Veelgestelde vragen

A

Aankomst- en vertrektijden Schiphol

Via www.schiphol.nl kun je de vertrek- en aankomsttijden van je vluchten bekijken. Je kunt je ook abonneren op een notificatiedienst. Hiermee word je (of degene die je wegbrengt/ophaalt) automatisch op de hoogte gehouden van de actuele vluchtinformatie.

Aankomst op vliegveld Tanzania

Bij aankomst op het vliegveld van Tanzania – Dar es Salaam of Kilimanjaro – word je in de aankomsthal opgewacht door een chauffeur van Explore Tanzania. Je kunt hem herkennen aan een naambordje met jouw naam (of de naam van je reisgezelschap).

Adres voor thuisblijvers

Zorg ervoor dat je reis bij de thuisblijvers bekend is. Je krijgt twee weken voor vertrek de reispapieren toegestuurd. Hierop vind je de namen van je hotels in Tanzania en de contactgegevens van het safaribedrijf en/of de contactpersoon op locatie. Het is ook verstandig het adres en telefoonnummer van Explore Tanzania in Apeldoorn aan thuisblijvers door te geven. Dan kunnen zij via Explore Tanzania contact met je opnemen, als dat nodig is.

B

Bagage algemeen

Neem vooral niet teveel bagage mee!
Op het e-ticket van je internationale vlucht staat hoeveel kilogram en stuks bagage je (gratis) mag meenemen op je vlucht. Op de website van de luchtvaartmaatschappij vind je ook de toegestane afmetingen van je bagage. Je kunt beter een rugzak of zachte tas meenemen dan een (harde) koffer. Grote en harde koffers passen moeilijk in de safari jeep en in de kleine vliegtuigjes naar bijvoorbeeld Zanzibar. Voor binnenlandse vluchten mag je maximaal 15 kilo meenemen, inclusief handbagage. Houd je aan deze regels, ze zijn er voor je veiligheid. Kom je toch aan met zware bagage, dan loop je het risico dat je bagage niet mee mag. Of dat je een extra stoel moet betalen voor je bagage.
Reis je samen met anderen? Verdeel jullie bagage dan over meerdere koffers of reistassen. Als er dan een koffer verloren gaat of zoekraakt, heb je in ieder geval nog een deel van je bagage.
Sluit je bagage af met een hang- of cijferslotje. Je kunt je bagage ook laten sealen (verzegelen) op de luchthaven.

Handbagage
Je mag maar één stuk handbagage en één accessoire (bijvoorbeeld een laptop) mee aan boord nemen in het vliegtuig. Scherpe voorwerpen mogen niet in je handbagage. Kijk voor meer informatie op de website van de luchtvaartmaatschappij, ook in verband met vloeistoffen die je mee mag nemen aan boord. Zorg ervoor dat je wat (onder)kleding en toiletartikelen in je handbagage (in het vliegtuig) hebt, voor het geval je koffer zoek raakt of niet op tijd aankomt.

Hier vind je een paklijst voor je reis. Daarin staat wat je het beste mee kunt nemen op je safari, strand- of bergsportvakantie.

Bagage voor bergsporters

Je gids controleert tijdens de briefing voorafgaande aan de beklimming of je de juiste (hoeveelheid) bagage bij je hebt. Voorkom dat je bagage méér weegt dan 15 kilo. Dit is het maximum gewicht dat de dragers mogen dragen.

Handbagage
Zorg ervoor dat je deze spullen in je handbagage (in het vliegtuig) hebt, voor het geval je koffer zoek raakt of niet op tijd aankomt:

 • Waterdichte bergschoenen: draag je schoenen al tijdens je vlucht. Je hoeft deze dan niet apart mee te nemen in je handbagage;
 • Waterdichte jas;
 • Pet of hoed;
 • Zonnebril (die je ogen helemaal beschermt);
 • Fleece trui/vest (dik en dun);
 • Lichtgewicht broek (géén spijkerbroek);
 • Waterdichte broek;
 • Twee paar wandelsokken;
 • Hoofdlamp en extra batterijen;
 • Zonnebrandcrème (minimaal factor 25, liefst 50, max. 100 ml per flesje).

Hier vind je een paklijst voor je reis. Daarin staat wat je het beste mee kunt nemen voor je Kilimanjaro beklimming.

C

Communicatie

Telefoon
De landcode voor Tanzania is +255.
Met je mobiele telefoon heb je bijna overal in Tanzania bereik, op erg afgelegen gebieden na. Om mobiel te bellen, kun je een Tanzaniaanse simkaart kopen. Dat is goedkoper dan bellen met een Nederlandse simkaart. Simkaarten en prepaid beltegoed zijn overal te koop.

Internet
Bijna alle hotels en lodges hebben internet. In de grotere steden zijn internetcafés.

Post
Internationale post doet er ongeveer een week over.

D

Diëten

Heb je speciale dieeteisen of -wensen? Of geldt dit voor je kind(eren)? Geef dit minimaal drie weken voor vertrek aan ons door, zodat wij daar rekening mee kunnen (laten) houden. Ook als er allergieën of andere gezondheidsrisico’s zijn, horen we dat graag.

