Arusha reizen

Het welvarende Arusha – de stad van mijn roots – is de toegangspoort tot alle noordelijke nationale parken van Tanzania en dus vaak het startpunt menig memorabele safari. Het is dé safarihoofdstad van Tanzania. 

Arusha stad is een fijne plek om te ontspannen, na aankomst op Kilimanjaro vliegveld, en te acclimatiseren voordat je spannende safari begint.


  • Hoogte 1.400 meter
  • Inwoners 341.000
  • voorjaarsregenseizoen rond april
  • najaarsregenseizoen rond november

Over Arusha stad

Arusha stad ligt in een groene, vruchtbare omgeving tegen de berg Meru aan. Het is een grote en uitgestrekte stad met alle tegenstellingen van dien.
Vlak buiten de stad ligt het Arusha Nationaal Park, een pareltje voor een dag-safari.

Cultuur en producten in Arusha stad

Ligging
Arusha stad ligt in de noordelijke hooglanden van Tanzania, op het plateau – op 1.400 meter hoogte – van de Grote Riftvallei aan de voet van de berg Meru, tussen de Serengetivlakte, de Ngorongorokrater, het Manyarameer, de Olduvaikloof en het de berg Kilimanjaro.

Producten
De dienstverlenende sector is het belangrijkste product van Arusha stad; ondernemingen, banken en toerisme. Tevens is Arusha stad de thuisbasis van verschillende brouwerijen, landbouw- en bosverwerking en een grote farmaceut. Er is een Internationale Conferentiecentrum, het Afrikaanse Hof voor de Rechten van mens & volk en verschillende non-gouvernementele organisaties.

Cultuur
Arusha stad is een multiculturele stad met een overwegend Tanzaniaanse bevolking met een gemengde achtergrond: inheemse Bantu, Arabisch-Tanzaniaanse en Indisch-Tanzaniaanse bevolking, plus een kleine blanke Europese – en Amerikaanse minderheidsgroep.

Godsdienst
De godsdiensten van de Arushan-bevolking zijn christen, joods, moslim en hindoe.

Klimaat en seizoenen in Arusha stad

Het klimaat in Arusha Stad is normaal gesproken aangenaam en mild. Het droge seizoen is van juni tot september en er zijn twee groene seizoenen, met lange regens van maart tot mei en korte regens van november tot december.
De gemiddelde jaarlijkse temperaturen zijn consistent: ’s nachts koel en overdag zelden heet.

Juni tot oktober
De middagtemperaturen liggen rond de 19 graden, met veel zonnig weer en heldere luchten. De nachttemperatuur is koel en ligt rond de 9 graden. Af en toe kan het tegen het vriespunt zijn.

De temperaturen in het groene seizoen zijn mild en vergelijkbaar met de droge seizoenen. De temperaturen liggen meestal rond de 23 graden overdag en rond de 11 graden ’s nachts.

November en december
Een 30-dagen periode met kans op korte regens in de middag. De temperaturen liggen overdag zo rond de 22 graden en in de vroege ochtend- en avond rond de 11 graden.

Januari en februari
Dit is een droge periode tussen de regens in.

Maart tot mei
De natste maanden. Het regent op de meeste dagen wel, maar zelden de hele dag lang. Wolken komen vaak voor. De temperaturen liggen rond de 21 graden overdag en 12 graden ’s nachts. Koufronten komen voor in april en mei.

Interessante weetjes

1. Arusha wordt beschouwd als de de facto hoofdstad van Oost-Afrika en is een belangrijk internationaal diplomatiek centrum van het land.

2. Arusha stad wordt ook wel het Genève van Afrika genoemd, een van de meest welvarende steden van Tanzania en een vredige idylle van ontspanning vóór het begin van een spannende reis.

3. Sinds 1994 is Arusha stad gastheer van het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda.

4. Arusha stad werd voor het eerst bewoond in de jaren 1830 door de agro-pastorale Arusha Maasai uit de Arusha Chini-gemeenschap, ten zuiden van de Kilimanjaro. Ze ruilden granen, honing, bier en tabak met de pastorale Kisongo Maasai in ruil voor vee, melk, vlees en huiden.

