Reis naar Zanzibar

Zanzibar Eiland heeft heerlijke tropische stranden en een rijke geschiedenis. Een geurig eiland gelegen in de Indische Oceaan.

Een plek in de Indische Oceaan waar Arabië en Afrika elkaar vinden. Zanzibar Eiland kenmerkt zich door rustige vissersdorpjes en hagelwitte, paradijselijke stranden en het bruisende Stone Town.


 • Oppervlakte 1.660 km2
 • Inwoners 1.000.000
 • voorjaarsregenseizoen april & mei
 • najaarsregenseizoen november

Over Zanzibar Eiland

Zanzibar Eiland is met zijn prachtige stranden perfect te combineren met een safari in Tanzania. We nodigen je uit om de prachtige reisverhalen van eerdere reizigers ook eens te lezen!
Er zijn geweldige plekken om te genieten van het strand, te zwemmen, snorkelen en duiken. De Zanzibar archipel staat bekend als één van de tien mooiste duiklocaties ter wereld.

Cultuur & producten op Zanzibar

Wist je dat wat iedereen Zanzibar Eiland noemt, officieel Unguja heet? Zanzibar zelf is een archipel bestaande uit twee hoofdeilanden: Unguja en Pemba en vele kleine eilandjes.

Cultuur

Zanzibar Eiland is een parel in de Indische oceaan en heeft een rijke Swahili cultuur.
De geschiedenis van Zanzibar Eiland is beïnvloed door Perzen, Arabieren, moslims, de Portugezen, en bewoners van het vasteland van Afrika.
De historische binnenstad van de hoofdstad van Zanzibar Eiland, Stone Town, is een stadsdeel met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen en prachtige moskeeën. Architectonische hoogstandjes zijn het Livingstone huis, de Guliani Brug en het Huis van Wonderen: een paleis dat in 1883 is gebouwd onder sultan Barghash.

Producten

Zanzibar Eiland heeft als belangrijkste bronnen van bestaan specerijen (waaronder kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en peper) en toerisme. Verder exporteert Zanzibar Eiland zeewier en raffia.

Stone Town

De hoofdstad van Unguja is Stone Town. Een historisch en bruisend stadje met veel historische betekenis. Een sfeervol stadje om een of meerdere dagen in door te brengen voordat je naar het strand gaat.
Het eiland is 100 km lang en 32 km breed. Elke plek is goed te bereiken, Stone Town is daardoor ook prima als dagtrip te bezoeken.

Duiken

Zanzibar biedt heel veel prachtige duiklocaties van allerlei niveaus. Er zijn een aantal beroemde locaties zoals Mnemba Atoll. Dit wordt ook wel de tropische vishoofdstad van Oost-Afrika genoemd. Mnemba Atoll heeft een constante zichtbaarheid van ongeveer 30 meter en vaak zie je hier ook dolfijnen. Maar ook mantaroggen en walvishaaien (tussen december en april rondom Mnemba) en bultruggen en potvissen tussen juli en september op hun migratieroute.
Op het noordelijkste puntje van Zanzibar Eiland zijn ook vele duiklocaties, over het algemeen voor de meer ervaren duikers. Je duikt op open zee en er is hier meer stroming. Hier leven de grote sportvissen, tonijnen, barracuda en een verscheidenheid aan murenes.
Het minder bekende zuiden van Zanzibar Eiland heeft ook prachtige duiklocaties.

Stranden

Zanzibar Eiland kenmerkt zich door rustige vissersdorpjes en hagelwitte, paradijselijke stranden. Ideaal voor een strandvakantie.
De noordkust heeft vele accommodaties; van kleine guesthouses tot grotere resorts, een levendig deel van Zanzibar Eiland.
De noordoostkust is rustig en biedt vele mogelijkheden om te snorkelen en te duiken.
De zuidoostkust kent ook hagelwitte en brede zandstranden, maar is meer een plek voor de actievere vakantieganger.
Het zuiden van Zanzibar Eiland heeft een aantal prachtige accommodaties en rustige stranden, prachtige eilandjes en mooie duik en snorkel locaties.

Klimaat & seizoenen

Zanzibar Eiland kent een tropisch klimaat en is het hele jaar een prachtige bestemming.

April en mei:
In april en mei is er meer kans op regen. Dat betekent hoofdzakelijk ’s ochtends een tropische bui en soms ’s nachts. De temperaturen zijn aangenaam.

Juni t/m oktober:
Op Zanzibar Eiland is dit de ‘koele’ periode. De temperatuur is aangenaam. De temperatuur varieert van 25 tot 35 graden.

