Genieten met een grote ‘G’

6 juni 2024 | Danny & Cindy

5 June 2024 Schiphol
Daar gaan we dan 🤗 op weg naar Weesp voor een heerlijk wellness dagje om onze vakantie in te luiden en relaxed op safari te gaan.

6 juni Tanzania / Dar es Salaam
Vanmorgen waren we uiteraard weer voor de wekker wakker. Na een lekkere douche al naar beneden gelopen om uit te checken en de bus te nemen naar Schiphol. Na een vlotte doorloop van de controles een broodje gegeten en natuurlijk even de chocolade van Visser bezocht die op Schiphol verkocht word.
Mooi op schema aangekomen in Dar es Salaam na een tussenstop in Zanzibar waar chauffeur Kasim van Explore Tanzania ons al op stond te wachten. Nog 29 graden is het buiten dus we kunnen meteen aan de warmte wennen. Eén ritje door de stad waar ze een nieuwe hoofdweg aan het maken zijn was meteen best spannend 🤣 gaten in de weg en op een smallere straat maken ze er ook gewoon een driebaans weg van. In ons hotel (Protea Hotel Courtyard) aangekomen hebben we nog een lekker koud biertje gedronken aan de bar voordat we zijn gaan slapen na een lange dag ✈️!

7 – 9 juni Nyerere National ParkSelous Wilderness Camp
We zitten samen aan het avondeten en we hebben vandaag al zoveel gezien dat we niet weten waar we moeten beginnen! Dus zullen we maar gewoon starten bij het ontbijt. Goed buffet en zelfs cocosnotensap, dat wilde ik natuurlijk proberen. Daarna onze spullen gepakt en onze chauffeur Kasim en zijn dochter kwamen al aangereden om ons op te halen. We starten weer door het drukke Dar es Salaam maar nu bij daglicht is de hectiek nog groter dan gisteravond. We hebben er een dik uur over gedaan om de stad uit te komen. Daarna werd het wat rustiger op de weg maar maakte de verharde weg plaats voor de onverharde weg. De chauffeur noemde het grappig “de gratis massage van Afrika”. Na zo’n drie uur rijden (hobbelen) stopte we in een klein dorp waar we bij de fruitboer op het marktje bananen en mandarijnen gekocht hebben en jackfruit mochten proeven. De dochter van Kasim vond het heerlijk en heeft het helemaal opgegeten. Maar ook een banaantje en mandarijn at ze daarna nog lekker op. Plantages van cassaves, diverse fruitbomen en zelfs een paar rijstvelden kwamen we tegen. Maar hoe de mensen daar wonen en leven is echt een totaal andere wereld voor ons, zo primitief dat ik nu schaam dat ik af en toe zeur in dingen die hier dus echt niet belangrijk zijn! Ook maken ze hier zelf de houtskool om hun vis te grillen. Ze maken hout helemaal klein, leggen het op een hoop en dekken het af met bladeren. Dit steken ze in brand en dan brand dit een week lang voordat het houtskool klaar is, vervolgens doen ze het in zakken en dan gaan ze ermee op de motor naar de stad (liefst zoveel mogelijk zakken in een keer 🫣) om het daar te verkopen. Hoe verder we komen hoe minder mensen maar wel de Maasai bevolking die daar dan nog leven met hun Vee.
Rond twee uur komen we in een dorpje waar we gaan lunchen bij de lokale mensen. Geen menukaart maar gewoon dat wat de pot schaft en wat ze hebben kunnen kopen om te koken. We krijgen aan de tafel de handen gewassen want men eet hier niet met bestek maar met de handen😮 de frietjes waren nog wel oké. Maar het vlees was meer vet en pees dan wat anders en hebben we dan ook heel netjes op ons bord laten liggen 🤣 Na het eten komen ze weer aan tafel om je handen te wassen zodat je weer schoon kan vertrekken!
Na een klein stukje rijden en een bospad waar de jeep maar nauwelijks doorheen paste kwamen we aan bij de rivier waar we werden opgehaald door Kenneth, onze nieuwe Ranger. We werden netjes in de boot geholpen over een trap die het door de overstromingen helaas wat had begeven maar het lukte prima. Onderweg begint hij meteen te vertellen over de overstroming die pas is geweest en waar wel 5 meter wal is weggeslagen. Meerdere lodges hebben het begeven. Gelukkig ligt het park waar wij naar toe gaan aan de andere kant van de rivier en hebben ze alleen natte voeten gehad en heel veel geluk. We krijgen wat uitleg en worden naar onze tent gebracht die er mooi uitziet en netjes verzorg is. Om half 5 is al de eerste bootsafari en we frissen ons dan ook snel op om weer op de boot te stappen. Meteen zien we al meerdere Hippo’s 🦛 aan de kant liggen en even verder een krokodil 🐊. Veel mooie vogels en meerdere apensoorten🐒 in de bomen komen we tegen. Dan mogen we genieten van een prachtige zonsondergang met een biertje en popcorn, we terug naar de tent waar we lekker fris 😜 douchen en dan alweer mogen aanschuiven voor het avond eten. Bij het kampvuur sluiten we deze dag af en gaan tevreden en voldaan lekker naar bed.

