Geurig eiland in de Indische Oceaan

Zanzibar Eiland heeft heerlijke tropische stranden en een rijke geschiedenis.

Een plek in de Indische Oceaan waar Arabië en Afrika elkaar vinden. Zanzibar Eiland kenmerkt zich door rustige vissersdorpjes en hagelwitte, paradijselijke stranden en het bruisende Stone Town.


 • Oppervlakte 1.660 km2
 • Inwoners 1.000.000
 • voorjaarsregenseizoen april & mei
 • najaarsregenseizoen november

Over Zanzibar Eiland

Zanzibar Eiland is met zijn prachtige stranden perfect te combineren met een safari in Tanzania. Er zijn geweldige plekken om te genieten van het strand, te zwemmen, snorkelen en duiken.
De Zanzibar archipel staat bekend als één van de tien mooiste duiklocaties ter wereld.

Cultuur & producten op Zanzibar

Wist je dat wat iedereen Zanzibar Eiland noemt, officieel Unguja heet? Zanzibar zelf is een archipel bestaande uit twee hoofdeilanden: Unguja en Pemba en vele kleine eilandjes.

Cultuur

Zanzibar Eiland is een parel in de Indische oceaan en heeft een rijke Swahili cultuur.
De geschiedenis van Zanzibar Eiland is beïnvloed door Perzen, Arabieren, moslims, de Portugezen, en bewoners van het vasteland van Afrika.
De historische binnenstad van de hoofdstad van Zanzibar Eiland, Stone Town, is een stadsdeel met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen en prachtige moskeeën. Architectonische hoogstandjes zijn het Livingstone huis, de Guliani Brug en het Huis van Wonderen: een paleis dat in 1883 is gebouwd onder sultan Barghash.

Producten

Zanzibar Eiland heeft als belangrijkste bronnen van bestaan specerijen (waaronder kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en peper) en toerisme. Verder exporteert Zanzibar Eiland zeewier en raffia.

Stone Town

De hoofdstad van Unguja is Stone Town. Een historisch en bruisend stadje met veel historische betekenis. Een sfeervol stadje om een of meerdere dagen in door te brengen voordat je naar het strand gaat.
Het eiland is 100 km lang en 32 km breed. Elke plek is goed te bereiken, Stone Town is daardoor ook prima als dagtrip te bezoeken.

Duiken

Zanzibar biedt heel veel prachtige duiklocaties van allerlei niveaus. Er zijn een aantal beroemde locaties zoals Mnemba Atoll. Dit wordt ook wel de tropische vishoofdstad van Oost-Afrika genoemd. Mnemba Atoll heeft een constante zichtbaarheid van ongeveer 30 meter en vaak zie je hier ook dolfijnen. Maar ook mantaroggen en walvishaaien (tussen december en april rondom Mnemba) en bultruggen en potvissen tussen juli en september op hun migratieroute.
Op het noordelijkste puntje van Zanzibar Eiland zijn ook vele duiklocaties, over het algemeen voor de meer ervaren duikers. Je duikt op open zee en er is hier meer stroming. Hier leven de grote sportvissen, tonijnen, barracuda en een verscheidenheid aan murenes.
Het minder bekende zuiden van Zanzibar Eiland heeft ook prachtige duiklocaties.

Stranden

Zanzibar Eiland kenmerkt zich door rustige vissersdorpjes en hagelwitte, paradijselijke stranden. Ideaal voor een strandvakantie.
De noordkust heeft vele accommodaties; van kleine guesthouses tot grotere resorts, een levendig deel van Zanzibar Eiland.
De noordoostkust is rustig en biedt vele mogelijkheden om te snorkelen en te duiken.
De zuidoostkust kent ook hagelwitte en brede zandstranden, maar is meer een plek voor de actievere vakantieganger.
Het zuiden van Zanzibar Eiland heeft een aantal prachtige accommodaties en rustige stranden, prachtige eilandjes en mooie duik en snorkel locaties.

Klimaat & seizoenen

Zanzibar Eiland kent een tropisch klimaat en is het hele jaar een prachtige bestemming.

April en mei:
In april en mei is er meer kans op regen. Dat betekent hoofdzakelijk ’s ochtends een tropische bui en soms ’s nachts. De temperaturen zijn aangenaam.