November t/m december:
De neerslag varieert. De temperatuur loopt iets op.

December t/m februari:
Dit is de warmste periode van het jaar.

Interessante weetjes

1. Het eiland Unguja (=Zanzibar Eiland) is 100 km lang en 32 km breed. Elke plek is goed te bereiken, Stone Town is daardoor ook prima als dagtrip te bezoeken.

2. In de periode dat Zanzibar Eiland onder het bewind van de sultan van Oman viel (van de 17e tot en met de 19e eeuw), was het een centrum voor de oosterse slavenhandel.

3. Kort nadat de eilanden Unguja en Pemba eind 1963 onafhankelijk waren geworden als Zanzibar, werd het met Tanganyika samengevoegd tot Tanzania, waarvan het vanaf 1964 deel uitmaakt. Het woord Tanzania is een samentrekking van beide namen.

4. De verenigde Republiek Tanzania voerde aanvankelijk een communistisch georiënteerde buitenlandse politiek, maar ontwikkeld zich inmiddels, sinds de jaren tachtig, in een meer democratische richting.

5. Freddie Mercury (oftewel Farrokh Bulsara) is op 5 september 1946 geboren in Stown Town op Zanzibar Eiland. Hij was de zanger en ‘frontman’ van de popgroep Queen en stond bekend om zijn extravagante podiumpersoonlijkheid, explosieve optredens en stembereik van vier octaven. Hij overleed in Londen op 24 november 1991. Aan Kenyatta Road in Stone Town staat zijn geboortehuis, waar je ook kunt overnachten.

6. Zanzibar Eiland is de enige streek waar de Zanzibarfranjeaap, ook wel rode franjeaap, (Procolobus kirkii) voorkomt.

7. Aan de oostkust van Zanzibar zijn eb en vloed zeer uitgesproken. ’s Ochtends sta je met je voeten in de zee en ‘s middags vraag je je af waar die is gebleven. Bij vloed is het mogelijk om heerlijk te zwemmen en met een bootje naar het rif te gaan om te snorkelen.

Activiteiten

Wil je actie of in een hangmat genieten van de geluiden van de zee?
Of sfeervolle en authentieke plekken ontdekken?
Zeg het maar, het is er allemaal … voor jouw perfecte vakantie Zanzibar.

Zanzibar vakantieZanzibar vakantiezanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar VakantieZanzibar vaakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantie

Snorkelen

Zanzibar heeft prachtige plekken om de onderwaterwereld te ontdekken. Dit is een fantastische ervaring waarbij je vele onderwaterdieren en koralen tegen kan komen. De locatie waar je gaat snorkelen hangt af van waar je je bevindt op het eiland. Zo kan je snorkelen op het beroemde Mnemba Eiland, een beschermd natuurgebied met een enorm ovaal rifsysteem aan de noordoostelijke kust van Zanzibar. Ook Menai Bay in het zuidwesten van Zanzibar is een prachtige plek om de dieren onder water te bekijken. Wanneer je wilt snorkelen dien je per boot de zee op te gaan.

Duiken

Zanzibar biedt heel veel prachtige duiklocaties van allerlei niveaus.

Er zijn een aantal beroemde locaties zoals Mnemba Atoll. Dit wordt ook wel de tropische vishoofdstad van Oost-Afrika genoemd. Mnemba Atoll heeft een constante zichtbaarheid van ongeveer 30 meter en vaak zie je hier ook dolfijnen.

Op het noordelijkste puntje van Zanzibar zijn ook vele duiklocaties, over het algemeen voor de meer ervaren duikers. Je duikt op open zee en er is hier meer stroming. Hier leven de grote sportvissen, tonijnen, barracuda en een verscheidenheid aan murenes.

Het minder bekende zuiden van Zanzibar zijn ook prachtige duiklocaties; goed te bereiken vanuit Fumba Beach Lodge.

Seizoenen op Zanzibar
Duiken is het hele jaar goed op Zanzibar, maar toch is elk seizoen anders.

 • Maart tot november: dit zijn de beste maanden om te duiken op Zanzibar. Er is weinig wind en de regens zijn nog niet begonnen. Het zicht is goed en het weer is goed en warm.
 • April en mei: dit is het officiële regenseizoen op Zanzibar. Het is over het algemeen nog steeds prima om te duiken, maar het kan veel regenen waardoor het zicht minder wordt.
 • Juni tot september (wind vanuit het zuiden): er is meer wind en doordat er meer golven zijn kan het zicht op sommige dagen wat minder zijn.
 • December tot februari (wind vanuit het noorden): dit zijn de warmste maanden van het jaar en mooi om te duiken. Er kan soms wel veel wind staan waardoor zichtbaarheid onder water wat minder kan zijn.

