Wild spotten en varen over de Rufiji rivier

Het Nyerere National Park (onderdeel van Selous Game Reserve) is een schilderachtige, unieke en ongerepte safaribestemming en behoort als oudste en grootste beschermde natuurgebied van Tanzania tot het UNESCO Werelderfgoed.

De aantallen dieren in Nyerere National Park zijn ongekend hoog, waardoor het park ideaal is voor een avontuurlijke safari!


 • Oppervlakte 54.600 km2
 • Inwoners 0
 • droge seizoen juni tot oktober
 • groene seizoen november tot mei

Over Nyerere National Park

Nyerere National Park ligt in het grootste wildreservaat van Afrika, met grote populaties olifanten en buffels. Vanaf de kenmerkende Rufiji rivier is van dichtbij het natuurlijke gedrag van de dieren te zien.

Varen tussen de nijlpaarden, krokodillen en de vele vogels is een onvergetelijke ervaring. Lees ook onze blog.

Landschap van Nyerere National Park

Kenmerkend voor het Nyerere National Park zijn de gevarieerde landschappen met baobabs, acaciabossen en palmen afgewisseld met moerassen, acacia savanne, Miombo-bossen, rivieren en meren. Daardoor zijn er veel verschillende ecosystemen.

Bij het water vind je heel veel prachtige, kleurrijke vogels (er komen 440 verschillende vogelsoorten voor), vele nijlpaarden en krokodillen.
Op het land vind je de typische zoogdieren die je in Tanzania ziet tijdens een safari: impala’s, giraffes, olifanten, buffels, koedoes, bavianen, wrattenzwijnen.

Het aantal dieren in het Nyerere National Park is enorm. De olifant, buffel en leeuw zijn het hele jaar door sowieso nergens anders op de aarde in grotere aantallen te vinden. Maar Nyerere National Park is ook een bekend leefgebied van de laatste Afrikaanse wilde honden, luipaarden en hyena’s.

Een zeer markante plek in het park is de Rufiji rivier, in het noordelijk deel van Nyerere National Park. Deze rivier mondt uit in de Indische Oceaan tegenover Mafia Eiland en Stiegler’s kloof, een kloof van 100 meter diep en 100 meter breed. Een netwerk van rivieren en lagunes langs de Rufiji rivier zorgt voor de watervoorziening voor het wild in deze regio en tegen het einde van het droge seizoen is de concentratie van dieren rond deze waterbronnen ongekend.

Het park kent kleinere aantallen toeristen dan in Noord-Tanzania en je voelt ook dat je weg bent van de massa in een prachtig, sfeervol, divers landschap.

Klimaat en seizoen

Het klimaat van Nyerere National Park is warm en vochtig. Zo dicht bij de evenaar, zijn ook de nachten warm.

Juni t/m oktober:
De meeste dagen zijn vol met zon en hebben een heldere hemel. In de middag temperaturen zijn meestal rond de 28 graden, ’s nachts ongeveer 19 graden. Een prachtige periode om te gaan. Veel dieren verzamelen zich rondom het water.

Het groene seizoen kent hogere temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Met in de middag rond de 29 graden en nachten tot 22 graden.

November en december – Het groene seizoen vangt aan. De neerslag is af en toe en maar kort, vaak in de middag. Overdag is het rond de 31 graden. In de ochtend en aan het einde van de middag is het zo’n 22 graden, de beste tijd voor activiteiten.

Januari en februari – Het regenseizoen vordert en er zullen meerdere dagen zijn met korte buien, meestal in de middag. Overdag liggen de temperaturen bij de 30 graden, ’s nachts gemiddeld 22 graden.

Maart t/m mei Vooral maart en april zijn regenachtige maanden. Op de meeste dagen zijn onweersbuien te verwachten, maar ze gaan zelden de hele dag door. Wegen zijn vaak wel slecht begaanbaar en sommige kampen zijn gesloten. De temperaturen liggen iets lager (tussen 28 graden overdag en 21 graden ’s nachts).

Interessante weetjes

1. Nyerere National Park (30.893 km2) is opgericht in november 2019, als onderdeel van het Selous Game Reserve (54.600 km2)

2. De naam van het park is een eerbetoon aan wijlen Mwalimu Julius Kambarage Nyerere (1922-1999), stichter van onafhankelijk Tanzania en eerste president vanaf 1961 tot 1985.

3. Het Selous Game Reserve is vernoemd naar Frederick Selous, een beroemd jager en vroege natuurbeschermer. Hij stierf in 1917 in Beho Beho (het Selous gebied) tijdens de strijd tegen de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog.

4. In Nyerere National Park leven nog een paar van de laatst overgebleven zwarte neushoorns in Tanzania.

5. Samen met het Selous Game Reserve is het Nyerere National Park laatste echte leefgebied van de Afrikaanse Wilde hond.

6. Selous Game Reserve werd voor het eerst aangewezen als beschermd gebied in 1896 door de Duitse gouverneur van Tanganyika, Hermann von Wissmann, en werd een jachtreservaat in 1905.

