Jane Goodall’s Roots en Shoots:
jouw bijdrage voor een betere leefomgeving

Explore Tanzania is special partner van Jane Goodall’s Roots & Shoots, dat jongeren van kleuterschool tot universiteit inspireert om in actie te komen voor een betere leefomgeving, door zelf projecten te bedenken en op te zetten.

Dr. Jane Goodall is ervan overtuigd dat elk individu telt, elk individu een rol te spelen heeft en elk individu een verschil maakt. Vanuit die gedachte is zij in 1991 in Tanzania begonnen met het zogenaamde Roots & Shoots programma.

Bovendien gelooft Jane dat onze toekomst in handen ligt van jongeren. Het programma is opgezet om jongeren te inspireren zich in te zetten voor een betere leefomgeving. Roots & Shoots richt zich op de zorg voor mensen, dieren en het milieu.


Kom samen in actie voor een betere wereld voor mens, dier en milieu met Roots & Shoots!


1. Jane Goodall

Jane Goodall (03-04-1934) vertrok in de zomer van 1960 als 26-jarige uit Engeland om aan de oevers van Lake Tanganyika in het huidige Tanzania de nog vrijwel onbekende chimpansees te bestuderen in Gombe. Ze had niet veel meer bij zich dan een notitieblok en een verrekijker. Met haar geduld, doorzettingsvermogen en karakteristieke optimisme wist ze het vertrouwen van de chimpansees te winnen en kreeg ze toegang tot de wereld van deze aandoenlijke, soms vreemde maar herkenbare wezens. Wereldwijd raakten mensen via haar onderzoek gefascineerd door deze meest aan de mens verwante diersoort.

Jane Goodall’s Roots en Shoots
Jane Goodall’s Roots en Shoots

2. Natuurbescherming

In 1986 kwam een omslag in haar leven. Tijdens een conferentie hoort ze over de in rap tempo afnemende chimpansee populaties in Afrika en ook vanuit een vliegtuigje op weg naar Gombe ziet ze hoe het leefgebied van chimpansees in korte tijd is weggekapt. Ze besluit haar geliefde Gombe te verlaten om wereldwijd voorlichting te geven rond de bescherming van onze kwetsbare natuur op onze planeet. Het Gombe Stream onderzoekscentrum zet haar onderzoek voort en ondersteunt ook natuurbescherming en traint Tanzaniaanse wetenschappers.


“Wat je doet, maakt een verschil, en je moet zelf beslissen wat voor verschil jij wilt maken.”


Jane Goodall’s Roots en Shoots

3. Jane Goodall Instituut Nederland

Jane Goodall richtte het Jane Goodall Instituut op in 1977 vanuit de gedachte dat mens, dier en milieu een eenheid vormen, en dat ieder individu een verschil kan maken. Het Jane Goodall Instituut Nederland beschermt de chimpansees door projecten in Afrika. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de lokale bewoners waarbij zij een duurzame omgeving voor zichzelf opbouwen en zich actief inzetten voor herbebossing en werken aan de beëindiging van illegale, commerciële handel in bushmeat.

Jane Goodall’s Roots en Shoots

4. Jane Goodall als activiste

Vandaag de dag reist Jane Goodall nog steeds driehonderd dagen per jaar de wereld rond en geeft zij voor uitverkochte zalen lezingen, waarbij zij het publiek bewust van de bedreigingen voor de natuur en boeit zij haar publiek met inspireren verhalen en haar schat aan ervaring. Steeds weer spoort ze mensen aan hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Lees ook Jane’s Het Boek van Hoop, met daarin levenslessen voor een mooiere toekomst. En beleef drie hoopvolle, ontroerende en inspirerende verhalen voor een betere wereld in de bekroonde grootbeeldfilm Jane Goodall – Reasons for Hope, vanaf 8 februari 2024 te zien in het Museon-Omniversum in Den Haag.

5. Duurzame bescherming van chimpansees

Chimpansees worden met uitsterven bedreigd. De belangrijkste bedreigingen voor chimpansees in het wild zijn de versnippering en achteruitgang van leefgebieden en stroperij met valstrikken. Bedreigingen voor de mensapen in het wild zorgen voor weesaapjes waarvoor opvangcentra noodzakelijk zijn.

De Jane Goodall projecten in Afrika zijn zeer divers en richten zich op bescherming van chimpansees in het wild, bescherming en behoud van natuurgebieden, opvang van geredde (baby) chimpansees, opleidingen en inzet van rangers en anti-stroperij units, publieke voorlichting en onderwijs rond natuurbescherming aan lokale gemeenschappen en projecten voor duurzame landbouw.

Jane Goodall’s Roots en Shoots
Jane Goodall’s Roots en Shoots

6. Project in Tanzania

Rondom Gombe Stream National Park  zijn verschillende herbebossingsprojecten. Samen met GreenChoice zijn bijvoorbeeld ruim een half miljoen bomen geplant die een verbindingszone tussen twee bestaande bossen vormen, zodat chimpansees en andere dieren zich vrij van het ene bos naar het andere kunnen bewegen. Hierbij spelen lokale Roots & Shoots groepen een belangrijke rol. Jongeren helpen bij het opkweken van de zaailingen, met het planten ervan en bij de bescherming van de bossen. Ze leren om in harmonie met de natuur te leven en de kennis die ze opdoen delen ze vervolgens met hun dorpsgenoten.

Andere projecten zijn het Kalenge boomplant project, waarbij ook de lokale bevolking wordt ondersteunt.

7. Roots & Shoots

Roots & Shoots inspireert jongeren van kleuterschool tot universiteit, om in actie te komen voor een betere leefomgeving door zelf projecten te bedenken en op te zetten. Roots & Shoots is inmiddels een wereldwijd netwerk dat actief is in 120 landen en wordt gevormd door duizenden leden. Het programma verenigt jonge mensen uit verschillende culturen met verschillende achtergronden zich in te spannen voor een betere wereld met alles wat daarin leeft.

Het Roots & Shoots programma inspireert, verbindt verschillende culturen en achtergronden en zorgt voor de empathische nieuwe leiders van de toekomst.

Op 20 april 2024 vond er een Roots & Shoots workshop plaats bij Explore Tanzania voor jongeren van 12-18 jaar. Lees hierover in de blog.

Jane Goodall’s Roots en Shoots
Jane Goodall’s Roots en Shoots

8. Explore Tanzania en Jane Goodall

Explore Tanzania is special partner van Jane Goodall’s Roots & Shoots. Ook wij zijn gegrepen door de bevlogenheid en de liefde van Jane voor een betere wereld voor mens, dier en natuur. Daarom ondersteunen wij het Jane Goodall Instituut door middel van een jaarlijkse donatie. Als klant van Explore Tanzania draag jij dus direct en indirect bij aan een betere wereld, zoals Jane Goodall deze voor ogen heeft. Je vrijwillige donatie via ons reserveringsformulier wordt verdubbeld door Explore Tanzania.

Dichtbij Dar es Salaam is het Pugu Hill Forest Reserve opgericht door het Jane Goodall Insituut. Dit nationaal park, dat je kunt bezoeken en er overnachten – en waar je actief met de natuur bezig kunt zijn -, is opgenomen in de biografie-safari ‘De voetsporen van Jane Goodall‘, die wij als voorbeeldreis aanbieden op onze website.

Heb jij nog vragen, opmerkingen en/of wil je zelf ook je eigen roots & shoots project starten? laat het ons weten of kijk hier!