Mwanza reizen

Mwanza, met zijn sterke Indiase invloeden, is een havenstad omgeven door heuvels bezaaid met rotsblokken. Mwanza is ‘rock-city’ aan het Victoriameer.

Ondanks de bedrijvigheid van dit economisch hart van het merengebied, weet Mwanza, de op één na grootste stad van Tanzania, haar ongedwongen sfeer te behouden.


  • Hoogte 1.140 m
  • Inwoners 437.000
  • droog seizoen juni t/m september
  • nat seizoen oktober t/m mei

Over Mwanza stad

Mwanza, een welvarende havenstad aan het Victoriameer, is een goede uitvalsbasis voor het nabijgelegen Rubondo Eiland en safari’s naar de westelijke Serengeti en de Ngorongoro Krater.

De ligging aan de oevers van het Victoriameer is prachtig. Het immense zoetwatermeer zorgt voor natuurschoon, voedsel en de nodige bedrijvigheid.

Cultuur en producten in Mwanza

Ligging
Mwanza stad is de belangrijkste havenstad aan het Victoriameer en een belangrijk economisch centrum in de regio.
Het meer grenst aan de Oost-Afrikaanse buren van het land: Oeganda in het noordwesten en Kenia in het noordoosten.

Cultuur
Mwanza is ook het centrum van de Sukuma-stam, de grootste stam in Tanzania, die de regio eeuwenlang heeft bewoond en bewerkt. 90% van de bevolking van Mwanza is Sukuma. De Sukuma stam is tevens de grootste Bantu etnische groepering in heel Tanzania. Sukuma betekent in Swahili ‘noord’, refererend aan het merengebied.

Producten
Export en transport tussen de landen aan het Victoriameer is een fundament van de economie van Mwanza stad. Rond de stad vind je voornamelijk landbouwbedrijven. Het betreft dan thee-, katoen- en koffieplantages, waarvan hun producten via Mwanza stad worden verhandeld.

Een belangrijke bezigheid van de inwoners langs de oevers van het Victoriameer is vissen. Er zijn, en er zijn vijf visverwerkingsfabrieken in het Mwanza gebied. De in het Victoriameer geïntroduceerde Nijlbaars wordt in grote hoeveelheden geëxporteerd.

Klimaat en seizoen

Mwanza kent een tropisch savanneklimaat. De temperaturen zijn relatief constant gedurende het jaar, getemperd door de hoogteligging (1.140 m) van de stad. Het klimaat is dus niet zo heet als je zou verwachten, gezien de ligging van de stad nabij de evenaar. De gemiddelde temperatuur in Mwanza is het hele jaar door ongeveer 23,5 ° C. Mwanza stad is het hele jaar door te bezoeken.

Juni t/m september:
Er valt nauwelijks regen, de temperaturen liggen dan gemiddeld tussen de 16 graden ’s nachts en 28 graden overdag.

Oktober t/m mei:
Er valt meer regen, gemiddeld op zo’n 10 dagen per maand. In deze periode zijn november en maart/ april dan weer de natste maanden. De gemiddelde temperaturen liggen gemiddeld tussen 18 graden ’s nachts en 27 graden overdag.

Interessante weetjes

1. Mwanza stad is gesticht in 1892.

2. In Mwanza stad vind je overblijfselen uit de periode van de Duitse – en Britse koloniale overheersing, de Indiërs en het  vroege Tanzania.

3. In 1858 was de Britse ontdekkingsreiziger John Speke de eerste Europeaan die de wateren van Nyanza zag. Hij noemde het Victoriameer, naar de regerende Britse koningin. Hij beweerde overigens terecht dat het  meer de bron was van de rivier de Nijl.

4. Tanzania Breweries heeft een van zijn vier brouwerij in Mwanza stad. De brouwerij bestaat sinds 1933 en heette voorheen Tanganyika Breweries, en houdt zich bezig met de productie, distributie en verkoop van moutbier, alcoholvrije moutdranken en alcoholische fruitdranken in heel Tanzania.

5. Serengeti National Park ligt 150 km van Mwanza en is goed over de weg te bereiken, ook voor dagtrips. Rubondo Eiland ligt 110 km van Mwanza en is per boot, auto en vliegtuig te bereiken.

6. Het Victoriameer is Afrika’s grootste (zoetwater) meer (bijna 70.000 km2) en ligt voor de helft in Tanzania. Het is helaas niet overal veilig om te gaan zwemmen.

Activiteiten

Mwanza stad staat bekend als ‘Rock-city’ vanwege de gigantische stenen overal in de stad. Maak een tour door deze gezellige stad met erg vriendelijke mensen of bezoek een van de spectaculaire rotsformaties of een eiland voor de kust.

Mwanza safariMwanza safariMwanza safariMwanza safariMwanza safariMwanza safariMwanza safari

Jiwe Kuu

Bij Jiwe Kuu (grote rots) vind je de ‘dansende rotsen’, een van de interessantere rotsformaties van Mwanza stad. Deze ronde granieten rotsen bevinden zich al eeuwen bovenop de grote rots ten noorden van de stad en bieden een prachtig uitzicht op zowel Mwanza stad als het Victoriameer.

