Ondiep water en dramatische hellingen

Lake Manyara National Park, op ongeveer twee uur rijden vanaf Arusha, wordt begrensd door het alkalische Manyara meer en de westelijke hellingen van de Rift-Vallei.

Lake Manyara Tanzania is wereldberoemd om haar grote diversiteit aan vogels.
Regelmatig kleurt het meer roze, door de duizenden flamingo’s die worden aangetrokken door de algen in het meer.


 • Oppervlakte 330 km2
 • beste reisseizoen het hele jaar
 • voorjaarsregenseizoenrond april
 • najaarsregenseizoenrond november

Over Lake Manyara National Park

Het Lake Manyara National Park bestaat in het groene seizoen voor tweederde uit water. Je vindt er verder o.a. moerassen, open savanne graslanden en prachtige groene acaciabossen tegen indrukwekkende hellingen. Het meer trekt veel vogelsoorten en zoogdieren aan.

Landschap van Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park ligt ongeveer 130 kilometer van Arusha in de Rift-Vallei, de spectaculaire ‘Grote Slenk’ die van Syrië tot Mozambique loopt. In dit gebied, dat tussen Arusha en de Ngorongoro Hooglanden ligt, vind je de grote meren Eyasi, Natron en Manyara.

Lake Manyara National Park is het hele jaar goed te bezoeken. Het park kent een bos dat gevoed wordt door ondergrondse waterbronnen, het meer en de vlaktes rondom het meer.

Lake Manyara is een ondiep alkalisch meer dat in het groene seizoen twee derde van het national park bedekt. Rondom het meer tref je een landschap aan met prachtige acacia bossen, open graslanden en moerassen.

Klimaat en seizoenen Lake Manyara National Park

Het klimaat in Lake Manyara National Park is mild en gematigd. De gemiddelde temperaturen zijn consistent gedurende het jaar. Overdag is het nooit te heet, ’s nachts en ’s ochtends is het heerlijk koel. Het is wel raadzaam om warme kleding mee te nemen voor tijdens een nachtsafari of een safari in de ochtend.

Juni tot Oktober
De middagtemperaturen zijn meestal rond de 24 graden. Mooie luchten en zonneschijn komen vaak voor. Het is mogelijk dat de korte regens in oktober beginnen. De gemiddelde avond/nacht/ochtend temperatuur is zo’n 14 graden, maar dicht bij het vriespunt is ook mogelijk.

November en december
Dit is de 30-dagen periode met de korte regens, met middagbuien. Maar het is ongebruikelijk dat het de hele dag regent, dus veel impact zal het op uw reis niet hebben. Dagtemperaturen liggen rond de 27 graden, in de nacht en vroege ochtend rond de 16 graden.

Januari en februari
Dit zijn de droge maanden tussen twee regenseizoenen, met ook weer temperaturen tussen de 16 en 26 graden.

Maart tot mei
Hoewel het in deze natste maanden dagelijks wel regent, is het ongebruikelijk dat het de hele dag regent. Wolken zijn meestal aanwezig. De maximale dagtemperatuur is zo’n 26 graden, 16 graden ’s nachts. Dichter bij het vriespunt is soms ook mogelijk.

Interessante weetjes

1. Het water in het Manyara meer is alkalisch; een ander woord voor basisch. Je hebt alkalisch en zuur water. De PH waarde zegt ons iets over de zuurtegraad of alkaliteit van water. Als de zuurgraad hoger is dan PH7,2 dan is het water alkalisch, lager dan 7,2 is zuurwater.

2. Lake Manyara leeuwen zijn heel goed in het klimmen van bomen. Deze bijzondere gewoonte hebben ze waarschijnlijk ontwikkeld in de 60-er jaren, om een smerige bijtvlieg te ontwijken die de leeuwenpopulatie in de Ngorongoro krater aan het uitroeien was.

3. In het droge seizoen krimpt het Mayara meer aanzienlijk.

4. Vooral in het groene seizoen leven er duizenden flamingo’s en ander vogels in en rondom het Manyara meer. Ze voeden zich met de algen in het meer.

5. Flamingo’s zijn van nature wit. Hun voedsel (de algen en kleine kreeftjes) zorgt voor de roze kleur. De algen bevatten de stof carotenoïde. Hoe rozer hoe gezonder de flamingo.