8 juni
Gisteravond bij terugkomst in de tent kreeg ik nog een verassing en dat was een spin 🕷️ nadat ik deze dood maakte kwamen er opeens een heleboel kleine spinnetjes uit 🫣 gelukkig had ik de bus insectenspray mee en heb deze snel naar de zevende hemel gebracht en Afrika laten zien hoe we dit in Europa oplossen 🤣. Paniek! Dus geen foto 😜 en Danny maar lachen!

Vanmorgen werden we om half 7 aan het ontbijt verwacht om rond 7 uur op safari te vertrekken. Eerst weer met de boot over naar het vasteland en dan een stukje rijden naar de ingang van het nationaal park. Bij de ingang blijkt ook de airstrip te zijn vanwaar we maandag naar het volgende park vliegen. Een stuk zand en een hutje is de luchthaven 🤣. Er renden ook nog Pumba’s op de landingsbaan rond. Bij het binnenrijden van het park kwamen we al vrij snel giraffen tegen die toch echt groot zijn als je er zo dicht bij staat. En even verder weer een Pumba met een vogeltje op de rug die de teken van de dieren af pikken. Dan volgen meerdere impala’s die we ook de hele dag veel tegen zijn gekomen. En dan opeens, kan ons ook alleen gebeuren! Een lekke band😮. Gelukkig reden we op de hoofdweg en werd de band snel gewisseld en weer op weg. Weer meerdere giraffen en diverse mooie vogelsoorten gezien. De bavianen waren lekker aan het rondlopen met een grote groep en veel kleintjes erbij. Toen hadden we opeens bezoek op de Jeep, een buffelspin met net zulke hoorns als de buffel. Danny waarschuwde onze gids Kenneth dat hij hem maar weg moest gooien voordat Cindy zou gaan gillen! Een prachtige waterbuffel poseerde voor ons, lekker liggend in de schaduw.
De bekende Baobob bomen, die in Tanzania voorkomen, kunnen er een omvang van 35 meter halen. Echt mega groot en de vruchten zijn lekkere snacks voor de olifanten die we vandaag helaas nog niet hebben gezien. Bij een waterpoel lagen veel Hippo’s af te koelen want de thermometer liep op naar de 35 graden. Tijd voor de lunch aan een meer dus mooi uitzicht tijdens het eten.
Toen we weer verder reden kwamen we wilde honden tegen. Deze zijn zeer gevaarlijk omdat ze hun prooi leven op beginnen te eten. Ook zijn ze moeilijk te spotten dus dit was een kadootje volgens de gids. Het is weer tijd om langzaam terug te rijden naar de uitgang. Onderweg komen we nog meerdere wilde dieren tegen. Rond half 6 zijn we weer terug in het kamp en kunnen we ons lekker opfrissen.
Nou alsof die spin niet genoeg was stonden we gisteravond bij het teruglopen naar de tent oog in oog met een Buffel! Er zat maar een paar meter tussen dat zelfs de jongen van de security die ons naar de tent begeleid in paniek raakt en roept RUN maar zelf het hardste weg rent 🤣 gelukkig kwam de buffel niet onze kant uit en zijn we veilig in de tent aangekomen en konden we lekker gaan slapen.

