Dromerige plekjes en mooie zandstranden!

De kustplaatsjes liggen in het groen, omgeven door mooie zandstranden aan de Indische Oceaan.

Vanaf Kilwa Masoko vertrekken de boten naar de ruïnes van de Arabische nederzettingen op Kilwa Kisiwani en Songo Mnara.


 • Oppervlakte Kilwa District 13.960 km2
 • Inwoners Kilwa District 175.000
 • voorjaarsregenseizoen maart-april
 • najaarsregenseizoen december

Over Kilwa

Halverwege Dar es Salaam en Mtwara is Kilwa Masoko de opstapplek naar statige getuigen uit een roemrijk verleden.

Cultuur en producten in Kilwa

Kilwa is een dunbevolkt gebied, met grote cultuur-historische waarde.

Cultuur
Het Kilwa District bestaat al meer dan duizend jaar. Het kleine eiland Kilwa Kisiwani, dat ongeveer 1 km van het vasteland ligt, was ooit de grootste stad aan de Oost-Afrikaanse kust. Shirazi Arabieren vestigden zich daar in de 9e eeuw en creëerden een stad.

Bevolking
De meeste mensen in het Kilwa District wonen in een huis dat op de traditionele manier is gebouwd van houten palen en modder, met een dak van gras. Ze halen hun water uit een onbeschermde put en gebruiken een pitlatrine. Hun huis wordt ’s nachts verlicht door een olielamp gemaakt van een oud blik. Slechts 47% van de mensen is geletterd. Veel jongeren trekken naar de stad voor hun opleiding en werk. De meeste inwoners zijn moslim, een erfenis van de lange geschiedenis van Islamitische handelaren.

Producten
Kilwa heeft een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen. Meer dan 90% van de beroepsbevolking is landbouwer of visser.
Boeren vertrouwen op traditionele instrumenten en methoden. De meeste oogst is voor eigen consumptie. De belangrijkste gewassen die voor lokale consumptie worden verbouwd, zijn cassave, maïs, kafir koren en rijst. Voor de export wordt sesam, sinaasappelen, kokosnoten en cashewnoten geteeld. Verder wordt nog houtskool verkocht aan bewoners in Dar es Salaam en houtsnijwerk aan toeristen.
Vissers vangen voor zichzelf en leveren vis, kreeften, zeewier en zeeschelpen voor de export.

Klimaat & seizoen

Kilwa kent een tropisch klimaat met een natte en een droge periode. Kilwa is het hele jaar te bezoeken.

December t/m april:
In deze periode valt de meeste regen. Dat betekent hoofdzakelijk ’s ochtends een tropische bui en soms ’s nachts.  De temperatuur in deze periode is vrij hoog (tot 31 graden overdag en 24 graden ’s nachts).

Mei:
Er is weinig regen. De temperatuur is iets gedaald naar gemiddeld 27 graden overdag.

Juni t/m oktober:
Er is vrijwel geen neerslag. De temperatuur daalt verder naar gemiddeld 25 graden overdag, de ‘koelste’ periode.

November:
De neerslagkans loopt weer iets op, net als de temperatuur (tot 32 graden overdag).

Interessante weetjes

1. Met Kilwa wordt Kilwa Kisiwani bedoeld, gelegen in het Kilwa District, onderdeel uitmakend van de Regio Lindi. In het Kilwa District heb je ook Kilwa Kivinje, Kilwa Kisiwani, Lindi en Songa Mnara Eiland. Maar ook Songo Songo Eiland, de plek waarvan je vertrekt naar Fanjove Eiland.

2. Het Kilwa District grenst in het oosten aan de Indische Oceaan en in het westen aan Nyerere National Park in het Selous Game Reserve. Het district kent 93 dorpen.

3. De gebouwen op de eilanden Kilwa Kisiwani en Songo Mnara zijn gebouwd met koraalsteen vermengd met kalksteen, die de architectuur mooi en stabiel hebben gemaakt om de weersomstandigheden eeuwenlang te overleven.

