Ruaha National Park reizen

Ruaha National Park bestaat uit een golvend plateau met rotsformaties en baobabbomen, rond de grote Ruaha rivier. Ga op safari en beleef het avontuur in dit ongerepte safarigebied.

Ver weg van de massa, tussen de olifanten in dit grootste en meest afgelegen park van Tanzania.


 • Oppervlakte 20.226 km2
 • Inwoners 11.000
 • voorjaars regenseizoen april & mei
 • najaar regenseizoen november

Over Ruaha National Park

Ruaha National Park is het grootste nationaal park van Tanzania met nog ongerepte en ruige natuur. Het park heeft een imposante variëteit aan landschappen: grasvlaktes en heuvels, acacia – en miombo bossen, baobabbomen en de prachtige Ruaha rivier.

Landschap van Ruaha National Park

De Ruaha National Park heeft een opmerkelijke topografie, vooral rond de Grote Ruaha rivier, het hart van het park. Het golvend plateau van gemiddeld ongeveer 900 meter hoog heeft af en toe rotsachtige ontsluitingen en baobabbomen. De bergen in het zuiden en westen reiken tot respectievelijk 1.600 en 1.900 meter. Door het park slingeren verschillende ‘zand’-rivieren, die in het droge seizoen door de dieren worden gebruikt als corridors om die gebieden te bereiken waar nog wel water is.

Deze rivieren, zoals de grote Ruaha rivier, zijn dan ook de levenslijn van het park. Tijdens het droge seizoen worden deze rivieren veelal de belangrijkste bron van water voor dieren.

Klimaat & seizoen

Ruaha National Park kent een warm en gematigd klimaat en is met name in onze zomer een prachtige bestemming.

Maart t/m mei:
In april valt de meeste regen. Het is dan gemiddeld 20 graden ’s nachts en 28 graden overdag. De gebieden zijn nat, maar groen en vol bloemen en vogels.

Juni t/m september:
In Ruaha National Park is dit de ‘koele’ periode. Er valt weinig regen en de temperatuur is dan zo’n 17 graden ’s nachts tot zo’n 22 graden overdag. Je ziet in deze periode veel olifanten en buffels, die overdag verkoeling zoeken bij- en in het water.

Oktober en november:
Er is nog weinig neerslag, het is de warmste periode. De temperaturen liggen zo rond de 31 graden overdag. Je vindt dan grote groepen dieren bij de rivieren.

December t/m maart:
De temperatuur loopt weer iets terug, naar gemiddeld 29 graden overdag. De neerslag varieert. Er zijn dan allerlei soorten vogels en veel dieren die jongen krijgen.

Interessante weetjes

1. Ruaha National Park ontleent haar naam aan de Ruaha rivier die langs de oostgrens van het park stroomt. De rivier heeft het hele jaar water en trekt vele dieren aan. Vooral tijdens de zonsondergang levert de omgeving van de rivier een adembenemend plaatje op.

2. Ruaha National Park is als meest afgelegen park en het best met een binnenlandse vlucht te bereiken.

3. Baobabbomen worden ook wel levensbomen genoemd en worden gemiddeld zo’n 500 jaar oud. Sommige halen de 1.000 jaar.

4 De baobabboom – of te wel de apenbroodboom -, produceert eetbaar fruit, voedzame olie, vezels voor kleding en touw en is een opslag voor honderden liters water. Babobab poeder is rijk aan vitamine C en Calcium.
De stam is meestal hol en kan een schuilplaats zijn voor mens en dier.

5. Door zijn vorm lijkt het alsof de baobabboom op zijn kop staat. Volgens een legende van de bosjesmannen (het San-volk) is de boom voor straf door de goden uit de hemel op de aarde gegooid en op zijn kop terechtgekomen.

6. Met behulp van hun voorpoten en slurf halen de olifanten toch nog water uit de droge zandrivieren.

Activiteiten

In Ruaha National Park heb je de dieren praktisch voor jezelf. Alle tijd dus om heerlijk lang te genieten van het wild.

Je kunt in Ruaha Tanzania safari’s maken per jeep evenals te voet.

Ruaha Wandelsafari TanzaniaRuaha safariRuaha safari

Wandelsafari

Een safari in Ruaha Nationaal Park is een bijzonder avontuur. Het park is een van de meest geïsoleerde parken in Afrika, in een ongerept en afgelegen deel van het zuiden van Tanzania. Het park wordt niet door grote groepen toeristen bezocht en is een van de meest wilde parken in Afrika.
Het park leent zich heel goed voor wandelsafari’s, van een aantal uren tot een paar dagen. Je kunt hier dagen doorbrengen zonder dat je iemand anders ziet, maar je komt wel oog in oog met de dieren, meestal olifanten.

Alle wandelsafari’s kunnen op maat worden gemaakt.

Ballonvaart

Dit is Tanzania vanuit grote hoogte.
Laat je meevoeren met de wind en ervaar Ruaha National Park vanuit de lucht!
De luchtballon vertrekt ’s ochtends al in alle vroegte, om de magnifieke zon boven het ruige landschap en de Ruaha Rivier te zien opkomen. Na een vlucht van ongeveer een uur staat er – midden in de wildernis – een heerlijk ontbijt, met een heerlijk glaasje bubbels voor je klaar.
Beter wordt het niet!

Jeep safari

Tijdens een safari in Ruaha reis je met een privé safari gids of in een kleine groep. De meeste lodges bieden safari’s aan waarbij je de auto met andere gasten deelt. Wij raden een minimum verblijf aan van drie nachten in Ruaha. Dan krijg je een mooie indruk van het gebied. Het mooist is als je vier of vijf nachten kan verblijven, eventueel op twee locaties of vanuit de lodge gaat fly kamperen.

Dieren in de omgeving

Met name in het droge seizoen concentreert het wild zich in en om de grote Ruaha rivier. Langs de rivier tref je vaak grote groepen olifanten en buffels aan, en in de rivier leven nijlpaarden en krokodillen.

In Ruaha National Park leven verder nog oa vele impala’s, waterbokken, leeuwen, luipaarden, de Greater Kudu Antilope en wilde honden. Het is ook een prachtig park voor vogelliefhebbers.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Ruaha National Park safari

 • Buffel
 • Cheetah
 • Gazelle
 • Impala
 • Krokodil
 • Kudu antilope
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Nijlpaard
 • Olifant
 • Verschillende vogelsoorten
 • Waterbok
 • Wilde hond

Zie jij je al zitten in Ruaha National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Ruaha National Park

Van comfort, authentiek tot elegant en luxe, onze lodges liggen op de mooiste locaties midden in de natuur en dicht bij de dieren.

Bijzondere en kleinschalige accommodaties met prachtige vergezichten om bij weg te dromen. En een mooie basis van waaruit je het park kunt ontdekken.

Ikuka Safari Camp

Ruaha National Park, Zuid Tanzania
Tented Camp, All inclusive
€ 720 tot € 910 pppn (all inclusive)

Jabali Ridge

Ruaha National Park, Zuid Tanzania
Villa, All inclusive
€ 1035 tot € 1845 pppn (all inclusive)