Hooggelegen bastion

Hoog op een klif met uitzicht over de vallei van de kleine Ruaha rivier, is Iringa – ooit door de Duitsers gebouwd als bastion tegen de lokale Hehe-bevolking – nu een mooie uitvalsbasis voor de zuidelijke parken van Tanzania en met name het Ruaha National Park, de beroemde Isimila stone age site en de Igeleke rotstekeningen.

Iringa stad is een koel toevluchtsoord op 1.600 meter boven zeeniveau en strekt zich uit langs de bergkammen en valleien in het Udzungwa gebergte.


  • Hoogte 1.600 meter
  • Inwoners 151.000
  • voorjaarsregenseizoen rond april
  • najaarsregenseizoen rond november

Over Iringa stad

Iringa is een aangenaam klein stadje in de zuidelijke hooglanden, met de focus op regionale landbouw.
De straten zijn rustig en vredig, en de markt biedt een kleurrijk tafereel van de traditionele Afrikaanse cultuur.
Een populaire stopplaats voor bezoekers van Ruaha National Park.

Cultuur en producten in Iringa stad

Ligging
Iringa strekt zich uit langs een heuveltop van het Udzungwa gebergte met uitzicht op de kleine Ruaha rivier in het zuiden, en strekt zich verder uit langs bergkammen en valleien naar het noorden. De omgeving van de stad is meer dan 1600 meter boven zeeniveau.

Producten
De agrarische sector is het belangrijkste product van Iringa stad; regionale landbouw en voedselverwerking. Er worden diverse graansoorten verbouwd en tabak, maar ook groente en fruit. Iringa is de administratieve hoofdstad van de regio Iringa.

Cultuur
De belangrijkste bevolkingsgroep van Iringa stad zijn de Hehe; Bantoe-sprekende landbouwers die de Iringa-regio in het zuiden van Tanzania bezetten. In 1898 werden ze na zeven jaar van tegenstand tot 1926 onderworpen door de Duitse troepen. De Hehe beoefenen een graanlandbouw, waarbij maïs (maïs) het belangrijkste gewas is. Ze zijn ook veehouders en verhuren zich als landarbeiders.

Godsdienst
Religie draait bij de Hehe om de cultus van voorouders, maar ook het christendom en de islam hebben veel volgelingen.

Klimaat en seizoenen in Iringa stad

Iringa is een van de koudste regio’s in Tanzania vanwege de geografische ligging. Iringa heeft een vrij droog subtropisch hooglandklimaat grenzend aan een tropisch savanneklimaat met een nat seizoen van december tot april.

De temperatuur in Iringa is 18,5 graden gemiddeld over een jaar. Er valt 700 mmm neerslag. In de maanden juni, juli en augustus zijn de temperaturen rond het vriespunt laag.

Juni tot oktober
In deze droge periode valt er vrijwel geen regen. De temperaturen liggen in juli het laagst, met overdag gemiddeld 16 graden en ’s nachts 11 graden. Maar temperaturen in de nacht tegen het vriespunt aan kan ook. In de andere maanden van deze periode stijgen de temperaturen overdag iets tot zo’n 23 graden max. en zijn de nachten ook fris.

November 
Dit is de warmste maand, met temperaturen van zo’n 26 graden in de middag en minimaal 14 graden in de vroege ochtend. De regenbuien nemen toe.

December tot april
De natte periode waarin vrijwel alle regen valt, met in januari de meeste neerslag. Vrijwel elke dag valt er een bui. De temperaturen liggen gemiddeld op 20 graden overdag en 15 graden ’s nachts. De luchtvochtigheid is hoog.

Maart tot mei
Net als de regens, nemen de temperaturen in deze periode flink af. Het regent niet meer elke dag en steeds korter. De temperaturen liggen rond de 21 graden overdag en 12 graden ’s nachts.

Interessante weetjes

1. De naam Iringa is afgeleid van het Hehe-woord lilinga, wat fort betekent.

2. Vanuit de stad kunnen de omliggende gebieden worden overzien.

3. Vanwege de hoge ligging, 1.600 meter hoog, zijn de bewoners van Iringa niet onbekend met sneeuw.

4. Historisch gezien was Iringa een centrum van koloniaal bestuur.

5. Tijdens de Duitse bezetting bouwde het Duitse leger de stad in de jaren 1890 als een versterkte verdediging tegen plunderende Hehe-stamstrijders die hen uit de regio wilden verdrijven. De opstand, een van de eersten tegen het Duitse bewind, werd geleid door stamhoofd Mkwawa, die zijn hoofdkwartier had in het nabij gelegen dorp Kalenga.