Mangrove kanotocht

Een avontuur buiten de gebaande wegen. Ontdek een stukje van het ongerepte Zanzibar – het mangrovebos.
In het zuiden van Zanzibar Eiland ligt Muugoni, een weelderig en groen gebied. Rama, een voorstander van het bosbehoud, zal zijn dorp en zijn volk met je delen en je meenemen om te zien hoe het stille dorpsleven op Zanzibar Eiland is. Ramas’ vrouw en haar moeder zullen een heerlijke lunch bereiden.
Het mangrovebos is een rustige en mysterieuze plek. Onderweg zal Rama je geneeskrachtige planten, fruit en planten laten zien.
Bij de mangrove wacht de kapitein om ons naar zee te varen met zijn traditionele houten kano, die dagelijks door de vissers gebruikt wordt. Onderweg ontmoet je ook andere vissers die bezig zijn het diner voor de dag te vangen. Als het vloed is kunnen we het ‘vogeleiland’ bezoeken – een groepje van drie in de mangrove en het leefgebied van duizenden verschillende grote vogels. Wil je zwemmen tussen de mangroves, neem dan je zwemkleding mee.

Er kan ook uitsluitend gekozen worden voor de kanotocht van ongeveer 2 uur. Hier zit geen rondleiding en lunch bij.

Inclusief rondleiding, boot, lunch en gids.

Swahili Kookworkshop

In het midden van het dorp Jambiani, op slechts 100 meter van de oceaan, ligt het charmante restaurant Okala – gemaakt van alleen maar hout en kokosnootbladeren. Het restaurant heeft de naam van de heer Okala, een top-swahili kok en voorvechter van beschermd oceaan natuurgebied.
De heer Okala zal zijn vaardigheden op het gebied van swahili-koken met je delen, zoals zijn grootmoeder hem dat heeft geleerd met alleen lokale ingrediënten in seizoen- en traditionele kookmethodes.
Tegen het einde van de les eet je samen – gegarandeerd smakelijk en vermakelijk.

De kookworkshop duurt 3 uur en is inclusief kookles, eten, fruit en drankjes. Het wordt gewaardeerd als je je knieën en schouders bedekt.

Stadswandeling Stone Town

Deze tour neemt je mee door het mysterieuze Stone Town, waar je leert over de opmerkelijke geschiedenis van het Unesco Werelderfgoed stadje, haar architectuur en het leven observeert.

Stone Town is levendig en dat laat zich duidelijk zien; de mensen leven op straat, koken er eten, spelen het spel bao, houden er hun kippen en socialiseren. Je passeert Jaws-corner waar mensen op de barazas (aan gebouwen bevestigde banken) zitten en het traditionele bordspel bao spel. Daarna bezoek je de Darajani-markt om te ervaren wat er werkelijk gaande is achter de schermen. En de steegjes ademen historie, je ziet, ruikt en hoort het. Er is gelegenheid om specerijen te kopen, net als de Zanzibari zelf graag doen.

Inclusief gids en transfer van en naar accommodatie. Duur: 2,5 uur. Het wordt gewaardeerd als je je schouders en knieën bedekt. 

Sunset Cruise

Een cruise bij zonsondergang over de Indische Oceaan met een traditionele dhow is iets heel bijzonders. Met de wind in de zeilen en een koud drankje in je hand, cruise je rond de in goud gehulde zee. Een rode zon, de horizon en de prachtige kenmerken van de houten dhow bieden perfecte fotomomenten.

Na de cruise kun je dineren in Karamba Resort voordat je terugkeert naar je eigen hotel (eten niet inbegrepen). Of we regelen een zeevruchten-BBQ op het strand voor je.

De cruise duurt 2,5 uur en vertrekt vanaf Kizimkazi.

Vissen

Kizimkazi is de plek waar ze de grote vissen vangen waaronder tonijn, rode en witte snapper, zwaardvis en haai. Fami, een lokale visser uit Kizimkazi, neemt je mee de zee op en leert je de kneepjes van het vak. Na ongeveer een uurtje varen vanuit de kustlijn kan je de hengels uitgooien.
Inclusief lunch op de boot, hengels, fruit en water. Neem zelf zwemkleding, een handdoek, zonnebrandcrème en een hoed/petje mee. Duur: ongeveer 6 uur.