9 juni
Het ontbijt vandaag was weer om half 7 dus vroeg uit de veren. Nadat we de rivier weer zijn overgestoken en in de jeep zitten kan de tweede safaridag beginnen. Op naar de dieren die we nog niet hebben gezien gister. Als eerst komen een mooi plantje tegen wat de meest giftige plant (Roos) blijkt te zijn. Daarom staat hij er ook nog en word hij niet opgegeten door de dieren. Het gif uit de steel word zelfs voor de jacht gebruikt en wij mensen kunnen er dood aan gaan. Vervolgens passeren we een Baobob boom en in deze kan je zelfs in en is 14 meter in omvang. De meesten hebben alleen boven een gat en werden heel vroeger ook wel eens gebruikt als gevangenis. Als we verder rijden ruikt onze gids olifanten dus ze moeten in de buurt zijn, en ja hoor. We zien 2 mannetjes die lekker wat eten en wandelen. Geweldig wat een beesten en dan ook nog van zo dichtbij! We blijven ze rustig een tijdje bewonderen en volgen ze een beetje maar dan maken ze duidelijk dat ze met rust gelaten willen worden en gaan we er snel vandoor. En dan opeens slaat de auto uit en wilt hij niet meer starten 🫣 dat hebben wij alweer natuurlijk maar aangezien Kenneth de gids ook automonteur is slaat hij een paar keer ergens onder de motorkap en dan start de auto weer🤣. We lunchen aan een meertje en zien nog meerdere mooie dieren en landschappen niet te vergeten. Als Kenneth van een andere gids hoort dat er wandelende leeuwen zijn gespot, gaan wij ook naar ze opzoek. We hebben lang gezocht maar helaas geen leeuwen gezien. Wel nog twee mooie zebra’s maar die waren me te snel weg om een foto van te maken. We rijden nog door het dorp Mloka omdat Kenneth nog wat op moest halen en daar heb ik nog snel wat foto’s kunnen maken van het dorp, niet te bevatten dat men hier zo leeft 😕. Als we bij de boot aankomen is er een jongen kannen met water uit de (vieze) rivier aan het vullen de neemt deze vastgebonden met een sjaal aan zijn fietsje mee naar het dorp. Als Danny aan onze gids vraagt wat de jongen met dit water gaat doen blijkt het gewoon als drinkwater gebruikt te worden, ongelofelijk!
We genieten tijdens het terugvaren van de zonsondergang en gaan na een lekker koud biertje douchen voordat het diner geserveerd word. We sluiten de avond weer af dinerend bij het kampvuur. Morgenochtend vliegen we alweer naar het volgende safaripark Ruaha.

10 -13 juni Ruaha National ParkMdonya Old River Camp
Vandaag nemen we afscheid van de medewerkers van Selous Wilderness Camp. Ranger Kenneth brengt ons na de airstrip en zwaait ons uit. Na 1,5 uur vliegen met één tussenlanding om nog een paar mensen op pikken komen we aan in Ruaha waar de nieuwe rangers ons al op staan te wachten. We starten meteen met een safari dag. Dit keer is het Jonas die ons alles gaat vertellen over de dieren en planten en is Godson onze driver voor de komende dagen. Nog geen 5 minuten verder zien we al de eerste olifanten op afstand maar Jonas verzekerd ons 100% dat we deze nog veel meer gaan zien. De zebra’s die we maar vluchtig hadden kunnen zien in Selous komen we nu ook in meerdere groepen tegen. We lunchen op een picknick plek aan de rivier waar we in de verte ook weer een krokodil en Hippo zien en veel verschillende vogels. De baobob boom komt hier ook vele malen vaker voor dan in Selous en hoeven we dan ook niet te zoeken maar zien we constant om ons heen. Het landschap is hier ook heel anders, veel droger en veelzijdiger. Echt prachtig om in rond te mogen rijden met deze mooie vergezichten. Voor de afwisseling hebben we ook hier het geluk dat de auto opeens niet meer wilt starten maar met wat ducktape uit Danny’s koffer kunnen ze het repareren en kunnen we weer verder. Je vraagt je af wie neemt er nu ducktape mee in zijn koffer! Nou Danny dus 🤣! We zien jakhalzen en weer giraffen en ook de olifanten komen meermaals voorbij. Zelfs van heel dichtbij staan ze opeens voor ons op het pad. Rond 5 uur komen we aan bij Mdonya Old River Camp waar Danny al eerder is geweest. We worden weer hartelijk ontvangen en naar onze tent gebracht door de massai. Danny had gehoopt dat we de verste tent zouden krijgen want die lag volgens het mooist en daar liepen we gelukkig ook naar toe. We mogen hier absoluut niet alleen van en naar de tent lopen. Na een heerlijk (eindelijk) warme douche en het uitpakken van onze spullen kunnen we aanschuiven bij het kampvuur voordat het diner van start gaat. Het is hier elke dag om kwart over 6 al donker. We eten samen met de 6 andere (oudere😉) gasten aan een grote mooi gedekte tafel met kaarsen en fakkels om ons heen. Net voordat we gaan eten loopt er nog een olifant richting de tafel maar deze buigt gelukkig af. Aangezien wij hier geen stroom hebben in de tent is er een gezamenlijk oplaadpunt voor de telefoons en die had ik dus niet bij me om een foto te maken. Het eten smaakt goed en we kletsen gezellig met de andere gasten die allemaal de wereld al rond hebben gereisd en wij dus echte groentjes zijn. Aangezien het weer een lange dag was gaan we lekker vroeg slapen en genieten we van alle dierengeluiden om ons heen en zijn we benieuwd wat er vannacht allemaal om onze tent heen gaat gebeuren. Ons bed is voorverwarmd met een kruik omdat het hier goed kan afkoelen in de nacht.