Dier- en natuurvriendelijk op reis
 • Respect voor natuur en milieu;
 • Doe niet mee aan activiteiten die dierenleed veroorzaken of stropers in de kaart spelen;
 • Bestel in een restaurant geen vlees waarvan je vermoedt dat het van een bedreigde diersoort is;
 • Als je gaat duiken of snorkelen, laat koraal en schelpen dan met rust. Ga er niet op staan, raak het niet aan, laat het liggen waar het ligt;
 • Koop geen voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dieren en producten (zeeschildpadden, grote katachtigen, neushoorns, olifanten, koraal).
Douane

“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”
Het is verboden om schelpen, schilden, huiden, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania. Meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen, vind je op de website van de douane.

Drinkwater

Drink geen water uit de kraan. Probeer geen ijs te nemen, geen vruchtensappen gemengd met water en geen eten dat klaargemaakt is met kraanwater. Je kunt water in flessen bijna overal kopen. Als je een fles water koopt, controleer dan of de fles afgesloten is.
Explore Tanzania doet veel moeite om het vele plastic dat de parken in gaat (voornamelijk flessen mineraal water) te beperken. Om ons afval te beperken, hebben wij afspraken gemaakt met een mineraalwaterbedrijf.
In je safari-jeep (in het noorden van Tanzania) staat een container met 20 liter mineraal water. Je krijgt een bidon die je kunt vullen. In onze Green Camps staat in de restaurant-tent ook een container met schoon mineraalwater.

Duurzaamheid

Duurzaam toerisme draagt er toe bij dat de negatieve gevolgen voor de natuur en het milieu zoveel mogelijk beperkt blijven en dat de lokale bevolking, lokale gidsen en hotel- en pensioneigenaren kunnen profiteren van onze komst. Hoe wij dat doen, lees je op onze webpagina over duurzaamheid.

E

Elektriciteit

De elektriciteitsspanning is 220 tot 240V. Zo nu en dan zijn er stroomstoringen. Kijk dus niet raar op als de elektriciteit (even) uitvalt. De stopcontacten zijn Brits (3-pin recht of 2-pin rond) en kunnen verschillend zijn. Neem daarom een wereldstekker mee, die past overal.

Sommige lodges hebben een beperkt aantal uren elektriciteit, omdat zij een generator gebruiken.

In een aantal kampeeraccommodaties, zoals onze Green Camps, is geen elektriciteit. Daar maken we gebruik van zonne-energie en lantaarns. In de safari jeep (Noord Tanzania) zit een stopcontact.

Eten en drinken

Keuze
Tijdens je reis is er vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. De lodges en camps waarmee Explore Tanzania samenwerkt, hebben een goede en hygiënische keuken.

Dranken
Internationale frisdrankmerken zijn overal verkrijgbaar. Lokale biermerken zijn onder andere Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

Hygiëne
De meeste toeristen die Tanzania bezoeken, komen uit landen waar weinig problemen zijn met hygiëne. Hierdoor is ons immuunsysteem niet goed voorbereid op het niveau van hygiëne in Tanzania.

Belangrijk:

 • was je handen voordat je gaat eten;
 • als je voedsel kunt bakken, koken of pellen, kun je het eten;
 • eet geen salades als je niet weet hoe deze zijn klaargemaakt (bijvoorbeeld met water uit de kraan); de koks van de lodges en camps van Explore Tanzania gebruiken gezuiverd water;
 • eet alleen gaar vlees of gare vis;
 • eet alleen verse ingrediënten, klaargemaakt onder schone omstandigheden.

Twijfel je? Eet het dan gewoon niet volg je een bepaald dieet? Geef dit dan minimaal 3 weken voor vertrek aan ons door.

Lokaal eten en drinken
In Tanzania wordt veel ugali gegeten. Dat is een maïspap die geserveerd wordt met groenten, vlees of vis. ’s Ochtends ontbijt men met een mok zoete thee met melk en een chapati (soort pannenkoek) of mandazi (soort oliebol). Aan de kust en op Zanzibar eet men veel vis, kreeft en krab, bereid met kokosmelk.

F

Fooien

In Oost Afrika is het geven van fooi aan medewerkers van dienstverlenende organisaties gebruikelijk. Het geven van fooi is natuurlijk niet verplicht. Explore Tanzania betaalt de crew zeer goed. Naast hun salaris is het gebruikelijk om fooi te geven.

Bij accommodaties (hotels, lodges, tentenkamp/Green Camps) adviseren wij een van bedrag van 10-15 US-dollar per gast per nacht. Je kunt de fooi het beste geven aan de manager van de accommodatie of in de fooienpot bij de receptie stoppen. Het geld wordt dan eerlijk onder het personeel verdeeld.
Bij lodges worden je koffers naar de kamer gedragen. De dragers ontvangen een fooi via de fooienpot.
Ben je tevreden over je safari gids? Dan is een bedrag van 25 US-dollar per gids per dag gebruikelijk. Je kunt dit aan het eind van de safari aan hem geven.
Als je meedoet aan activiteiten, zoals kanoën, fietsen, nachtsafari of wandelen, dan kun je een fooi geven van 3-5 US-dollar per persoon.