Juni t/m oktober:
Op Zanzibar Eiland is dit de ‘koele’ periode. De temperatuur is aangenaam. De temperatuur varieert van 25 tot 35 graden.

November t/m december:
De neerslag varieert. De temperatuur loopt iets op.

December t/m februari:
Dit is de warmste periode van het jaar.

Interessante weetjes

1. Het eiland Unguja (=Zanzibar Eiland) is 100 km lang en 32 km breed. Elke plek is goed te bereiken, Stone Town is daardoor ook prima als dagtrip te bezoeken.

2. In de periode dat Zanzibar Eiland onder het bewind van de sultan van Oman viel (van de 17e tot en met de 19e eeuw), was het een centrum voor de oosterse slavenhandel.

3. Kort nadat de eilanden Unguja en Pemba eind 1963 onafhankelijk waren geworden als Zanzibar, werd het met Tanganyika samengevoegd tot Tanzania, waarvan het vanaf 1964 deel uitmaakt. Het woord Tanzania is een samentrekking van beide namen.

4. De verenigde Republiek Tanzania voerde aanvankelijk een communistisch georiënteerde buitenlandse politiek, maar ontwikkeld zich inmiddels, sinds de jaren tachtig, in een meer democratische richting.

5. Freddie Mercury (oftewel Farrokh Bulsara) is op 5 september 1946 geboren in Stown Town op Zanzibar Eiland. Hij was de zanger en ‘frontman’ van de popgroep Queen en stond bekend om zijn extravagante podiumpersoonlijkheid, explosieve optredens en stembereik van vier octaven. Hij overleed in Londen op 24 november 1991. Aan Kenyatta Road in Stone Town staat zijn geboortehuis, waar je ook kunt overnachten.

6. Zanzibar Eiland is de enige streek waar de Zanzibarfranjeaap, ook wel rode franjeaap, (Procolobus kirkii) voorkomt.

7. Aan de oostkust van Zanzibar zijn eb en vloed zeer uitgesproken. ’s Ochtends sta je met je voeten in de zee en ‘s middags vraag je je af waar die is gebleven. Bij vloed is het mogelijk om heerlijk te zwemmen en met een bootje naar het rif te gaan om te snorkelen.

Activiteiten

Wil je actie of in een hangmat genieten van de geluiden van de zee?
Of sfeervolle en authentieke plekken ontdekken?
Zeg het maar, het is er allemaal … voor jouw perfecte vakantie Zanzibar.

Zanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar Wandelsafari TanzaniaZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantie

Zandbank BBQ

Zanzibar Eiland heeft veel prachtige zandbanken die verschijnen tijdens eb, de meest idyllische kleine plekjes op Zanzibar Eiland. Zie je jezelf al zitten een stukje zand in het midden van de oceaan?
Terwijl je geniet van de zandbank, de zee en het uitzicht, wordt een heerlijke BBQ bereid, eenvoudig maar lekker en lokaal. Kreeft, calamares en vis, lokale specialiteiten en exotisch fruit staan ​​op het menu. Na de lunch is het tijd voor een beetje rust, lezen, zwemmen of gewoon genieten van het adembenemende uitzicht. Meer dan een koud drankje in de hand en een camera om het paradijs te vereeuwigen heb je niet nodig.
Gedurende de dag kun je snorkelen om het onderwaterleven te ontdekken. Afgezien van scholen kleurrijke tropische vissen zijn er zee-egels, zeesterren en andere magische onderwaterwezens die tussen de koralen leven.

Volledige dagtocht met snorkelen, inclusief transfer, conservation fee, boot, zeevruchten BBQ, exotisch fruit, water en frisdrank. Vertrek is vanaf Kizimkazi / Unguja Ukuu

Snorkelen

Mnemba Eiland is een beschermd natuurgebied met een enorm ovaal rifsysteem, 7×4 km groot, gelegen op ongeveer 2 km uit de noordoostelijke kust van Zanzibar Eiland. De riffen rondom het eiland zijn kleurrijk en je kunt er leeuwvissen, murenen, pijlstaartroggen en schildpadden in het ondiepe water zien zwemmen. Met een beetje geluk zwem je omringd door dolfijnen. Lunchen doen we in een lodge op het strand.

