Het beroemdste wildpark ter wereld

Serengeti National Park, een gebied met grasvlaktes zover de horizon reikt – met ontelbare hoefdieren en in hun kielzog grote groepen roofdieren – is beroemd om de massale migratie van ruim een miljoen gnoes en zebra’s.

Serengeti National Park is UNESCO Werelderfgoed
en staat met stip bovenaan de lijst van mooiste safari-parken in Afrika.


 • oppervlakte 14.763 km2
 • beste reisseizoen het hele jaar
 • droge seizoen juni tot oktober
 • groen seizoen november tot mei

Over Serengeti Nationaal Park

Serengeti National Park is uniek in haar natuurlijke schoonheid. Van de zuidelijke savannes, bezaaid met acacia’s en wilde dieren, de bossen in het westen tot het heuvelachtige Mara riviergebied in het noorden.
Sinds de vroege mens verscheen is dit gebied nauwelijks veranderd.

Migratie van de wildebeesten

Het hele jaar door trekken miljoenen wilde dieren zoals wildebeesten (gnoes), zebra’s en Thomson-gazelles over de eindeloze vlaktes van de Serengeti op zoek naar water en vers gras. Een spectaculair natuurverschijnsel dat je niet mag missen! Deze migratie – ook wel de ‘grote trek’ genoemd –  van de bijna 2 miljoen hoefdieren, vindt ieder jaar weer plaats.

Bij het samenstellen van een safari naar de Serengeti houden wij rekening met het seizoen waarin je reist en de locatie van de dieren. Hierdoor ben je altijd op de beste plek.

 • Januari en februari: de kuddes zijn op de zuidelijke vlaktes. In een periode van twee tot vier weken worden ongeveer 500.000 kalfjes geboren. Een geweldige periode om er te zijn!
 • Maart t/m mei: de wildebeesten zijn bronstig en trekken naar het westen. De regenperiode zorgt voor de groei van prachtige bloemen en planten.
 • Juni: de dieren trekken vanuit het westen naar het noorden. Dit is een mooie periode om in de Serengeti te zijn. Grote kans dat je de kuddes de rivieren ziet oversteken.
 • Juli: De dieren leven verspreid en trekken naar het noorden van het park.
 • Augustus t/m oktober: je vindt de wildebeesten verspreid over het graslandschap in het noorden. De kans is heel groot dat je hen de rivier ziet oversteken. Dit is een fantastische periode voor je safari bij de Mara rivier, waar dan weinig bezoekers zijn.
 • November t/m half december: de wildebeesten keren terug naar het zuiden en zijn vaak verspreid. Het is in deze periode moeilijk in te schatten waar de dieren zijn, maar wel een mooie en rustige periode om op deze locatie te verblijven.
 • Half december t/m half januari: de wildebeesten komen weer aan in het zuiden.

Het klimaat en de seizoenen de Serengeti

Het weer in Serengeti National Park is gematigd en prettig. Gedurende het jaar wordt het overdag zelden te warm, maar is het in de nacht en ochtend behoorlijk fris.

Juni tot oktober – In deze droge periode liggen de middagtemperaturen rond de 25 graden. De dagen zijn helder met blauwe luchten. Het gras is geel en korter. ’s Nachts koelt het wat af, soms tot ongeveer 15 graden. De massale migratie bevindt zich tussen het westen en noorden van het park. September en oktober zijn hoogtepunten waarbij de dieren zich in noord-Serengeti bevinden en hun best doen om de rivieren over te steken. Dit is een rustigere periode en je verblijft ver in het noorden van het park tegen de Keniaanse grens. Het zuiden staat bekend om zijn grote aantallen katten, die in deze periode dan juist weer heel goed te zien zijn door het gebrek aan vegetatie als gevolg van de droogte.

November en december – In deze periode kan er gedurende zo’n 30 dagen een regenbui vallen. Maar veel hinder zal je safari daar niet van ondervinden, omdat het nooit de hele dag regent. Overdag is het zo’n 27 graden, en ’s nachts ongeveer 15 graden.

Januari en februari Dit is de droge periode tussen twee groene periodes in. Een prachtige periode om Serengeti National Park te bezoeken en dé tijd dat alle kalfjes op de zuidelijke vlaktes worden geboren. Het zuiden van het park is het deel met uitgestrekte vlaktes. Door de regens die zijn geweest is het in deze periode prachtig groen.

Maart tot mei In deze periode is er veel bewolking en zal er op de meeste dagen wel een bui vallen, maar het regent nooit de hele dag. De gemiddelde temperaturen liggen rond de 26 graden overdag en 16 graden ’s nachts en door koufronten soms nog wel een stuk frisser. De migratie is volop op gang en er is minder toerisme waardoor je vele plekken helemaal voor jezelf hebt.