6. Pas na zeven jaar tegenstand werd Chief Mkwawa verslagen. Om niet in handen te vallen van de Duitsers pleegde het opperhoofd in 1898 zelfmoord. Als bewijs dat de opstand was beëindigd werd zijn hoofd naar Berlijn gestuurd.

7. In en om Iringa is ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog flink gevochten. Net buiten de stad bevinden zich de oorlogsgraven van het Gemenebest.

Activiteiten

Iringa stad is niet alleen een uitvalsbasis voor de zuidelijke parken, maar biedt ook leuke activiteiten op gebied van: cultuur, historie en natuur. 

Iringa stadIringa stadIringa stadIringa stadIringa stadIringa stad

Stadstour

Om een goede indruk te krijgen van de stad, haar omgeving en de bezienswaardigheden is een stadstour zeker aan te bevelen.

Door de Duitse overheersing zijn er ook veel interessante gebouwen die je aan Duitsland doen denken.

Gangilonga Rots

Gangilonga is het Hehe woord voor ‘pratende steen’.

De Gangilonga Rock ligt net buiten de stad en is een legendarische plek waar de toenmalige chef van Hehe, Chief Mkwawa, zijn mensen ontmoette en besloot hoe hij de Duitsers moest bestrijden.

Igeleke Heuvels

De Igeleke heuvels bij Iringa bevatten beroemde rotstekeningen.

Isimila site

De ‘Isimila stone age site’ stamt uit het stenen tijdperk en bevat archeologische artefacten, met name stenen werktuigen, uit menselijke bewoning ongeveer 70.000 jaar geleden. En het tijdperk van de homo erectus zo’n 400.000 jaar geleden.

Behalve sporen uit het stenen tijdperk zijn er ook veel beenderen en fossiele resten gevonden. Bijvoorbeeld van olifanten, een sivatherium (giraffe met een korte nek) en een uitgestorven nijlpaaardsoort.  De vondsten bevinden zich in het Nationaal Museum in Dar es Salaam.

Door water- en winderosie zijn hier in dit gebied kloven en pilaren ontstaan.

Mkwawa Museum

Mkwawa Museum, ook wel het Kalenga Museum, vertelt uitgebreid het verhaal van de Hehe-bevolking en stamhoofd Mkwawa en hun relaties met andere volken.

Het dorp Kalenga bevindt zich even buiten Iringa stad.

In het museum bevindt zich ook de schedel van de chief. Het hoofd van Mkwawa is na zijn zelfmoord in 1898 nog als bewijsstuk van zijn dood naar Berlijn gestuurd, maar in 1954 weer teruggekomen.

Naast het museum woont de huidige chief van de Hehe-bevolking.

Iringa Boma

Het Iringa Boma, een voormalig Duits militair hospitaal, is het regionaal cultuur historisch museum.

Duitse koloniale architectuur ervan combineerde Afrikaanse, Swahili en Europese stijlen.

Hier leer je over de gebruiken, tradities en levenswijzen van de verschillende bewoners van Iringa. Oorspronkelijke en huidige bewoners.

Dieren in de omgeving

In Iringa Tanzania zelf zijn geen wilde dieren, alleen de gebruikelijke huisdieren en vogels.

In het dichtbij gelegen Ruaha National Park kun je langs de rivieren (Ruaha, Mwagusi Sand en Mdonya) je hart weer ophalen, aan de buffels, olifanten, leeuwen, luipaarden en antilopen.

Wil jij ook een authentiek verblijf in Iringa stad?

Bekijk de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Iringa stad

De accommodaties in Iringa stad zijn met zorg en aandacht uitgezocht.
Kleinschaligheid, gastvrijheid en kwaliteit staan daarbij voorop.

Iringa Sunset Hotel

Iringa Stad, Zuid Tanzania
Luxe hotel
€40 tot €65 pppn (logies & ontbijt)