Bismarck Rock

Mwanza’s icoon, de Bismarck Rock, is een heel bijzonder balancerende rots bovenop de mooie groep andere rotsen in het Victoriameer, naast de veerhaven van Kamanga. Een mooi plek ook voor een prachtige zonsondergang.

Mwaloni Markt

Als je er dan toch bent, bezoek dan zeker ook de Mwaloni Market. Dynamische en een echt spektakel. Op deze belangrijke vismarkt verhandelt men alles vers, inclusief vis, veel fruit en groenten.
De meeste goederen worden met kleine boten vanuit omliggende dorpen aangevoerd. Er er zijn bijna net zoveel maraboe-ooievaars als verkopers.

Stadstour

Deze stadstour door Mwanza duurt ongeveer 2-3 uur en is te voet.
De historische tour wandelt bijvoorbeeld langs Duitse, Britse, Indiase en vroeg Tanzaniaanse overblijfselen.
Zoals de klokkentoren, Duitse gebiouwen, uitkijktoren en fort, de Indiase wijk, de sculptuur van Gandhi, het Haji Mussa Mansion, de Shia moskee en de Vedische Ariyan tempel, het Makoroboi winkelcentrum en de voormalige residentie van de Duitse districtscommissaris.

Saa Nane

Saanane Island National Park omvat drie eilanden in het Victoriameer – het Saa Nane eiland, Chankende Kubwa en Chankende Ndogo – en is met de boot in ongeveer 10 minuten te bereiken vanaf de TANAPA-kantoren op Capri Point in de stad Mwanza.

Saanane Eiland is een ideale plek voor het bekijken van wild, vogelspotten, bootcruises, wandelen, rotsklimmen, picknicken, lunchen in de bush, fotograferen / filmen, meditatie en sportvissen. Het eiland is niet erg groot, slechts 0,7 km2 en met de beide andere eilanden samen zo’n 1,5 km2. Er leven voornamelijk apen en impalas, maar ook krokodillen, hagedissen, (python)slangen en verder zeventig soorten vogels.

Sukuma Museum

Het Sukuma Museum bevindt zich in Bujora, net ten oosten van Mwanza nabij Kisesa.
Het Sukuma Museum is een gemeenschapsmuseum sinds 1968 en is gewijd aan het behoud en de weergave van voorwerpen die verband houden met de Sukuma-cultuur. Een leuk museum dat een goed overzicht geeft van de geschiedenis, architectuur, cultuur en taal van de Sukuma-stam. De stam waaruit de meerderheid van de inheemse bevolking afkomstig is.

Ukerewe

Ukerewe is het het grootste eiland in het Victoriameer (530 km2) en ligt 45 km ten noorden van Mwanza. Ukerewe kan met de veerboot (3u) of snelle boot (1u) worden bereikt. Met de veerboot ervaar je het dagelijkse leven van de mensen. Een echte belevenis.

De kust van het paradijselijke eiland met kleine stukjes bos op rotsachtig terrein en prachtige uitzichten over het Victoriameer, bestaat uit veel baaien en kleine eilanden. Het leven is eenvoudig en landelijk, een van de grootste attracties van het eiland. De bevolking (met de Nansio als grootste groep) gebruikt succesvolle landbouwtechnieken.
Het eiland kent een hoog percentage albino Afrikanen die hier ooit door hun families als kind op het eiland zijn achtergelaten. Hoewel ze een onderdrukte minderheid zijn, kunnen ze hier op het eiland veilig leven.

Het Ikulu ‘Witte Huis’ is het bescheiden paleis in Europese stijl uit 1928 van de voormalige koning van het eiland. Het is te bezichtigen.

Dieren in de omgeving

Op het kleine eiland Saa Nane, een nationaal park voor de kust van Mwanza stad, komen verschillende zoogdieren voor zoals de impala, rots hyrax, vervet apen en wilde katten. Maar ook reptielen als krokodillen, hagedissen en (python) slangen en in het meer vooral Tilapia en Nijlbaars.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Mwanza vakanties

  • Apensoorten
  • Hyrax
  • Krokodil
  • Slang
  • Vervet aap
  • Vissen

Zie jij je al zitten in Mwanza stad?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Mwanza stad

Deze stad is een mooi begin of eindpunt voor je safari in west Serengeti of Rubondo Eiland.

De prachtige natuurlijke ligging aan het Victoriameer, de rotsformaties en de historie zijn zeker de moeite waard.

Mwanza Lake view Farm

Mwanza stad,
Tented Lodge, Volpension
€ 50 tot € 60 pppn (volpension, excl drank)

Tilapia Hotel

Mwanza stad, Noord Tanzania
Luxe hotel
€ 75 tot € 90 pppn (logies & ontbijt)