Zeilen & snorkelen

Zeilen en snorkelen met een traditionele houten trimaran.
Deze trimarans, ngarawa, zijn gemaakt van mangohout en worden overwegend gebruikt voor zowel privé als professionele visserij. Omdat mango een hardhout is, is het bestand tegen water, dus de hoofdconstructie van de ngarawa is eigenlijk de uitgegraven mangoboom. Het zeil is gemaakt van textiel of aan elkaar geplakte rijstzakken.
De kapitein neemt je mee op de rivier, die bij eb tussen de zandbanken ontstaat, slechts omringd door de magische blauwe kleuren van de Indische Oceaan. Natuurlijk snorkel je tussen de mooiste koralen.

Inclusief gebruik boot- en snorkeluitrusting. Neem zelf zwemkleding, een handdoek, zonnebrandcrème, hoed/petje en drinkwater mee. Duur: 2,5 uur.

Ongerept Uzi Eiland

Uzi eiland is ongerept nog niet betrokken bij de ontwikkeling van het toerisme. De meeste Uzis zijn vissers en boeren. Het landschap van het eiland is weelderig met mangrove, bananenplantages en enorme mangobomen.
Het eiland kan alleen per boot of bij eb worden bereikt. Je ontmoet Abdullah en zijn familie.
Als eenmaal de stier van de familie aan de koets is vastgemaakt, kan de ietwat ongemakkelijke, maar zeer authentieke tocht in het primaire voertuig, beginnen. Je bezoekt een ander dorp en proeft wat fruit en lokaal snoep.
Eenmaal terug bij Abdullahs thuis, hebben zijn vrouw en zijn moeder een lunch klaargemaakt. Per houten kano peddel je door de mangrove. Na een volledige dag van indrukken keer je terug naar huis met de auto.

Inclusief transfer, rondleiding gids per ossekar en per kano, snacks en lunch.

Tumbatu Eiland

De inwoners van Tumbatu Eiland leven een geïsoleerd leven. Het eiland wordt volledig aangedreven door zonnepanelen. Alle bezoekers hebben schriftelijke toestemming van de dorpsoudste nodig om het eiland te betreden. Deze reis is een zeldzame kans om iets onaangeroerds te ervaren.
Na een boottocht van 30 minuten naar het eiland Tumbatu vanuit Nungwi, wordt je verwelkomt door de Sheha (de dorpsoudste).
Voodoo wordt nog steeds uitgeoefend op het eiland en de magische ‘Mganga’-man zal de ‘pururu’ doen: je toekomst in het zand en uit de tekens lezen.
Terwijl je over het eiland loopt, zie je hoe de mensen hun bonen en erwten planten en oogsten. Je passeert vrouwen in het water met hun net rond de kleine vissen of de krabben en mosselen, op het strand. Om de gemeenschap van het eiland Tumbatu te ondersteunen moet je 5 dollar per persoon doneren.
Deze activiteit is een zeldzame kans om iets te ervaren dat zelfs voor Zanzibaris moeilijk toegankelijk is.

Inclusief transfer, gids, boot, vergunning om het eiland op te mogen, dorpskosten, toegang tot de ruïnes en fruit. Het wordt gewaardeerd als de knieën en schouders zijn bedekt. Duur: ongeveer 6 uur.

Bawe Eiland

Snorkelen op Bawe Eiland, net buiten Stone Town is een van de beste snorkelplekken op Zanzibar Eiland. Een prachtige kleurrijke onderwaterwereld. Na een boottocht van 30 minuten wordt het anker uitgegooid en kan je heerlijk gaan snorkelen.
We blijven in en bij de boot en zullen niet op Bawe Eiland aanmeren.

Inclusief boot, water, lokale snacks en fruit. Duur: ongeveer 3 uur.

Maalum Cave

Zwemmen in het natuurlijk zoetwater zwembad van de Maalum grot in Paje is een verfrissende natuurbelevenis.
In het natuurwonder van deze grot kun je heerlijk zwemmen, van de rots springen, snorkelen en heerlijk genieten van de frisse lucht.

Duur: 2 uur. Je wordt opgehaald van je accommodatie en weer teruggebracht.
Neem zelf zwemkleding, een handdoek en drinkwater mee.

Fietstour Jambiani & Cuza grot

Je fietst door het dorp Jambiani en bekijkt het dagelijks leven van een dorp op Zanzibar Eiland.

