Groen juweel met spectaculaire uitzichten

Een dagtocht vanuit Arusha stad naar het Arusha National Park is een prachtig begin van jouw safari in het noorden van Tanzania.

Het groene park is niet heel groot, maar heeft opmerkelijk veel bezienswaardigheden en fantastische uitzichten op de bergen Kilimanjaro en Meru.


 • oppervlakte552 km2
 • beste reisseizoen hele jaar
 • voorjaarsregenseizoen rond april
 • najaarsregenseizoen rond november

Over Arusha National Park

Oude vijgenbossen, kristalhelder water in stromende bergbeekjes en een kans om colobus apen te spotten, zijn de attracties en geneugten van Arusha National Park.

Enkele van de talrijke bezienswaardigheden zijn: de Ngurdoto krater, regenwouden, acaciabossen, kratermeren en natuurlijk de berg Meru.

Het landschap in Arusha National Park

Het groene Arusha National Park is een van de mooiste en meest topografisch gevarieerde beschermde gebieden van Tanzania. Het park wordt gedomineerd door de berg Meru, een bijna perfecte vulkanische kegel met een spectaculaire krater.

In het Arusha National Park bevindt zich ook de Ngurdoto krater, een moerassig gebied, ook wel “klein Ngorongoro” genoemd.

Ondanks de kleine oppervlakte van het park kent het een verscheidenheid aan landschappen. Op de hellingen van berg Meru en Ngurdoto krater zijn prachtige groene bossen. Een groen savanne landschap tref je in de lager gelegen gebieden. En de ondiepe alkalische Momella-meren in het noordoosten hebben verschillende algenkleuren en staan ​​bekend om hun migrerende watervogels.

Arusha National Park ligt aan een 300 kilometer lange as van de beroemdste nationale parken van Afrika, van de Serengeti en de Ngorongoro-krater in het westen tot aan het Kilimanjaro National Park in het oosten.

Het park ligt op slechts een paar kilometer ten noordoosten van Arusha stad.

Over het klimaat in Arusha National Park

Het klimaat in Arusha National Park is normaal gesproken aangenaam en mild. Het droge seizoen is van juni tot september en er zijn twee groene seizoenen, met lange regens van maart tot mei en korte regens van november tot december.
De gemiddelde jaarlijkse temperaturen zijn consistent: ’s nachts koel en overdag zelden heet.

Juni tot oktober
De middagtemperaturen liggen rond de 19 graden, met veel zonnig weer en heldere luchten. De nachttemperatuur is koel en ligt rond de 9 graden. Af en toe kan het tegen het vriespunt zijn.

De temperaturen in het groene seizoen zijn mild en vergelijkbaar met de droge seizoenen. De temperaturen liggen meestal rond de 23 graden overdag en rond de 11 graden ’s nachts.

November en december
Een 30-dagen periode met kans op korte regens in de middag. De temperaturen liggen overdag zo rond de 22 graden en in de avond en vroege ochtend rond de 11 graden.

Januari en februari
Dit is een droge periode tussen de regens in.

Maart tot mei
De natste maanden. Het regent op de meeste dagen wel, maar zelden de hele dag lang. Wolken komen vaak voor. De temperaturen liggen rond de 21 graden overdag en 12 graden ’s nachts. Koufronten komen voor in april en mei.

Interessante weetjes

1. De berg Meru is 4.566 meter hoog en heeft prachtig beboste hellingen.

2. De berg Meru is de op een na hoogste bergtop in Tanzania na de Kilimanjaro, die op slechts 60 km afstand ligt en een achtergrond vormt als je vanuit het park oostwaarts kijkt.

3. Arusha National Park ligt hemelsbreed op slechts een paar kilometer ten noordoosten van Arusha stad, alhoewel de hoofdpoort 25 km ten oosten van de stad ligt. Op 58 km afstand ligt de stad Moshi en op 35 km de internationale luchthaven Kilimanjaro (KIA).

Activiteiten

Arusha National Park heeft een zeer inspirerend landschap. Naast een jeepsafari kan je hier mooie wandeltochten maken, zinvolle trekkings en kanoën op het Momella meer. Arusha National Park is ook het startpunt voor de beklimming van berg Meru.

Arusha National ParkWandelsafari TanzaniaArusha National ParkArusha National ParkFietsreizen TanzaniaArusha National Park

Safari

Een safari in Arusha National Park is mooi als begin van een safari rondreis in het noorden van Tanzania. Het is een fijn park voor een dagtrip vanuit Arusha stad. Je bezoekt wat wij de ‘mini-Serengeti’ noemen; een gebied waar je vaak grote groepen giraffes en buffels ziet.

Ook bezoek je het schaduwrijke bergbos, dat wordt bewoond door nieuwsgierige blauwe apen, de kleurrijke turacos en trogons vogels en de acrobatische zwart-witte colobus aap, die hier gemakkelijk te zien is. In het midden van het bos staat de spectaculaire Ngurdoto krater, waarvan de steile rotswanden een brede moerassige bodem met kuddes buffels en wrattenzwijnen omringen.