6. De parkgrens in het oosten wordt gevormd door het Manyara meer, in het westen zijn dat de hellingen van de Rift vallei, tot zo’n 2.050 meter hoog.

Activiteiten

Lake Manyara National Park is een uniek gebied, waar heel veel te zien en te doen is. Van safari’s te voet, met de fiets, per jeep en kano, tot dorps- en boomtopwandelingen.

Lake Manyara safariLake Manyara Wandelsafari TanzaniaLake Manyara safariLake Manyara safariLake Manyara safariLake Manyara safariLake Manyara safari

Safari

Lake Manyara National Park is prachtig voor een jeep safari. Vanuit Arusha stad is hier een korte safari van één of twee dagen mogelijk. Maar over het algemeen bezoekt men dit park als onderdeel van een rondreis door het noorden van Tanzania.
Je reist tijdens de safari in een privé jeep met een professionele safari gids. Gedurende alle safaridagen beschik je over dezelfde auto en gids.

Tijdens de safari in Lake Manyara National Park bepaal je in overleg met de gids het dagprogramma. Het doel zal zijn om zoveel mogelijk te zien. Begin de dag bijvoorbeeld met een korte wandelsafari langs de oevers van het meer. Of geniet een volle dag van een safari in dit park.

Wandelsafari

Ons comfortabele Green Camp zit in het zuiden van het park, waar weinig anderen zijn. Heel bijzonder is het dan om ’s ochtends een wandelsafari te maken langs de oevers van het Manyara meer, onder begeleiding van een deskundige gids en parkwachter.

De wandeling is in een prachtige omgeving met uitzicht op de Grote Rift-Vallei. Tijdens deze wandeling geniet je van o.a. prachtige vogelsoorten, apen en verschillende antilopen. Je let ook meer op de kleine details in de natuur: sporen in het zand, uitwerpselen, insecten, planten en meer. Verrassend en leerzaam!

Wandelsafari Tanzania, Lake Manyara National Park

Kanosafari

Het Manyara meer is de thuisbasis van een grote diversiteit aan vogels waaronder duizenden flamingo’s. Tijdens de kanosafari kom je heel dichtbij giraffen, olifanten, buffels en andere dieren. Geniet van het adembenemende landschap om je heen tijdens deze 2,5 uur durende kanosafari.

Let op: alleen bij voldoende water in het Manyara meer kan een kanosafari plaatsvinden.

Nachtsafari

Deze nachtsafari is echt uniek! Lake Manyara National Park is het enige park in Tanzania waar je ’s nacht op safari kunt. Onze partner in Tanzania (Wayo Africa) is de enige organisator van deze nachtsafari’s in Lake Manyara National Park.
Een nachtsafari is een hele bijzondere ervaring. Je reist in een open 4WD jeep. Vanuit de jeep zie je vele soorten dieren, waaronder luipaarden, nijlpaarden en bush babies. Je hoort ook de bijzondere nachtgeluiden van Tanzania en leert meer over de Afrikaanse sterren.
Je rijdt samen met de gids aan het begin van de avond het Lake Manyara National Park in. Wanneer je in het Green Camp Manyara verblijft start de safari vanuit het kamp.
Het is dan nog schemerig, maar om 19.00 uur is het donker in Tanzania.
De nachtsafari duurt ongeveer 3 uur.

Mountainbiken

Een paar uur mountainbiken in het gebied rondom Lake Manyara National Park is heerlijk en een unieke manier om dit gebied te verkennen.

Mountainbike Mto wa Mbu
Je hebt de optie om door het nabijgelegen dorp Mto wa Mbu te fietsen waarbij je kennis maakt met het lokale leven in dit bruisende dorp.
Je bezoekt plantages, scholen, een kerk, lokale bar en de markten. Je kunt de tocht verlengen door naar de oever van het meer te fietsen. Hier heb je prachtig uitzicht hebt op het meer en de hellingen van de Rift-Vallei. Onderweg kom je klein kuddes dieren tegen.
De tocht verloopt via vrij vlakke zandpaden, onder begeleiding van een professionele gids. De toevoeging van een heerlijke lokale lunch,  in een lokaal restaurantje midden in de bananenplantages, maakt deze ervaring helemaal compleet.
Deze fietstocht is middelzwaar en duurt 2 uur of met verlenging 3 uur.
Je uitrusting is een Merida en Titan mountainbike en helm.
Je kunt tijdens deze tocht ook lunchen in een lokaal restaurant, middenin het dorp.