11 juni
Na een rumoerige nacht met veel gebrul van de leeuw die volgens de Ranger zijn territorium was af aan het bakenen en zelfs langs onze tenten is gelopen begint vandaag de dag al om 6 uur met koffie en cake bij het kampvuur want ook nu is het nog een beetje donker. Het ontbijt en de lunch gaan we tijdens de safari eten in de wildernis. We vertrekken dus weer vroeg opweg naar de dieren. Ook in de jeep ligt er voor ons allebei een kruik klaar want we mogen het niet koud krijgen, we worden hier bediend als een prins en prinses! Het zal rond de 10 graden zijn geweest dus voor ons prima in de nacht en nu met vest en kruik ook goed te doen in de jeep. Rond 7 uur net een halfuurtje onderweg komen we leeuwen tegen die volgens Jason op huwelijksreis waren en er lustig op los paren. Om de 5 minuten gaat het gebeuren. Zelf met ons als toeschouwer hebben ze er geen moeite mee 🤗. Hij vertelt dat dit dan ook dezelfde leeuw moet zijn die vannacht ons kamp heeft bezocht omdat dit in zijn territorium ligt. Na het ontbijt word het al lekker warm en kunnen de vesten uit als we verder gaan. We komen wilde honden tegen wat ook in dit nationaal park niet vanzelfsprekend is. Vandaag zien we heel veel olifanten op meerdere plaatsen leuk om te zien hoe ze in de droge rivier in het zand stampen m zo water te kunnen drinken. De giraffen laten zich vandaag amper zien. Zo verschilt het elke dag heel erg wat je te zien krijgt. Aapjes zien we geregeld en laten zich ook prima op de foto zetten. Alleen het luipaard, de hyena en de Cheeta hebben we nog niet gezien van ons lijstje wat we graag willen zien dus morgen gaan we nog een stuk verder het park in ze proberen te vinden. Terug in het kamp gaan we weer lekker warm douchen en een drankje drinken bij het kampvuur ( met een lekker chipje 🤗) voordat we gaan eten. Danny heeft voor de tent alles glad geveegd zodat we kunnen zien of er dieren hebben gelopen morgenochtend. Als we willen gaan slapen hebben we nog ongewenst bezoek in het gedeelte van de wc en douche die dan ook een laagje insectenspray krijgt van ons 🤣. Na verdere inspectie in de tent om te kijken of hij spin vrij is gaan we lekker slapen 😴.
Cindy’s top spots and activities

