze. Je rijdt door de stad, bezoekt de lokale (voedsel) markt, de Maasai-cadeaumarkt en de marimba kledingmarkten. Maar ook lokale winkels, lokale bars, kappers en meer!
De tour wordt afgesloten met een koffieproeverij bij een grote koffie plantage.

Dieren in de omgeving

In Arusha Tanzania zelf zijn geen wilde dieren, alleen de gebruikelijke huisdieren en vogels.

In het dichtbij gelegen Arusha National Park kun je je hart weer ophalen, aan de giraffen, buffels en zebra’s.

Wil jij ook een authentiek verblijf in Arusha stad?

Bekijk de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Arusha stad

Alle accommodaties in Arusha stad zijn met veel zorg en aandacht uitgezocht.
Kleinschaligheid, gastvrijheid en kwaliteit staan daarbij voorop.

Ilboru Safari Lodge

Arusha stad, Noord Tanzania
Intieme lodge
€ 65 tot € 90 pppn (logies & ontbijt)

Katambuga House

Arusha stad, Noord Tanzania
Intieme lodge
€ 110 tot € 140 pppn (logies & ontbijt)