Reizen naar Mahale Mountains

Het afgelegen Mahale Mountains National Park is een paradijselijk toevluchtsoord, aan het kristalheldere Tanganyika-meer. Hier sta je oog in oog met de chimpansee. 

Dit gebied is een adembenemende natuurlijke cocktail van groene bergen, helder blauw water, witte stranden en verschillende soorten apen.


 • Oppervlakte 1650 km2
 • Inwoners 0
 • droge seizoen mei tot oktober
 • groene seizoen november tot april

Over Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park, met zijn met regenwoud begroeide bergen, ligt aan de oevers van het Tanganyika-meer. In dit voor chimpansees beschermde gebied zijn geen wegen. De enige manier om het park in en uit te gaan is per boot over het meer.

Landschap van Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park heeft helderblauw water, witte zandstranden en weelderig met regenwoud beboste bergen, die recht uit het Tanganyika-meer opstijgen. Het Tanganyika-meer is het op een na diepste meer ter wereld en heeft onbeschrijfelijk helder water.
Er zijn geen wegen of andere infrastructuur en doordat het park zo afgelegen ligt, zijn er vrijwel geen andere bezoekers.

Klimaat en seizoen

Het klimaat in Mahale Mountains National Park is het hele jaar door warm, met temperaturen van rond de 27 graden. De nachten zijn rond de 17 graden. De hoger gelegen gebieden zijn wel iets koeler.

Mei
Aan het einde van het groene seizoen regent het nog steeds af en toe in deze maand.

Juni t/m september
De meeste dagen zijn zonnig en helder. Regen is zeldzaam. De middagtemperaturen zijn rond de 27 graden. Het is heerlijk om in het meer te zwemmen om af te koelen. Juni tot augustus hebben de koudste nachten, gemiddeld zo’n 14 graden. In juni en juli zijn de chimpansees hoger in het regenwoud. Van augustus tot oktober komen ze steeds lager op de berg.

Oktober
Het is het einde van het droge seizoen. Af en toe valt er een bui. In het regenwoud blijft het warm. De chimpansees zijn nog steeds laag. De kans bestaat dat ze even komen kijken op het strand.

November t/m april
De luchtvochtigheid is hoog en het kan erg heet aanvoelen. De middag temperaturen zijn wel iets koeler dan in het droge seizoen, meestal rond de 27 graden en ’s nachts 18 graden. Het zal vrijwel elke middag regenen, vaak met donderslagen, maar zelden de hele dag lang. Er wordt verwacht dat de chimpansees zich op de lagere hellingen bevinden.

Dit seizoen is ideaal voor fotografen. De waas die vaak in het droge seizoen voorkomt is dan weg. De bossen zijn prachtig en vol met kleur, bloemen, vogels en vlinders. Het meer is kraakhelder met vaak zicht op Congo in de verte.

Interessante weetjes

1. Het Mahale-gebergte werd traditioneel bewoond door de Batongwe- en Holoholo bevolking, met populaties in 1987 van respectievelijk 22.000 en 12.500. Toen het Mahale Mountains Wildlife Research Centre in 1979 werd opgericht, werden de mensen uit het park, dat in 1985 werd geopend, verdreven.

2. De Batongwe en Holoholo waren zo goed afgestemd op hun natuurlijke omgeving, dat het vrijwel geen impact had op het milieu.

3. Het Tanganyika-meer is het langste (660km), op een na diepste (1436m) en minst vervuilde zoetwatermeer ter wereld en herbergt naar schatting 1.000 vissoorten. Het meer is zo’n 10 miljoen jaar oud.

4. De chimpansee deelt 98% van het menselijk DNA. In Mahale Mountains National Park leven zo’n 900 chimpansees.

5. Omdat chimpansees zoveel overeenkomsten hebben met de mens, mogen bezoekers met een besmettelijke ziekte of virus niet zonder mondkapje in de buurt van de chimpansees komen.

6. Hoe verder in het droge seizoen hoe meer de chimpansees afzakken en zich lager op de berg bevinden. Hier vinden zij namelijk hun lievelings fruit.

Activiteiten

In Mahale Mountains National Park verplaats je je per boot of te voet.

Op deze afgelegen plek ga je op zoek naar de chimpansee en geniet je in alle rust van het schitterende Tanganyika-meer; vanaf het strand, je boot of snorkelend.

Mahale vakantie

Chimpansee safari

Het bekijken van chimpansees is een ongelooflijke ervaring. Wanneer je oog in oog staat met een chimpansee zie je heel duidelijk hoe slim en bedachtzaam ze zijn.

Afhankelijk van het seizoen zijn de chimpansees hoog in de bergen, of laag en dichtbij de oevers van het meer, waardoor je niet lang hoeft te wandelen. Maar chimpansees zijn heel actief en een wandeling door deze bossen kan vermoeiend zijn. Soms volg je ze door deze dichtbegroeide bossen.
Het is dan ook belangrijk om een goede gids te hebben. Na het lokaliseren van de troep door de scouts, weten de gidsen bij de lodge in welke richting ze moeten lopen.

In het ondoordringbare bos zijn wel verschillende routes begaanbaar gemaakt. De oude mangoboom- en guavebomen – het lievelingsfruit van de chimpansee – die je passeert, zijn door de Japanse wetenschappers geplant om van dichtbij de chimpansees te bestuderen.

Eenmaal in de buurt van de chimpansees neemt gegarandeerd de opwinding toe. De tien meter barrière tussen bezoeker en de dieren wordt strikt nageleefd om ongelukken te voorkomen. Het kan wel zijn dat de chimpansees onverwacht besluiten naar jou toe te komen.

Tijdens het verblijf is een chimpansee-vergunning per dag inbegrepen. Een wandeling kan een paar uur tot een hele dag duren, waarbij je een uur bij de chimpansees mag doorbrengen. De vergunning is vrij kostbaar, maar is het waard. Een ervaring voor het leven!

Dieren in de omgeving

Oog in oog met een chimpansee in Mahale Mountains National Park is een ervaring voor het leven!

Veel voorkomende dieren zijn o.a.: rode colobus apen, miereneter, nijlpaarden, krokodillen en vele vogelsoorten.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Mahale vakantie

 • Apensoorten
 • Blauwe duiker
 • Chimpansee
 • Krokodil
 • Miereneter
 • Nijlpaard
 • Otter
 • Rode Colobus aap
 • Verschillende vogelsoorten
 • Vlinder

Zie jij je al zitten in Mahale Mountains National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Mahale Mountains National Park

Exotisch en luxe toevluchtsoord gelegen aan het prachtige strand van het Tanganyika-meer.

Fotogeniek, romantisch en dichtbij de chimpansees.

Greystoke Mahale

Mahale Mountains National Park, West Tanzania
Tented Lodge, All inclusive
€ 2040 tot € 2230 pppn (all inclusive)

Lake Shore Lodge

Mahale Mountains National Park, West Tanzania
Villa
€ 42 tot €130 pppn (logies)

Mbali Mbali Mahale

Mahale Mountains National Park, West Tanzania
Tented Lodge, All inclusive
€ 605 tot € 787 pppn (all inclusive)