12 juni
Na een rustige nacht zonder olifanten en leeuwen in het kamp starten we weer met koffie voordat we vertrekken. Het is wat frisser dan gister en de chauffeur van de andere jeep denkt dat het vriest zo’n dikke sjaal heeft hij om🤣. We zien mooi de zon op komen en de eerste olifanten 🐘 spotten we alweer. Buiten een dik spoor van safari mieren 🐜 (die je trouwens niet tegen wilt komen met je blote voeten) en een prachtig gekleurde hagedis die normaal groen is maar nu mooi gekleurd om aantrekkelijk te zijn voor een vrouwtje blijft het rustig tot aan ons ontbijt waarvoor we weer op een prachtige locatie stoppen. Grote rotsblokken sieren hier het landschap, alweer heel anders dan wat we tot nu toe hebben gezien. We smullen van het ontbijt in de stralende zon. Als we verder gaan zien we weer meerdere dieren maar de olifanten het meest. Heerlijk om naar deze dieren te kijken. Voor de lunch hebben ze een plek in gedachten waarvoor we door de rivierbedding moeten rijden maar daar komen we heel schuin vast te zitten. We mogen uitstappen en Godson de chauffeur krijgt de auto na even manoeuvreren er weer uit, de lunchplek blijkt ook helemaal begroeid dus dat gaat hem niet worden. We rijden een stukje verder en stoppen bij een picknickplek het is inmiddels half drie dus hoogste rijd om te eten. We eten en kletsen gezellig samen met Jonas en Godson en daarna beginnen we aan de terugrit naar het kamp die nog wel 2 uur kan duren. Voor het donker moeten we terug zijn. We zien de zon onder gaan en als we bijna terug zijn in het kamp krijgt Jonas nog door dat er dicht bij het kamp een leeuw is gespot dus we racen nog even naar de aangegeven plek maar helaas is hij niet meer te vinden. Helaas blijft ook vandaag de hyena, luipaard en cheeta buiten beeld maar we hebben morgen nog een hele dag te gaan.

13 juni
We worden om 5 uur wakker gebruld door een leeuw dus we hebben goede hoop dat we hem nog gaan spotten vandaag dicht bij het kamp. Na een dik uur vinden we 2 mannetjes en 2 vrouwtjes lekker relaxed liggen in het gras. Als we ze volgen als ze zich hebben verplaatst komt er een van de vrouwtjes recht op onze jeep afgelopen aan mijn kant 🫣 netjes stil blijven zitten en genieten van het moment 😊 dit klinkt makkelijker dan dat het is 🤣. We gaan verder opzoek naar het luipaard maar vinden hem niet voor het ontbijt. We stoppen bij een oude hangbrug en dit blijkt vroeger de enige brug te zijn om bij het kamp te komen waar wij verblijven. Een jeep haalde de mensen bij de airstrip op tot aan de brug en een andere jeep pikte ze aan de andere kant van de brug op om ze verder te brengen naar het kamp. Ook alle bagage moest over de brug maar in het regenseizoen komt het water tot aan het hout dus dat was best een uitdaging en spannend voor de toeristen die kwamen. Nu is dit niet meer nodig en zijn er meerdere bruggen gemaakt. We komen nog een mooie geel/groen gekleurde kameleon tegen die wel een hele aparte manier van lopen heeft 🤣. We komen weer een diversiteit aan dieren tegen en vandaag zien we ook de struisvogels die we nog niet eerder tegen zijn gekomen. We lunchen langs de rivier onder een mooie paraplu-boom met een giraffe in de rug die ons bekijkt tijdens het plassen 🫣. Als we verder rijden zien we een dansende (bange) olifant die zwanger is en ons op afstand probeert te houden met zijn getrompetter. We beginnen terug te rijden richting kamp daar is een mooie berg voor de zonsondergang te bekijken om de safari mooi af te sluiten. Als we hebben genoten van de zonsondergang zijn er bij ons kamp leeuwen gespot. Die gaan we natuurlijk nog even bekijken, op de foto van de leeuw zie je de tent op de achtergrond zo dicht bij het kamp zijn ze. Als we het kamp oplopen staat er zelfs een olifant bij een tent iets bij ons vandaan. De masai houd hem goed in de gaten want ze lopen ook weer vanzelf het kamp voorbij. Nadat we hebben gedoucht en de tent uit komen ziet Danny met zijn zaklamp 4 ogen hem aankijken, ook dit zijn twee leeuwen die voor onze tent langslopen. Ook al hebben we de leopard nog steeds niet gezien, dit was het kersje op onze safaritaart😉. We eten weer gezellig met zijn allen en gaan dan lekker slapen voor de reisdag die we morgen voor de boeg hebben.