7. Het grootste deel van het wildreservaat blijft gereserveerd voor jacht middels private jachtconcessies.

8. Permanente bewoning is niet toegestaan ​​in Nyerere National Park en het Selous Game Reserve.

9. In het zuidwesten van Selous Game Reserve, ver weg van de safari-gebieden, bij Stiegler’s Gorge, is in 2019 begonnen met de bouw van een dam ten behoeve van een waterkrachtcentrale in de Rufiji rivier. Dit Julius Nyerere Hydropower Station zal naar verwachting in 2024 klaar zijn.

10. De reis van Dar es Salaam naar het Nyerere National Park duurt ca. 5 uur over land. De weg is onverhard en hobbelig, maar de uitzichten en de mooie route maken dat allemaal goed. Met het vliegtuig ben je er binnen een uur.

Activiteiten

Nyerere National Park met zijn vele rivieren en meren is zeer geschikt zijn voor een avontuurlijke bootsafari.

Natuurlijk zijn per jeep en te voet ook prachtige safari’s te maken. Een – of meerdaags.

Selous safariSelous safariSelous safari

Boot safari

In Nyerere National Park kun je prachtige bootsafari’s maken op de vele kanalen en meren die het reservaat rijk is. Tijdens een bootsafari is er grote kans dat je nijlpaarden, krokodillen en eventueel andere dieren ziet die komen drinken. Daarnaast zie je vele vogels (zo’n 440 verschillende soorten).

Een bootsafari duurt ongeveer twee uur en kan ’s ochtends of ’s middags. ’s Ochtends heb je prachtig licht (tenzij het bewolkt is), maar ’s middags is er grotere kans op het zien van krokodillen omdat het dan warmer is. Een populaire optie is een ochtendwandeling rond 06.30 uur met daarna een bootsafari rond 10.00 uur. Een middag bootsafari heeft als voordeel dat je tijdens zonsondergang vaart.

(Wandel) safari

Tijdens een safari in Nyerere National Park reis je met een privé safari gids of in een kleine groep. De meeste lodges bieden safari’s aan waarbij je de auto met andere gasten deelt. Wij raden een minimum verblijf aan van drie nachten hier. Dan krijg je een mooie indruk van het gebied. Het mooist is als je vier of vijf nachten kan verblijven, eventueel op twee locaties.

Ook kun je vanuit je lodge een wandelsafari maken, waarbij je met een gids (& bewapende ranger) inzoomt op de kleinere ecosystemen (o.a. planten, sporen, insecten). Hierbij is een deskundige gids van groot belang; natuurlijk voor de veiligheid maar ook voor de mooie verhalen die over het leven in de natuur te vertellen zijn.

Fly kamperen

Als onderdeel van een wandelsafari is het mogelijk om, vanuit je lodge, privé een nacht onder de sterren door te brengen. Je ademt Afrika en beleeft het met de dieren, zo dicht mogelijk bij de natuur. Aan het einde van de middag arriveer je bij het kamp, samen met je gids. Daar staan, bij een knapperend open vuur, drankjes op ijs voor je klaar. Douchen kan onder een hangende emmer warm water. Na een heerlijk driegangendiner, geserveerd onder de sterren, trek je je heerlijk terug in je tent en val je comfortabel in slaap, omringd met de geluiden van de natuur. Natuurlijk zorgt de gids voor jouw veiligheid.

Dieren in de omgeving

Nyerere National Park heeft een ongekend groot aantal dieren.
Meer dan de helft van alle Tanzaniaanse olifanten leeft hier.

In Nyerere National Park leven o.a. grote kuddes olifanten, buffels, krokodillen, nijlpaarden, wilde honden,
enorm veel vogelsoorten en enkele van de laatst overgebleven zwarte neushoorns in Tanzania.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Selous / Nyerere safari

 • Buffel
 • Eland
 • Giraffe
 • Hartebeest
 • Hyena
 • Krokodil
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Neushoorn
 • Nijlpaard
 • Olifant
 • Verschillende vogelsoorten
 • Wilde hond
 • Zebra

Zie jij je al zitten in Nyerere National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Nyerere National Park

In dit grootste beschermde natuurgebied van Tanzania zijn slechts een handvol safarikampen. Onze accommodaties zijn met veel zorg en aandacht uitgezocht. Kleinschaligheid, gastvrijheid en kwaliteit staan daarbij voorop.

Ze variëren in luxe, maar liggen allemaal op prachtige locaties midden in de natuur en dicht bij de dieren.

Beho Beho

Nyerere NP & Selous GR, Zuid Tanzania
Safari lodge, All inclusive
€ 1360 tot € 1380 pppn (all inclusive)

Kiba Point Selous

Nyerere NP & Selous GR, Zuid Tanzania
Villa, Volpension
€ 1540 tot € 2275 pppn (all inclusive)

Lake Manze Tented Camp

Nyerere NP & Selous GR, Zuid Tanzania
Tented Camp, Volpension
€ 575 tot € 695 pppn (volpension, safari's)