Katavi National Park reizen

Katavi National Park is het twee na grootste nationaal park in Tanzania en één van de meest ongerepte en ruige stukken natuur van Afrika.

Een bijzonder en uniek safari-gebied met een rijke flora en fauna, zo afgelegen dat het jaarlijks maar ruim duizend bezoekers ontvangt.


 • Oppervlakte 4.471 km2
 • Inwoners 0
 • droge seizoen mei tot oktober
 • groene seizoen november tot april

Over Katavi National Park

Katavi National Park is een van de meest ongerepte en ruige natuurgebieden van Tanzania. Hoogtepunt is het enorme graslandschap met duizenden buffels en antilopen. In de prachtige bossen en rondom de meren vind je veel nijlpaarden, krokodillen en vogels.

Landschap van Katavi National Park

Het kenmerk van Katavi National Park is de 425 km² grote Katisunga-vlakte, een uitgestrekte met gras begroeide vlakte in het hart van het park. De kleine rivieren en moerassige meren als Katavi en Chada, ondersteunen enorme populaties nijlpaarden en krokodillen.

Wanneer de uiterwaarden opdrogen en het wild zich verzamelt bij het overgebleven water, komt het park echt tot leven. De nijlpaarden verzamelen zich dan met honderden tegelijk voor een bad in een modderige poel. Territoriumgevechten zijn aan de orde van de dag. Een uniek spektakel.

Katavi National Park is tevens het leefgebied van enkele van de grootste resterende buffelkuddes in Afrika en het is dan ook niet ongebruikelijk om meer dan duizend van deze runderen tegelijkertijd te zien.
En al die enorme aantallen olifanten, buffels, giraffen, zebra’s, impala’s en reebokken zijn dan weer een gemakkelijke prooi voor de talrijke leeuwen en gevlekte hyena.
Katavi National Park herbergt zo’n 400 vogelsoorten.

Klimaat en seizoen

Het klimaat in Katavi National Park is het hele jaar door warm, met temperaturen van rond de 32 graden. De nachten zijn rond de 20 graden. Hoger gelegen gebieden zijn wel iets koeler.

Mei
Aan het einde van het groene seizoen regent het nog steeds af en toe in deze maand. De wegen zijn goed, de grasvlaktes liggen onder water. Katavi National Park is prachtig en groen.

Juni t/m september
De meeste dagen zijn zonnig en helder. Regen is zeldzaam. De middagtemperaturen zijn rond de 31 graden. Juni tot augustus hebben de koudste nachten, maar met 17 graden nog steeds gematigd. De nijlpaarden bevinden zich op een hoop in de steeds schaarser wordende poeltjes.

Oktober
Het is de warmste maand van het jaar en tevens het einde van het droge seizoen. De regen wordt verwacht en de luchtvochtigheid neemt geleidelijk toe. De dieren komen soms zelfs naar de kampen om water te zoeken.

November t/m april
De luchtvochtigheid is hoog en het kan erg heet aanvoelen. De middag temperaturen zijn meestal rond de 32 graden en ’s nachts 21 graden. Het zal vrijwel elke middag regenen, vaak met donderslagen, maar zelden de hele dag lang.
In de regen is het lastig om de dieren in het hoge gras te zien. Veel accommodaties zijn gesloten.

Interessante weetjes

1. Als gevolg van illegale jacht en stroperij, vermoedelijk voor consumptie, vermindert in rap tempo de biodiversiteit.

2. Katavi National Park heeft minder bezoekers per jaar, dan Serengeti National Park heeft per dag.

3.Een bezoek aan Katavi National Park is een perfecte combinatie met een safari in Serengeti, Mahale Mountains National Park en Selous Game Reserve.

4. Katavi National Park is goed te bereiken met een binnenlandse vlucht vanaf Dar es Salaam, maar ook vanaf Arusha, en duurt in beide gevallen 3 uur.
De route vanaf Mbeya (550 km) per auto is heftig en spectaculair.

5. Omdat Katavi National Park de grootste kuddes buffels heeft van Afrika, is het niet ongebruikelijk dat je er meer dan duizend bij elkaar ziet.

Activiteiten

Katavi National Park is een avontuur met de opwinding van een Afrika, zoals het een eeuw geleden moet zijn geweest.

Een echte wildernis: geïsoleerd, ongerept en nauwelijks bezocht. Lees ook onze blog.

Katavi safariKatavi safari

Safari

Een safari per jeep in Katavi National Park is een absolute aanrader. Katavi National Park kent heel weinig bezoekers en is een van de meest afgelegen safari locaties ter wereld. Massa’s dieren en weinig toerisme.

De safari start vanuit de lodge, in een open safari jeep en samen met een professionele safari gids.

Tevens bestaat de mogelijkheid om te wandelen en fly-kamperen.

Fly kamperen

Als onderdeel van een wandelsafari is het mogelijk om, vanuit de lodge, privé een nacht onder de sterren door te brengen. Je ademt Afrika en beleeft het met de dieren, zo dicht mogelijk bij de natuur. Aan het einde van de middag arriveer je bij het kamp, samen met de gids. Daar staan, bij een knapperend open vuur, drankjes op ijs voor je klaar. Douchen kan onder een hangende emmer warm water. Na een lekker driegangendiner geserveerd onder de sterren, trek je je heerlijk terug in je tent en val je comfortabel in slaap, omringd met de geluiden van de natuur. Natuurlijk zorgt de gids voor de veiligheid.

Dieren in de omgeving

Kenmerkend in Katavi National Park zijn de grote kuddes Kaapse buffels, zebra’s, wildebeesten, giraffen en olifanten. En langs de Katuma-rivier vind je de vele krokodillen en nijlpaarden.

Vleesetende dieren die door dit park zwerven zijn cheeta’s, wilde honden, hyena’s, luipaarden en leeuwen. Daarnaast kent het park ook nog tientallen soorten vogels.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Katavi safari

 • Antilope
 • Buffel
 • Eland
 • Giraffe
 • Hyena
 • Krokodil
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Nijlpaard
 • Olifant
 • Topi
 • Verschillende vogelsoorten
 • Wilde hond
 • Wildebeest
 • Zebra

Zie jij je al zitten in Katavi National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Katavi National Park

Hoewel het een geïsoleerd alternatief is voor de meer populaire bestemmingen elders in Tanzania, zijn de lodges hier minstens zo luxueus als elders.

Op prachtige locaties. Je voelt je één met de natuur.

Chada Katavi

Katavi National Park, West Tanzania
Tented Camp, All inclusive
€ 840 tot € 1090 pppn (all inclusive)

Mbali Mbali Katavi

Katavi National Park, West Tanzania
Intieme lodge, Volpension
€ 505 tot € 575 pppn (all-inclusive)