Dar es Salaam reizen

Dar es Salaam is de economische hoofdstad van Tanzania. 

De belangrijkste havenstad van Tanzania, gelegen aan een rustige baai van de Indische Oceaan.


  • Oppervlakte 1.393 km2
  • Inwoners 4,3 mio
  • voorjaarsregenseizoen april & mei
  • najaarsregenseizoen november

Over Dar es Salaam

In de afgelopen eeuw is Dar es Salaam Tanzania uitgegroeid van een slaperig vissersdorpje tot een bloeiende tropische metropool van meer dan vier miljoen mensen.

Cultuur en producten in Dar es Salaam

Dar es Salaam, berucht om haar files, is er wel in geslaagd om een rustig, down-to-earth gevoel te behouden.

Cultuur
Tijdens de Duitse bezetting in het begin van de 20e eeuw was Dar es Salaam het centrum van het koloniale bestuur en het belangrijkste contactpunt tussen het agrarische vasteland en de wereld van handel en commercie in de Indische Oceaan en de Swahili-kust. Resten van koloniale aanwezigheid, zowel Duitse als Britse, zijn nog steeds goed te zien in de architectuur in de stad.

Strand
Er zijn stranden op het schiereiland Msasani ten noorden van Dar es Salaam en in Kigamboni in het zuiden.

Producten
Vanuit deze stad wordt de export van koffie, katoen, sisal, en huiden afgehandeld. Verder worden er levensmiddelen, textiel, cement en geneesmiddelen voor de lokale markt geproduceerd.

Duiken
Uitstapjes naar de nabijgelegen eilanden, Mbudya en Bongoyo, van het zeereservaat Dar es Salaam zijn een populaire dagtrip vanuit de stad en een plek om te snorkelen, zwemmen en zonnebaden. Het eiland Bongoyo is per boot bereikbaar vanaf de Msasani Slipway.

Klimaat en seizoen

Dar es Salaam kent een tropisch klimaat en is het hele jaar door een prachtige bestemming.

April en mei:
In april en mei is er meer kans op regen. Dat betekent hoofdzakelijk ’s ochtends een tropische bui en soms ’s nachts. De temperaturen zijn aangenaam (gemiddeld 26 graden).

Juni t/m oktober:
In Dar es Salaam is dit de ‘koele’ periode. De temperatuur is iets gedaald naar gemiddeld 24 graden overdag.

November t/m december:
De neerslag varieert. De temperatuur loopt weer iets op.

December t/m februari:
Dit is de warmste periode van het jaar (gemiddeld 27 graden overdag).

Interessante weetjes

1. Dar es Salaam was tot 1973 de hoofdstad en is nog steeds het economisch centrum van Tanzania. De hoofdstad van Tanzania is nu Dodoma, meer centraal gelegen. De verhuizing is echter nog steeds niet voltooid.

2. Dar es Salaam betekent ‘Huis van de Vrede’ in het Arabisch.

3. Alle overheidskantoren hebben hun hoofdbasis in Dar es Salaam, net als alle diplomatieke missies en niet-gouvernementele organisaties.

4. Door de vestiging van de Duitse Oost-Afrika-maatschappij werd Dar es Salaam het bestuurlijk centrum en de belangrijkste handelsplaats van Duits Oost-Afrika. De industrie breidde zich sterk uit als gevolg van de aanleg van de centrale spoorweg aan het begin van de 20e eeuw.

5. Dar es Salaam is de belangrijkste stad van Tanzania op het gebied van kunst, mode, media, muziek, film en televisie en een toonaangevend financieel centrum.

6. Dar es Salaam is de grootste en meest dichtbevolkte Swahili-sprekende stad ter wereld.

7. Oyster Bay is de thuisbasis van de felgekleurde en toeristisch georiënteerde Tingatinga-schilderstijl.

Activiteiten

Bezoek de vismarkt, de kunstmarkt, musea, historische gebouwen of de nabijgelegen stranden en eilanden, en ervaar de culturele mix en lome sfeer van deze stad aan de Indische Oceaan.

Dar es salaam vakantieDar es salaam vakantieDar es salaam vakantie

Stadswandeling

Het Nationaal Museum, het Dorpsmuseum en de vele kleurrijke markten zijn zeker een bezoek waard.
De vele historische bezienswaardigheden, zoals de St. Joseph’s Cathedral, het White Father’s Mission House, de Botanische Tuinen en het oude State House zorgen voor een interessante wandeltocht langs de waterkant en het stadscentrum.

Snorkelen

Zeven kilometer ten noorden van de stad ligt het Marine Reserve Bongoyo-eiland met goede snorkel- en duiklocaties voor degenen die het water willen verkennen. Het reservaat heeft prachtige stranden, afgelegen eilanden en vele soorten zeedieren. Hoewel de variëteit en populatie van koraal- en vissoorten niet zo talrijk is als andere sites op Zanzibar, Pemba en Mafia, is het Bongoyo-eiland zeker de moeite van het bezoeken waard.

Stadstour op de fiets

Fietsen door het stadscentrum van Dar es Salaam, geeft je de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding deze bruisende metropool eens goed te leren kennen.

3 uur geschiedenis en cultuur
Je fiets langs de Uhuru Torch, de Clock tower, het Askari Monument, het Nationaal Museum, de Botanische tuin, het Ocean Road Hospital, het State House, de vismarkt, de Lutherse kerk in Azania, St. Joseph Church, het Atman House en de haven van Dar es Salaam. Afhankelijk van je interesse vertelt de gids je hierover.

Ook is het mogelijk de route wat in te korten en bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het Makumbusho Village Museum, over de geschiedenis en cultuur van Tanzania en kan worden genoten van traditionele dans.

6 uur geschiedenis, cultuur en winkelen
Deze stadstour combineert bovenstaande met de winkelgebieden zoals Kariakoo, Mwenge Craft Market, Slipway winkelcentrum en/of Tinga Tinga schildkunst.

Volledige dag, geschiedenis, cultuur en winkelen
Deze stadstour neemt ruim de tijd om op elke plek van de bezienswaardigheden te genieten.

Pugu-bos

Het Pugu Hill Forest Reserve is een bosreservaat in het gebied van de Pugu heuvels, in de buurt van Dar es Salaam. Het Pugu-bos maakt deel uit van een van de oudste bossen ter wereld. Het gebied wordt gekenmerkt door een groot aantal endemische soorten dieren en planten. In dit kustbos vind je ook oa olifanten, giraffen, impala’s, colobus-apen en veel soorten vogels. Sommige grotten herbergen vleermuizen.

Je kunt hier onder begeleiding een prachtige wandelsafari maken, interactief met de natuur bezig zijn en ook vrijwilligerswerk doen. Het natuurgebied is opgezet door het Jane Goodall Intituut, dat ook tevens het educatiecentrum runt.

Dieren in de omgeving

De dieren in Dar es Salaam zijn huisdieren, diverse soorten vogels en tropische vissen voor de kust.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Dar es Salaam vakantie

  • Tropische vissen
  • Verschillende vogelsoorten

Zie jij je al zitten in Dar es Salaam?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Dar es Salaam

Deze grote stad is vooral een dynamisch zakencentrum.

Maar ook een interessante tussenstop tussen je internationale vlucht en het vervolg van je reis.

Hotel Slipway

Dar es Salaam, Oost Tanzania
Luxe hotel
€ 58 tot € 120 pppn (logies & ontbijt)