Reizen naar Mkomazi

Het Mkomazi National Park is een verborgen juweel in het noordoosten van Tanzania, onderaan de hellingen van de Para- en Usambara Mountains. Aan de horizon is de Kilimanjaro te zien.

Het relatief nieuwe park is bekend om haar vele vogelsoorten (ruim 400), het beschermingsprogramma voor zwarte neushoorns en het nyika struiklandschap bezaaid met baobabs en acacia’s.


 • Oppervlakte 3234 km2
 • Inwoners 0
 • Droge seizoen juni tot november
 • Groene seizoen maart tot mei

Over Mkomazi National Park

Mkomazi heeft een divers landschap en biedt meerdere mogelijkheden voor safari’s, wandeltochten en vogelspotten.
Ondanks de goede toegankelijkheid bevindt Mkomazi zich nog steeds ver buiten de gebaande paden en kom je hier vrijwel niemand tegen.

Landschap van Mkomazi

Het Mkomazi National Park ligt op 300-1600 m boven zeeniveau en staat bekend om zijn diverse landschappen, variërend van savannes en droge bossen tot rivieroevers en bergachtige gebieden.

Het nyika-struiklandschap is bezaaid met baobabs en acaciabomen, onderbroken door lage, rotsachtige heuvels.

Het contrast met de droge savannegebieden in het park en de groene bossen van de naastgelegen bergen van Pares en Usambara is groot.

Ondanks de relatieve gemakkelijke toegang bevindt Mkomazi zich nog steeds ver buiten de gebaande paden.

Klimaat en seizoen in Mkomazi

Het klimaat in Mkomazi is tropisch en heeft afwisselende nat en droge perioden. De temperatuur in Mkomazi National Park is het hele jaar door aangenaam warm, met temperaturen van rond de 27-31 graden. De nachten zijn rond de 22 graden. De hoger gelegen gebieden zijn wel iets koeler.

Maart t/m mei
Groene maanden, met in april de meeste regen. De wegen zijn het hele jaar door wel begaanbaar.

Juni t/m september
De koelere periode breekt aan. Er valt weinig regen en de temperatuur is dan gemiddeld 27 graden overdag en 21 graden ’s nachts.

Oktober en november
Het is het einde van het droge seizoen. Af en toe valt er een bui. Het is nog steeds goed weer. Met overdag maximaal rond de 30 graden en ’s nachts rond de 22 graden.

December t/m februari
De warme maanden. De luchtvochtigheid is hoog en het kan erg heet aanvoelen. De middagtemperaturen zijn meestal rond de 28 graden en ’s nachts 23 graden. Op de hoger gelegen gebieden koelt het ’s nachts beter af. De neerslag varieert.

Interessante weetjes over Mkomazi

1. Het Mkomazi National park is genoemd naar de Mkomazi rivier die hier doorheen stroomt.

2. Het gebied werd in 1951 opgericht als wildreservaat. In 2008 werden het Umba – en het Mkomazi Game Reserve samengevoegd tot een nationaal park; het Mkomazi National Park.

3. In het park zijn twee beschermingsprogramma’s voor twee zeer bedreigde diersoorten; een voor de charismatische zwarte neushoorn en ook een voor de sociale Afrikaanse wilde hond. De neushoorns bevinden zich achter een elektrische afrastering.

4. Het Mkomazi National Park heeft een uniek ecosysteem, door haar verbinding  van de biogeografische regio van de Sahara-woestijn met dat van Centraal-Afrika. Om deze reden komen een aantal diersoorten in Mkomazi nergens anders in Tanzania voor.

5. De oorspronkelijke bewoners van het Mkomazi gebied zijn de Parakuyo. Maar door toenemende overbegrazing van hun (80.000) runderen werd de natuur hier ernstig bedreigd. In de jaren ’80 zijn de weidevergunningen voor alle herders van de Parakyo en Maasai ingetrokken. Sinds 1988 wonen er geen veehouders meer in het park.