Inclusief transfer, boot, snorkelspullen, marine park fee, water en fruit.

Exotisch fruit

Als je het geluk hebt om in het fruitseizoen op Zanzibar Eiland te zijn, kom je 15 variaties van mango tegen. En ananas, zo intens van smaak dat het grenst aan kokossmaak. Maar ook de rest van het jaar is er veel sappig fruit. Fruit dat je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien.
Sap is de beste drank voor een Zanzibari. Altijd vers gemaakt. Mangosap met een vleugje gember. Passievruchtensap boordevol vitamines. Avocadosap met limoen (avocado is trouwens een vrucht). Voeg kokosmelk toe en je krijgt een Zanzibari-milkshake.
In deze exotische fruitproeverij zal Ahmed kiezen wat er op dit moment beschikbaar is. Je probeert zeker fruit dat je nog nooit eerder hebt geproefd. Hij zal ook wat sap maken, misschien een kokosshake en hoogstwaarschijnlijk zal hij een paar specials in zijn mouw hebben.
De proeverij vindt plaats in het weelderige “The Garden Fruit Café” in Jambiani.

Mangrove kano

Een avontuur buiten de gebaande wegen. Dorpsrondleiding en mangrove-kano, een stukje van het ongerepte Zanzibar – het mangrovebos.
In het zuiden van Zanzibar Eiland ligt Muugoni, een weelderig en groen gebied. Rama, een voorstander van het bosbehoud, zal zijn dorp en zijn volk met je delen en je meenemen om te zien hoe het stille dorpsleven op Zanzibar Eiland is. Ramas’ vrouw en haar moeder zullen een heerlijke lunch bereiden.
Het mangrovebos is een rustige en mysterieuze plek. Onderweg zal Rama je geneeskrachtige planten, fruit en planten laten zien.
Bij de mangrove wacht de kapitein om ons naar zee te varen met zijn traditionele houten kano, die dagelijks door de vissers gebruikt wordt. Onderweg ontmoet je ook andere vissers die bezig zijn het diner voor de dag te vangen. Als het vloed is kunnen we het ‘vogeleiland’ bezoeken – een groepje van drie in de mangrove en het leefgebied van duizenden verschillende grote vogels.

Inclusief rondleiding, boot, lunch en gids.

Kookcursus

In het midden van het dorp Jambiani, op slechts 100 meter van de oceaan, ligt het charmante restaurant Okala – gemaakt van alleen maar hout en kokosnootbladeren. Het restaurant heeft de naam van de heer Okala, een top-swahili kok en voorvechter van beschermd oceaan natuurgebied.
De heer Okala zal zijn vaardigheden op het gebied van swahili-koken met je delen, zoals zijn grootmoeder hem dat heeft geleerd met alleen lokale ingrediënten in seizoen- en traditionele kookmethodes.
Tegen het einde van de les eet je samen – gegarandeerd smakelijk en vermakelijk.

De kookworkshop duurt 3 uur en is inclusief kookles, eten, fruit en drankjes.

Pottenbakken

Maak kennis met het werk en het leven van de aardewerkvrouwen in Jambiani.
Amina’s dagelijkse werk bestaat uit het maken van pottenbakken voor gebruik in hotels en particuliere woningen. Voor decoratie, kookgerei of andere doeleinden zoals zeephouder, wasbakken, potten, lampenkappen, enz.
De klei die ze gebruikt is van Makunduchi, de klassieke rode Afrikaanse klei, die ze op traditionele manier met haar handen uit de aarde van Zanzibar Eiland opgraaft. Nadat de klei is opgedroogd, wordt het product in een paar uur hard in een vuur gemaakt van kokoshout en kokosnootschroot.
In deze workshop pottenbakken met Jambiani vrouwen, zit en werk je samen aan het creëren van iets van jezelf met Amina als je leraar.

De workshop duurt 3 uur en is inclusief klei, kruidenthee en een geschenk van de Pottery Shop.

