Reizen naar Gombe Stream

Het Gombe Stream National Park is het kleinste wildpark in Tanzania en ligt aan de oevers van het kristalheldere Tanganyika-meer, op de westelijke grens met buurland Congo. 

Het park is vooral bekend vanwege Dr. Jane Goodall, die vele jaren in deze oerbossen doorbracht om het gedrag van de chimpansees te bestuderen.


 • Oppervlakte 35 km2
 • Inwoners 0
 • droge seizoen mei tot oktober
 • groene seizoen november tot april

Over Gombe Stream National Park

Gombe Stream National Park is een ruige plek met weelderige bossen en een mooi uitzicht op het Tanganyika meer. Het observeren van de chimpanseefamilies die hier beschermd leven, is een ongelooflijke ervaring.

Landschap van Gombe Stream

Gombe Stream National Park is een dunne strook oeroud bos in bergachtig gebied met steile valleien direct aan de oevers van het Tanganyikameer. Het park is alleen per boot te bereiken.

Gombe Stream National Park lijkt qua landschap sterk op Mahale Mountains National Park en wordt gedomineerd door vele steile bergkammen en valleien. Je kunt alleen te voet de chimpansees bekijken.

Het landschap van Gombe Stream National Park is adembenemend met het hele jaar door de snelstromende beken in de meeste van de 16 grote valleien.

Het aangrenzende kristal heldere Lake Tanganyika is het op een na oudste zoetwatermeer ter wereld, het op een na grootste qua volume en het op een na diepste, in alle gevallen na het Baikalmeer in Siberië. Het is ’s werelds langste zoetwatermeer.

Het meer wordt gedeeld door vier landen: Tanzania, Congo (DRC), Burundi en Zambia, waarbij Tanzania (46%) en Congo (40%) het grootste deel van het meer bezitten.

Lake Tanganyika mondt uit in het Congo Rivier-systeem en uiteindelijk in de Atlantische Oceaan.

Klimaat en seizoen in Gombe Stream

Het klimaat in Gombe Stream National Park is het hele jaar door aangenaam warm, met temperaturen van rond de 26 graden. De nachten zijn rond de 22 graden. De hoger gelegen gebieden zijn wel iets koeler.

Mei
Aan het einde van het groene seizoen regent het nog steeds af en toe in deze maand.

Juni t/m september
De meeste dagen zijn zonnig en helder. Regen is zeldzaam. De middagtemperaturen zijn rond de 26 graden. Het is heerlijk om in het meer te zwemmen om af te koelen.

Oktober
Het is het einde van het droge seizoen. Af en toe valt er een bui. Het is nog steeds goed weer. Met overdag maximaal rond de 27 graden en ’s nachts rond de 23 graden.

November t/m april
De luchtvochtigheid is hoog en het kan erg heet aanvoelen. De middag temperaturen zijn wel iets koeler dan in het droge seizoen, meestal rond de 25 graden en ’s nachts 22 graden. Het zal vrijwel elke middag regenen, vaak met donderslagen, maar zelden de hele dag lang. In april valt de meeste regen.

Interessante weetjes over Gombe Stream

1. Gombe Stream National Park ligt in het Kigoma district, 16 km ten noorden van Kigoma stad.

2. Het park is vanaf 1943 nationaal reservaat en in 1968 officieel een nationaal park geworden.

3. Het park is beroemd geworden door Dr. Jane Goodall, die op 26-jarige leeftijd, zonder officiële scholing hiervoor, haar onderzoek begon naar het gedrag en sociale leven van de chimpansee – genetisch 98 overeenkomend met de mens-.

4. In plaats van de chimpansees die ze observeerde te nummeren, gaf Jane Goodall ze namen als Fifi en David Greybeard, en zag ze dat ze unieke en individuele persoonlijkheden hadden, een onconventioneel idee in die tijd.

5. De door Jane Goodall bestudeerde Kasekela chimpansee groep werd zo beroemd dat ze ook figureerde in verschillende boeken en documentaires.

6. Jane Goodall’s bevindingen suggereren dat er overeenkomsten tussen mensen en chimpansees bestaan in meer dan genen alleen, bijvoorbeeld in emotie, intelligentie en familie- en sociale relaties.

7. Jane Goodall woonde bijna 15 jaar in Gombe. In 1967 werd het Gombe Stream Research Center opgericht om het, nog steeds lopende, onderzoek naar chimpansees te coördineren. Inmiddels gerund door Tanzanianen zelf.

Activiteiten

Als de dagexpeditie om de chimpansees te zien voorbij is, kan je hier prachtig wandelen en zwemmen.