Koeien, eenden, studenten tijdens de lunchpauze, moskeeën … allemaal vergezeld door lachende en groetende kinderen. Onderweg stopt de gids en laat je zien wat er gaande is.
Na het bereiken van het noorden van Jambiani steek je de hoofdweg over. In het landbouwgebied bevindt zich de Cuza grot. Deze Cuza grot wordt gebruikt voor spirituele activiteiten, maar het heeft ook een groot zoetwaterreservoir, waar gezwommen mag worden.
De dorpelingen komen hier om te bidden en wierook te branden om de geesten naar hen toe te roepen en ze te beïnvloeden met gebeden en offers als iemand ziek is, als ze dingen willen veranderen of alleen maar meer geluk willen.
Na de verfrissende duik fietsen we terug naar Jambiani en bezoeken restaurant Okalas. De grootmoeder van Okala leerde hem de traditionele kookmethodes van Zanzibar Eiland en hij houdt de traditie levend door het geven van kookcursussen en zijn restaurant. Alles is home-made en traditioneel: zelf geoogst, geplukt en gebakken of gekookt en geserveerd in het restaurant, dat traditioneel is gebouwd met muren en plafonds van palmbladeren.

Duur: 5 uur. Inclusief gids, fietsen, lunch, entree grot, water, fruit en snacks onderweg. Neem een handdoek en zwemspullen mee.

BBQ Dhow Dagcruise

Een volledige ontspannen dag op zee. Na 1,5 uur zeilen vanaf Kizimkazi kom je aan bij een van de top 3 mooiste snorkelplekken van Zanzibar. Na het snorkelen ga je richting een zandbank. Zanzibar heeft veel prachtige zandbanken die verschijnen tijdens eb; dit zijn de meest idyllische kleine eilandjes midden op zee. Zie je jezelf al zitten op een stukje zand in het midden van de oceaan? Terwijl je geniet van het uitzicht op zee, wordt er een heerlijke ‘Seafood BBQ’ bereid. Eenvoudig, maar lekker en lokaal. Kreeft, calamares en vis, lokale specialiteiten en exotisch fruit staan ​​op het menu. Na de lunch heb je tijd om een beetje te zwemmen, te snorkelen of lekker te luieren met een koud drankje in je hand. Gedurende de dag kun je snorkelen om het onderwaterleven te ontdekken. Afgezien van scholen kleurrijke tropische vissen zijn er zee-egels, zeesterren en andere magische onderwaterwezens die tussen de koralen leven.

Vertrek is vanaf Kizimkazi / Unguja Ukuu. Inclusief transfer, boot, snorkeluitrusting, seafood BBQ, exotisch fruit, water en frisdrank. Duur: ongeveer 6 uur.

Spice tour

Deze Spice Tour brengt je bij de meest authentieke specerijenboerderij, eigendom van de familie Abeids, waar je inzicht krijgt in het lokale leven en de vele soorten tropisch fruit, specerijen en zeldzame soorten planten die daar groeien.

Afhankelijk van het seizoen zal dat zijn: vanille, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kurkuma, citroengras, kruidnagel, ylang ylang, komijn, knoflook, gember, koriander, peper, tamarinde, chili, oregano en vele anderen.
Je leert vandaag alles over hun eigenschappen, hun oorsprong en het gebruik als medicijn of in voedsel/drank.

Na afloop geniet je van een smakelijke lunch die is bereid door de vrouwen op de boerderij, met ingrediënten van deze familieboerderij.

Deze tour duurt ongeveer 3,5 uur. Inclusief gids, proeven van de specerijen, fruit en de lunch. Het wordt gewaardeerd als de knieën en schouders zijn bedekt.

Village & Spice fietstour

Voor deze activiteit word je opgehaald bij je accommodatie in Stone Town en pakken we de openbare bus (dala-dala) naar de plek waar we de fietsen ophalen.

We starten de Village Tour bij Suleiman thuis waar we een gemberthee krijgen voordat we op de fietsen stappen. We fietsen door het landbouwgebied vol suikerriet, zoete aardappels en bananen en ervaren het dorpsleven op Zanzibar Eiland. Ook zullen we een korte workshop krijgen hoe je een Makuti maakt – een dak gemaakt van kokosbladeren.

Na de Village Tour zetten we de fietstocht voort richting de authentieke specerijenboerderij van familie Abeids voor de Spice Tour. Hier maak je kennis met het leven op de boerderij en de vele soorten tropisch fruit en zeldzame soorten planten die daar groeien. Maar uiteraard ook vele specerijen afhankelijk van het seizoen. Van vanille, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kurkuma en kruidnagel tot citroengras, ylang ylang, koriander, tamarinde, oregano en nog vele anderen.
Je mag alles proeven en je leert alles over de oorsprong, de eigenschappen en het gebruik als medicijn of in voedsel/drank.

