Kronkelende paden en pittoreske dorpjes

De weelderig groene Usambara bergen kennen een koel klimaat en nodigen uit tot prachtige wandelingen met weidse vergezichten. 

Deze moestuin van Tanzania is een internationale hotspot voor biodiversiteit en een kleurrijke kennismaking met een parel van Tanzania.


 • Oppervlakte 3.500 km2
 • Inwoners 419.000
 • voorjaarsregenseizoen april & mei
 • najaarsregenseizoen oktober & november

Over Usambara Mountains

De Usambara bergen is een vogelparadijs met veel planten en diersoorten die verder nergens voorkomen.
Vanwege de schilderachtige dorpen, kleurrijke markten en plantages is dit weelderige gebied een welkom toevluchtsoord uit de drukke steden en wildparken.

Over het landschap en producten van Usambara

Landschap
Anders dan het klassieke beeld van Oost-Afrika – savanne – is de Usambara bergen een weelderig en groen gebied. De Usambara bergen zijn bedekt met maagdelijk tropisch regenwoud dat lange tijd geïsoleerd is geweest, waardoor veel bijzondere planten en diersoorten alleen hier voorkomen.
Van de meer dan 2000 plantensoorten is 25% uniek voor dit gebied, net als 50 van de 275 boomsoorten. De unieke hier voorkomende diersoorten zijn met name weekdieren, amfibieën en reptielen.

Naast regenwouden heb je in de Usambara bergen nog nevelwoud, grasland en agrarisch land.

De Usambara bergen worden meestal opgesplitst in twee delen: de West Usambara bergen en de kleinere Oost Usambara bergen, gescheiden door een vier km brede vallei. West Usambara bergen – het meest toegankelijk – bereik je vanuit Lushoto en de Oost Usambara bergen vanuit Amani.

De hoogste toppen van het gebergte zijn 2440 meter hoog en liggen in de omgeving van Lushoto.

Producten
De meeste inwoners zijn zelfvoorzienende boeren die sterk afhankelijk zijn van de bossen om hen heen voor hout, medicinale planten, open plekken voor landbouw en brandstofhout. Landbouwproducten zijn: maïs, cassave, aardappelen, thee, kardemom, groenten, fruit en nog veel meer.
En verder leeft men van het toerisme.

Klimaat & seizoenen

Het klimaat van de Usambara bergen is het hele jaar door comfortabel en verschilt veel van de rest van Tanzania. In principe valt er het hele jaar door wel regen.
De oostelijke Usambara bergen liggen dichter bij de kust, ontvangen daardoor iets meer regen dan de westelijke Usambara bergen.

In de hoger gelegen gebieden is het kouder dan de lager gelegen gebieden.
De temperatuur ligt overdag tussen de 16 – 30 graden celcius en ’s nachts 11 – 16 graden.

Maart t/m mei:
In april valt de meeste regen. Veel wandelpaden zijn dan niet begaanbaar.

Juni t/m september:
In Usambara bergen is dit de ‘koele’ periode. Er valt weinig regen en de temperatuur is dan zo’n 11 graden ’s nachts tot zo’n 19 graden overdag.

Oktober t/m december:
De neerslag loopt weer wat op, het is de warmste periode. De temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden overdag.

Januari en februari:
De temperatuur loopt weer iets terug, naar gemiddeld 23 graden overdag. De neerslag varieert.

Interessante weetjes

1. De Usambara bergen maken deel uit van de Oostelijke ARC (Eastern Academic Research) Keten, (net als de Udzungwa Mountains) en zijn verdeeld in twee reeksen gescheiden door een vier km brede vallei.

2. De westelijke Usambara bergen, rond Lushoto, zijn het meest toegankelijk. De oostelijke Usambara bergen, rond Amani, zijn minder ontwikkeld.

3. De belangrijkste stammen zijn de Sambaa, Kilindi, Zigua en Mbugu.

4. Na het Sambaa koninkrijk van Mbegha vestigden in 1862 Duitse kolonisten zich in dit gebied en maakte het een tijd onderdeel uit van Duits Oostelijk Afrika en later Brits mandaatgebied Tanganyika.

5. Lushoto heette in de Duitse tijd Wilhelmsthal en was een favoriete vakantiebestemming voor koloniale bestuurders. Tegenwoordig vind je daar nog veel sporen van de Duitse tijd.

6. De Usambara bergen worden geschat op minstens 100 miljoen jaar oud en de rotsen die ze vormen kunnen wel 600 miljoen jaar oud zijn. De eerste bewoning gaat 1,5 miljoen jaar terug, in de buurt van Mambo.

7. In het gebied zijn verschillende authentieke en pittoreske dorpjes.

8. Vanwege de grote diversiteit van unieke dieren die alleen in dit gebied voorkomen (endemische soorten) worden de Oost Usambara bergen wel vergeleken met de Galapagos-eilanden.

Activiteiten

Het belangrijkste centrum in het westen – het meest toegankelijke deel – van de Usambara bergen is de stad Lushoto, met haar arboretum (bomentuin) en herbarium (planten museum). Hier kun je ook door het bos wandelen en op zoek gaan naar oude gebouwen uit de Duitse en Britse koloniale tijdperken.

Usambara bergen is genieten van de natuur, cultuur, ontspanning en wandelen.

Usambara MountainsUsambara Mountains bergwandelenUsambara MountainsUsambara MountainsUsambara Mountains

Bergwandelen

Een wandeling, onder leiding van een lokale gids, in de dit gebied is de beste manier om in contact te komen met de zeer vriendelijke lokale bevolking en de diversiteit van dit enorme gebied te ervaren.
Op een heldere dag kun je naast de grasvlaktes van Mkomazi ook de Kilimanjaro zien liggen.

