Reizen naar Lake Eyasi

Lake Eyasi Tanzania is een sodameer te midden van vulkanische bergen.
Rondom het Eyasi meer leven de Hadzabe, bosjesmannen die nog steeds jagen voor hun voedsel.

Maak ook kennis met deze erfgenamen van de allereerste mensen, die nog steeds een symbiotische relatie hebben met hun omgeving. Het puurste voorbeeld van een anarchistische samenleving zonder regels.


  • oppervlakte 1.050 km2
  • diepte 0-1 meter
  • voorjaarsregenseizoen rond april
  • najaarsregenseizoen rond november

Over Lake Eyasi

Het Eyasi meer is een seizoensgebonden ondiep zoutmeer op de bodem van de Grote Rift Vallei aan de voet van het Serengeti-plateau.
Het Eyasi meer is in het broedseizoen het leefgebied van grote populaties flamingo’s en pelikanen.

Cultuur en producten bij Lake Eyasi

1. Naast de bosjesmannen, de Hadzabe, wonen in het gebied rondom het Eyasi meer nog de Iraqw (Mbulu), een volk van Cushitische afkomst dat ongeveer 2000 jaar geleden arriveerde, en de Datoga, bekende metaalbewerkers waarvan de kleding en cultuur vrij gelijkwaardig zijn aan die van de Maasai.

2. De Iraqw leefden van oudsher aan de andere kant van Yaeda, maar zijn in toenemende mate naar de Baray gekomen, inmiddels de belangrijkste regio voor uienteelt in Oost-Afrika.

3. Er zijn tussen 1.200 en 1.300 Hadzabe in Tanzania. Hadzabe hebben een geheel eigen taal, die niet lijkt op enige andere taal.

4. Hadzabe (ookwel Hadza, Hadzapi of Tindiga) zijn afstammelingen van de aboriginal jager-verzamelaarspopulatie in Tanzania. En leefden tot de vorige eeuw al vele duizenden jaren op dezelfde manier. Respectievelijk landbouw, kolonialisatie, safari’s en toerisme heeft hun leven grotendeels veranderd.

5. Hadzabe wonen in groepen van zo’n twintig personen. Er bestaat geen hiërarchie, geen regels en alle bronnen worden gedeeld. Indien nodig, bijvoorbeeld bij ziekte, dood, conflict of voedsel, wordt het kamp verplaatst. Iedereen draagt dan zijn eigen (minimale) bezittingen.

Klimaat en seizoen

Het klimaat in Lake Eyasi is mild en gematigd. De gemiddelde temperaturen zijn consistent gedurende het jaar. Overdag is het nooit te heet, ’s nachts en ’s ochtends is het heerlijk koel. Met regen verandert het landschap in een weelderig uitgestrekt grasland.

Juni tot oktober
De middagtemperaturen zijn meestal rond de 24 graden. Mooie luchten en zonneschijn komen vaak voor. Het is mogelijk dat de korte regens in oktober beginnen. De gemiddelde avond/nacht/ochtend temperatuur is zo’n 14 graden, maar dicht bij het vriespunt is ook mogelijk.

November en december
Dit is de 30-dagen periode met de korte regens, met middagbuien. Maar het is ongebruikelijk dat het de hele dag regent, dus veel impact zal het op uw reis niet hebben. Dagtemperaturen liggen rond de 27 graden, in de nacht en vroege ochtend rond de 16 graden.

Januari en februari
Dit zijn de droge maanden tussen twee regenseizoenen, met ook weer temperaturen tussen de 16 en 26 graden.

Maart tot mei
Hoewel het in deze natste maanden dagelijks wel regent, is het ongebruikelijk dat het de hele dag regent. Wolken zijn meestal aanwezig. De maximale dagtemperatuur is zo’n 26 graden, 16 graden ’s nachts. Dichter bij het vriespunt is soms ook mogelijk.

Interessante weetjes

1. Het Eyasi meer ligt op 1.030 meter hoogte tussen de Eyasi-helling in het noorden en het Kidero-gebergte in het zuiden.

2. Lake Eyasi is een sodameer en ligt 75 kilometer ten zuiden van de Ngorongoro hooglanden.

3. Het gebied rondom het meer is, net als de Grote Rift vallei, gevormd door vulkanische activiteit. De wanden van de Rift vallei (tot 650 meter hoogte) stijgen indrukwekkend uit boven het meer.

4. Het water van het Eyasi meer heeft door verdamping een hoog gehalte natriumcarbonaat en andere zouten, en wordt daarom ook wel een alkalisch ofwel sodameer genoemd. Het is mogelijk met het water uit het meer de was te doen zonder wasmiddel te gebruiken.

5. In het droge seizoen is het Eyasi meer niet veel meer dan een uitgedroogde bedding, hetgeen bijdraagt aan de buitenaardse sfeer van het gebied.

6. Lake Eyasi is geen bestemming voor zoogdieren, omdat deze niet uit het soda-meer kunnen drinken. Tijdens het groene seizoen, als er meer water in het meer staat, komen er nijlpaarden en vogels naar het gebied.

7. De belangrijkste instroom is de Sibiti-rivier, daarnaast de Baray, de Budahaya rivier, en tenslotte de Sayu. In natte jaren is het Eyasi meer vrijwel nooit dieper dan één meter diep, terwijl het in droge jaren vrijwel geheel is opgedroogd.

8. Mumba Cave is een archeologische vindplaats die aan de oevers van het Eyasi meer ligt. De site heeft een aantal voorwerpen uit de Middeleeuwen en late steentijd opgeleverd.

Activiteiten

Lake Eyasi bezoek je als je kennis wilt maken met het leven van de Hadzabe stam. De aanwezigheid van deze traditionele bosjesmannen is van grote betekenis voor de regio. Wandelen staat hier centraal.

Lake Eyasi vakantie

Hadzabe en Datoga

Ga een dag op pad met de Hadzabe stam.
Dit zijn de bosjesmannen die hier leven van de jacht met bogen en pijlen en het verzamelen van wilde bessen en vruchten. Het zijn de laatste erfgenamen van de voorouders die hier hun eerste stappen namen, langs de Rift vallei, ongeveer tweehonderdduizend jaar geleden.

Je kunt ook een bezoek brengen aan de Datoga stam. Dit is een stam die hier koper en aluminium smeedt tot armbanden, messen en andere werktuigen. Zij ruilen deze waren ook met de Hadzabe.

Dieren in de omgeving

Het gebied rondom het Eyasi meer staat bekend om haar vele vogelsoorten aan de oevers van het meer.

Veel voorkomende dieren in de omgeving zijn: flamingo’s, pelikanen en vele andere vogelsoorten. De bijen zorgen voor honing.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Lake Eyasi vakantie

  • Apensoorten
  • Flamingo
  • Pelikaan
  • Verschillende vogelsoorten

Wil jij ook op pad met de Hadzabe stam?

Voeg Lake Eyasi toe aan jouw rondreis of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Lake Eyasi

Kleinschalig, intiem en op prachtige locaties.
Om heerlijk tot rust te komen en op pad te gaan met de Hadzabe stam.

Tindiga Tented Lodge

Lake Eyasi, Noord Tanzania
Tented Camp, Volpension
€ 125 tot € 190 pppn (volpension)