Er leven ongeveer 200 olifanten in Arusha National Park, die vaak in de bossen op de helling van berg Meru te vinden zijn. In het park leven zo’n 400 vogelsoorten.

Wandelsafari

Geniet van een wandelsafari in het Arusha National Park.
Je begint bij Momella Gate (de ingang van het park) en wandelt samen met een bewapende parkwachter door dit prachtige gebied. Je geniet van de indrukwekkende flora in het regenwoud, de vogels en dieren en het vulkanische landschap van berg Meru en de Ngurdoto krater. Tijdens de wandeling heb je op een heldere dag uitzicht op de bergen Meru en Kilimanjaro.

Wandelsafari in Tanzania, Arusha National Park

Kanosafari

Een kanosafari op het Momella meer in Arusha National Park biedt de unieke kans om dichtbij de dieren te komen.
De kanosafari duurt ongeveer drie uur. Dobber rustig samen met de gids op het meer, met aan de oever buffels, giraffen, waterbokken en vele verschillende soorten vogels. Daarbij heb je spectaculair uitzicht op de bergen Kilimanjaro en Meru.

Kanosafari in Tanzania

Beklimming berg Meru

Het Arusha National Park is het startpunt voor een 4-daagse beklimming van berg Meru. Een prachtige tocht door het regenwoud naar de top van de 4.566 meter hoge berg.

Berg Meru is een prachtige berg om te beklimmen. De flora en fauna op berg Meru is zeer gevarieerd. De route tot Miriakamba Hut is meer dan een bergbeklimming, het is een ware wandelsafari. Grote kans dat je hier buffels, wildzwijnen, apen (waaronder de zeldzame, prachtige Colobusaap), giraffes en olifanten en vele vogelsoorten ziet. Tijdens de beklimming naar de top van berg Meru kun je genieten van prachtige uitzichten van de vlaktes rondom, en de Kilimanjaro in de verte.

Op de berg verblijf je in goed onderhouden berghutten met spectaculaire uitzichten. Je ziet de Kilimanjaro boven de wolken uit torenen.

Fietssafari

’s Ochtends word je bij het hotel opgehaald en rijd je naar de ingang van het Arusha National Park. Je maakt eerst een korte safari door het park, onderweg naar het startpunt van deze mountainbikesafari: de Ngurdoto krater.
De tocht gaat voornamelijk rond de rand van de krater waarbij je prachtig uitzicht hebt. Tijdens de tocht gaat ook een parkwachter mee want de kans bestaat dat je buffels tegenkomt. Andere dieren die je misschien ziet zijn colobus apen, giraffen en diverse vogelsoorten.
De rit is deels op een onverharde weg en deels over steile en smalle paadjes die modderig kunnen zijn.

Uitrusting: Merida en Titan mountainbikes en helmen
Zwaarte: hoog
Tijd: ’s morgens tot laat in de middag

Fiets safari in Tanzania

Paardrijsafari

Met de Kilimanjaro aan een kant en de berg Meru aan de andere kant vindt deze paardrijsafari plaats in een van de mooiste gebieden in oost Afrika. Grote kans dat je te paard vele dieren zult zien.

Je rijdt door prachtig landschap, over olifantenpaden, ver weg van de hoofdwegen en andere toeristen. Een gebied waar o.a. olifanten, wildebeesten, giraffes, gazelles leven. De Afrikaanse bush per paard verkennen is een bijzondere ervaring! De safari is geschikt voor ervaren ruiters.

Je overnacht twee maal op een privé kampeerplaats in comfortabele tenten. (3-daagse safari).
of
Je overnacht de eerste en laatste nacht op Makoa Farm en 3 maal op een privé kampeerplaats in comfortabele tenten. (5-daagse safari).

Dieren in de omgeving

Het Arusha National Park is een klein park, met beduidend minder dieren dan in de andere noordelijke parken. Het park is beroemd om haar zwart-witte Colobus apen, de Mitis aap en de duikerbok.

Veel voorkomende dieren zijn o.a.: giraffe, Kaapse buffel, zebra, wrattenzwijn, dikdik, de zwart-witte colobus-aap, de blauwe aap, flamingo en vele vogelsoorten.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Arusha National Park

 • Apensoorten
 • Baviaan
 • Bosbok
 • Buffel
 • Dikdik
 • Duiker soorten
 • Flamingo
 • Giraffe
 • Nijlpaard
 • Olifant
 • Verschillende vogelsoorten
 • Waterbok
 • Wrattenzwijn
 • Zebra
 • Zwart-wit colobus aap

Ook kanoën of wandelen in Arusha National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Arusha National Park

We hebben een aantal mooie accommodaties geselecteerd. Maar omdat Arusha National Park ook heel goed als dagtrip vanuit Arusha stad kan worden bezocht, kun je ook besluiten daar te overnachten.

Itikoni Camp

Arusha National Park, Noord Tanzania
Tented Camp, Volpension
€ 560 tot € 650 pppn (volpension)

Twiga Lodge

Arusha National Park, Noord Tanzania
Intieme lodge
€ 110 tot € 120 pppn (logies & ontbijt)