Richtlijnen voor bergsporters
Hoe en wanneer geef je fooi?
Het onderwerp fooi zal vaak tijdens de laatste avond aan bod komen. Dit is ook een goed moment om dit met je medereizigers te bespreken, eventueel in overleg met de hoofdgids. Je kunt de fooi het beste bij het hek aan het eind van de klim geven. Het is daarom verstandig voldoende contant geld bij je te hebben (US-dollars of Tanzaniaanse shillingen). Alle fooien moeten genoteerd worden op het formulier dat mee de berg op gaat, zodat dit bekend is voor alle crewleden. De fooien gaan in een pot en worden verdeeld onder de crewleden.

Hoeveel fooi geef je?
Deze bedragen zijn richtlijnen, gebaseerd op wat gebruikelijk is in Tanzania. Het is natuurlijk niet verplicht precies dit bedrag te betalen. Je bent vrij het bedrag omhoog of omlaag aan te passen. Het blijft tenslotte een fooi!

 • 7 daagse beklimmingen 190 US-dollar per persoon;
 • 8 daagse beklimmingen 220 US-dollar per persoon;
 • 9 daagse beklimmingen 240 US-dollar per drager per dag.

Houd met kleine groepen rekening met ongeveer 100 US-dollar per persoon méér; ondanks het kleine gezelschap is er toch altijd veel crew aanwezig.

Fotograferen en filmen

Algemene adviezen
Probeer niets nieuws.
Neem een camera mee die je al kent, zodat je op belangrijke momenten meteen een foto kunt maken.

Maak niet teveel lawaai!
Camera’s kunnen veel geluid maken. Probeer het geluid uit te zetten en geen gebruik te maken van een flits, omdat dit de dieren weg zal jagen.

Wees snel!
Een snellere sluitertijd is zeker aan te raden bij het fotograferen van wilde dieren.

Kom dichtbij.
Tijdens een safari is een telelens belangrijk. 300 mm en langer is aan te raden voor dieren. Het toestel moet je stil kunnen houden, bijvoorbeeld met een rijstzak. Een lens van 70 tot 200 of 300 mm is ideaal. Het is handig om al je apparatuur in een tas bij elkaar te houden. Bewaar je foto- en filmapparatuur in een goed afsluitbare tas, goed beschermd tegen zon en stof.

Voldoende geheugen en batterijen
Zorg ervoor dat je voldoende geheugenkaarten en batterijen mee neemt. Batterijen, geheugenkaarten en dergelijke zijn in Tanzania duurder dan in Nederland en niet overal verkrijgbaar. In de safari jeep en in de lodges en camps kun je je apparatuur opladen.

Toestemming vragen
Niet iedereen in Tanzania stelt het op prijs dat je foto’s maakt of filmt. Wil je mensen fotograferen? Vraag dan altijd eerst om toestemming. En respecteer het als men bezwaar maakt. Op routes waar veel toeristen komen, vragen de Maasai geld voorfoto’s. Maak nooit stiekem foto’s, dit kan tot problemen leiden.

Verboden
Het is écht verboden om opnames te maken van politieagenten en militairen.

G

Geld

De nationale munteenheid is de Tanzaniaanse shilling (Tsh). (2.298 Tanzaniaanze shilling = 1 US-dollar; wisselkoers mei 2019).
Op alle vliegvelden en in de grotere steden vind je banken of wisselkantoren. In hotels, restaurants en winkels kun je met US-dollars of Tanzaniaanse shillingen betalen.
Het makkelijkst is om in Nederland US-dollars op te nemen (op Schiphol of bij je bank aanvragen). Let op dat biljetten van 2005 en ouder niet worden geaccepteerd. Overal in Tanzania kan met US-dollars worden betaald. Voor kleinere uitgaven in dorpjes is het handig om wat Tanzaniaanse shillingen op zak te hebben. Handig is dus om bij aankomst een aantal US-dollars te wisselen voor lokale Tanzaniaanse shillingen. Ook kun je bij wisselkantoren euro’s voor lokale Tanzaniaanse shillingen wisselen. Travellercheques kunnen bij een bank of wisselkantoor worden ingewisseld.

De grotere lodges, hotels en winkels accepteren credit cards (Mastercard, Visa, American Express of Eurocard). Daarvoor wordt meestal ongeveer 5 procent commissie gerekend.

Wil je contant geld opnemen? Geldautomaten zijn er onder meer in Arusha, Karatu, Dar-es-Salaam en op Zanzibar (Stone Town).
Het komt echter voor dat de geldautomaten niet werken. Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld mee op reis neemt. Zorg ervoor dat je bankpas is omgezet naar ‘buiten Europa’.

Geld aangeven

Er is geen limiet aan het bedrag aan buitenlandse valuta dat je Tanzania mag inbrengen, maar bedragen boven de 10.000 US-dollar moet je aangeven bij de douane.

