Reizen naar Ngorongoro

De Ngorongoro krater, een spectaculaire grijs groene wereld vol wilde dieren. Een adembenemende plek die je zeker moet zien! 

Daal af in deze perfecte diepe vulkanische krater en ervaar de dieren van heel dichtbij.
Door de enorme concentratie van dieren ga je de Big Five vrijwel zeker zien!


 • oppervlakte 260 km2 (20 km doorsnee)
 • beste reisseizoen hele jaar
 • voorjaarsregenseizoen rond april
 • najaarsregenseizoen rond november

Over de Ngorongoro krater

Deze wereldberoemde krater is een van de belangrijkste attracties van Afrika en het gebied staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De krater bodem bestaat uit gras, moeras, bos en het zoute Magadi-meer.
Hierdoor aangetrokken komt het wild om te grazen en drinken, maar ook om te spelen, klimmen en zich te verschuilen.

Landschap van de Ngorongoro Krater

Ngorongoro krater is onderdeel van de Ngorongoro Conservation Area in het noorden van Tanzania. Het gebied grenst aan het wereldberoemde Serengeti Nationaal Park. Het hele beschermde gebied heeft een oppervlakte van 8.292 km2. Het gebied varieert in hoogte van 1.230 meter tot 3.648 meter. Een van de meest spectaculaire beschermde natuurgebieden ter wereld.

De Ngorongoro krater is ’s werelds grootste intacte vulkanische caldera. Een spectaculaire kom van ongeveer 260 vierkante kilometer, met randen tot 600 meter diep. Het is de thuisbasis van ongeveer 30.000 dieren. De kraterrand is meer dan 2.200 meter hoog en heeft een heel eigen klimaat, kouder en meer regen.

De krater op zich is het bekende toeristische gebied, maar wanneer je tijd hebt zijn er vele andere gebieden in de omgeving te ontdekken.
In de heuvels rondom de krater liggen de Ngorongoro hooglanden, met de Empakai- en de Olmoti Krater. Dat zijn prachtige natuurgebieden met vele bosvogels om mooie wandelingen maken onder begeleiding van een Maasai gids. In de authentieke Maasai dorpen maak je kennis met de cultuur van deze bijzondere krijgerstam.
Maar ook bijvoorbeeld de Oldupai Kloof. In deze kloof zijn de 1,8 miljoen jaar oude overblijfselen van de eerste mens gevonden.

Klimaat en seizoen

Het Ngorongoro gebied heeft een mild, gematigd klimaat. In de krater wordt het overdag nooit erg heet, maar hoger op de kraterrand wordt het koud en kan het ’s nachts vriezen. Warme kleding voor de safari in de ochtend is een noodzaak.

Zowel de kraterrand (ongeveer 2.200 meter) als de kraterbodem (ongeveer 1.600 m) bevinden zich op grote hoogte en zijn daardoor kouder dan rest van het gebied. De kraterrand krijgt ook behoorlijk veel regen.

Juni tot oktober De middagtemperaturen liggen meestal rond de 19 graden in de krater. Zonnige wolkenloze luchten zijn normaal. Het wordt ’s nachts koud en het kan vriezen op de rand van de krater.

November en december De middagtemperaturen zijn zo rond de 23 graden in de krater en 6 graden ’s nachts op de kraterrand.
Dit is een periode waarin er een maand lang ’s middags een regenbui kan plaatsvinden. Erg storend zal dat niet zijn.

Januari en februari Dit is de periode van droog weer tussen twee groene seizoenen.

Maart tot mei De natste periode van het jaar. Het zal op de meeste dagen wel regenen, maar niet de hele dag. Overdag is het gemiddeld 21 graden in de krater en 6 graden op de kraterrand. Door koufronten kan de temperatuur lager liggen.

Interessante weetjes

1. Het Makat-meer in de krater is een sodameer en wordt gevuld door de Munge-rivier. Makat betekent ‘zout’ in het Maasai.

2. De dieren zijn vrij om in en uit de krater te gaan, maar worden tegengehouden door zowel de steile randen, de rijke vulkanische grond, de weelderige bossen en waterbronnen in de krater.

3. De Ngorongoro krater is 2-3 miljoen jaar geleden ontstaan en sindsdien niet meer actief.

4. Wel nog recentelijk actief (in 2008) was de Ol’ Doinyo Lengai. Kleinere uitbarstingen van as en lava blijven de krater langzaam vullen. De naam is Ol’ Doinyo Lengai betekent ‘Berg van God’ in het Maasaï.

5. De Maasaï is een nomadenstam, ze kennen geen landsgrenzen. Het vee is het belangrijkst voor de Maasaï. Ze eten het vlees, drinken het bloed en de melk, gebruiken de huiden voor huizen en hun botten voor bijvoorbeeld kammen. Ze geloven stellig dat alle koeien ter wereld hun gegeven werden door god.

6. Maasaï dragen veel versieringen en een kleed ter bescherming tegen de zon en de kou. Ze dragen over het algemeen rode kleding, omdat die kleur voor hen het leven en bloed symboliseert en tevens de wilde dieren afschrikt.

