Reizen naar Moshi

Moshi is een gemoedelijke stad in het noorden van Tanzania. De stad is gelegen aan de voet van de Kilimanjaro.

Als een oase tussen prachtige uitgestrekte koffieplantages, met een aantrekkelijke mix van Afrikaanse en Aziatische invloeden, waar de skyline van de Kilimanjaro domineert.


  • Oppervlakte 59 km2
  • Inwoners 201.150
  • voorjaarsregenseizoen april & mei
  • najaarsregenseizoen november

Over Moshi stad

Moshi, de stad van rust en ruimte, biedt een warm welkom in een prachtige omgeving.
Het is een van de vertrekpunten voor korte safari’s en het beklimmen van de Kilimanjaro.

Cultuur en producten in Moshi stad

Ligging
Moshi stad is één van de toeristencentra in het noordelijke safaricircuit van Tanzania en hoofdstad van de regio Kilimanjaro. Als hoofdstad van de regio is Moshi tevens het centrum van overheidsactiviteiten, handel, financiën en toerisme. Moshi stad ligt ten zuiden van de Kilimanjaro, op een hoogte van 700m – 950m.

Cultuur
De bevolking is voornamelijk Wachagga, die tussen de 11e en 15e eeuw hier naartoe trokken. De Wachagga ontwikkelden geavanceerde landbouwtechnieken, zoals terrasbouw en irrigatiesystemen. Door de vroege toegang tot westers onderwijs en de aanwezigheid van verschillende hoger onderwijsinstellingen, heeft de bevolking van Moshi een hoog opleidingsniveau.

Moshi heeft een sterke koloniale achtergrond, die tot uiting komt in de architectuur van de oude gebouwen die er nog steeds staan. Sommige hiervan zijn in hun oorspronkelijke charme hersteld en omgebouwd tot toeristische lodges en hotels.

Producten
Moshi is het koffieproducerende centrum van het land. Overal in de stad en op de hellingen van de Kilimanjaro liggen uitgestrekte plantages die met een deken van koffie het gebied bedekken.
In de directe omgeving van Moshi liggen grote boerderijen waar mais en bonen worden verbouwd. Er zijn vele suikerplantages en er is een grote (riet)suikerfabriek. Op de iets hogere hellingen wordt koffie en bananen verbouwd.

Klimaat en seizoen

Moshi kent een tropisch klimaat, gedomineerd door de moessonstroom. Moshi stad is het hele jaar door te bezoeken.

Maart t/m en mei:
Vanaf maart is er meer kans op regen, met een piek in april. Dat betekent hoofdzakelijk ’s ochtends een tropische bui en soms ’s nachts. De temperaturen dalen wel, maar het blijft warm (gemiddeld 29 graden).

Juni t/m augustus:
In Moshi is dit de ‘koele’ periode. De temperatuur is gedaald naar gemiddeld 25 graden overdag. Er is vrijwel geen neerslag.

September t/m oktober:
De temperatuur loopt weer iets op. Weinig neerslag te verwachten.

November t/m februari:
De neerslag varieert. Dit is de warmste periode van het jaar (gemiddeld 32 graden overdag).

Interessante weetjes

1. Moshi is Swahili voor ‘rook’. Waarschijnlijk een verwijzing naar de laatste uitbarsting van de Kilimanjaro in de 17e eeuw dan wel naar de wolken en nevel die de top veelal omhult.

2. Duitsland richtte in augustus 1893 een militair kamp op in Moshi (Neu-Moschi).

3. In 1956 kreeg Moshi stadsrechten.

4. Rooms-katholieke missionarissen introduceerden de Arabica-koffieteelt in de regio Moshi in 1893.

5. Moshi organiseert de Kilimanjaro Marathon, het grootste sportevenement van Tanzania, dat sinds 2002 jaarlijks begin maart wordt gehouden.

6. Al sinds de onafhankelijkheidsstrijd is Moshi de basis van de oppositiepolitiek.

Activiteiten

Moshi is gast-stad voor de Kilimanjaro Marathon, heeft verschillende watervallen, bronnen en een tropisch bos. Je kan vanaf hier de Kilimanjaro helemaal beklimmen of hiken op de lager gelegen hellingen.

Moshi safariMoshi safariMoshi safariMoshi safariMoshi safariMoshi safariMoshi safariArusha Fietsreizen Tanzania

Bergwandelen

Kilimanjaro National Park is de thuisbasis van de hoogste vrijstaande berg ter wereld en de hoogste berg van Afrika!
Je kan vanuit Moshi meerdaagse beklimmingen maken naar de top van de Kilimanjaro. Bekijk hiervoor onze Kilimanjaro bestemming.

Maar het is ook mogelijk om vanuit Moshi begeleide dagtochten te maken op het lagere gedeelte van de Kilimanjaro, met geweldig uitzicht op de met sneeuw bedekte top van de Kilimanjaro.
Bijvoorbeeld een wandelsafari van zo’n 8 km, op een hoogte van 2750 meter, die ongeveer vier uur duurt. Je loopt gedeeltelijk door dicht regenwoud. Bergbossen waar je blauwe apen, zwart-witte colobussen en bushbabies kan tegenkomen.

Koffietour

Overal in en rondom Moshi kun je koffieplantages bezoeken, net als de koffieveiling en koffiebranderij, om van alles te weten te komen over het verbouwen en produceren van koffie.

Maak een koffietour en leer hoe bonen worden verbouwd, geplukt en krijg inzicht in het leven van de Chagga-koffieboeren, die op de lagere hellingen van de Kilimanjaro wonen.