Dorpstour

Ontdek het prachtige authentieke Zanzibar, onaangetast door het toerisme.
Rode aarde en kleihutten, bananenplantages, enorme mangobomen en een rustig langzaam leven. Dit is Makunduchi, Zanzibar’s grootste dorp en een typisch Afrikaans dorp waar het leven gewoon doorgaat.
Je wandelt door de tuinen en plantages, haalt water uit de diepe put, passeert de school en bekijkt enkele prachtige lemen hutten met binnenplaats. Ook bezoek je Haji zijn tante die touw maakt van kokosnoot. Je maakt verder kennis met de lokale bevolking, bekijkt de school en het ziekenhuis en proeft onderweg fruit en lokale specialiteiten.
Op de meegebrachte fietsen kun je het hele gebied goed bekijken.

Inclusief transfers, fietstocht, fruit proeven en gids.

Privé strand

Een privéstrand en heerlijke BBQ met zeevisgerechten!
In Unguja Ukuu aangekomen, wandel je naar het strand van Kapitein Njuma die op je wacht met zijn traditionele houten dhow. Hij brengt je naar een prachtig privéstrand. Onderweg stoppen je om wat te snorkelen.
Terwijl de bemanning kookt, geniet jij van de perfecte temperatuur in de schaduw van de boom.

Inclusief boot, snorkeluitrusting, BBQ met fruit, frisdrank en water.

Vissen

Kizimkazi is de plek waar ze de grote vissen vangen: tonijn, rode snapper, witte snapper, zwaardvis, haai enz.
Fami, een lokale visser uit Kizimkazi, zal je voorzien van alles wat je nodig hebt voor een succesvolle visreis.

Inclusief boot, hengels, fruit en water.

Ongerept Uzi

Uzi-eiland is ongerept nog niet betrokken bij de ontwikkeling van het toerisme. De meeste Uzis zijn vissers en boeren. Het landschap van het eiland is weelderig met mangrove, bananenplantages en enorme mangobomen.
Het eiland kan alleen per boot of bij eb worden bereikt. Je ontmoet Abdullah en zijn familie.
Als eenmaal de stier van de familie aan de koets is vastgemaakt, kan de ietwat ongemakkelijke, maar zeer authentieke tocht in het primaire voertuig, beginnen. Je bezoekt een ander dorp en proeft wat fruit en lokaal snoep.
Eenmaal terug bij Abdullahs thuis, hebben zijn vrouw en zijn moeder een lunch klaargemaakt. Per houten kano peddel je door de mangrove. Na een volledige dag van indrukken keer je terug naar huis met de auto.

Inclusief transfer, boottocht, ossetocht, snacks, lunch en gids.

Zeil & snorkel

Zeilen en snorkelen met een traditionele houten trimaran.
Deze trimarans, ngarawa, zijn gemaakt van mangohout en worden overwegend gebruikt voor zowel privé als professionele visserij. Omdat mango een hardhout is, is het bestand tegen water, dus de hoofdconstructie van de ngarawa is eigenlijk de uitgegraven mangoboom. Het zeil is gemaakt van textiel of aan elkaar geplakte rijstzakken.
Je leert zeilen op de rivier, die bij eb tussen de zandbanken ontstaat, slechts omringd door de magische blauwe kleuren van de Indische Oceaan. Natuurlijk snorkel je tussen de mooiste koralen.

Inclusief gebruik boot- en snorkeluitrusting

Jozani bos

Op weg naar de zuidoostkust kom je langs Jozani Regenwoud – een weelderig en koel bos – deel van het beschermde natuurgebied van de Chwaka-baai.
Het Jozani bos is het grootste bosgebied op Zanzibar Eiland en een hotspot van biodiversiteit in een adembenemend landschap.
Het regenwoud is de thuisbasis van de zeer zeldzame rode Colobus-aap. Andere dieren die te zien zijn tijdens de 45 minuten durende wandeling over de natuurlijke paden met eucalyptus en mahoniebomen, zijn Blue Sykes apen, spitsmuizen en bushbabys.

Inclusief transfer, gids en parkeertarief.

