Duurzaam toerisme:
geweldige reizen nu, en in de toekomst

De schoonheid en authenticiteit van een land zijn onderdeel van een onvergetelijke vakantie. We weten als geen ander wat het effect van reizen op de mensen en de natuur van onze bestemming kan zijn.

Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor nu bijzonder is, maar zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van authentieke, avontuurlijke reizen in Tanzania.

Duurzaam toerisme draagt er toe bij dat de negatieve gevolgen voor de natuur en het milieu zoveel mogelijk beperkt blijven en dat de lokale bevolking, lokale gidsen en hotel- en pensioneigenaren kunnen profiteren van onze komst.


Om onze reizen zo duurzaam mogelijk te maken kiezen we voor de volgende zeven middelen:


1. De auto alleen wanneer nodig

Om de vervuiling zo laag mogelijk te houden proberen wij elke safari zo te organiseren dat je zoveel mogelijk activiteiten buiten de auto onderneemt. Wandelsafari, kanosafari, mountainbike-safari of een dorpswandeling. Op die manier bieden wij de kans om met het echte Afrika kennis te maken, maar ook om het gebruik van de auto te verminderen.

Explore Tanzania auto alleen waar nodig
Explore Tanzania samenwerking lokale bevolking

2. Samenwerken met de lokale bevolking

We selecteren onze lokale partners zorgvuldig; we werken op het gebied van transport en accomodaties samen met kleine lokale organisaties, zodat uw geld bij de lokale bevolking terechtkomt. Veel hotels zijn niet van grote internationale ketens, maar kleinschalig. Dat is leuk voor de reiziger, maar het bevordert ook de lokale economie.

De beste manier om de winsten uit toerisme terug te laten vloeien naar de lokale gemeenschap, is om deze gemeenschap te betrekken in de ontwikkeling en het management van bijvoorbeeld een safari. Wij werken in Tanzania samen met Wayo Africa, waar alleen Tanzaniaanse gidsen werken.


“De schoonheid en authenticiteit van een land zijn onderdeel van een onvergetelijke vakantie.”


Duurzaamheid

3. Green camps

Als je Tanzania op een authentieke en unieke manier wil ervaren dan zijn onze Green Camps midden in de natuur de ultieme accommodatie. In deze comfortabele kampen heb je een non-stop safari-ervaring op prachtige locaties met de mooiste uitzichten. Deze Green Camps zijn bovenal zeer milieuvriendelijk. De kampen zijn makkelijk op te zetten waardoor er weinig aanslag is op de natuur. In het Green Camp gebruiken wij lampen op zonne-energie en hebben wij ons eigen mineraalwatersysteem. Op die manier hoeven wij geen plastic flessen met water mee te nemen. Alle inkopen voor het kamp worden gedaan bij lokale boeren en winkels.

Explore Tanzania kundige gidsen

4. Kundige gidsen die eerlijk beloond worden

Onze gidsen staan bekend als de meest professionele safarigidsen binnen de Tanzaniaanse safari-industrie. Wij werken alleen met gidsen uit Tanzania (de meeste organisaties in Tanzania huren freelancers in). Helaas is er in Tanzania geen goed opleidingscentrum voor safarigidsen. Dat heeft ons doen besluiten om samen met onze partner Wayo Africa een eigen trainingscentrum op te richten. Alle gidsen worden getraind via het Zuid-Afrikaans FGASA-systeem. Al onze gidsen hebben goede arbeidsvoorwaarden en ontvangen goede salarissen. Hierdoor is jouw vakantie niet alleen goed voor jou, maar ook voor hen.

5. Het gebruik van plastic minimaliseren

In de afgelopen jaren zijn honderden flessen mineraalwater tijdens de safari’s de parken ingegaan. Ondanks het feit dat wij moeite doen om al het plastic weer uit het park mee te nemen lukt dit helaas niet altijd. Om ons afval te beperken hebben wij afspraken gemaakt met een mineraalwaterbedrijf. In jouw safari-jeep (in het noorden van Tanzania) bevindt zich een container met 20 liter mineraalwater. Je krijgt een bidon die je kunt vullen.

Explore Tanzania gebruik plastic minimaliseren
Explore Tanzania compensatie CO2 uitstoot

6. Compensatie CO 2-uitstoot

Vliegen vervuilt, net als autorijden en ook veel andere reisactiviteiten. Gelukkig worden er steeds meer initiatieven voor klimaatcompensatie ontplooid. Eén daarvan is het Yaeda Valley Project, een bosbeschermingsproject van Carbon Tanzania. Explore Tanzania biedt je de gelegenheid om met Carbon Tanzania de CO2-uitstoot van je vlucht en safari te compenseren. De CO-2 uitstoot van je reis naar Tanzania wordt geschat op 2,5t per persoon. Je bijdrage om dat te compenseren wordt dan door Explore Tanzania geïnvesteerd in bosbeschermingsprojecten, nieuwe aanplant en beheer van bossen die CO2 opnemen. Maak jouw vliegtuigstoel klimaat neutraal, dat reist dat wel zo prettig.

7. Maatschappelijk betrokken

Naast het direct betrekken van de lokale bevolking en hen daarvoor eerlijk te belonen zetten we ons ook in om de lokale bevolking te helpen bij hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Daarom steunt Explore Tanzania stichting Rafiki Tanzania. Deze stichting stelt zich ten doel individuen en/of groepen in Tanzania te ondersteunen. Zij doet dit o.a. door direct of indirect bij te dragen aan de kosten van hun opleiding. Daarbij wordt vooral gefocust op beroepsopleidingen in de toeristische sector en de sport.

Explore Tanzania maatschappelijk betrokken

Heb jij nog vragen, opmerkingen en/of tips over ons duurzaamheidsbeleid, laat het ons weten!