6. Sinds Mkomazi de status van Nationaal Park heeft, is het aantal stropers, het grazen van vee, branden en andere illegale activiteiten enorm afgenomen. Inmiddels is de natuur in het park in goede gezondheid hersteld. Samen met de George Adamson African Wildlife Preservation Trust is het wegennetwerk er verbeterd en zijn verschillende waterwingebieden aangelegd.

7. Dat dit succesvolle natuurbehoud het heeft gewonnen is niet direct goed nieuws voor de uitgezette inwoners. Terugkeer is helaas uitgesloten. Maar door te werken met scholen en de steun voor andere lokale behoeften verbeteren wel de relaties met lokale gemeenschappen

Activiteiten

Rust en ruimte is er volop in Mkomazi. Je bent hier op bezoek bij de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond.

Naast safari’s per jeep, kun je hier prachtige wandelsafari’s maken en op zoek gaan naar de grote verscheidenheid aan planten en dieren.
Mkomazi is een waar vogelspottersparadijs!

Mkomazi National ParkMkomazi National ParkMkomazi National Park

Wandelsafari

Naast de klassieke jeepsafari kun je hier ook een avontuurlijke wandelsafari’s maken. Samen met een ranger verken jij alle facetten van het park. Dichter bij de natuur ga je niet komen.

De wandelingen variëren van een ontspannen wandeling van een uur tot een wandeling van 3 uur over enkele heuvels om een beter uitzichtpunt te bereiken.

Neushoorns en wilde honden

In 1989 nodigde de regering van Tanzania Tony Fitzjohn van The George Adamson Wildlife Preservation Trust uit om samen te werken aan het herstel van leefgebieden en de herintroductie van de bedreigde zwarte neushoorn en Afrikaanse wilde hond.

Er is een neushoornreservaat – Mbula Rhino Reserve – opgezet en tevens een fokprogramma voor de Afrikaanse wilde hond in een klein gebied daar vlakbij. Beide programma’s zijn zeer succesvol, zodat veel van de Afrikaanse wilde honden weer kon worden vrijgelaten. Vanwege de nabijheid van verschillende dorpen rondom Mkomazi National Park worden de wilde honden in de Serengeti vrijgelaten.

Ook de neushoorns kunnen van dichtbij worden bekeken. Er is een elektrische afrastering geplaatst om twee gebieden waar de zwarte neushoorn zich bevindt. Eén is voor de fokkerij en één is voor bezoek.

Vogelspotten

Mkomazi National Park herbergt meer dan 400 vogelsoorten, waarvan er een aantal endemisch zijn in dit gebied van Tanzania. Tot deze endemische soorten behoren de Violette Boshop, de Somalische Langsnavelcrombec, Friedmanns Leeuwerik en de Geelbuikeremomela.

Vooral roofvogels en grondvogels zijn er in overvloed in Mkomazi National Park en enkele van de beste plekken om vogels te spotten zijn bij Zange, Dindira, Mbula, Babus, Norbanda, Ngurunga en Maore.

Video

Mkomazi Rhino Guardians

Dieren in de omgeving

In dit vogelparadijs zijn ook weer steeds vaker terugkerende kuddes olifanten te zien.
Behalve het luipaard, zijn in Mkomazi vier van de Big Five te zien: zwarte neushoorn, leeuw, olifant en buffel.

Veel voorkomende dieren zijn o.a.: oryx, eland, dik-dik, gerenoek, struisvogels en hartebeest.
Maar ook impala’s, giraffes, zebra’s, vervet apen en cheetah’s.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Mkomazi National Park

 • Antilope
 • Buffel
 • Cheetah
 • Dikdik
 • Eland
 • Giraffe
 • Hartebeest
 • Impala
 • Kudu antilope
 • Leeuw
 • Neushoorn
 • Olifant
 • Struisvogel
 • Verschillende vogelsoorten
 • Vervet aap
 • Zebra

Zie jij je al zitten in Mkomazi National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Mkomazi National Park

Prachtig gelegen tussen de baobab- en acaciabomen en uitkijkend over de Dindira vallei.

Stijlvol, eco en onder het toeziend oog van de Kilimanjaro.

Mkomazi View Camp

Mkomazi National Park, Noord Tanzania
Tented Camp
€ 205 tot € 250 pppn (volpension)