Interessante weetjes

1. Serengeti betekent ‘eindeloze vlaktes’ in de taal van de Maasai.

2. Het Serengeti National Park in Tanzania werd opgericht in 1951.

3. De Olduvaikloof is een 50 kilometer lang ravijn met steile wanden in het oostelijke deel van de Serengeti Tanzania. Het ravijn wordt wel de wieg van de mensheid genoemd. Hier zijn 2,5 miljoen jaar oude fossiele resten van menselijke voorouders gevonden.

4. Om dieren in het Serengeti National Park te beschermen, hebben de Britten in 1959 de laatste bewoners, de Maasai, uit het park gezet en verplaatst naar het Ngorongoro Beschermd gebied.

5. De Serengeti-vlakte wordt onderbroken door granieten rotsen die bekend staan als kopjes. Deze rotsen zijn het resultaat van vulkanische activiteit. Rondom deze kopjes is een leefgebied ontstaan voor dieren die niet op vlaktes willen leven. Je ziet er vaak leeuwen op de uitkijk.

6. De aantallen migrerende dieren zijn enorm: eerst de 260.000 zebra’s, daarna de 1,7 miljoen wildebeesten en dan nog honderdduizenden andere wilde dieren, waaronder zo’n 470.000 gazelles.

7. De grote migratie: Miljoenen wilde dieren zoals wildebeesten (gnoes), zebra’s en Thomson-gazelles trekken voortdurend rond in de Serengeti op zoek naar water en vers gras. Een zo diepgeworteld instinct om te bewegen, op zoek naar water, dat geen kloof of rivier vol krokodillen hen kan tegenhouden. Van augustus t/m oktober bevinden de dieren zich in het noorden en steken daar massaal de Mara rivier over.

8. Het Ndutu gebied in het zuiden van de Serengeti staat bekend om zijn grote aantallen leeuwen, luipaarden, cheeta’s, civets, serval en wilde katten. Het zoetwater in de hier aanwezige moerassen lokt de hoefdieren, en dat trekt weer de katten aan. In het droge seizoen, met minder groen, zijn ze goed zichtbaar.

Activiteiten

Ervaar Serengeti National Park als een uitgestrekt en rustig gebied, door met ons naar de mooiste en afgelegen plekken in het park te reizen. Serengeti vakantie, weg van de gebaande paden.
Het is ook mogelijk om hier korte of meerdaagse wandelingen maken.

Serengeti vakantieSerengeti vakantieSerengeti Wandelsafari TanzaniaSerengeti vakantieSerengeti vakantie

Ballonvaart

Dit is Tanzania vanuit grote hoogte.
Laat je meevoeren met de wind en ervaar de Serengeti vanuit de lucht!

De luchtballon vertrekt ’s ochtends al in alle vroegte, om de magnifieke zon boven de eindeloze vlaktes te zien opkomen. Na een vlucht van ongeveer een uur staat er – midden in de wildernis – een heerlijk champagneontbijt voor je klaar. Beter wordt het niet!

Jeepsafari

Een jeepsafari in Serengeti Nationaal Park is een unieke belevenis! Het is de perfecte manier om dit uitgestrekte park te verkennen.
Je geniet van volle dagen safari in Serengeti Nationaal Park. Het aantal dagen dat je hier verblijft en de gewenste accommodatie wordt, in overleg met jou, van te voren vastgesteld door Explore Tanzania. Hierbij wordt rekening gehouden met het seizoen waarin je reist en waar zich op dat moment de migrerende dieren bevinden. Want dit wildspektakel mag je zeker niet missen.

Wandelsafari

Wandelen in de Serengeti is een unieke ervaring en kan maar op een paar plekken in de Serengeti. Slechts een handjevol organisaties heeft toestemming gekregen om hier te mogen wandelen. Explore Tanzania is hier één van.

De wandelingen in de Serengeti zijn meerdaags, met een minimum van twee overnachtingen in een tent in de wandelzone. De dagen kun je helemaal naar wens invullen. Het doel is niet het afleggen van zoveel mogelijk kilometers, maar genieten van de omgeving, de natuur en de dieren.

Laat je verrassen door de prachtige natuur van Tanzania! Wij werken samen met Jean du Plessis, een pionier in het organiseren van deze wandelsafari’s. Hij zoekt voor jou de meest afgelegen en unieke locaties in Tanzania. Je wandelt met een bewapende en gediplomeerde gids en een parkwachter.

