Lake Natron reizen

Lake Natron Tanzania is een ruige en afgelegen plek van buitenaardse schoonheid, ten noordoosten van de Ngorongoro krater. Het is een glinsterend meer met miljoenen flamingo’s. 

Lake Natron is een van de vele ondiepe zoutmeren in het Grote Rift-Vallei gebied met fantastisch uitzicht op de vulkaan Ol’ Doinyo Lengai.


 • oppervlakte 1.040 km2
 • beste reisseizoen juni t/m oktober
 • voorjaarsregenseizoen rond april
 • najaarsregenseizoen rond november

Over Lake Natron

Wandelingen rond het meer in het vulkaanlandschap, de beken en watervallen, zorgen voor een fantastisch avontuur buiten de gebaande paden.

Landschap van Lake Natron

Lake Natron is een zout- of soda meer in de regio Arusha in Tanzania. Het bevindt zich in de Gregory Rift, de oostelijke tak van de Oost-Afrikaanse Rift.

Het Natron meer wordt hoofdzakelijk gevoed door water van de zuidelijke Ewaso Ng’iro-rivier en door mineraalrijke warmwaterbronnen. Het ondiepe meer is op zijn diepste punt maximaal drie meter diep.

Klimaat en seizoen

Het klimaat bij Lake Natron is mild en gematigd. De gemiddelde temperaturen zijn consistent gedurende het jaar. Overdag is het nooit te heet, ’s nachts en ’s ochtends is het heerlijk koel. Het is wel raadzaam om warme kleding mee te nemen voor een wandeling in de ochtend.

Juni tot Oktober
De middagtemperaturen zijn meestal rond de 24 graden. Mooie luchten en zonneschijn komen vaak voor. Het is mogelijk dat de korte regens in oktober beginnen. De gemiddelde avond/nacht/ochtend temperatuur is zo’n 14 graden, maar dicht bij het vriespunt is ook mogelijk.

November en december
Dit is de 30-dagen periode met de korte regens, met middagbuien. Maar het is ongebruikelijk dat het de hele dag regent, dus veel impact zal het op je reis niet hebben. Dagtemperaturen liggen rond de 27 graden, in de nacht en vroege ochtend rond de 16 graden.

Januari en februari
Dit zijn de droge maanden tussen twee regenseizoenen.

Maart tot mei
Hoewel het in deze natste maanden dagelijks wel regent, is het ongebruikelijk dat het de hele dag regent. Wolken zijn meestal aanwezig. De maximale dagtemperatuur is zo’n 26 graden, 16 graden ’s nachts. Dichter bij het vriespunt is soms ook mogelijk.

Interessante weetjes

1. Lake Natron is een ondiep zoutmeer (ook wel alkalisch – of sodameer genoemd), van 58 km lang en 22 km breed. Het meer ligt op 600 meter hoogte en is op zijn diepste punt maximaal drie meter diep.

2. Door verdamping heeft Lake Natron een hoge concentratie aan natron (natriumcarbonaatdecahydraat) en trona (natriumsesquicarbonaat-dihydraat). De alkaliteit van het meer kan een pH bereiken van meer dan 12. Een bijtende pekel.

3. Doordat het water uit het meer verdampt in het droge seizoen, nemen de zoutgehaltes toe waardoor zoutminnende micro-organismen beginnen te gedijen. Het pigment in de cyanobacteriën kleurt het meer dieprood, oranje en soms roze.

4. De miljoenen flamingo’s voeden zich met spirulina, de blauwgroene algen met rode pigmenten. Hierdoor krijgen ze ook zelf hun mooie kleur. Hoe rozer hoe gezonder.

5. Lake Natron is een veilige broedplek omdat de bijtende omgeving een barrière vormt tegen roofdieren die hun nesten proberen te bereiken.