5. Ondanks dat Arusha stad dicht bij de evenaar ligt, zorgt de hoge ligging op de zuidelijke hellingen van de berg Meru dat de temperaturen relatief laag blijven en de luchtvochtigheid laag.

6. “Arusha stad is de stad waar mijn roots liggen. Ik heb hier 13 jaar gewoond.”, aldus Marjolijn Pronk, oprichter en eigenaar van Explore Tanzania.

Activiteiten

Arusha stad is meer dan een korte stop. Het is een mooie bestemming voor een paar nachten, waar je van alles kunt ondernemen: cultuur, natuur, een stadstour of een dag fietsen. 

Vakantie ArushaArusha Fietsreizen TanzaniaVakantie ArushaVakantie ArushaVakantie ArushaMoshi safariArusha vakantieArusha vakantie

Stadstour

Tijdens de wandeling in Arusha stad bezoek je verschillende bezienswaardigheden in het centrum en de dorpjes rondom Arusha stad.
Je bezoekt de grote markt waar men kruiden, specerijen en tropische fruitsoorten komt verkopen. Voor een echte lokale ervaring bezoek je de ‘Kilombero Daladala Terminal’: het lokale busstation. Een Daladala is een lokale bus waar heel veel gebruik van wordt gemaakt. Of bezoek het Arusha Museum en leer meer over de verschillende stammen in Tanzania en de grondstoffen die het land rijk is.
Erg leuk is het om een lokaal kroegje te bezoeken en te lunchen in een lokaal restaurant.
De grote Maasai markt mag je eigenlijk niet missen. De plek waar de mooiste souvenirs ter plekke worden gemaakt. Kraalwerk, houten beelden, slippers, stoffen, tassen, armbanden etc.

Fietsen

Arusha stad en omgeving is een prachtig gebied om het lokale leven en de natuur per fiets te verkennen. Je fietst via smalle paadjes door dorpen, plantages en landerijen.
Kies voor een tocht van een paar uur of een hele dag.

2 uur mountainbike: door USA River en Tengeru, Arusha
Dit is een korte en eenvoudige fietstocht op voornamelijk smalle paden langs akkers en dorpen aan de rand van Arusha. Het is vlakke rit en je zult onderweg veel lokale Tanzaniaanse boeren, kinderen en plantages tegenkomen. De rit is deels in de schaduw.
Uitrusting: Merida en Titan mountainbikes en helmen
Zwaarte: eenvoudig
Tijd: 2 uur, ’s ochtends of ’s middags

Halve dag mountainbiken: door USA River, Tengeru en Mount Meru
Tijdens deze fietstocht fiets je door de dorpen USA River en Tengeru aan de rand van de stad Arusha. Je fietst via zandpaden door dorpen en plantages. Een deel van deze mountainbike safari is op de lage hellingen van Mount Meru waar grote landerijen liggen.
Het merendeel van de paden zijn in een matige tot goede staat.
Uitrusting: Merida en Titan mountainbikes en helmen
Zwaarte: gemiddeld tot hoog
Tijd: 3 uur, ’s ochtends of ’s middags

Volle dag mountainbiken: door USA River, Tengeru en Mount Meru
Je fietst door de dorpen USA River en Tengeru naar de hellingen van Mount Meru. De fietstocht is inspannend omdat je over smalle en steile bospaden fietst. De paden zijn matig tot goed.
Uitrusting: Merida en Titan mountainbikes en helmen
Zwaarte: hoog
Tijd: ’s morgens tot laat in de middag

Paardrijden

In Arusha stad kan je prachtige tochten te paard maken met uitzicht op de bergen Kilimanjaro en Meru. De tocht is geschikt voor alle zowel beginners als ervaren rijders. Wanneer je weinig ervaring hebt kan je een rustige paardrijdsafari maken op goede paden waar wildebeesten en antilopen regelmatig grazen. Je wordt begeleid door ervaren gidsen.

Kanovaren

Glijd over het gladde oppervlak van het kleine kratermeer Duluti, dichtbij Arusha stad en bekijk vogels die je zelden ziet; gigantische ijsvogel, zeearend, darters en nog veel meer. Omgeven door beboste kraterwanden is dit een heel bijzondere en rustige kanotocht. Bekijk honderden zilverreigers die terugkeren naar een eiland in het meer om daar te overnachten.