4. Kilwa Kisiwani en Songo Mnara getuigen op uitzonderlijke wijze van de expansie van de Swahili kustcultuur, de islamisering van Oost-Afrika en de buitengewoon uitgebreide en welvarende handel in de Indische Oceaan van de middeleeuwen tot de moderne tijd.

5. Het Portugese Fort op Kilwa Kisiwani is gebouwd in 1505 door de soldaten van het leger van de onderkoning van Portugees India, Francisco de Almeida, om de specerijenhandel te kunnen controleren en het monopolie veilig te stellen.

6. Kilwa staat bekend om hekserij. Veel mensen wenden zich tot hekserij als ze een ernstige ziekte of een geschil hebben.

Activiteiten

In Kilwa vind je de rijke en indrukwekkende geschiedenis van de Oost Afrikaanse kust …

KilwaKilwaKilwaKilwaKilwaKilwa

Masoko Pwani

Idyllisch, ongerept, rustig en schoon. Masoko Pwani is de mooie met palmen omzoomde kust aan de Indische Oceaan.

Het Masoko Pwani strand ligt vijf km ten noordoosten van Kilwa Masoko. Je kunt dat het best bereiken met de fiets of een TukTuk (Bajaji in het Swahili) vanaf Kilwa Masoko.
Vooral aan het einde van de middag is dit kleurrijke gebied ook de plek waar de vis voor Kilwa Masoko wordt verhandeld.

Kilwa Kisiwani

Kilwa Kisiwani is de voormalige Islamitische stadstaat, gelegen op een eiland voor de kust van Kilwa Masoko. De stad is in de 10e eeuw door kolonisten uit Arabië en Perzië (nu Iran) gesticht. Het werd een van de meest commerciële centra aan de oostkust van Afrika.

Kilwa Kisiwani is de belangrijkste historische plek in het Zuiden van Tanzania. Hier staan de best bewaarde gebouwen uit het gouden tijdperk van de Swahili cultuur. De oude Swahili-ruïnes staan sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het eiland kende zijn welvaart door de controle over de handel in de Indische Oceaan met Arabië, India en China tussen de 13e en 16e eeuw, toen goud en ivoor van het vasteland van Tanzania en Congo werden verhandeld voor zilver, carneool, parfums, Perzisch aardewerk en Chinees porselein. Het Husuni Kuwa paleis stamt uit de 13e/14e eeuw.

Het meest aantrekkelijk zijn de moskeeën gebouwd in de 13e eeuw en 18e eeuw, en een Portugees fort uit 1505. De Grote Moskee van Kilwa was de grootste moskee in zijn soort in Oost-Afrika. Volgens de grote moslimreiziger Ibn-Battuta die tussen 1331 en 1332 Kilwa Kisiwani bezocht en er verbleef, behoorde het eiland in die tijd tot de mooiste steden ter wereld. Vanaf de 11e tot 14e eeuw sloeg Kilwa Kisiwani zelfs zijn eigen munt.

Het verval begint met de overheersing door de Portugezen (1505-1512) die Kilwa Kisiwani kort hield. Er werd een  Portugese fort gebouwd om opstandige Afrikanen te straffen, die tegen hun bezetting aan de oostkust waren. Maar het belang van Kilwa Kisiwani nam af en uiteindelijk verlaten. Het Portugese fort werd later ook gebruikt als garnizoen door de Arabieren en Duitsers.

In de 18e eeuw werd de handel hervat toen Omaanse Arabieren zich op Kilwa Kisiwani vestigden. De hernieuwde welvaart kwam uit de slavenhandel, de handel in rijst, kauwgom en tabak.

Songo Mnara

Het eiland van de havenstad Songo Mnara ligt 8km ten zuiden van Kilwa Kisiwani en wordt ook wel diens tweeling-eiland genoemd. De UNESCO-werelderfgoed kwalificatie geldt voor beide eilanden, en is vanwege de rijke geschiedenis en Swahili cultureel erfgoed vermengd met Afrikaanse en Arabische culturen.