Geld of cadeaus geven

Wij ontmoedigen het geven van geld of cadeaus aan de lokale bevolking, zoals pennen, boekjes, speelgoed of kleding. Je komst is al een vorm van inkomen voor Tanzania en haar bevolking. Je doet de Tanzanianen het meeste plezier met het tonen van respect en interesse in hun cultuur. Wil je toch graag iets weggeven? Geef dan bijvoorbeeld fruit (aan weeskinderen) dat je op een lokale markt hebt gekocht. Zo steun je ook plaatselijke ondernemers.

Goed doel

Wil je de bevolking van Tanzania steunen?
Kijk op www.rafikitanzania.nl Rafiki Tanzania (‘vriend van Tanzania’) is een stichting die individuen en/of groepen in Tanzania ondersteunt met onderwijs.

Goedkoop op Safari

De prijs van een safari wordt bepaald door veel factoren. Een gemiddeld budget is €325 – €450 p.p. per dag, nog exclusief internationale – en eventuele lokale vluchten. Je hebt dan een mooie en comfortabele safari, waarbij je veel van het landschap en de dieren zult zien. Duurder geeft meer luxe, maar niet per sé een betere safaribeleving. Maar kan dit bedrag ook nog wat omlaag?

 • Als je met een grotere groep bent is een zelfde soort programma wel goedkoper dan wanneer je privé gaat, en dat kan juist ook heel gezellig zijn.
 • Ook je accommodatie bepaalt de prijs. Echt kamperen in een klein tentje en de wat grotere en oudere lodges zijn wel iets goedkoper.
 • Als je buiten de parken overnacht bespaar je ook verblijfkosten voor jezelf, de auto en de chauffeur/gids. Een groot deel van je reissom gaat immers al op aan entreegelden van de parken, gemiddeld zo’n 60-80 dollar p.p. per dag (en je betaalt ook voor de auto, de chauffeur/gids). Maar blijf je er ook slapen, dan komen er nog weer entreegelden bij.
 • Self drive dan maar? Dat klinkt wel mooi, maar is in Tanzania alleen voor de zeer ervaren reiziger weggelegd. Vanwege de korte afschijvingstijd van de auto is dit ook niet echt goedkoop. De kans op schade door slecht wegdek is daarentegen wel groot en de verzekering dekt niet altijd alle schade. In tegenstelling tot Zuid-Afrika en Namibië zijn de wegen in Tanzania erg slecht en de benzine duur.
 • Zonder gids op pad zou ook nog kunnen, maar zonder kennis van het gebied weet je niet waar je bent. Verdwalen op de niet bewegwijzerde zandpaden in de Serengeti gaat heel gemakkelijk en zonder gids zie je sowieso minder wilde dieren.
 • Besparen op de fooien is ook al geen optie, want de fooien in Tanzania zijn een belangrijk onderdeel van het inkomen. De hele familie van de gids rekent erop.
 • Wel zou je je kunnen beperken tot twee of drie parken.
 • En kun je de kleinschalige, maar wel comfortabele, lodges en tented camps in Tanzania kiezen.
 • Ook zou je kunnen overwegen om met meer mensen in een eigen groep te gaan, zodat je de capaciteit van de hele Landcruiser benut.
 • Ga niet elke dag op safari, maar plan ook eens een rustdagje in of een cultureel bezoek aan de bevolking, een markt of een sportieve activiteit als fietsen of wandelen etc.
 • Of onderbreek je safari met een paar stranddagen aan de kust of op een van de eilanden voor de kust, al dan niet lekker lui in je hangmat of met een watersportactiviteit als duiken, zwemmen, snorkelen, zeilen, vissen, kiten, kanoën etc
Gezondheid

In de grotere steden in Tanzania kun je moderne geneeskundige hulp krijgen. Er zijn ook apotheken en drogisterijen. Toch raden wij aan je eigen medicijnen (kleine EHBO-doos) mee te nemen op reis.

Voor meer informatie:
www.ggd.nl (gemeentelijke gezondheidsdiensten)
www.gezondopreis.nl (informatie over gezond reizen)
www.lcr.nl (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)

I

Inchecken

Je moet ongeveer 3 uur voor de vertrektijd op de internationale luchthaven aanwezig zijn. Houd hiervoor de vermelde check-in tijd als indicatie aan. Voor enkele luchtvaartmaatschappijen moet je met extra check-in tijd rekening houden, omdat er mogelijk extra veiligheidscontroles zijn.

Internet check-in vlucht

Omzeil de drukte en de wachtrijen op de luchthaven. Met internet check-in kun je (thuis) online inchecken voor je vlucht, zelf je stoel selecteren en meteen je instapkaart printen. Of regel alles via de KLM-app (downloaden voor apple of android).

Internet check-in kan alleen voor:

 • passagiers met een e-ticket;
 • passagiers met een bevestigde reservering;
 • groepen van maximaal 9 passagiers;
 • passagiers die reizen met ruimbagage die aan de gewichtslimiet voldoet;
 • passagiers die vertrekken van een luchthaven waar internet check-in mogelijk is (op Schiphol).

Je kunt vanaf 30 uur tot 1 uur voor vertrek van je vlucht via het internet inchecken. Kijk hiervoor op de website van de luchtvaartmaatschappij www.klm.nl

K

Klamboe

Overal waar nodig zijn klamboes aanwezig. Je hoeft dus niet je eigen klamboe mee te nemen.