Mountainbike Magara
Kies voor een langere mountainbike-tocht het zuiden van het Lake Manyara National Park. Iedereen komt via de noordelijke kant het Manyara park binnen. Maar er is ook een zuidelijke ingang die door bijna niemand wordt gebruikt. Je start de fietstocht bij het dorpje Magara. Een idyllisch dorpje bij een waterval waar je via smalle zandpaden richting de Grote Rift-Vallei fietst. Eenmaal aangekomen bij de zuidelijke ingang van Lake Manyara National Park vervolg je jouw safari per jeep. Overnachten kun je in ons stijlvolle Green Camp.
Deze fietstocht is middelzwaar en is maatwerk en duurt gewoonlijk 4 tot 6 uur, inclusief lunch, maar kan ook enkele dagen duren.
Je uitrusting is een Merida en Titan mountainbike en helm.

Treetop Walkway

Deze Treetop Walkway in het Lake Manyara National Park is ontwikkeld door onze partner Wayo Africa in Tanzania en de enige in zijn soort.
De 500m lange wandeling begint bij de ingang van het National Park. Via hangbruggen bereik je een hoogte van 18 meter boven de grond. De kans is groot dat je tijdens de wandeling dieren onder je ziet lopen en verschillende vogels recht in de  in de ogen kijkt.
Elke hangbrug eindigt op een uitwijkplatform waar je uitzicht hebt over het Lake Manyara National Park.

Lake Manyara Treetop Walkway

Dorpswandeling Mto wa Mbu

In het dorpje Mto wa Mbu naast het Lake Manyara National Park kan je een leuke dorpswandeling maken om kennis te maken met verschillende culturen en leefgewoontes in Tanzania. Dit zijn authentieke tours die wij in samenwerking met de lokale bevolking hebben opgezet. Je wandelt samen met een gids door lokale plantages en bezoekt bijvoorbeeld een lokale woning, fabriek, kroegje, school en de markt.
Dit dorp kan je ook comfortabel verkennen in een Tuk Tuk. Een licht, klein voertuig; ideaal om langs boerderijen en lokale huizen te rijden.

Lokale lunch
In het dorpje Mto wa Mbu serveert een Tanzaniaanse dame een heerlijke lokale lunch. Geniet in haar tuin, midden tussen de bananen plantages, van een uitgebreid lokaal buffet. Voel je vrij om een kijkje te nemen in haar keuken.

Naar de lokale markt in Mto wa Mbu

Dieren in de omgeving

Lake Manyara National Park heeft een hoge populatie aan grote zoogdieren. Grote kans dat je olifantenfamilies door het bos ziet schuifelen.
Beroemd zijn de bijzondere boomklimmende leeuwen.

Veel voorkomende dieren zijn o.a.: olifanten, nijlpaarden, klipspringer en langoesten. Het park kent honderden vogelsoorten, waaronder flamingo’s.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Lake Manyara safari

 • Apensoorten
 • Baviaan
 • Bosbok
 • Buffel
 • Cheetah
 • Dikdik
 • Flamingo
 • Galago
 • Gazelle
 • Genet
 • Giraffe
 • Hyena
 • Hyrax
 • Impala
 • Klipspringer
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Mangoest
 • Nijlpaard
 • Olifant
 • Savanne haas
 • Waterbok
 • Wrattenzwijn
 • Zebra

Zie jij je al zitten in Lake Manyara National Park?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in Lake Manyara National Park

Midden in het park slapen? Dan zijn er twee opties: ons unieke Green Camp of het exclusieve Lake Manyara Tree Lodge.
De overige accommodaties liggen buiten het park.

Green Camp Lake Manyara

Lake Manyara National Park, Noord Tanzania
Wildernis camp, Volpension
€ 260 tot € 325 pppn (volpension)

Isoitok Camp Manyara

Lake Manyara National Park, Noord Tanzania
Tented Camp, Volpension
€ 115 tot € 230 pppn (volpension)

Kirurumu Manyara Lodge

Lake Manyara National Park, Noord Tanzania
Tented Lodge, Volpension
€ 120 tot € 225 pppn (volpension)