Shangayu regenwoud

Bezoek het Shangayu regenwoud, een oerbos met een zeer grote diversiteit aan flora en fauna. Verschillende apensoorten en vogelsoorten hebben hier hun leefgebied.

Mambo grotten

De bewoning van de Usmabara bergen gaat terug tot 1,5 miljoen jaar. Sporen hiervan werden gevonden in de buurt van het dorp Mambo en zijn nog steeds te zien, waaronder in de Ngozoi of Mambo grotten.

De grotten moeten zijn ontstaan ​​door een zware aardbeving waardoor een aantal zeer grote rotsen over elkaar heen viel. Aardbevingen met die zware impact zijn niet bekend in de recente Tanzaniaanse geschiedenis, dus ze moeten ook een zeer oude oorsprong hebben. Omdat het Usambara-gebergte ongeveer 100 miljoen jaar oud is, is dit heel goed mogelijk.
Deze grotten vertonen sporen van oude en meer recentere bewoning.

In de oudheid werden de grotten gebruikt door de Usamba die in de bergen woonden en werden aangevallen door de Maasai. Vrouwen en kinderen verstopten zich in oorlogstijd in de grotten en mannen keken uit over de rotsen. De naam van het nabijgelegen dorp Mtae herinnert nog steeds aan die dagen. Mtae betekent tellen, mensen telden hoeveel aanvallers aan het stijgen waren, zodat de verdedigers wisten hoeveel stenen ze moesten gooien.

Amani Nature Reserve

Het Amani natuurreservaat werd in 1997 opgericht om de unieke flora en fauna van het – minder toegankelijke – oostelijke Usambara-gebergte te behouden. Het Amani natuurreservaat heeft een tropische nevelwoud leefomgeving.
De submontane groenblijvende bossen groeit met name aan de zeezijde van zowel het westen als het oosten van Usambara bergen.
De fauna van het Usambara-gebergte is vergeleken met die van de Galápagos-eilanden in termen van rijkdom en biologisch belang. En afhankelijk van de inheemse vochtige bosbedekking, zijn er verschillende soorten mijten, spinnen, zoetwaterkrabben, libellen, kevers, vlinders, duizendpoten en weekdieren te zien. Er zijn relatief weinig grote zoogdieren in het reservaat.

Het in 1902 opgerichte onderzoekscentrum op de Amani heuvel, heeft veel baanbrekende onderzoek gedaan naar Malaria.

Mkomazi Park

Het Mkomazi National Park is een prachtig, 3500 vierkante kilometer groot nationaal park in het noorden van Tanzania. Afgelegen en aanvankelijk ontoegankelijk, het werd opgericht in 1951. Vanaf Mambo View Point Eco Lodge is het slechts anderhalf uur rijden naar de ingang van Kivingo.

Het Mkomazi National Park is een spectaculaire wildernis dicht bij de Usumbara bergen, met op de achtergrond de Kilimanjaro. Dit is het terrein van rondtrekkende kuddes olifanten, oryx en zebra’s tijdens het natte seizoen. Maar ook giraffes, hartebeest, lesser kudu, eland, impala en Grant’s gazelle, buffels en vele roofdieren, waaronder leeuwen, luipaarden en cheeta’s. In totaal zijn 78 soorten zoogdieren geregistreerd en 400 soorten vogels, waaronder neushoornvogels, wevers en parelhoenders en de krijgshaftige adelaar.

Mkomazi National Park is het zuidelijke puntje van de Sahelzone. Het is een klassiek drooglandreservaat van grijsgroene nyikastruik, oude baobabbomen en geïsoleerde rotsachtige heuvels. Maar ook savannebossen met parapluacacia’s en ondiepe valleien met gras.

Het Mkomazi National Park is minder bekend en daardoor niet druk, waardoor de dieren zich natuurlijk gedragen. Bijna alle soorten zijn er dus te vinden, waaronder de zeer bedreigde zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond.
Natuurbeschermer Tony Fitzjohn werkt met zijn team en de steun van oa de Suzuki Rhino Club aan het terugbrengen van deze twee zeer bedreigde diersoorten; het Mkomazi Project. In een omheind en bewaakt gebied van 50km2 leven momenteel veertien zwarte neushoorns. Ook heeft het fokprogramma inmiddels al weer zestig wilde honden teruggebracht in de natuur.

Dieren in de omgeving

De flora en fauna in de Usambara bergen herbergt door de lange tijd geïsoleerde ligging veel unieke soorten.

Veel voorkomende dieren zijn o.a. de duiker antilope en boszwijn, twee soorten apen en vele vogelsoorten. Olifanten en luipaarden die het gebied ooit bewoonden zijn hier niet langer aanwezig.

Klik hier voor een dierenoverzicht

Dieren overzicht Usambara Mountains

 • Antilope
 • Apensoorten
 • Bergkikker
 • Boszwijn
 • Duiker soorten
 • Kameleon
 • Verschillende vogelsoorten

Zie jij je al zitten in de Usambara bergen?

Bekijk ook de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of neem direct contact met ons op!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties in de Usambara bergen

Verblijf in een zeer sfeervolle eco-lodge, met adembenemende uitzichten over de Afrikaanse vlaktes en bergen met de Kilimanjaro op de achtergrond.

Geweldig als beginpunt voor prachtige eco-culturele wandelingen.

Mullers Mountain Lodge

Usambara Mountains, Oost Tanzania
Safari lodge, Volpension
€ 45 tot € 55 pppn (logies & ontbijt)