Tumbatu Eiland

De inwoners van Tumbatu Eiland leven een geïsoleerd leven. Het eiland wordt volledig aangedreven door zonnepanelen. Alle bezoekers hebben schriftelijke toestemming van de dorpsoudste nodig om het eiland te betreden. Deze reis is een zeldzame kans om iets onaangeroerds te ervaren.
Na een boottocht van 30 minuten naar het eiland Tumbatu vanuit Nungwi, wordt je verwelkomt door de Sheha (de dorpsoudste).
Voodoo wordt nog steeds uitgeoefend op het eiland en de magische ‘Mganga’-man zal de ‘pururu’ doen: je toekomst in het zand en uit de tekens lezen.
Terwijl je over het eiland loopt, zie je hoe de mensen hun bonen en erwten planten en oogsten. Je passeert vrouwen in het water met hun net rond de kleine vissen of de krabben en mosselen, op het strand. Om de gemeenschap van het eiland Tumbatu te ondersteunen moet je 5 dollar pp doneren.
Deze activiteit is een zeldzame kans om iets te ervaren dat zelfs voor Zanzibaris moeilijk toegankelijk is.

Inclusief transfer, gids, boot, vergunning om het eiland op te mogen, dorpskosten, toegang tot de ruïnes en fruit.

Voodoo avond

Voodoo wordt nog veel beoefend op Zanzibar Eiland.
Zanzibaris gaan naar de ‘Mganga’ voor advies, met gezondheidsproblemen of om anderen te betoveren. De ‘Mganga’ gebruiken verschillende methodes: wierook om de geest op te roepen, in de koran te lezen of advies te geven terwijl ze in het Arabisch in het zand schrijven. Bij Mohamed thuis ervaar je een authentieke voodoo-sessie. Je kunt hem advies vragen over het leven of een gezondheidsprobleem. Zonodig zal een kruidenbehandeling worden aangeboden.

Na de voodoo-sessie gaan we op pad in Stone Town.
In de avond verandert de stad van gezicht. De rook van de straatbarbecues is alom tegenwoordig wanneer de mensen naar buiten komen om te eten en te socializen, nu de temperatuur is afgekoeld.
Er wordt gestart in een van de vele koffiecorners. Daarna volgt Jaw’s Corner, in het midden van Stone Town, waar mensen samenkomen om de laatste roddels te horen en om het traditionele bordspel bao te spelen. We slenteren verder door de stad om onze avond af te sluiten op de lokale voedselmarkt Forodhani.

Stone Town

Deze tour laat je het dagelijkse leven in Stone Town zien, en informeert je over haar geschiedenis en architectuur.

De tour begint met een kopje koffie in Jaws Corner op de barazas (banken aan het gebouw), omringd door mannen die bao spelen (traditioneel bordspel). Op de Darajani-markt zie je wat er echt aan de hand is, achter de schermen. Niet ver van Darajani ligt de Malindi dhow-haven, waar de meeste goederen, aardappelen, tomaten en rijst bijvoorbeeld het eiland binnenkomen via dhows van het vasteland.
Daarna loop je door de steegjes naar de Vuga-bakker, een van de drie bakkerijen in Stone Town. Ze bakken al hun brood, ongeveer 4.000 stuks per dag, boven open vuur.

Je wordt opgehaald bij je hotel.

Bawe Eiland

Snorkelen op Bawe Island, net buiten Stone Town is een van de beste snorkelplekken op Zanzibar Eiland. Een prachtige kleurrijke onderwaterwereld.
Uitrusten en iets eten doe je op een zandbank.

Inclusief boot, water, lokale snacks en fruit.

Spice & fiets

Deze dagtocht op de fiets begint in het Stone Town Café, op Kenyatta road.
Als een echte Zanzibari fiets je eerst een paar kilometer om het weelderige en groene landbouwgebied bereiken. Onderweg stop je om wat lokale specialiteiten en fruit te proberen en passeer je een school en een moskee om inzicht te krijgen in het dorpsleven op Zanzibar Eiland.
De specerijen tour en lunch is op de authentieke Abeids Family Farm, in het bos. Je vindt hier tropisch fruit, kruiden en zeldzame plantensoorten. Afhankelijk van het seizoen zullen we vanilla, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kurkuma, citroengras, kruidnagel, ylang-ylang, komijn, knoflook, gember, koriander, peper, tamarinde, chili, oregano en vele anderen zien en proeven. Je hoort hier alles over de eigenschappen en oorsprong van elke specerij, en hun gebruik als medicijn of in eten en drinken. Zorg ervoor dat je alles ruikt en proeft!
Voordat we terug fietsen, geniet je nog van een lunch op de boerderij, gekookt door de vrouwen in de familie met producten van hun boerderij.
We nemen een andere route terug, langs een bos bewoond door de zeldzame Red Colobus apen, Blue Sykes apen en veel vogels.