Video Migratie

Nomads of the Serengeti - Migration

Roofdiercursus

Met zoveel roofdieren in het zuidelijke deel van de Serengeti, is het goed mogelijk om deze dieren wat nader te bestuderen en een inkijk te nemen in hun fascinerende leefwereld. Je leert over het gedrag van de roofdieren, hun natuurlijke omgeving en hoe ze kunnen worden opgespoord. Het betreft: de leeuw, luipaard, cheetah, civet kat, serval kat, hyena (gevlekt en gestreept) en de jakhals (zwarte rug en gestreept). En juist in de droge periode is het gedrag van deze dieren goed te zien. Een geweldig seizoen om echt te genieten van de roofdieren van Ndutu, waar ze veilig met hun kroost verblijven rond de moerasgebieden, waar hoefdieren drinken van het zoete water.

Tijdens de cursus word je begeleid door deskundige gidsen, die door de jaren heen zelf talloze andere parkwachters en gidsen hebben getraind. Je gaat tevens samenwerken met lokale wetenschappers van ‘Kope Lion & the Serengeti Cheetah Project’, die bijzondere aandacht zullen besteden aan de leeuwenpopulatie van de 25+ leeuwen en beroemde Ndutu cheetah-groep uit de directe omgeving van de lodge. De cursus heeft zowel een theoretisch als praktisch gedeelte.
Alle cursus wordt gegeven van april tot 15 december op en vanaf Ndutu Safari lodge en de omliggende regio.

De cursus duurt naar keuze 3 of 5 dagen (waarbij de 5-daagse cursus per onderwerp wat ruimer de tijd neemt).
In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • roofdier – algemene inleiding
 • sociale structuren
 • adaptief gedrag
 • leeuwen hiërarchie en de reden daarvan
 • evolutie van katten en leeuwen
 • voortplanting van de leeuw
 • leeuw in conflict met de mens
 • leeuw en de Maasai
 • tracking
 • roofdierbescherming

Mwiba natuurreservaat

Mwiba is een particulier beheerd natuurreservaat van 129 km2. Het Mwimba Wildlife Reserve ligt westelijk van het Ngorongoro gebied en ten zuiden van de Serengeti in Noord-Tanzania.

Het Mwiba natuurreservaat is opgericht voor de bescherming van de natuur in deze regio, die enorm onder druk staat door een groeiende bevolking. Het park zorgt ervoor dat er ten zuiden en westen van de Serengeti nu slechts beperkt toegankelijk is. Overnachten kan in de exclusieve Mwiba Lodge.

De migratie van de ontelbare gnoes gaat tussen december en april door het Mwiba natuurreservaat. Het gebied kenmerkt zich door glooiende heuvels, kopjes en struikgewas. De waterpoelen en (droge) rivieren met daarin permanente poelen trekken het hele jaar door wilde dieren aan. Met name vanuit de drogere zuidelijke Serengeti en Ngorongoro gebieden, trekken elk jaar tussen juli en november de dieren naar het Mwiba natuurreservaat.

Dieren in de omgeving

Het Serengeti National Park is het decor van het grootste wildspektakel ter wereld: miljoenen wildebeesten, zebra’s en gazelles verplaatsen zich met de seizoenen mee op zoek naar water.
Een zo diepgeworteld instinct om te bewegen, dat geen kloof of rivier vol krokodillen hen kan tegenhouden.

Veel voorkomende dieren zijn verder o.a.: leeuwen, luipaarden, gazelles, impala’s, hartebeesten, topi’s, buffels, olifanten, giraffes, dikdiks, krokodillen, nijlpaarden en verschillende apen- en vogelsoorten.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Serengeti vakantie

 • Apensoorten
 • Baviaan
 • Bosbok
 • Buffel
 • Cheetah
 • Dikdik
 • Eland
 • Gazelle
 • Genet
 • Giraffe
 • Hartebeest
 • Hyena
 • Hyrax
 • Impala
 • Jakhals
 • Klipspringer
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Mangoest
 • Nijlpaard
 • Olifant
 • Oribi
 • Redunca
 • Savanne haas
 • Steenbok
 • Topi
 • Vos
 • Waterbok
 • Wrattenzwijn
 • Zebra

Wil jij ook weg van de gebaande paden in de Serengeti?

Bekijk de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Serengeti National Park

De grote trek van de wildebeesten verplaatst zich voortdurend, maar wij weten heel goed in te schatten waar de dieren zijn.
Een overnachting in ons stijlvolle en comfortabele Green Camp betekent dan ook dat je altijd op de beste plek bent. Een onvergetelijke ervaring!

Dunia Camp

Serengeti National Park, Noord Tanzania
Tented Camp, Volpension
€ 324 tot € 687 pppn (volpension, drankjes)

Esirai Camp

Serengeti National Park, Noord Tanzania
Tented Camp, Volpension
€ 330 tot € 340 pppn (volpension)

Green Camp North

Serengeti National Park, Noord Tanzania
Wildernis camp, Volpension
€ 260 tot € 325 pppn (volpension, drankjes)