Kleding

Neem vooral niet te veel (kleding) mee! Hier vind je een paklijst, met adviezen voor de kleding die je mee kunt nemen.
Je hoeft er niet piekfijn uit te zien op en tijdens je reis. Neem vooral comfortabele en praktische kleding mee. Ga je op safari? Kies dan voor kleding in ‘safari-kleuren’, zoals groen, khaki, bruin en grijs. Wit of felle kleuren kunnen de dieren afschrikken. Dit is vooral belangrijk als je op wandelsafari gaat.
’s Avonds en ’s morgens kan het fris zijn (vooral in de hoger gelegen gebieden) en overdag is het warm. Neem daarom kleding mee die je in laagjes kunt dragen.

Kleding wassen
Als je langer dan twee nachten in een accommodatie bent, kun je daar je kleding tegen een vergoeding laten wassen (ondergoed niet). Dit is niét mogelijk in onze Green Camps.

Klimaat

Het klimaat in Tanzania is over het algemeen tropisch. De kust is vaak warm en vochtig, maar aan de stranden zorgt de zeewind voor verkoeling. De gemiddelde temperatuur overdag is 30°C.
Tanzania heeft 2 regenperiodes: de lange regens van eind maart tot begin juni en de korte regens van november tot half december. Tijdens de lange regens kunnen er korte zware buien vallen, de korte regens zijn minder zwaar. De warmste periode van het jaar is van december tot maart, voordat de lange regens beginnen. De koelste maanden zijn juni, juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 20 – 25 °C. In hooggelegen gebieden, zoals Kilimanjaro en de hooglanden van Ngorongoro, kan het koud worden.

KLM Economy Comfort Zone

KLM heeft een zone met extra comfort in Economy Class. Deze zone is er op alle intercontinentale KLM vluchten.

Wat is Economy Comfort Zone?
Economy Comfort is een zone in Economy Class met stoelen die meer beenruimte hebben en een grotere recline (achteroverleun) mogelijkheid. De beenruimte is 10 centimeter meer dan bij standaard Economy Class-stoelen en de rugleuning kan tot 2 keer zo ver naar achter. Je vindt de Economy Comfort Zone op de voorste rijen in Economy Class. Hierdoor kun je na landing sneller van boord. De service aan boord is gelijk aan de gewone Economy Class.

Wat kost een Economy Comfort stoel?
Alle passagiers kunnen een stoel in de Economy Comfort-zone reserveren, ongeacht hun boekingsklasse. Dit is gratis voor passagiers met boekingsklassen B/S/X en Flying Blue Platinum deelnemers, mits er voldoende stoelen beschikbaar zijn (een stoel in de Economy Comfort-zone wordt niet gegarandeerd). Alle overige passagiers betalen een toeslag. De toeslag varieert van 80 tot 150 euro per enkele reis, afhankelijk van de duur van de vlucht. Flying Blue Gold deelnemers krijgen 50 procent korting en Flying Blue Silver deelnemers krijgen 25 procent korting op de toeslag. Deze korting geldt niet voor meereizende passagiers.

Reserveren Economy Comfort Zone?
Je kunt vanaf 359 dagen tot 1 uur voor vertrek, via www.klm.nl, een stoel in de Economy Comfort Zone reserveren.

L

Luchthavenbelasting

De luchthavenbelasting is bij de prijs van je ticket inbegrepen, ook de luchthavenbelasting voor de luchthavens en binnenlandse vluchten in Tanzania. Mocht dit niet inbegrepen zijn, dan staat dat op de bevestiging van je vlucht.

M

Malaria

Het hele jaar door kun je in Tanzania een malaria besmetting oplopen. Het is daarom verstandig je te beschermen tegen malaria.
Malaria wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na een steek van een mug in het lichaam komen. Alleen de vrouwtjes mug steekt, zij heeft bloed nodig voor het maken van eitjes. Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Je moet erop bedacht zijn dat je altijd malaria kunt krijgen, ook als je trouw je malariatabletten slikt. Malaria (Tropica) kan zich voordoen als heftige aanvallen van koude rillingen, zweten, diarree en koorts, maar ook als een grieperig gevoel waarbij je last krijgt van gewrichten en hoofdpijn zonder duidelijke koorts. Beschouw een koorts of grieperigheid die langer dan twee dagen aanhoudt als malaria, tot het tegendeel bewezen is.
Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na je verblijf in Tanzania altijd meteen contact op met een arts.

Met deze voorzorgsmaatregelen verklein je de kans op malaria:

 • Draag lichtgekleurde kleding, muggen worden niet graag gezien;
 • Draag lange broeken en shirts met lange mouwen;
 • Gebruik muggencrème Anti-insect Natural lijn van Care Plus of citronella;
 • Gebruik zo min mogelijk parfum of aftershaves;
 • Controleer of het muskietennet geen gaten heeft en goed geïmpregneerd is met muggenspray;
 • Spuit muggenspray over je kleding en in je kamer;
 • Bedek je lichaam als je ‘s nachts naar het toilet gaat;
 • Wees gedisciplineerd in het innemen van anti malaria tabletten (= malaria profylaxe).