Na afloop wordt er een smakelijke lunch geserveerd die is bereid door de dames op de boerderij, uiteraard met ingrediënten van de boerderij.

De fietstocht gaat verder richting het Masingini bos, waar we de zeldzame Red Colobus apen, Blue Sykes apen en vele verschillende vogels kunnen tegenkomen. Vervolgens fietsen we terug en stappen we weer op de bus.

Dagtocht van 9.00-16.30 uur.
Inclusief gids, fietsen, busrit, spice tour, fruit en lunch op de boerderij.

Proef Stone Town

Deze culinaire tocht en proeverij is tevens een kennismaking met de lokale bevolking.

Laat je inspireren door het lokale eten, met invloeden uit de Indiase, Arabische en Afrikaanse keukens. De gids neemt je mee door de kronkelende steegjes van historisch Stone Town en deelt het lokale eten met je zoals het de gewoonte is op dit door Indiaas/Arabisch/Afrikaans eten geïnspireerde kruiden-eiland.

Probeer de nieuw gebakken chapati en mandazi (lokale donut) gemaakt door de vrouwen in Stone Town´s steegjes. Proef de lekkerste Urojo (traditionele soep). En ga op zoek naar de verborgen zelfgemaakt Zanzibar schatten; ubojo-, kashata-, ufuta- en balfin snoep. Probeer de alomtegenwoordige “Mishkaki” (spies) gloeiend heet van de BBQ.

En bezoek de bakkerij waar ze 200 broden per dag bakken boven open vuur, stop voor het beste sap in de stad en ga verder voor een lokale lunch en deel kommen octopus, vis, groenten, mosselen – zoals Zanzibars het willen.

Inclusief gids, transfer, proeven van lokale specialiteiten, lunch met water. Het wordt gewaardeerd als de knieën en schouders zijn bedekt. Duur: ongeveer 2,5 uur. 

Makunduchi fietstour

Ontdek het prachtige authentieke Zanzibar, onaangetast door het toerisme. Rode aarde en kleihutten, bananenplantages, enorme mangobomen en een rustig langzaam leven. Dit is Makunduchi, Zanzibar’s grootste dorp en een typisch Afrikaans dorp. Tijdens deze excursie kan je op de fiets dit gebied gaan verkennen en maak je kennis met de lokale bevolking en het dorpsleven. Ook krijg je de gelegenheid om lokale lekkernijen te proeven.

Inclusief rondleiding met een gids, gebruik van de fietsen, het proeven van fruit en andere lokale specialiteiten en water. Duur: 3 uur. Neem zonnebrandcrème en een petje of hoed mee. Het wordt gewaardeerd als de knieën en schouders bedekt zijn.

Jozani bos

Op weg naar de zuidoostkust kom je langs Jozani Regenwoud – een weelderig en koel bos – deel van het beschermde natuurgebied van de Chwaka-baai.
Het Jozani bos is het grootste bosgebied op Zanzibar Eiland en een hotspot van biodiversiteit in een adembenemend landschap.
Het regenwoud is de thuisbasis van de zeer zeldzame rode Colobus-aap. Andere dieren die te zien zijn tijdens de 45 minuten durende wandeling over de natuurlijke paden met eucalyptus en mahoniebomen, zijn Blue Sykes apen, spitsmuizen en bushbabys.

Tegen een meerprijs kan je de wandeling uitbreiden met een bezoek aan het vlindercentrum.

Inclusief transfer, gids en entree. 

Spirituele avond in Stone Town

Voodoo wordt nog veel beoefend op Zanzibar Eiland.
Zanzibaris gaan naar de ‘Mganga’ voor advies, met gezondheidsproblemen of om anderen te betoveren. De ‘Mganga’ gebruiken verschillende methodes: wierook om de geest op te roepen, in de koran te lezen of advies te geven terwijl ze in het Arabisch in het zand schrijven. Bij Mohamed thuis ervaar je een authentieke voodoo-sessie. Je kunt hem advies vragen over het leven of een gezondheidsprobleem. Zonodig zal een kruidenbehandeling worden aangeboden.