Waterval

De Kuringe waterval is zeer indrukwekkend en een van de hoogste in het gebied. Aan de voet van de Kilimanjaro valt 70 meter kristalhelder gletsjerwater in een bassin.
Het prachtige pad dat naar deze waterval van Materuni leidt, ligt 2500 meter boven de zeespiegel
Je wandelt door valleien en heuvels bedekt met tropisch regenwoud, langs koffie -, bananen – en avocado ‘shambas’ (het Kiswahili-woord voor boerderijen). Op een heldere dag heb je een geweldig uitzicht over de stad Moshi en op de Kibo top van de Kilimanjaro. Wandelschoenen worden aanbevolen.

Het dorp Materuni is een van de weinige authentieke dorpen in Noord-Tanzania, met een schilderachtige uitzicht op de stad Moshi en de Kilimanjaro. In dit groene dorp met alle frisse lucht, leer je over het culturele erfgoed van de Chagga-bevolking. En mogelijk proef je nog hun zelf gebrouwen bananenbier en/of de op traditionele wijze gebrande koffie.

Chagga grotten

Dicht bij de waterval van Materuni bevinden zich de Chagga grotten. De grotten, eigenlijk uitgegraven tunnels, zijn ongeveer 200 jaar geleden uitgegraven door de Chagga’s, om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van de Maasai. De Maasai hadden het dan vooral gemunt op water, voedsel en vee maar ook zelfs Chagga’s die ze dan tot slaaf maakten. Chagga’s moesten soms maanden in deze grotten zien te overleven.

De gids neemt je mee naar de uitgegraven grotten om deze ​​geheel nieuwe (ondergrondse) historische wereld van de Chagga-stam te ervaren.

Lake Chala

Lake Chala is een uniek calderameer en wordt beschouwd als het diepste binnenwater van Afrika. Dit meer wordt gevoed door ondergrondse bronnen van de Kilimanjaro.

Het meer heeft een grote diversiteit aan leven. Van weelderig oeverbos aan het meer tot prachtige vulkanische savanne; van rivierbeddingen prachtig uitgehouwen door oude rotsen, tot dikke struiken of open ‘mbuga’. Wandelen aan het Chala-meer is een magische ervaring die je weer in contact brengt met de natuur.

Je kunt hier op ​​wandelsafari, kanoën, zwemmen en vissen.

Chemka bron

Gelegen op ongeveer 35 km van Moshi, net buiten de stad Boma, in het hart van de Sanya Plains, liggen de warmwaterbronnen van Rundugai (Kikuletwa / Chemka bronnen).

Midden in een uitgedroogd en stoffig landschap komen deze bronnen op. Ze worden lokaal Chemka (koken) genoemd. Dat lijkt zo, maar het water is niet heet, het is eerder een aangename temperatuur!
Dit is een goede plek om te bezoeken voor een picknick en zwemmen. En het uitzicht op de Kilimanjaro op een heldere dag is ook fantastisch. Helaas zit het water vol met fluor, wat betekent dat de lokale bevolking het niet kan gebruiken om te drinken. Het kristalheldere, turquoise water omgeven door palmbomen en kronkelende wortels biedt een pittoreske plek om even heerlijk te zwemmen.

Maar let op, ga er niet onbeheerd zwemmen en neem altijd de veiligheid-instructies op de borden en aanwijzingen van je gids in acht! Sommige wilde dieren houden ook van zwemmen!

Stadstour

Onder begeleiding van een gids ontdek je alle aspecten van het dagelijkse leven in Moshi stad. Je bezoekt bijvoorbeeld de plaatselijke markt, waar verse producten op een speciale manier worden uitgestald en verkocht. Al wandelend vertelt de gids je alles over de stad, haar gebouwen en haar verleden. Op straat zie je zakenmannen aan het werk. Je luncht in een goed restaurant.

Mountainbiketocht

Ontdek Moshi en haar omgeving per mountainbike.

Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Door te fietsen help jij tevens de lokale gemeenschap.

Expeditie

Je kunt onder begeleiding een fietstocht door de natuur maken van een dag of van meerdere dagen met overnachting.
Op deze georganiseerde mountainbike tochten fiets je door de natuur in de omgeving van Moshi stad en de Kilimanjaro. Je rijdt door savannelandschap, de jungle, langs watervallen en verschillende bergen. Je komt zebra’s, giraffen, antilopen en apen tegen! Er zijn dagtochten en tochten voor meerdere dagen, waarbij je ook andere nationale parken aandoet.

Stadstocht
Met deze fietstocht leert jij de weg kennen in het pittoreske Moshi en haar ontspannende buitenwijken. Je leert over de geschiedenis en de cultuur van Moshi en haar inwoners en probeert de lokale gerechten. Deze stadstocht duurt een dagdeel.

Dieren in de omgeving

Vanwege de vulkanische grond en gevoed door de natuurlijke bronnen uit de berggletsjers, heeft Moshi een weelderige vegetatie
en is het de natuurlijke omgeving van veel soorten vogel en vlinders.
In het dichtbij gelegen Kilimanjaro National Park kun je je hart ophalen aan de olifanten, buffels, blauwe apen en zwartwit colobus apen.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Moshi vakanties

  • Verschillende vogelsoorten
  • Vlinder

Zie jij je al zitten in Moshi stad?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Moshi stad

Deze kleine stad is vooral een fijne plek voor en na je Kilimanjaro beklimming.

Maar ook een interessante uitvalsbasis voor korte (wandel)safari’s in de omgeving.

Chanya Lodge

Moshi stad, Noord Tanzania
Intieme lodge
€ 76 tot € 95 pppn (logies & ontbijt)

Kaliwa Lodge

Moshi stad, Noord Tanzania
Resort
€ 110 tot € 120 pppn (logies & ontbijt)

More Than a Drop

Moshi stad, Noord Tanzania
Bed & Breakfast
€ 25 tot € 40 pppn (logies & ontbijt)