Goede malariatabletten zijn Lariam en Malarone. Veel mensen hebben echter last van de bijwerkingen van Lariam, daarom raden wij Malarone aan.
Neem voor meer informatie contact op met de GGD bij je in de buurt.

N

Noodgevallen

In noodgevallen kun je bellen met contactpersoon op je reispapieren:

 • Kantoor Explore Tanzania: (+31) 055 533 25 50
 • Noodnummer Explore Tanzania: (+31) 06 29 06 50 00
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken: (+31) 247 247 247

Nederlandse Ambassade in Tanzania
Garden Avenue
Umoja House, 4e verdieping
Dar-es-Salaam
telefoon +255 22 219 40 00
noodnummer buiten de openingstijden: +255 71 332 52 90
e-mail: dar@minbuza.nl
website: http://tanzania.nlambassade.org

Consulaat van Nederland in Tanzania
AICC Building – 5e verdieping
Ngorongoro Wing, room 554/555
Arusha
telefoon +255 272 05 00 65
e-mail nlconsaru@habari.co.tz

Belgische Ambassade in Tanzania
Barack Obama Road, 5
Dar-es-Salaam
telefoon +255 22 211 26 88/ +255 22 211 25 03/ +255 22 211 40 25/ +255 22 211 76 21
noodnummer buiten de openingstijden: +255 75 478 21 56
e-mail: DarEsSalaam@diplobel.fed.be
website: www.diplomatie.belgium.be/tanzania

O

Omgangsvormen

Tanzanianen zijn nieuwsgierig naar reizigers. De eerste vragen die ze je stellen, zullen gaan over je burgerlijke staat, hoeveel kinderen je hebt en naar welke kerk je gaat. De meeste Tanzanianen respecteren andersdenkenden. Van een vrouwelijke toerist wordt alcohol drinken zonder problemen geaccepteerd, maar het is ongepast als een Tanzaniaanse vrouw alcohol drinkt in een bar of andere openbare gelegenheid.
Tanzanianen communiceren graag sociaal wenselijk. Ze zullen op vragen vaak het antwoord geven waarvan zij denken dat jij dat wilt horen. Een ja betekent dus niet altijd ja.
Als Tanzanianen elkaar ontmoeten, volgt een hele reeks aan vragen: ‘Hoe gaat het met jou, met je familie, met je kinderen, je werk, je huis…’ Tijdens de begroeting worden handen geschud. Jongeren begroeten ouderen met ‘shikamo’, een respectvolle groet. Respect voor ouderen is heel belangrijk in Tanzania. De Tanzaniaanse samenleving is hiërarchisch opgebouwd en ouderen en mannen hebben meer macht en aanzien dan jongeren en vrouwen.

P

Paklijst

Hier vind je een paklijst voor je reis. Daarin staat wat je het beste mee kunt nemen op je safari, strand- of bergsportvakantie.

Parkgelden

Om toegang te krijgen in de nationale parken en wildreservaten dienen, per persoon en per dag, parkgelden te worden betaald. Deze entreegelden worden door de Tanzaniaanse overheid vastgesteld. In het reisvoorstel worden deze parkgelden en eventuele andere belastingen apart opgenomen. Om een idee te geven van de prijzen is hieronder een lijstje opgenomen.
Deze prijzen gelden in 2019, voor 16 jaar en ouder, voor kinderen van 5 tot 15 jaar gelden flinke kortingen, voor kinderen tot 5 jaar wordt geen entreegeld gevraagd.

 • Serengeti National Park en Ngorongoro Conservation Area = $ 70,80 pppd
 • Kilimanjaro National Park = $ 82,60 pppd
 • Arusha, Tarangire en Lake Manyara National Parks = $ 53,10 pppd
 • Katavi, Mikumi, Ruaha, Saadani en Udzungwa National Parks = $ 35,40
 • Selous Game Reserve = $ 88,50
 • Mahale National Park = $ 94,40
Paspoort

Je moet een geldig paspoort hebben voor je reis naar Tanzania. Bij aanvraag van het visum moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen en in bezit zijn van een geldig paspoort.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met Explore Tanzania, de Ambassade van Tanzania in Nederland of in België voor visuminformatie.

Paspoortcontrole

Bij aankomst in Tanzania ga je door de paspoortcontrole en de douane. Hier wordt je paspoort gecontroleerd en gestempeld! Heb je geen visum? Dan kun je dat kopen bij de douane in Tanzania. Dit doe je vóórdat je door de paspoortcontrole gaat. Zorg dat je hiervoor 50 US-dollar contant bij je hebt én een geldig paspoort. Pasfoto’s zijn niet nodig. Wel kost dat veel tijd. Beter is om het visum voorafgaand aan de reis te regelen, online of via de ambassade (zie ook hierna onder ‘visum’).
Ook als je vanaf het vaste land van Tanzania naar Zanzibar reist, moet je door de douane.

