Reizen naar Saadani National Park

Ga op safari in Saadani National Park, het park waar je zowel van de grote verlaten stranden geniet als van het wild.

Saadani National Park – dichtbij Zanzibar Eiland en Dar Es Salaam – is niet groot en relatief onbekend.


 • Oppervlakte 1.062 km2
 • Inwoners 0
 • voorjaarsregenseizoen april & mei
 • najaarsregenseizoen november

Over Saadani National Park

Je vindt in Saadani National Park geen grote groepen dieren zoals in de Serengeti. Maar het is wel de enige plek in Tanzania waar je op het strand wandelende olifanten kunt tegenkomen.

Landschap van Saadani National Park

Saadani National Park is een van de nieuwste nationale parken van Tanzania en relatief klein in vergelijking met andere parken.
Het Saadani National Park heeft een aantrekkelijke locatie aan de oevers van de Indische Oceaan. Olifanten en andere wilde dieren zwerven rond op de stranden, die overigens tot de weinige overblijvende broedplaatsen voor groene schildpadden op het vasteland van Tanzania behoren. De door het park stromende Wami-rivier wordt geflankeerd door mangrove bomen en is het leefgebied van nijlpaarden, krokodillen en een hoge concentratie van riviervogels.

Klimaat en seizoen

Het klimaat in Saadani National Park is tropisch, zo dicht bij de evenaar en aan de kust van de warme Indische Oceaan. Er zijn twee groene, wat nattere seizoenen. Gedurende het jaar variëren de temperaturen nauwelijks. De gemiddelde temperaturen blijven het hele jaar door hoog. Overdag is de temperatuur rond de 33 graden en in de nacht rond 23 graden.

Juni tot september Dit is de koelste periode, de regen is minimaal. De zon schijnt het meest van de dag, het wordt gemiddeld 31 graden overdag en ’s nachts zo’n 21 graden.

Oktober tot december Rond november regent het ongeveer zo’n 30 dagen, met korte regens in de namiddag. Deze regens gaan zelden de hele dag door, en zullen je reis nauwelijks beïnvloeden. De temperatuur loopt iets op.

Januari en februari Dit is een periode van droog en warm weer tussen de twee groene seizoenen in, met temperaturen van 34 graden overdag en 23 graden in de nacht.

Maart tot mei Het regent nu bijna elke dag, met vaak een onweersbui in de middag. Het is erg warm en de luchtvochtigheid is hoog. De zeewind probeert brengt wel enige verlichting, waar door temperatuur wel iets naar beneden gaat.

Interessante weetjes

1. Het Saadani National Park ligt vier uur rijden ten noorden van Dar es Salaam. Je kunt er ook in twintig minuten naar toe vliegen vanaf Dar es Salaam of Zanzibar Eiland.

2. Sinds 2005 is Saadani Tanzania officieel een National Park, daarvoor was het sinds 1969 een wild reservaat en jachtterrein. Met als gevolg dat het aantal dieren in aantal stevig is toegenomen.

3. Saadani is onderzocht door de beroemde ontdekkingsreiziger, Richard Burton (1925-1984).

4. Bezienswaardigheden zijn het Old Boma Hotel, het Saadani-dorpskerkhof en de ruïnes van oude nederzettingen in Mkwaja Village.

5. Saadani dorp – ooit een belangrijke haven – ligt bij de hoofdingang van het park. De ruïne van het Arabische fort was de plek waar slaven werden vastgezet voordat ze naar Zanzibar Eiland werden verscheept. In de Duitse tijd diende het fort als douanekantoor.

6. Bij zonsopgang werpen de Swahili-vissers hun netten uit.

Activiteiten

In Saadani National Park kun je tegelijkertijd genieten van zowel de prachtige kustlijn als van de wildernis.

Een mooie aanvulling op je reis als je van wandelen en rustige dagen in een mooie omgeving houdt.

Saadani safariZanzibar vakantieSaadani safariSaadani safari

Bootsafari

Verken de wonderen van de beroemde Wami-rivier, een paradijs voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers. De Wami River is een voorbeeld van overweldigende natuurlijke schoonheid, vol vogels en wilde dieren.
De bootsafari begint direct bij je lodge, omdat er veel nijlpaarden voor de suites liggen, en brengt je van daar naar de riviermonding. Onderweg zie je groepjes nijlpaarden, veel krokodillen, visarenden, colobusapen en tientallen vogelsoorten. Geen enkele reis op de Wami is ooit hetzelfde.

Zeesafari

Bij een ongerept atol, midden in de Indische Oceaan, ongeveer 20 mijl vanaf de kust, ligt een zandbank die alleen zichtbaar is bij eb.
Met het juiste getij is de vertrektijd vanaf je lodge om hier in de turquoise wateren heerlijk de snorkelen, zwemmen en relaxen.

Snorkeluitrusting, drankjes en een licht lunchpakket worden verstrekt.

Wandelsafari

De beste manier om de omgeving te verkennen is een wandelsafari met een gekwalificeerde safarigids. Op eigen houtje wandelen wordt ten zeerste afgeraden.

Een wandelsafari in de omgeving van onze lodge is een opwindende activiteit. Nergens anders in Tanzania kun je wandelen door laaggelegen kustbossen, acaciabossen en droge rivierbeddingen gekoeld door de Indische Oceaan. De wandelsafari begint vanuit het tropische bos en brengt je naar de kustsavanne. De deskundige gids zal je de unieke flora en fauna van dit meest intrigerende gebied laten zien.

Jeepsafari

Saadani National Park onderscheidt zich als een van de laatst overgebleven beschermde kustgebieden in Afrika en het enige nationale kustpark van Oost-Afrika!
Safari’s in het park zijn uniek en intiem. Je komt zelden andere voertuigen tegen. Het is belangrijk om in de voertuigen stil te blijven, omdat de dieren niet gewend zijn aan mensen en erg schichtig zijn. De beste tijd om te gaan is ’s ochtends vroeg en laat in de middag omdat dan de temperatuur voor zowel dieren als mensen aangenamer is.

Dieren in de omgeving

De populatie wilde dieren in Saadani National Park neemt de laatste jaren sterk toe.
Je vindt er vier van de Big Five, namelijk leeuwen, Afrikaanse busholifanten, Kaapse buffels en luipaarden.

Veel voorkomende dieren zijn onder andere: giraffen, hartebeesten, waterbokken, wildebeesten, stekelvarken, wrattenzwijnen, nijlpaarden en krokodillen en vele apen- en vogelsoorten.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Saadani safari

 • Antilope
 • Baviaan
 • Buffel
 • Dikdik
 • Duiker soorten
 • Giraffe
 • Hartebeest
 • Krokodil
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Mangoest
 • Nijlpaard
 • Olifant
 • Stekelvarken
 • Vervet aap
 • Waterbok
 • Wildebeest
 • Wrattenzwijn
 • Zeeschildpad
 • Zwart-wit colobus aap

Zie jij je al zitten in Saadani National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodatie in Saadani National Park

Kleinschalig en intiem, met meubels van lokaal houtsnijwerk, zandvloeren en schelpen.

Elke lodge heeft een brede veranda met uitzicht over de Indische Oceaan.

Kijongo Bay Beach Resort

Saadani National Park, Oost Tanzania
Intieme lodge, Volpension
€ 195 tot € 220 pppn (volpension)

Simply Saadani Camp

Saadani National Park, Oost Tanzania
Tented Camp, Volpension
€ 560 tot € 570 pppn (volpension)