Dagtocht van 9.00-16.00 uur.
Inclusief gids, fietsen, busrit, spice tour en lunch op de boerderij.

Wil je niet fietsen, dat kan natuurlijk ook. De tour duurt dan zon 3,5 uur.

Zwem & fiets

Je fietst door het dorp Jambiani en bekijkt het dagelijks leven van een dorp op Zanzibar Eiland.

Koeien, eenden, studenten tijdens de lunchpauze, moskeeën … allemaal vergezeld door lachende en groetende kinderen. Onderweg stopt de gids en laat je zien wat er gaande is.
Na het bereiken van het noorden van Jambiani steek je de hoofdweg over. In het landbouwgebied bevindt zich de Cuza-grot. Deze Cuza grot wordt gebruikt voor spirituele activiteiten, maar het heeft ook een groot zoetwaterreservoir, waar gezwommen mag worden.
De dorpelingen komen hier om te bidden en wierook te branden om de geesten naar hen toe te roepen en ze te beïnvloeden met gebeden en offers als iemand ziek is, als ze dingen willen veranderen of alleen maar meer geluk willen.
Na de verfrissende duik fietsen we terug naar Jambiani en bezoeken restaurant Okalas. De grootmoeder van Okala leerde hem de traditionele kookmethodes van Zanzibar Eiland en hij houdt de traditie levend door het geven van kookcursussen en zijn restaurant. Alles is home-made en traditioneel: zelf geoogst, geplukt en gebakken of gekookt en geserveerd in het restaurant, dat traditioneel is gebouwd met muren en plafonds van palmbladeren.

Semi dagtocht: 5 uur.
Inclusief gids, fietsen, lunch, entree, water, fruit en snacks onderweg.

Bos & fiets

Na 90-120 minuten (de hele dag 50 km) vanaf Jambiani, bereik je het weelderige en groene Jozani bos, waar de inheemse Rode Colobus aap zich bevindt. Omdat ze niet schuw zijn, kun je van heel dichtbij hun bosleven verkennen. Je maakt een wandeling in het omringende weelderige bos waar ook de Blue Sykes aap, vogels en andere dieren te zien zijn.
20 minuten vanaf Jozani bos ligt Muugoni. Rama, die veel houdt van zijn dorp en zijn mensen, geeft je een inkijkje in zijn leven. Na de lunch wandel je naar de mangrove waar de kapitein wacht met zijn traditionele houten kano. Bij vloed wordt het ‘vogeleiland’ bezocht – een groepje van drieën eilanden, die dienen als thuisbasis voor duizenden verschillende grote vogels.

Inclusief: gids, fietsen, lokale lunch, entrees.

Sunset Dhow

Een cruise bij zonsondergang over de Indische Oceaan met een traditionele dhow is iets heel bijzonders. Met de wind in de zeilen en een koud drankje in je hand, cruise je rond de in goud gehulde zee. Een rode zon, de horizon en de prachtige kenmerken van de houten dhow bieden perfecte fotomomenten.

Na de cruise kun je dineren in Karamba Resort voordat je terugkeert naar je eigen hotel (eten niet inbegrepen). Of we regelen een zeevruchten-BBQ op het strand voor je.

De cruise duurt 2,5 uur en vertrekt vanaf Kizimkazi.

Duiken

Zanzibar biedt heel veel prachtige duiklocaties van allerlei niveaus.

Er zijn een aantal beroemde locaties zoals Mnemba Atoll. Dit wordt ook wel de tropische vishoofdstad van Oost-Afrika genoemd. Mnemba Atoll heeft een constante zichtbaarheid van ongeveer 30 meter en vaak zie je hier ook dolfijnen.

Op het noordelijkste puntje van Zanzibar zijn ook vele duiklocaties, over het algemeen voor de meer ervaren duikers. Je duikt op open zee en er is hier meer stroming. Hier leven de grote sportvissen, tonijnen, barracuda en een verscheidenheid aan murenes.