Na de voodoo-sessie gaan we op pad in Stone Town om het avondleven te ervaren. We starten bij een koffiezaakje voor koffie met wat lekkers waarna we richting Jaw’s Corner gaan. Dit is in het midden van Stone Town waar de lokale bevolking samenkomt om bij te kletsen en het traditionele bordspel bao te spelen. De tour eindigen we op de lokale voedselmarkt Forodhani. Hier kan je op eigen gelegenheid nog wat lekkere dingen proeven.

Inclusief gids, koffie en zoete lekkernij. Duur: 3 uur. Het wordt gewaardeerd als de knieën en schouders bedekt zijn.

Suppen mangrovebos

Verken de natuurlijke schoonheid van een mangrovebos per SUP!

Deze mangrove-tour per sup aan de rand van de Indische Oceaan, is begeleid. In deze prachtige omgeving heb je veel verschillende soorten vogels, zeedieren en wel acht soorten mangrovebomen. Je peddelt je een weg door tunnels van mangrovebomen richting de geluiden van het kabbelende water en vogelgezang.

Een heerlijk SUP-avontuur voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast help je mee het bewustzijn te vergroten in de bescherming en het behoud van dit eco-systeem. We werken hier namelijk samen met organisaties die de bescherming van mangrovebossen en andere milieu-initiatieven ondersteunen.

De totale duur is ongeveer 3,5 uur. Het mangrovebos ligt 15 autominuten van Stone Town.

Inclusief transfer, gids, water, fruit en een lichte snack. Neem zelf sport/strandkleding, een set droge kleding en een handdoek mee. 

BBQ op het strand

Terwijl je geniet van het uitzicht over de zee, bereid chef Maulid een heerlijke Seafood BBQ voor jullie met onder andere kreeft of grote garnalen, vis en calamares.

Inclusief de BBQ met de vangst van de dag, calamares, kreeft, rijst, zelfgemaakte kokosnootsaus met groenten, salade, fruit, water en non-alcoholische drankjes. Duur: 2,5 uur.

Shoptour Stone Town

De kolkende straten van Stone Town zijn een waar winkelparadijs. In het doolhof van straten staat het vol schilderijen, houtsnijwerk, stoffen en specerijen van het eiland, het vaste land of uit India. En iedereen wil je wat verkopen.
Dit is een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in de lokale Zanzibar cultuur en de mensen te ontmoeten.

De gids brengt je naar de plekken waar je zelf graag heen wilt. Maar je bezoekt een aantal van onze favoriete winkels, waar ze schilderijen van hoge kwaliteit verkopen. En een plek waar je kruiden kunt kopen, de stoffenstraat waar de Dames van project SASIK hun handgemaakte kussens te koop aanbieden en winkels met goede kleding (Made on Zanzibar), schoonheidsproducten… en nog veel meer.
Onderweg stop je voor een kopje koffie op het gezellige dakterras van Zanzibar Coffee House.

Inclusief gids. Het wordt gewaardeerd als de knieën en schouders bedekt zijn.

Fruitproeverij

Als je het geluk hebt om in het fruitseizoen op Zanzibar Eiland te zijn, kom je 15 variaties van mango tegen. En ananas, zo intens van smaak dat het grenst aan kokossmaak. Maar ook de rest van het jaar is er veel sappig fruit. Fruit dat je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien.
Sap is de beste drank voor een Zanzibari. Altijd vers gemaakt. Mangosap met een vleugje gember. Passievruchtensap boordevol vitamines. Avocadosap met limoen (avocado is trouwens een vrucht). Voeg kokosmelk toe en je krijgt een Zanzibari-milkshake.
In deze exotische fruitproeverij zal Ahmed kiezen wat er op dit moment beschikbaar is. Je probeert zeker fruit dat je nog nooit eerder hebt geproefd. Hij zal ook wat sap maken, misschien een kokosshake en hoogstwaarschijnlijk zal hij een paar specials op tafel neerzetten.
De proeverij vindt plaats in een weelderige prive tuin in Jambiani.

Inclusief transfer. Duur: ongeveer 2 uur.

Trouwen

Trouwen op Zanzibar… met je voetjes in het zand. Explore Tanzania neemt alle zorgen uit handen voor jouw onvergetelijke dag.

Bekijk de mogelijkheden hier.

Fietsen van stad naar kust

Een weelderige en groene fietstocht voor de ervaren fietser, met veel aandacht voor natuur en cultuur. Je begint in Stone Town en eindigt in Pongwe.

