Groene eilanden, turquoise water en witte zandbanken

De groene eilanden van de Mafia Archipel liggen verspreid langs de kust ten zuidoosten van Dar es Salaam, en zijn omgeven door turquoise wateren en glinsterende witte zandbanken.

Ga je voor een actieve vakantie? Wil je duiken en snorkelen op een van de allermooiste duiklocaties ter wereld? Dan is Mafia Eiland dé locatie. Het eiland ligt namelijk in het grootste beschermde natuurgebied van Oost-Afrika. Je kunt hier zelfs snorkelen met walvishaaien.


 • Oppervlakte435 m2
 • Inwoners 50.000
 • voorjaarsregenseizoen april & mei
 • najaarsregenseizoen november

Over Mafia Island

Mafia Eiland kent een vriendelijke en ontspannen sfeer. De lokale bevolking houdt zich voornamelijk bezig met hun traditionele leefwijze en trekken zich nog niet veel aan van de buitenwereld.
Het eiland is ideaal voor duikers, maar ook voor zeilers en wandelaars die op zoek zijn naar iets bijzonders.

Cultuur en producten op Mafia

In de Indische Oceaan zijn diverse kleine eilanden, atollen en zandbanken gelegen die gezamenlijk de Mafia Archipel vormen.

Cultuur
Van alle eilanden die de Mafia Archipel rijk is zijn er maar een aantal bewoond en het leven op de eilanden is niet makkelijk. De geïsoleerde ligging van de eilanden heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste nadeel is dat de meeste bewoners niet beschikken over elektriciteit of stromend water. Het grote pluspunt van de ligging is dat de eilanden nog grotendeels onontdekt zijn.

De bewoners van de archipel behoren tot één van de armste ter wereld en de werkeloosheid op de eilanden is dan ook hoog (onderzoek 2002). De meeste mensen leven van hetgeen het land en de zee hen te bieden heeft en wat ze niet zelf kunnen gebruiken wordt verkocht.

Producten
Producten voor de export zijn kokosnoten, producten van kokosnoot als bezems, matten en touwen, verder leven de eilanders van de visserij en het kweken van zeewier.

Duiken
De (koraal)riffen die rond de eilanden van de Mafia Archipel liggen zijn niet alleen schitterend om te zien, maar hebben ook een zeer belangrijke functie; ze vormen een barrière tussen de eilanden en de Indische Oceaan en ze zijn de belangrijkste voedingsbron voor de enorme biodiversiteit in dit gebied. Het Mafia Island Marine Park is één van de belangrijkste ecosystemen van de wereld, met ongeveer 400 verschillende vissoorten en meer dan 48 soorten koraal. Hier nestelt ook de groene zeeschildpad en verblijft de vriendelijk zeekoe. In de periode van oktober tot april trekken enorme groepen walvishaaien naar dit gebied om zich te voeden en hun jongen ter wereld te brengen. De Chole Baai is bij uitstek geschikt om te duiken en door de geringe stroming zeer geschikt voor de beginnende duiker.

Stranden en infra
Mafia Eiland heeft prachtige witte zandstranden.
De infrastructuur op het gehele eiland is primitief en het eiland is dan ook vooral een aanrader voor de (avontuurlijke) reiziger die in alle rust wil genieten van hetgeen het eiland én de Mafia Archipel hem of haar te bieden heeft.

Over het klimaat op Mafia Eiland

Mafia Island kent een tropisch klimaat en is het hele jaar een prachtige bestemming.

April en mei:
In april en mei is er meer kans op regen. Dat betekent hoofdzakelijk ’s ochtends een tropische bui en soms ’s nachts. De temperaturen zijn aangenaam.

Juni t/m oktober:
Op Mafia Island is dit de ‘koele’ periode. De temperatuur is aangenaam. De temperatuur varieert van 25 tot 35 graden.

November t/m december:
De neerslag varieert. De temperatuur loopt iets op.

December t/m februari:
Dit is de warmste periode van het jaar.

Interessante weetjes over Mafia

1. De Mafia Archipel bestaat in haar totaliteit uit vijftien eilanden en tientallen zandbanken en atollen.

2. Naast Mafia worden er nog een drietal eilanden bewoond; Chole, Juani en Jibondo.

3. In tegenstelling tot de andere eilanden van de archipel beschikt Mafia Island over de luxe van elektriciteit, maar het merendeel van de dorpen is niet op het netwerk aangesloten.