Het minder bekende zuiden van Zanzibar zijn ook prachtige duiklocaties; goed te bereiken vanuit Fumba Beach Lodge.

Seizoenen op Zanzibar
Duiken is het hele jaar goed op Zanzibar, maar toch is elk seizoen anders.

 • Maart tot november: dit zijn de beste maanden om te duiken op Zanzibar. Er is weinig wind en de regens zijn nog niet begonnen. Het zicht is goed en het weer is goed en warm.
 • April en mei: dit is het officiële regenseizoen op Zanzibar. Het is over het algemeen nog steeds prima om te duiken, maar het kan veel regenen waardoor het zicht minder wordt.
 • Juni tot september (wind vanuit het zuiden): er is meer wind en doordat er meer golven zijn kan het zicht op sommige dagen wat minder zijn.
 • December tot februari (wind vanuit het noorden): dit zijn de warmste maanden van het jaar en mooi om te duiken. Er kan soms wel veel wind staan waardoor zichtbaarheid onder water wat minder kan zijn.

Trouwen

Trouwen op Zanzibar… met je voetjes in het zand. Explore Tanzania neemt alle zorgen uit handen voor jouw onvergetelijke dag.

Bekijk de mogelijkheden hier.

Winkelen

De kolkende straten van Stone Town zijn een waar winkelparadijs. In het doolhof van straten staat het vol schilderijen, houtsnijwerk, stoffen en specerijen van het eiland, het vaste land of uit India. En iedereen wil je wat verkopen.
Dit is een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in de lokale Zanzibar cultuur en de mensen te ontmoeten.

De gids brengt je naar de plekken waar je zelf graag heen wilt. Maar je bezoekt een aantal van onze favoriete winkels, waar ze schilderijen van hoge kwaliteit verkopen. En een plek waar je kruiden kunt kopen, de stoffenstraat waar de Dames van project SASIK hun handgemaakte kussens te koop aanbieden en winkels met goede kleding (Made on Zanzibar), schoonheidsproducten… en nog veel meer.
Onderweg stop je voor een kopje koffie op het gezellige dakterras van Zanzibar Coffee House.

Dit winkelen neemt zo’n 3 uur in beslag.

Beauty workshop

Mrembo is een kleine en unieke Spa, gespecialiseerd in traditionele schoonheidsproducten en behandelingen uit Zanzibar. Haar schoonheidsproducten zijn 100% natuurlijk en gemaakt van lokaal geteelde kruiden, planten en bloemen (meeste door henzelf geteeld). Oprichtster Stefanie heeft in de loop der jaren alles geleerd van de Zanzibari-vrouwen, schoonheidsrecepten door de generaties heen verzameld en de planten van het eiland bestudeerd.

In deze workshop, waarin je leert om traditionele schoonheidsproducten te maken, maak je alleen gebruik van natuurlijke producten en oliën uit de buurt.

De workshop duurt ongeveer 3 uur.
Er zijn ook kruidenmix, tinga tinga schilderen en batik workshops mogelijk bij de Mrembo Spa.
Deze workshop kan goed worden gecombineerd met een Stone Town tour of Specerijen tour.

Eiland hoppen

Mimi de dhow is een traditionele vissersboot waarmee langs de kust van Zanzibar gezeild kan worden. Met deze mooi gerestaureerde dhow zeil je terug in de tijd. Een Zanzibar traditie zoals al werd gedaan in de tijd van de specerijenhandel, gebruik makend van de moesson winden.

In vier dagen vaar je naar de idyllische tropische eilanden Pungume, Chumbe en Chapwani. Je bezoekt de drie eilanden en slaapt ook daar. Onderweg is er volop tijd om te genieten van alles wat Indische Oceaan te bieden heeft. Een unieke ervaring.

Of maak een van de volgende tochten met dit prachtige historische zeilschip:

 • Hele dag zeilen, snorkelen en strand BBQ
 • Halve dag zeilen, snorkelen en lunch aan boord
 • Zonsondergang cruise, borrel en hapjes

Suppen mangrovebos

Verken de natuurlijke schoonheid van een mangrovebos per SUP!