Onder begeleiding ga jij diep het bos in om de bijzondere primaten in de ochtend te observeren en bij hen te zitten. Een hoogtepunt van jouw reis naar Tanzania!

Gombe Stream National ParkGombe Stream National ParkGombe Stream National ParkGombe Stream National Park

Video

Explore Gombe Stream National Park, with Jane Goodall

Chimpansee safari

Gombe Stream National Park is, met 35 km2, het kleinste van de nationale parken van Tanzania.

Het is de thuisbasis van ruim 150 chimpansees, die inmiddels gewend zijn aan menselijke bezoekers. De chimpansee families zijn beroemd geworden door het baanbrekende werk van Dr. Jane Goodall. Haar gedragsonderzoeksprogramma is inmiddels de langstlopende studie in zijn soort ter wereld.

Naast het volgen van chimpansees kun je Jane’s oude chimpanseevoederstation, het uitkijkpunt op Jane’s Peak en de Kakombe-waterval bezoeken. Het is ook mogelijk om langs de oever van het meer te wandelen.

De minimumleeftijd voor deelname aan chimpanseetochten is 15 jaar. Chimpansees bekijken is beperkt tot maximaal 6 personen per groep en gedurende 1 uur per keer.

Water en cultuur

Naast het bezoek aan de chimpansees kun je in Gombe Stream National Park ook kajakken, zwemmen en vissen. Het is ook mogelijk om vanaf Lake Tanganyika het wild te spotten met een echte bootsafari.

Bezoek een naburig vissersdorp, Mwamgongo, voor een culturele tour. Met de gids kom je alles te weten van hun visserij, borduren, boten maken en bezoek je het paleis van de chef. De traditionele lokale Ha-dans mag dan natuurlijk niet ontbreken.

Vogels en bos

Onder begeleiding van een deskundige gids leer je op deze wandeling alles over de flora en fauna in Gombe Stream National Park.

Dr. Livingstone Museum

Het in 1934 geopende kleine museum in Ujiji (Kigoma) over onder andere de slavenhandel, religieuze missies en het leven van Dr. Livingstone, bevat ook een gedenkteken voor David Livingstone, de beroemde missionaris en ontdekkingsreiziger die Afrika van west naar oost doorkruiste en de eerste blanke die de Victoria watervallen zag en verschillende grote Centraal-Afrikaanse meren ontdekte. Hij pleitte voor handels- en religieuze missies en de afschaffing van de slavenhandel.

In 1869 werd Henry Morton Stanley door de New York Herald op pad gestuurd om David Livingstone, die al een aantal jaren geen contact met de buitenwereld had gehad, te zoeken. In de Tanzaniaanse stad Ujiji, aan de oevers van het Tanganyika meer, vonden ze elkaar op 10 november 1971 met de beroemde woorden: “Dr. Livingstone, neem ik aan?”. Waarop Livingstone antwoordde: “Ja” en “Ik ben dankbaar dat ik hier ben om je te verwelkomen”.

Ujiji is een historische stad in de regio Kigoma. Oorspronkelijk een Arabische handelspost in het midden van de negentiende eeuw en onder gezag van het Sultanaat van Zanzibar. Het is de oudste stad in West-Tanzania.

Dieren in de omgeving

Afgezien van het bekijken van chimpansees, leven er nog veel andere apensoorten in de tropische bossen van Gombe Stream.

Veel voorkomende dieren zijn o.a.: vervet- en colobus-apen, bavianen, bosvarkens en kleine antilopen en een grote verscheidenheid aan tropische vogels.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Gombe Stream National Park

 • Antilope
 • Apensoorten
 • Baviaan
 • Bush varken
 • Chimpansee
 • Luipaard
 • Mangoest
 • Nijlpaard
 • Rode Colobus aap
 • Stekelvarken
 • Verschillende vogelsoorten
 • Vervet aap

Zie jij je al zitten in Gombe Stream National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen – zoals bijvoorbeeld ‘De voetsporen van Jane Goodall’ – die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Gombe Stream National Park

Prachtig gelegen, oorspronkelijk en uitkijkend over het Tanganyika-meer.

Beroemd, adembenemend en dichtbij de chimpansees.

Kigoma Hilltop Hotel

Gombe Stream National Park, West Tanzania
Luxe hotel
€ 45 tot € 55 pppn (logies & ontbijt)

Mbali Mbali Gombe Lodge

Gombe Stream National Park, West Tanzania
Tented Lodge, All inclusive
€ 700 tot € 860 pppn (all inclusive)