Pemba reizen

Pemba Tanzania is een ongerept, avontuurlijk en fascinerend eiland.
Je kunt hier heerlijk snorkelen, duiken, zeilen en ongestoord luieren op de verlaten stranden. Het is een groen en weelderig miniparadijs. 

Pemba Eiland heeft veel te bieden. Prachtige stranden, eerste klas duik- en snorkellocaties en meerdere historische plekken. Reizen op Pemba Eiland is alsof je reist in een onontdekt gebied.
Je wordt overal vriendelijk aangesproken wanneer je voorbij loopt.


  • Oppervlakte 985 km2
  • Inwoners 330.000
  • voorjaarsregenseizoen april & mei
  • najaarsregenseizoen november

Over Pemba Island

Heuvelachtig en groen, een miniparadijs met langs de kust mangroves en lagunes, onderbroken door idyllische stranden en eilandjes. Het ongerepte eiland heeft nog weinig toeristen en slechts een handvol accommodaties. Het is zeer geschikt voor ervaren duikers. 

Cultuur en producten op Pemba

De beide eilanden Pemba en Unguja (Zanzibar Eiland) samen vormen de semi autonome staat Zanzibar. De archipel ligt aan de oostkust van Afrika. Pemba Eiland ligt 50 km ten noorden van Unguja (Zanzibar Eiland).

Cultuur
Op Pemba Eiland leeft een grote groep Arabieren die hier vanuit Oman naartoe kwamen. Hierdoor is de bevolking een mix van Arabieren en oorspronkelijke Afrikanen. Deze gemengde cultuur heet ook wel de Swahili-cultuur. Vrijwel de gehele bevolking is moslim. De gesproken taal is Swahili. De eerste Arabieren noemden Pemba Eiland ‘Al Huthera’ : ‘Het groene eiland’.

Producten
Beide eilanden Pemba en Unguja worden wel de Spice-eilanden (“specerijeneilanden”) genoemd vanwege de teelt van kruidnagels. Er wordt naast kruidnagelen ook rijst, koffie en rode bonen (maharagwe) verbouwd. Ook visvangst is een belangrijke bron van inkomsten.

Duiken
Pemba Eiland behoort tot één van de tien mooiste duiklocaties ter wereld.

Stranden
Pemba Eiland is landschappelijk een mooi eiland: heuvelachtig, groen, zeer vruchtbaar, en omringd door talrijke kleinere eilandjes en koraalriffen. Het toerisme op Pemba Eiland staat nog in de kinderschoenen in vergelijking met Unguja (Zanzibar Eiland). De strandjes zijn minder groot dan op Unguja (Zanzibar Eiland), maar de duikmogelijkheden in de wateren rond Pemba Eiland zijn dan weer beter dan op Unguja (Zanzibar Eiland).

Klimaat en seizoen

Pemba Eiland kent een tropisch klimaat en is het hele jaar door een prachtige bestemming.

April en mei:
In april en mei is er meer kans op regen. Dat betekent hoofdzakelijk ’s ochtends een tropische bui en soms ’s nachts. De temperaturen zijn aangenaam (gemiddeld 27 graden).

Juni t/m oktober:
Op Pemba Eiland is dit de ‘koele’ periode. De temperatuur is aangenaam (gemiddeld 25 graden).

November t/m december:
De neerslag varieert. De temperatuur loopt iets op (tot gemiddeld 28 graden).

December t/m februari:
Dit is de warmste periode van het jaar. De dagelijkse temperaturen liggen tussen de 24 en 29 graden).

Interessante weetjes

1. Hoewel Unguja (Zanzibar Eiland) met name de reputatie van ‘specerijen eiland’ heeft, komt 90% van de kruidnagelen van Pemba Eiland .

2. Op Pemba Eiland valt nog veel te ontdekken, toerisme staat nog in de kinderschoenen.

3. De hoofdstad is Chake Chake, ook wel kort ‘Chake’ genoemd. Op zondag zijn de winkels, buiten Chake Chake, veelal gesloten.

4. Door de eeuwen heen is Pemba het centrum geweest van traditionele religie en hekserij, naast hun bekendere rol als centra van de specerijen- en slavenhandel. Op Pemba Eiland vind je nog traditionele genezers en wordt nog Voodoo bedreven.

5. Volgens overlevering zijn er magische geesten op het eiland. Tegenwoordig is de cultus van shetani nog steeds sterk. De shetani zijn wezens uit een andere wereld, die naast dieren en mensen op aarde leven, maar meestal onzichtbaar zijn.

6. De mensen op Pemba Eiland zijn vriendelijk. In de stad zullen mensen op de markt je naar hun kraampje uitnodigen om fruit te proeven en grappen te delen.

Activiteiten

Pemba Eiland is een paradijselijke en ongerepte bestemming om heerlijk te kunnen snorkelen, duiken, zeilen en ongestoord luieren op de verlaten stranden.

Pemba island vakantie

Duiken

Pemba Eiland biedt vele prachtige duiklocaties van allerlei niveaus.

Duiken rond Pemba Eiland is divers en heel speciaal – helder water, diepe afgronden, afgelegen locaties waar weinig wordt gedoken en vele ongerepte riffen. Prachtige locaties zijn onder andere Emerald Wall en Panza Wreck.

Een van de spectaculairste locaties is het beroemde Misali Island. Dit met bos overdekte eiland voor de westkust van Pemba Eiland is omgeven door kristalhelder water en een 9 km adembenemende ring van koraalriffen. Naar zeggen, ooit de schuilplaats van Piraat Kapitein Kidd. Misali Eiland biedt een van de beste duiklocaties in Oost Afrika, met meer dan 42 types koraal en 300 soorten vis, waaronder niet zelden barracuda’s en manta rays, en is inmiddels ook beschermd gebied. Geen wonder dat het zeer gewaardeerd is door zowel duikers als snorkelaars.

Het is heel goed mogelijk om bij onze accommodaties een PADI-duikcursus te volgen.

Dieren in de omgeving

Pemba Eiland is het leefgebied van de zeldzame ‘vliegende vos’ (een vleermuis), vele soorten vogels en een bruisend zeeleven.
Veel voorkomende dieren zijn o.a. schildpadden, vervet apen, vogels en tropische vissen.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Pemba Island vakantie

  • Tropische vissen
  • Verschillende vogelsoorten
  • Vervet aap
  • Vliegende vos (vleermuis)
  • Zeeschildpad

Zie jij je al zitten op Pemba Island?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties op Pemba Island

Het aantal accommodaties op Pemba Eiland is zeer beperkt.
Onze accommodaties zijn met veel zorg en aandacht uitgezocht. Kleinschaligheid, gastvrijheid en kwaliteit staan daarbij voorop.

Fundu Lagoon Resort

Pemba Eiland, Oost Tanzania
Resort, All inclusive
€ 315 tot € 380 pppn (all inclusive)

Pemba Eco Lodge

Pemba Eiland, Oost Tanzania
, Volpension
€ 65 tot € 85 pppn (halfpension)

The Manta Resort

Pemba Eiland, Oost Tanzania
Resort, Volpension
€ 340 tot € 440 pppn (all inclusive)