Deze mangrove-tour per sup aan de rand van de Indische Oceaan, is begeleid. In deze prachtige omgeving heb je veel verschillende soorten vogels, zeedieren en wel acht soorten mangrovebomen. Je peddelt je een weg door tunnels van mangrovebomen richting de geluiden van het kabbelende water en vogelgezang.

Een heerlijk SUP-avontuur voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast help je mee het bewustzijn te vergroten in de bescherming en het behoud van dit eco-systeem. We werken hier namelijk samen met organisaties die de bescherming van mangrovebossen en andere milieu-initiatieven ondersteunen.

Het mangrovebos ligt 15 autominuten van Stone Town.
De totale duur is ongeveer 3,5 uur.
Deze tour is inclusief sup board, gids, snack en transfer.

Fietsen van west naar oost

Een weelderige en groene fietstocht voor de ervaren fietser, met veel aandacht voor natuur en cultuur.
Je kunt beginnen in Stone Town en naar Pongwe gaan – of de tour omdraaien.

Je start bij Kholle House in het hart van Stone Town. Na een korte fietstocht door Stone Town laden we de fietsen in een dala dala, een lokale bus (om het hectische verkeer in de stad te vermijden), die je naar het specerijen boerderijen gebied brengt.
Je maakt een tour op onze favoriete authentieke kruidenboerderij. Je ziet veel fruitsoorten en kruiden, zoals knoflook, komijn, peper, tamarinde, gember, koriander, vanille, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, ylang ylang, kurkuma, citroengras, chili, oregano en vele anderen.
De lunch wordt hier gegeten en is bereid met producten van de boerderij, gekookt door de vrouwen in de familie.
Na dit voedzame bezoek fiets je richting Pongwe door het belangrijkste landbouwgebied van Zanzibar. Er wordt gefietst door dorpjes, suikerrietvelden, rijst- en bonenvelden waar je het boerenleven op Zanzibar kunt volgen. Een groene dag met andere woorden. Onderweg stoppen we in ieder geval voor een drankje.
Pongwe is een traditioneel dorp dat bekend staat om zijn zeewierboerderijen waar de vrouwen voor zorgen.
Optioneel kunnen we stoppen bij Seasons Lodge voor een diner of een snack voordat je met de auto terug naar Stone Town wordt gebracht.

Deze dagtocht is inclusief: gids, fietsen, lokale bustour, specerijentour met fruitproeverij en lunch, autotransfer terug met de fietsen, water, fruit en snacks onderweg.

Maalum Cave

Zwemmen in het natuurlijk zoetwater zwembad van de Maalum grot in Paje is een verfrissende natuurbelevenis.
In het natuurwonder van deze grot kun je heerlijk zwemmen, van de rots springen, snorkelen en heerlijk genieten van de frisse lucht.

Duur: 2 uur.
Je wordt opgehaald van je accommodatie en weer teruggebracht.
Neem wel zwemkleding, een handdoek en drinkwater mee.

Dieren in de omgeving

Zanzibar Eiland heeft een prachtig leefgebied vol indrukwekkende landdieren en een bruisend zeeleven.

Veel voorkomende dieren zijn o.a. diverse soorten apen, vogels, dolfijnen en tropische vissen.

Dieren overzicht Zanzibar vakantie

 • Apensoorten
 • Dolfijn
 • Rode Colobus aap
 • Syke's aap
 • Tropische vissen
 • Verschillende vogelsoorten

Zie jij je al zitten op Zanzibar Eiland?

Bekijk ook de voorbeeld reizen Zanzibar – zoals de rondreis Zanzibar op de fiets – die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties op Zanzibar Eiland

Zoek je de levendigheid van het noorden, het rustige noordoosten
of liever het historische Stone Town?

Ook zuidoostkust heeft hagelwitte en brede zandstranden en is dé plek voor de actieve vakantieganger.

Anna of Zanzibar

Zanzibar Eiland, Oost Tanzania
Villa
€ 225 tot € 290 pppn (all-inclusive)

Baladin Zanzibar

Zanzibar Eiland, Oost Tanzania
Intieme lodge
€ 90 tot € 105 pppn (logies & ontbijt)

Bellevue Guesthouse

Zanzibar Eiland, Oost Tanzania
Intieme lodge
€ 25 tot € 65 pppn (logies & ontbijt)