Reisadvies Tanzania

Hierbij geven je we graag nog specifiek reisadvies, in relatie met je reis naar Tanzania.

[Laatste update 24 april 2025]

Reisadvies code geel
Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Tanzania is code geel; het is dus veilig om naar Tanzania te reizen.

Reisadvies code oranje
Voor het grensgebied tussen Tanzania en Mozambique (in de regio Mtwara) en de kustzone tot aan Mafia Island is recent een code oranje afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Drie van onze betrouwbare lokale partners op Mafia Island bevestigen dat er geen sprake is van onrust of bedreigingen op het eiland zelf. De sfeer is rustig en gastvrij. Toeristen arriveren en vertrekken zoals gewoonlijk en alle activiteiten gaan normaal door.

Landelijke verkiezingen Tanzania
Op 28 oktober 2025 vinden landelijke verkiezingen plaats in Tanzania en Zanzibar. Op deze dag kunnen er demonstraties ontstaan, vooral in stedelijke gebieden. Hoewel deze zelden gericht zijn op toeristen, is het verstandig om samenscholingen en drukke plekken te vermijden. Vanuit onze jarenlange ervaring weten we dat Tanzania politiek een heel stabiel land is. Campagnes uiten zich vaak in kleurrijke optochten met muziek vanaf pick-up trucks, meer feestelijk dan dreigend.

Wat zijn de verplichtingen voor mij als reiziger naar Tanzania?

  • Er zijn momenteel geen inreisbeperkingen.
  • Zie onze veelgestelde vragenpagina over het visum en de aanbevolen vaccinaties voor Tanzania.
  • Voor informatie over o.a. de benodigde documentatie verwijzen wij ook graag naar de  KLM TravelDoc app .

Reis jij (door) naar Zanzibar?

  • Dan geldt dat alle reizigers naar Zanzibar verplicht en voorafgaand aan hun reis online een (extra) reisverzekering dienen af te sluiten bij de Zanzibar Insurance Corporation (ZIC) via visitzanzibar.go.tz, ook als ze al een Nederlandse verzekering hebben. Deze ‘Mandatory Travel Insurance’, die $44 per persoon kost en 92 dagen geldig is, dekt gezondheid, bagageverlies, ongelukken, noodhulp, paspoortverlies en repatriëring bij overlijden.

Repatriëring in geval van code oranje? … onze zorg!
Bij een grote natuurramp of het plotseling sluiten van het luchtruim (zoals in maart 2020), kijken we naar de situatie ter plaatse en of repatriëring op korte termijn noodzakelijk is. Een (plotselinge) code oranje van de NL overheid wil niet zeggen dat jij in direct gevaar bent of niet meer zou kunnen reizen en je vakantie per direct zou moeten beëindigen. Ook een code oranje blijft een reisadvies en geen reisverbod.

Hoe zit het met de verzekering als ik op reis ga naar Tanzania?
Denk er ook aan je reis- en ziektekostenverzekeringen te checken. Je zorgverzekering dekt in vrijwel alle gevallen de medische zorgkosten in het buitenland (code geel of oranje), een aanvullende verzekering wordt wel aangeraden. Ben je bijvoorbeeld ziek geworden vlak voor je vertrek en kun je daardoor niet meer reizen, dan valt dat weer onder de meeste annuleringsverzekeringen (zie bijv. Allianz).

10 redenen waarom je nu in Tanzania zou moeten zijn:

  1. Tanzania is een veilig en stabiel land. 120 verschillende stammen leven er vreedzaam samen.
  2. Dit pure stukje Afrika heeft alles te bieden qua natuur, cultuur en tradities.
  3. Tanzania heeft het grootste aantal wilde dieren per km2 in heel Afrika.
  4. De Tanzanianen zijn blij dat ze jouw hun prachtige land kunnen laten zien.
  5. Tanzania is ruim 23x zo groot als Nederland, met maar 3x zoveel inwoners. Je kiest dus voor rust, ruimte en privacy.
  6. Je reist in eigen gezelschap, bent de hele dag buiten in de natuur en je verblijft in kleinschalige lodges en privé accommodaties.
  7. Jouw reissom bij Explore Tanzania is SGR gedekt.
  8. Bij een eventueel toekomstig negatief reisverbod regelen wij jouw repatriëring.
  9. Je bent zeer welkom.
  10. It will change you. For good.