Tanzaniet Museum

Vlakbij de Merelani heuvels, in een zeer klein mijngebied niet ver van Arusha, wordt het edelsteenkristal Tanzaniet gedolven. Het mineraal is 585 miljoen jaar geleden gevormd.
Deze blauwe en violette variant van zoisiet werd in 1968 voor het eerst op de markt gebracht door Tiffany & Co. Tanzaniet is tevens de ‘december’ steen.

Bij een bezoek aan het Tanzanite Experience Museum leer je alles over Tanzaniet en waarom het zo zeldzaam en gewild is, maar ook over de complexiteit van de delving ervan en de vaardigheden die nodig zijn bij het snijden en polijsten. Tevens hoor je veel verhalen en mythen rond deze edelsteen.

The Tanzanite Experience

Koffie tour

Wil jij ook iets ervaren van het lokale leven en meer leren over de Meru cultuur? Drink samen een kop heerlijke koffie!

Maak een wandeling door de koffieplantages van Tengeru en bezoek een lokaal huis, waar je alles kunt leren over het bereiden van koffie. Aan het einde van de tour kun je genieten van een kopje heerlijke koffie die is geoogst door de Meru-gemeenschap op de uitlopers van de vulkaan Mount Meru, waar uitgestrekte boerderijen worden onderhouden.

Cultural Heritage

Een grote winkel annex kunstgalerij is het Arusha Cultural Heritage Centre. Het is een plek waar het verleden en heden van de meer dan 120 volkeren van Tanzania op één enkele plek kunnen worden bekeken. Een ware schatkist van Afrikaanse kunst. Het centrum beschikt over verschillende houtsnijwerken, edelstenen, kunstvoorwerpen, kleding en boeken. Unieke maskers, gravures en schilderijen. Je kunt hier uren rondneuzen en je vergapen aan al het moois of iets meenemen voor thuis.

De buitenkant van het gebouw wordt gekenmerkt door een trommel, een schild en een speer, allemaal belangrijke Afrikaanse symbolen.
De binnenkant kent drie aandachtsgebieden: geschiedenis, wilde dieren en ziel. In het amfitheater wordt het leven getoond van oa. Maasai, Pygmeeën en Hadzabe. In de spa kan worden gewerkt aan je persoonlijke verzorging. Verder is er een restaurant, koffieshop, kruiden hoek, kralen centrum en een snuffelhond met een verscheidenheid aan kunstvoorwerpen tegen verschillende prijzen.

De opbrengst van de galerij gaat naar het behoud van olifanten in Afrika en met name het tegengaan van stroperij. Ook gaat er geld naar weeshuizen, scholen en waterputten.

Napuru watervallen

Wandeling naar de Napuru watervallen. Geniet van een adembenemend uitzicht op Arusha en begin de wandeling in het bos; je volgt dan de rivierbedding tot aan de Napuru watervallen. Honderden apen en vogels wijzen je de weg!

Kies voor de gemakkelijke – EASY ROUTE – die vertrekt van Sekei/Primary Court, en duurt ongeveer 2 uur.
Of kies voor de – ACTIVE ROUTE – en vertrek van Sanawari. Deze route duurt ongeveer 4 uur.

Dieren in de omgeving

In Arusha Tanzania zelf zijn geen wilde dieren, alleen de gebruikelijke huisdieren en vogels.

In het dichtbij gelegen Arusha National Park kun je je hart weer ophalen, aan de giraffen, buffels en zebra’s.

Wil jij ook een authentiek verblijf in Arusha stad?

Bekijk de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Arusha stad

Alle accommodaties in Arusha stad zijn met veel zorg en aandacht uitgezocht.
Kleinschaligheid, gastvrijheid en kwaliteit staan daarbij voorop.

Arusha Villa

Arusha stad, Noord Tanzania
Intieme lodge
€ 120 tot € 145 pppn (logies & ontbijt)

Katambuga House

Arusha stad, Noord Tanzania
Intieme lodge
€ 110 tot € 140 pppn (logies & ontbijt)

Legendary Lodge

Arusha stad, Noord Tanzania
Villa, Halfpension
€ 370 tot € 535 pppn (halfpension)