De ruïnes van Songo Mnara, aan de noordkant van het eiland, bestaan ​​uit de overblijfselen van vijf moskeeën, een paleiscomplex en ongeveer drieëndertig ommuurde woonhuizen die zijn gemaakt van koraalstenen en hout.

Kipatimu grotten

De Kipatimu grotten zijn uniek. Fascinerende kalksteenformaties, gebeeldhouwd door de natuur door de eeuwen heen en in veel kleuren. Ze zijn in de afgelopen duizenden jaren door mensen bewoond geweest, ver voordat de mens boven de grond huizen ging bouwen.

Behalve dat ze de vroege mens op aarde huisvestten, waren deze grotten een toevluchtsoord voor lokale bewoners (Matumbi) tijdens beruchte stammenoorlogen tegen Duitsers die meer dan 100 jaar geleden heel Zuid-Tanzania op zijn kop zetten. De grotten zijn kilometers lang, zijn onderling verbonden en kunnen duizenden (4000 – 5000) mensen huisvesten. Een dik, natuurlijk bos bedekt de bovengrond.

Nu zijn deze grotten onderdak voor miljoenen vleermuizen die er overdag zijn, maar ook slangen en andere nachtdieren. Maar als wonder onder de aarde zijn deze grotten (Nang’oma grot en  de ruimere Lihimalyao grot) zeker een bezoek waard.

Kilwa Kivinje

Het rustige stadje Kilwa Kivinje werd aan het begin van de 19e eeuw het eindpunt van de zuidelijke slavenkaravaan. De  vastelandhaven van Kilwa Kivinje een brede zandhaven, dat nog steeds een ideaal landingsstrand is voor houten boten. Tegen 1850 was Kivinje uitgegroeid tot een nederzetting van 12-15.000 inwoners, waaronder veel rijke families van Indiase afkomst, en het regionale centrum van slavenhandel. Tegen het einde van de 19e eeuw werd Kilwa Kivinje het Duits administratief centrum. Met de afschaffing van de slavenhandel en Duitse nederlagen in oorlogstijd kwam er een einde aan korte glorietijd van Kilwa Kivinje.

Kilwa Kivinje is nu een klein sfeervol dorp met een Swahili-dorpsgevoel en een intrigerende mix van Duitse koloniale en Omani-Arabische architectuur.

Lindi

Lindi ligt aan de Indische Oceaan. Ooit behoorde Lindi aan de sultan van Zanzibar en was het een eindpunt van de slavenkaravaanroute vanaf het Nyasa-meer. In die tijd was Lindi de belangrijkste stad in de regio.

Lindi is nu een levendige en fijne plek om rond te dwalen. Enkele bezienswaardigheden zijn de kleine maar bruisende dhow-haven, de prachtig gebeeldhouwde deuren en enkele ruïnes uit het welvarende verleden.

Dieren in de omgeving

Kilwa District ligt aan de kust en kent veel zeedieren. In het westen komen ook elanden, hartebeesten en olifanten voor.
Veel voorkomende dieren zijn o.a. diverse soorten tropische vissen, dolfijnen, doejongs en reuzenschildpadden.

Dieren overzicht Kilwa

 • Doejong (zeekoe)
 • Dolfijn
 • Eland
 • Hartebeest
 • Olifant
 • Vissen
 • Zeeschildpad

Zie jij je al zitten in Kilwa?

Bekijk ook de voorbeeldreizen – zoals de Swahili Zuidoostkust – die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodatie in Kilwa

Zoek je de beste plek in de wijde omgeving?
Deze lodge is sfeervol, comfortabel, kleinschalig en rustig gelegen tussen palmbomen aan de kust.

Kilwa Beach Lodge

Kilwa, Oost Tanzania
Intieme lodge
€ 30 tot € 45 pppn (logies & ontbijt)

Kimbilio Lodge

Kilwa, Oost Tanzania
Intieme lodge
€ 50 tot € 55 pppn (logies & ontbijt)