Plastic verbod

Verbod op plastic zakken!
Met ingang van 1 juni 2019 is het gebruik van plastic zakken in Tanzania bij wet verboden. Plastic zakken komen het land niet meer in. Dat geldt ook voor tassen met belastingvrije artikelen en de ziplock zakjes om vloeistoffen en toiletartikelen in te bewaren. Deze moeten in het vliegtuig worden achtergelaten.

R

Reisverzekering

Je kunt via Explore Tanzania je reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten. Neem contact met ons op voor een passende offerte.

Religie

Ongeveer 45 procent van de Tanzaniaanse bevolking is christen en 35 procent moslim (voornamelijk aan de kust en op Zanzibar). Zij leven vreedzaam samen.

Rijbewijs

Als je zelf gaat rijden heb je een internationaal rijbewijs nodig (behalve op Zanzibar). Er wordt aan de linkerkant gereden.

S

Spoedcursus Swahili
 • Hallo = Jambo
 • Dag = Kwa Heri
 • Dankjewel = Asante
 • Ja = Ndio
 • Nee = Hapana
 • Is goed = Sawa
 • Welkom = Karibu
 • Hoe gaat het = Habari gani?
 • Mijn naam is … = Jina langu ni …
T

Taal

De officiële talen van Tanzania zijn Swahili en Engels. Er zijn ook veel andere lokale talen, deze variëren per stam van de Tanzaniaanse bevolking. Buiten de steden en dorpen spreekt men minder vaak Engels. Arabisch wordt langs de kust veel gesproken, vooral op Zanzibar.

Tickets

Als je je tickets via Explore Tanzania hebt geboekt, krijg je de e-tickets 2 tot 3 weken voor je vertrek toegestuurd.

Tijdsverschil

In Tanzania is het twee uur later dan in Nederland. In Tanzania wordt in de zomermaanden de klok niet vooruitgezet. Zodra onze zomertijd ingaat, is het in Tanzania één uur later. Je ticket vermeldt de plaatselijke tijd!

In het Swahili zijn de tijden anders. Vraag dus voor de zekerheid of het om de Engelse tijd of Swahili tijd gaat. In Swahili begint men te tellen vanaf het moment dat de zon opkomt (6 uur ’s morgens) en ondergaat (6 uur ’s avonds). 7 uur ’s ochtends of 7 uur ’s avonds is dus 1 uur overdag of 1 uur ’s nachts.

V

Vaccinaties

Neem voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat tijdig, bijvoorbeeld 6 tot 8 weken voor vertrek, contact op met GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, vaccinatiecentrum of gespecialiseerde huisarts bij jou in de buurt.

Voor Tanzania geeft het LCR (het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) het volgende vaccinatie advies:

 • DTP vaccinatie;
 • Gele koorts vaccinatie (verplicht wanneer je uit een gele koorts gebied komt);
 • Hepatitis A vaccinatie;
 • Cholera verklaring (een stempel die aantoont dat je uit een cholera-vrij gebied komt);
 • Malariatabletten (zie kopje Malaria).
Veiligheid

Tanzania is een vriendelijk en over het algemeen veilig, maar wel arm land. Laat dus geen waardevolle spullen op zichtbare plekken liggen.

Veiligheid van je spullen
Wij raden je aan altijd je paspoort en geld (en eventuele waardevolle spullen) bij je te houden. Ook in Tanzania wordt gestolen uit auto’s en accommodaties. Neem daarom geen dure sierraden of andere waardevolle spullen mee op reis.

Je eigen veiligheid
Loop ’s avonds niet alleen over straat in een stad, dorp of op het strand.

Ga niet wandelen buiten de kampen en lodges, omdat er wilde dieren leven. Kom nooit dichtbij dieren! De regels in de nationale parken zijn weer streng. Onze gidsen weten dat zij deze regels moeten opvolgen. Stimuleer je gids niet om van de weg af te gaan om dichter bij de dieren te komen. Safari’s zijn alleen bij daglicht toegestaan, behalve speciale nachtsafari’s die van te voren gereserveerd moeten worden. Maak niet teveel geluid, bekijk de dieren in stilte en stoor de dieren niet onnodig.

Je mag in de nationale parken de auto niet uit, tenzij de gids dit toestaat. Moet je naar het toilet? Geef dit dan door aan je gids, zodat hij een veilige plek voor je kan vinden.

Brand voorkomen
Rook je? Wees dan voorzichtig en laat geen (brandende) sigarettenpeuken achter op de grond.

Veiligheid voor bergsporters
De Kilimanjaro is weliswaar hoog, maar het is een berg die iedereen – met een goede conditie – kan beklimmen. Het is geen technische beklimming, maar een wandeling. Veiligheid tijdens de beklimming is echter van groot belang. Dit geldt ook voor de beklimming van de berg Meru.

De gidsen van Explore Tanzania hebben de wereldberoemde ‘Wilderness First Responder’ certificaten. Dit is een zeer uitgebreide EHBO training, speciaal voor afgelegen locaties. Deze training is aanbevolen door de Amerikaanse kustwacht. Jaarlijks wordt veel geld geïnvesteerd in het trainen van de gidsen en dragers. Naast de zeer ervaren en goed getrainde gidsen zijn er de volgende veiligheidsmaatregelen: hoogteziekte checklist, EHB doos, evacuatie brancard en volledige briefing met de gids voor de beklimming.