4. De Mafia Archipel vormt samen met de naastgelegen eilanden Zanzibar en Pemba een semi-autonome staat binnen de Verenigde Republiek van Tanzania. Dit betekent dat de eilanden een eigen president, regering en parlement hebben, die zijn gevestigd in Stone Town, de hoofdstad van Zanzibar.

5. De naam Mafia heeft niets te maken met het Italiaanse misdaadsyndicaat. Vermoedelijk is de naam afgeleid van het Arabische woord “Morifyeh” dat “groep” betekent of van de Ma’afir: een Arabisch stam afkomstig uit het huidige Jemen. Minder waarschijnlijk is het dat de naam is afgeleid van het Arabische woord “Mafi” dat “afval” betekent of van de Swahili zin “Mahali pa afya” vrij vertaald: “gezonde plaats om te leven”.

Activiteiten

Mafia Island is een droomlocatie voor duikers. Een die op je bucket-list zou moeten staan!
Je vindt hier een ongekend grote verscheidenheid aan koraal en diversiteit aan tropische vissen zoals roggen, walvishaaien en grote vissen die je van dichtbij kan bekijken.

Zanzibar vakantieMafia Island

Duiken

Mafia Island is een echte droomlocatie voor duikers.
Je vindt hier de rijkste koraalriffen die je misschien ooit zal zien. Met een zeer grote verscheidenheid aan koraal en diversiteit aan tropische vissen. Er zijn riffen van 6 tot 28 meter diep. Dit zijn een paar van de rijkste riffen die je ooit zal zien met bommies, muren, grotten en kloven. Er is een grote verscheidenheid aan harde en zachte koralen en een enorme diversiteit van tropische vissen, bijvoorbeeld roggen, walvishaaien en grote vissen die je van dichtbij kan bekijken.

Vanuit vele accommodaties is het mogelijk om duiken te organiseren. Kinasi Lodge heeft op eigen terrein een goede duikorganisatie.

Walvishaaien

Het is heel bijzonder om naast een van deze vriendelijke reuzen te zwemmen.

Ze komen het hele jaar door voor in de wateren rondom Mafia Island, maar komen in het seizoen aan de oppervlakte in de ondiepe wateren aan de westkust van het eiland als de omstandigheden goed zijn. Dicht bij Kilindoni zijn ze dan gemakkelijk te vinden. Dit seizoen beslaat zo’n zes maanden, ergens tussen oktober en maart.

Walvishaaien zijn fascinerende wezens: sommige leven meer dan 100 jaar, bereiken lengtes tot 20 meter en wegen 15 ton, maar ze zijn volkomen ongevaarlijk en voeden zich met enorme hoeveelheden plankton die ze tijdens het zwemmen opzuigen.

Om met de walvishaaien te zwemmen heb je geen ervaring nodig. Zwemmen of duiken is eenvoudig met alleen snorkels.

Dieren in de omgeving

Mafia Island heeft een prachtig zeemilieu. Veel voorkomende dieren zijn o.a. de groene zeeschildpad, manta-rog, Napoleon lipvis, walvishaaien en diverse zwarte- en witpunt rifhaaien.

Door de geïsoleerde ligging leven op het eiland zelf nog beschermde diersoorten als de Syke’s aap, de Seychelles fruit vleermuis, maar ook het bushvarken en de Blauwe Duiker en visarend.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Mafia Island

 • Blauwe duiker
 • Bush varken
 • Groene zeeschildpad
 • Manta-rog
 • Seychelles fruit vleermuis
 • Syke's aap
 • Walvishaai
 • Zeekoe

Zie jij je al zitten op Mafia Island

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties op Mafia Island

Zoek je een avontuurlijke eco lodge tussen ruïnes, prachtige bomen en mangroves? Of toch liever een bungalow tussen de palmen aan zee? Wat het ook wordt, ze zijn kleinschalig, gastvrij en van hoge kwaliteit.

Butiama Beach

Mafia Eiland, Oost Tanzania
Intieme lodge, Halfpension
€ 160 tot € 190 pppn (halfpension)

Butiama Marine Camp

Mafia Eiland, Oost Tanzania
Intieme lodge
€ 55 tot € 65 pppn (logies & ontbijt)

Chole Mjini Eco-Lodge

Mafia Eiland, Oost Tanzania
Intieme lodge, Volpension
€ 215 tot € 220 pppn (volpension)