Duurzaam toerisme:
geweldige reizen nu, en in de toekomst

De schoonheid en authenticiteit van een land zijn onderdeel van een onvergetelijke vakantie. Tanzania is een van de weinige ongerepte plekken op de wereld. De natuur is puur en in balans en het verdient daarom een zorgvuldige aanpak om dat zo te behouden. 

Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor nu bijzonder is, maar zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van authentieke, avontuurlijke reizen in Tanzania.

Duurzaam toerisme – better holidays – draagt er toe bij dat de negatieve gevolgen voor de natuur en het milieu zoveel mogelijk beperkt blijven en dat de lokale bevolking, lokale gidsen en hotel- en pensioneigenaren kunnen profiteren van onze komst. Zo zorg je met jouw reis dat je de ontwikkeling van het land ondersteunt.


Om onze reizen zo duurzaam mogelijk te maken kiezen we voor de volgende zeven middelen:


1. De auto alleen wanneer nodig

Om de vervuiling zo laag mogelijk te houden proberen wij elke safari zo te organiseren dat je zoveel mogelijk activiteiten buiten de auto onderneemt. Wandelsafari, kanosafari, mountainbike-safari of een dorpswandeling. Op die manier bieden wij de kans om met het echte Afrika kennis te maken, maar ook om het gebruik van de auto te verminderen.

Explore Tanzania auto alleen waar nodig
Explore Tanzania samenwerking lokale bevolking

2. Samenwerken met de lokale bevolking

We selecteren onze lokale partners zorgvuldig; we werken op het gebied van transport en accomodaties samen met kleine lokale organisaties, zodat uw geld bij de lokale bevolking terechtkomt. Veel hotels zijn niet van grote internationale ketens, maar kleinschalig. Dat is leuk voor de reiziger, maar het bevordert ook de lokale economie.

De beste manier om de winsten uit toerisme terug te laten vloeien naar de lokale gemeenschap, is om deze gemeenschap te betrekken in de ontwikkeling en het management van bijvoorbeeld een safari. Wij werken in Tanzania samen met Wayo Africa, waar alleen Tanzaniaanse gidsen werken.


“De schoonheid en authenticiteit van een land zijn onderdeel van een onvergetelijke vakantie.”


Duurzaamheid

3. Green camps

Als je Tanzania op een authentieke en unieke manier wil ervaren dan zijn onze Green Camps midden in de natuur de ultieme accommodatie. In deze comfortabele kampen heb je een non-stop safari-ervaring op prachtige locaties met de mooiste uitzichten. Deze Green Camps zijn bovenal zeer milieuvriendelijk. De kampen zijn makkelijk op te zetten waardoor er weinig aanslag is op de natuur. In het Green Camp gebruiken wij lampen op zonne-energie en hebben wij ons eigen mineraalwatersysteem. Op die manier hoeven wij geen plastic flessen met water mee te nemen. Alle inkopen voor het kamp worden gedaan bij lokale boeren en winkels.

Explore Tanzania kundige gidsen

4. Kundige gidsen die eerlijk beloond worden

Onze gidsen staan bekend als de meest professionele safarigidsen binnen de Tanzaniaanse safari-industrie. Wij werken alleen met gidsen uit Tanzania (de meeste organisaties in Tanzania huren freelancers in). Helaas is er in Tanzania geen goed opleidingscentrum voor safarigidsen. Dat heeft ons doen besluiten om samen met onze partner Wayo Africa een eigen trainingscentrum op te richten. Alle gidsen worden getraind via het Zuid-Afrikaans FGASA-systeem. Al onze gidsen hebben goede arbeidsvoorwaarden en ontvangen goede salarissen. Hierdoor is jouw vakantie niet alleen goed voor jou, maar ook voor hen.

5. Het gebruik van plastic minimaliseren

In de afgelopen jaren zijn honderden flessen mineraalwater tijdens de safari’s de parken ingegaan. Ondanks het feit dat wij moeite doen om al het plastic weer uit het park mee te nemen lukt dit helaas niet altijd. Om ons afval te beperken hebben wij afspraken gemaakt met een mineraalwaterbedrijf. In jouw safari-jeep (in het noorden van Tanzania) bevindt zich een container met 20 liter mineraalwater. Je krijgt een bidon die je kunt vullen. Dit is een voorbeeld hoe je de verantwoordelijkheid kunt nemen voor wat je brengt en achterlaat.

Explore Tanzania gebruik plastic minimaliseren
Explore Tanzania compensatie CO2 uitstoot

6. Vergroeningsprojecten

Reizen veroorzaakt milieuschade, als gevolg daarvan warmt de aarde op. Voor het vliegen naar Tanzania is helaas geen alternatief. Een aanpak wel, namelijk de vergroeningsprojecten van Justdiggit. Net als Justdiggit zijn ook wij van mening dat de aarde ook weer kan worden afgekoeld door het landschap te vergroenen. Justdiggit stimuleert lokale gemeenschappen om bomen te planten – in Tanzania bijvoorbeeld in de regio’s Arusha, Dodoma en Singida – en het graven van bunds in andere delen van Afrika die het regenwater opvangen tegen uitdroging van de aarde, uiteindelijke plantengroei en daardoor een beter leven voor mens en dier. Explore Tanzania biedt jouw de gelegenheid om hieraan bij te dragen. Een groene aarde = een koele aarde.

7. Een betere wereld

Naast het direct betrekken van de lokale bevolking bij onze reizen en hen daarvoor eerlijk te belonen, zetten we ons ook in voor een beter milieu. Explore Tanzania voelt zich dan ook zeer verbonden met doelstellingen van het Jane Goodall Instituut. Ook wij zijn gegrepen door de bevlogenheid en de liefde van Jane voor een betere wereld voor mens, dier en natuur. Als special partner van Jane Goodall’s Roots & Shoots ondersteunen wij van harte het Jane Goodall Instituut. En als reiziger met Explore Tanzania draag jij dus direct en indirect bij aan een betere wereld, zoals Jane Goodall deze voor ogen heeft. Jouw vrijwillige donatie via ons reserveringsformulier wordt door Explore Tanzania verdubbeld.

Duurzaamheid
Duurzaamheid

8. Travelife Certified

Op 12 november 2020 hebben wij de Travelife Certified Award ontvangen voor onze lange termijn inspanningen en touroperator koploperpositie op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De Travelife-norm dekt de ISO 26000-thema’s voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder milieu, biodiversiteit, mensenrechten en arbeidsverhoudingen; en wordt formeel erkend als volledig in overeenstemming met de door de VN ondersteunde Global Sustainable Tourism Criteria.

Vragen over ons duurzaamheidsbeleid? Stel ze hier!