Verloren bagage

Het kan gebeuren dat je koffer zoekraakt. Meld dit meteen aan de agent van de betrokken luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van aankomst, of aan de contactpersoon die op je reispapieren staat. Men zal proberen je koffer zo snel mogelijk te vinden. Duurt dit te lang? Overleg dan met je contactpersoon over een tijdelijke oplossing.

Verrekijker

Ga je op safari? En wil je de dieren goed kunnen zien? Neem dan een verrekijker mee. Als je het je kunt veroorloven, is een vergroting van 7 tot 10 keer aan te raden. Vermijd permafocus verrekijkers. Deze geven vermoeide ogen en geen scherp beeld. Vermijd ook verrekijkers die elektrisch scherpstellen of zoomen. Hele kleine verrekijkers zijn moeilijk vast te houden.
Wil iedereen op hetzelfde moment goed kijken? Dan adviseren wij een verrekijker per persoon (van je reisgezelschap).

Visum

Visum kopen in Nederland (of België)
Alle bezoekers van Tanzania moeten een visum hebben. Het visum voor Tanzania kan je online aanvragen via deze betrouwbare site (geen andere link of organisatie gebruiken aangezien deze onbetrouwbaar blijken te zijn). Bij de online aanvraag dien je een scan van je paspoort & een pasfoto en vlucht e-tickets te uploaden. Na de online betaling ontvang je na ongeveer 7-14 dagen een e-mail waarin je het document met jouw visum kunt downloaden.

Alternatief is om het visum via dit aanvraagformulier bij de Ambassade in Den Haag aan te vragen. ’s Ochtends inleveren en voor €20 extra ’s middags weer af te halen of aangetekend thuis laten sturen. Zie adres hierna.

Het visum is maximaal 90 dagen geldig vanaf de dag van afgifte.
Zodra je in Tanzania aankomt, gaat de aangevraagde verblijfsduur in.
Je paspoort moet op de dag van de visumaanvraag nog 6 maanden geldig zijn én 2 lege pagina’s hebben voor de visumstempels.
Een visum kost US$ 50,00.

Adressen voor aanvragen van een visum:
In Nederland:
Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania
Groot Hertoginnelaan 28
2517 EG Den Haag
telefoon 070 21 56 450
fax 070 215 99 09
e-mail contact@tanzaniaembassy.nl

In België:
Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania
72, Avenue Franklin Roosevelt 1050 Brussel
telefoon 0032 26 40 65 00
e-mail tanzania@skynet.be

Visum kopen in Tanzania
Heb je géén visum bij aankomst in Tanzania? Dan kun je daar alsnog een toeristenvisum kopen voor 50 US-dollar. Dat kan bij één van de volgende afgifteplekken:

 • Dar es Salaam International Airport;
 • Zanzibar International Airport;
 • Kilimanjaro International Airport;
 • Namanga (grenspost tussen Kenia en Tanzania);
 • de meeste grensposten met de buurlanden van Tanzania.

Je moet wel rekening houden met een erg lange wachttijd en een omslachtige procedure (in de rij voor een controle nummer, nog een keer voor betalen, en een rij voor de uitgifte van het visum). Pasfoto’s zijn niet nodig.

Vlieg je naar Nairobi? En reis je daarna over land door naar Tanzania? Dan heb je een transitivisum voor Kenia nodig. Deze kan je aanvragen via https://e-visums.nl/kenia
Je kunt dit visum niet bij aankomst op het vliegveld in Kenia kopen.
Vlieg je naar Nairobi en vlieg je direct door naar een volgende bestemming? Dus zónder door de douane te gaan? Dan heb je géén transitvisum nodig.

Voor de volgende landen kun je in Tanzania een visum kopen: Burundi, Kongo (Zaïre), Kenia, Malawi, Mozambique, Rwanda, Uganda, Zambia en Zimbabwe.

Visum door Explore Tanzania
Vind je het lastig of heb je geen tijd? Voor €30 per visum (+ US$ 50,00) regelen wij bovenstaande voor je. Stuur daartoe tijdig een kopie van je paspoort naar info@exploretanzania.nl

Z

Zakgeld

Het is moeilijk aan te geven welk bedrag je mee moet nemen aan contanten. Dit hangt heel erg af van je persoonlijke uitgaven.
Je reis is meestal op basis van volpension (zie je reisomschrijving) en betaal je bij de meeste accommodaties nog wel apart voor de drankjes.

Gemiddelde prijzen in Tanzania:

 • mineraalwater en frisdrank – US-dollar 2,50
 • bier – US-dollar 3,00
 • wijn per fles – US-dollar 20,00

Houd ook rekening met een geldbedrag voor fooien.

Zanzibar excursies

Ga je ook op reis naar Zanzibar eiland? Dan vind je op onze website een overzicht van een aantal mooie excursies die je op Zanzibar eiland kunt doen.

Alle excursies kun je het beste van tevoren bij Explore Tanzania reserveren (wij hebben goede prijsafspraken). Bel ons hiervoor op 055-5332550 of mail naar info@exploretanzania.nl