6. Vijfenzeventig procent van alle kleinere flamingo’s in de wereld wordt geboren op Lake Natron.

7. Flamingo’s staan op één been volledig in balans en doen dat om energie te sparen.

Activiteiten

De fascinerende maanachtige omgeving van Lake Natron nodigt uit tot ontdekken.
De ultieme manier om dat hier te doen is wandelen. Van korte wandelingen tot een meerdaagse beklimming van vulkaan Ol’ Doinyo Lengai

Lake Natron Wandelsafari TanzaniaLake Natron vakantieLake Natron vakantieLake Natron vakantie

4-daagse trekking

Deze trekking begint met een nacht bij de Empakai Krater in de Ngorongoro Hooglanden. De volgende dag wandel je samen met een gids naar de hellingen van de Empakai Krater. Je kampeert de tweede nacht op een prachtige locatie aan de rand van de Gregorian Rift. De volgende dag biedt een adembenemd uitzicht, wanneer je de Rift vallei afloopt. Eenmaal beneden aangekomen word je naar Lake Natron Camp gebracht.
Vanuit dit kamp kan je verschillende activiteiten ondernemen; het bekijken van de flamingo’s bij Lake Natron en de eeuwenoude mensachtige voetstappen en wandelen in de Ngare Sero Kloof. Maar ook relaxen bij het kamp, waar je kunt zwemmen in de natuurlijke waterbronnen voor de deur. En voor de nog actievere vakantieganger is het beklimmen van Ol’ Doinyo Lengai mogelijk.

Dag 1: Empakai Krater
Dag 2: Acacia Camp
Dag 3: Lake Natron Camp
Dag 4: Lake Natron Camp

Hoogtepunten

 • Ngorongoro vulkanen en Empakai Krater
 • Adembenemende uitzichten
 • Wandelen met Maasai krijgsmannen
 • Kennismaken met lokale stammen en gebruiken
 • De unieke habitat van Lake Natron
 • Flamingo’s

Ol' Doinyo Lengai

Je beklimt ’s nachts deze 3.000 meter hoge ‘Mountain of God’ voor de Maasai. Dit is de enige actieve carbonatiet vulkaan ter wereld. Met het licht van de maan is dit een mystieke en onvergetelijke ervaring. Vanaf de berg heb je een onbeschrijfelijk mooi uitzicht.
De wandeling naar de top van Ol’ Doinyo Lengai is zeer intensief vanwege het vele losliggende gruis op de berg.
Belangrijk om te weten is dat de dagelijkse omstandigheden op de berg veranderen. De gids kan ter plekke beslissen om de beklimming naar de top af te gelasten.

Duur: 12 uur.

Grote Rift-Vallei

De Grote Rift-Vallei (ook wel bekend als de Oost-Afrikaanse slenk of Grote Slenk) is een prachtig gebied.
Bij Lake Natron kan je een prachtige wandeling maken langs deze Rift-Vallei. Met de majestueuze berg Ol’Donyo Lengai op de achtergrond is dit een bijzondere dag.
Deze wandeling begint bij het Lake Natron Camp. ’s Ochtends vroeg wandel je vanaf het kamp naar de voet van de riftvallei muur. Je wandelt langs deze muur naar het begin van de Ngare Sero kloof. Deze beklim je om bovenop van het ochtendgloren te genieten. Met adembenemend uitzicht ontbijt je boven aan deze kloof.

Na het ontbijt daal je via een andere route af om terug te gaan naar Lake Natron Camp.

Duur: 6 uur

Watervallen en bronnen

Vanuit Lake Natron Camp kan je een prachtige wandeling maken naar de Engare Sero kloof waar meerdere watervallen en bronnen zijn. Een oase.
Je kunt kiezen voor een halve dag of een hele dag. Je wandelt naar de watervallen waar je kunt zwemmen en even lekker kunt afkoelen. De omgeving is prachtig met een mix van tropische palmbomen en vulkanische rotspartijen.

Duur: 4 – 6 uur, incl. picknickmand.

Dieren in de omgeving

Ondanks de hoge temperatuur (tot 60 graden) van het water en het hoge zoutgehalte is Lake Natron de thuisbasis van endemische algen, ongewervelde dieren, vogels en enkele vissen.

Lake Natron is van juni tot november de verzamelplaats van miljoenen flamingo’s.
Een enerverend schouwspel.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Lake Natron vakantie

 • Flamingo
 • Verschillende vogelsoorten
 • Vissen

Wil je ook wandelen en relaxen bij Lake Natron?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties bij Lake Natron

Bij Lake Natron kan je ook genieten van een paar dagen rust.
Weg van alles en iedereen met een goed boek en met je voeten in een helder poel water.

Lake Natron Camp

Lake Natron, Noord Tanzania
Tented Camp, All inclusive
€ 390 tot € 500 pppn (all inclusive)