Activiteiten

De Ngorongoro krater is populair, dus om de drukte te vermijden, plannen wij jouw bezoek aan de krater het liefst op rustige tijdstippen.

De Ngorongoro krater is echter meer dan alleen een safari bestemming. Je kunt in het Ngrorongoro gebied ook prachtig wandelen en kennis maken met de Maasai cultuur.
De locatie van het Olduvai Gorge museum, dat over de geschiedenis van de mensheid gaat, biedt prachtige uitzichten.

Ngorongoro vakantieNgorongoro vakantieNgorongoro Wandelsafari TanzaniaNgorongoro vakantie

Safari

Een safari per jeep in de Ngorongoro Krater is zeker een aanrader als je in het noorden van Tanzania bent. Tijdens de safari reis je in een privé Landcruiser samen met een professionele safari gids.

Samen met de gids bepaal je het dagprogramma. Zijn doel zal zijn om je zoveel mogelijk te laten zien. Je kunt bijvoorbeeld al bij zonsopkomst de krater in, of pas na een rustig ontbijt. En dan tot zonsondergang genieten van de safari, of iets eerder terugrijden voor een rustige middag bij de accommodatie…. het is aan jou.

Wandelsafari

De Ngorongoro Conservation Area is een gebied van 8.292 km2 met daarin de wereldberoemde Ngorongoro krater (260 km2). De omgeving rondom de Ngorongoro krater is een prachtig gebied voor een wandelsafari.

Mogelijkheden zijn:

 • een korte wandelsafari vanuit de lodge;
 • wandeling van een dag vanaf de Ngorongoro kraterrand naar de lodge;
 • meerdaagse trekking.

Maasai

Het Ngorongoro gebied is destijds ook beschermd om de Maasai een zekere plek te bieden, nadat ze niet meer in de Serengeti terecht konden.

Maasai wonen in een kraal die ze ‘boma’ noemen. Om de kraal heen staat een omheining van doorntakken om de wilde dieren op afstand te houden. In de kraal staan hun hutten en in het midden daarvan een opnieuw omheinde plek voor het vee. De hutten zijn gemaakt van gevlochten takken, waarvan de gaten zijn opgevuld met mest en modder. Ze zijn ongeveer vijftien vierkante meter groot (3m x 5m).

Een aantal van deze bomas is opengesteld voor toeristen. Hier kun je zien hoe de hutten volgens de chronologische volgorde van de echtgenotes worden gebouwd. In het midden van hun woning brandt het vuur …. zonder schoorsteen. Deze trotse veehoeders mogen niet in de Ngorongoro krater wonen, maar laten er nog wel hun vee grazen, ondanks de aanwezige roofdieren.

De Maasaï cultuur is een patriarchale cultuur. De ouderen beslissen.

Ballonvaart

Ervaar Tanzania vanaf grote hoogte.
Laat je – afhankelijk van het seizoen – meevoeren met de wind en ervaar de Ngorongoro Krater vanuit de lucht!
De luchtballon vertrekt ’s ochtends al in alle vroegte, om de magnifieke zon boven de krater te zien opkomen. Na een vlucht van ongeveer een uur staat er een heerlijk champagneontbijt voor je klaar.
Mooier wordt het niet!

Video

Ngorongoro Krater safari

Dieren in de omgeving

In de Ngorongoro krater migreren de wildebeesten en zebra’s. Daarnaast vind je hier veel grote roofdieren en hoefdieren, waaronder de zwarte neushoorns.

Veel voorkomende dieren zijn o.a.: olifanten, nijlpaarden, neushoorn, leeuw, buffel, zebra, wildebeest, cheetah en hyena.
Ook veel flamingo’s voelen zich aangetrokken tot het zoute water van het Makat-meer.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Ngorongoro vakantie

 • Apensoorten
 • Bosbok
 • Boszwijn
 • Buffel
 • Cheetah
 • Dikdik
 • Eland
 • Flamingo
 • Gazelle
 • Genet
 • Giraffe
 • Hartebeest
 • Hyena
 • Hyrax
 • Impala
 • Jakhals
 • Leeuw
 • Mangoest
 • Neushoorn
 • Olifant
 • Redunca
 • Savanne haas
 • Steenbok
 • Vos
 • Waterbok
 • Wildebeest
 • Wildzwijn
 • Zebra

Ga jij mee op safari in de Ngorongoro krater?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties rondom de Ngorongoro krater

Voor een meer authentieke ervaring, betere service en beleving en een betere prijs/kwaliteit verhouding, raden wij aan om buiten de Ngorongoro krater te verblijven, nabij het dorpje Karatu of in de Ngorongoro Hooglanden, in authentiek Maasai gebied.

Baghayo Garden Suites

Ngorongoro Crater, Noord Tanzania
Safari lodge, Volpension
€ 120 tot € 145 pppn (volpension)

Entamanu Ngorongoro

Ngorongoro Crater, Noord Tanzania
Tented Lodge, Volpension
€ 1090 tot € 1905 pppn (volpension, drankjes)