Je start bij Kholle House in het hart van Stone Town. Na een korte fietstocht door Stone Town laden we de fietsen in een dala dala, een lokale bus (om het hectische verkeer in de stad te vermijden), die je naar het gebied met vele specerijenplantages brengt.
Je maakt een tour op onze favoriete authentieke kruidenboerderij. Je ziet veel fruitsoorten en kruiden, zoals knoflook, komijn, peper, tamarinde, gember, koriander, vanille, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, ylang ylang, kurkuma, citroengras, chili, oregano en vele anderen.
Je geniet van een verse lunch met producten van de boerderij, gekookt door de vrouwen in de familie.
Na dit voedzame bezoek fiets je richting Pongwe door het belangrijkste landbouwgebied van Zanzibar. Er wordt gefietst door dorpjes, suikerrietvelden, rijst- en bonenvelden waar je het boerenleven op Zanzibar kunt volgen. Een groene dag met andere woorden. Onderweg stoppen we in ieder geval voor een drankje.
Pongwe is een traditioneel dorp dat bekend staat om zijn zeewierboerderijen waar de vrouwen voor zorgen.
Optioneel kunnen we stoppen bij Seasons Lodge voor een diner of een snack. Na deze tocht breng je de nacht door in Pongwe of Stone Town. Een fantastische rit waarbij je de auto laat staan en per fiets het land verkent. Het is ook mogelijk om in Pongwe te beginnen en naar Stone Town te fietsen.

Deze dagtocht is inclusief: gids, fietsen, lokale bustour, specerijentour met fruitproeverij en lunch, water, fruit en snacks onderweg.

Beauty Workshop

Mrembo is een kleine en unieke Spa, gespecialiseerd in traditionele schoonheidsproducten en behandelingen uit Zanzibar. Haar schoonheidsproducten zijn 100% natuurlijk en gemaakt van lokaal geteelde kruiden, planten en bloemen (meeste door henzelf geteeld). Oprichtster Stefanie heeft in de loop der jaren alles geleerd van de Zanzibari-vrouwen, schoonheidsrecepten door de generaties heen verzameld en de planten van het eiland bestudeerd.

In deze workshop, waarin je leert om traditionele schoonheidsproducten te maken, maak je alleen gebruik van natuurlijke producten en oliën uit de buurt.

De workshop duurt ongeveer 3 uur.
Er zijn ook kruidenmix, tinga tinga schilderen en batik workshops mogelijk bij de Mrembo Spa.
Deze workshop kan goed worden gecombineerd met een stadswandeling door Stone Town of de spice tour.

Korte safari

Vanaf Zanzibar is het goed mogelijk om een safari op het vaste land van Tanzania te maken. Een korte onderbreking van je strandvakantie, waar je de rest van je leven nog aan terug denkt. Wij hebben daarvoor twee opties, die we graag voor je organiseren:

3 – 5 dagen naar het Nyerere National Park. Hier geniet je van de vele verschillende dieren en de safari’s per boot, te voet en per jeep. Je beleeft een paar onvergetelijke en avontuurlijke dagen tussen de wilde dieren, midden in de natuur. Bekijk hier de voorbeeldreis.

4 dagen naar het Serengeti National Park. In Serengeti National Park logeer jij midden in de natuur en tussen de wilde dieren en beleef je de indrukwekkende grote migratie van miljoenen hoefdieren in dit wijdse landschap. Bekijk hier deze voorbeeldreis.

Dieren in de omgeving

Zanzibar Eiland heeft een prachtig leefgebied vol indrukwekkende landdieren en een bruisend zeeleven.

Veel voorkomende dieren zijn o.a. diverse soorten apen, vogels, dolfijnen en tropische vissen.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Zanzibar vakantie

 • Apensoorten
 • Dolfijn
 • Rode Colobus aap
 • Syke's aap
 • Tropische vissen
 • Verschillende vogelsoorten

Zie jij je al zitten op Zanzibar Eiland?

Bekijk ook de voorbeeld reizen Zanzibar – zoals de rondreis Zanzibar op de fiets – die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties op Zanzibar Eiland

Zoek je de levendigheid van het noorden, het rustige noordoosten
of liever het historische Stone Town?

Ook zuidoostkust heeft hagelwitte en brede zandstranden en is dé plek voor de actieve vakantieganger.

Alma Boutique Hotel

Zanzibar Eiland, Oost Tanzania
Luxe hotel, Halfpension
€ 175 tot € 255 pppn (halfpension)

Babu Villas

Zanzibar Eiland, Oost Tanzania
Villa
€ 105 tot € 130 pppn (logies & ontbijt)

Baladin Zanzibar

Zanzibar Eiland, Oost Tanzania
Intieme lodge
€ 115 tot € 130 pppn (logies & ontbijt)