14 – 17 juni Jambiani – ZanzibarMwezi Boutique Resort
Na een nacht met veel gebrul van de leeuwen staan we vroeg op om onze koffers in te pakken. Om 7 uur ontbijten we in het kamp. Nu is het de eerste keer dat we het kamp in daglicht zien want de andere dagen vertrokken we in het donker en kwamen terug in het donker. We nemen afscheid van de Staff en gaan nog even met Maasai Ilyas op de foto. We voelen ons er soms wat ongemakkelijk bij zo lief als ze ons behandelen maar dat is voor hun vanzelfsprekend. We worden door iedereen uitgezwaaid en Jason en Godson gaan ons naar de airstrip brengen. We gaan nog even naar de leeuwen kijken want die liggen nog dicht bij het kamp. Ze geven ons nog een korte show want hun huwelijksreis is nog niet voorbij 🤣 We vervolgen onze weg naar het vliegveld uiteraard zoekend blijven naar de Leopard. We komen nog impala’s tegen, baboons, Zebra’s en olifanten maar helaas geen Leopard bij aankomst op de airstrip. Ons vliegtuigje is wat aan de late kant maar komt gelukkig wel een uur laten aan😉. Met meerdere tussenstops om mensen weer op te pakken moeten we in Dar es Salaam de ik nog eens overstappen. Eerst onze koffers uit het vliegtuigje door de security, vervolgens lopen we naar buiten en dan de volgende ruimte in en mogen we weer inchecken 🤣 en weer alles door de security. Wat hier het nut van is zouden we niet weten. Bij aankomst in Zanzibar staat de chauffeur netjes op ons te wachten en brengt ons in een dik uur naar Jambiani waar ons hotel ligt. Hij heeft alleen maar 3 liedjes in zijn afspeellijst dus we kunnen ze al snel meezingen 🤣 Het hotel ziet er prachtig uit maar we moeten weer even wennen aan het vele geluid en alle mensen. Het is vrijdagavond en er is een poolparty bezig voor onze neus. Na een korte wandeling op het strand gaan we lekker douchen en eten.

15 juni
Vandaag worden we niet wakker het gebrul van een leeuw maar een kakelende haan 🐓 🤣. Het blijft wel dierengeluid zullen we maar zeggen. Vanuit ons bed zien we de zon opkomen dus tijd om op te staan 🤗. Lekker vroeg ontbijten en een stukje wandelen langs het strand, wat een mooie blauwe zee! Maar de andere kant is de armoede, allemaal vrouwen met kinderen die naar schelpjes zoeken die ze volgens Danny eten. Sommigen kinderen kijken ons smekend aan of we iets voor ze hebben 😕. Na de gratis Afrika massage in de jeep nu een lekkere full body relax massage aan het strand met op de achtergrond het geruis van de zee. Verder doen we niet veel vandaag alleen lekkere cocktails 🍸 dringen, eten en aan het zwembad hangen waar we ook af en toe in duiken om af te koelen. Het is rond de 35 graden dus warm genoeg. De plaatselijke jeugd zorg nog voor vermaak op het strand maar deze worden helaas weg gestuurd door de beveiliging. Opeens spelen er aapjes om ons heen in een boom en maar even later zijn ze ook weer weg. Na nog een cocktail 🍹 en als de zon inmiddels onder is gegaan gaan we lekker douchen en weer wat lekkers eten. Na het eten vluchten we naar binnen want we worden hier lekgeprikt door de muggen 🦟 😬!

16 juni
Vanmorgen zijn we vroeg op excursie vertrokken. We beginnen bij een Spice Farm. Onze gids Ibrahim verteld alles over de groenten en fruitsoorten wat ze verbouwen op de farm en waar je het voor kan gebruiken. Hij is nog erg jong maar weet ons alles te vertellen. Danny is helemaal in zijn element en weet al veel kruidendokters te herkennen. Met een stukje carambole krijg ik mijn gezicht versierd en het stukje commercieel mag natuurlijk ook niet ontbreken. Van bladeren creëeren ze de mooiste dingen van handtasje tot corsage en kroontjes in een zeker korte tijd. Ze laten ons ook zien hoe ze in een boom kunnen klimmen om een kokosnoot eruit te halen en die we dan ook meteen geserveerd krijgen. Smaakt toch heel anders dan de kokosnoten die wij thuis kopen. Tot slot krijgen we alle fruit nog vers gesneden aangerijkt om alles te proeven. Dat was dan meteen de lunch zoveel was het 🤣. We rijden richting Stone Town waar we onderweg de gehele woonboulevard voorbij zien komen maar dan net even anders 😉. Alles is te koop in kleine winkels langs de hoofdweg van bankstel tot koelkast en zelfs televisies om het EK te kunnen kijken. En die neem je natuurlijk mee achter op de motor! Zelfs de stadsbussen worden volgeladen met te veel mensen maar alles wat ze kopen gaat gewoon boven op de bus dus ook kasten of matrassen en veel stapels eieren zien we voorbij komen. We kijken onze ogen uit wat is dit toch een andere wereld😕. Als we bij de Stone Town zijn aangekomen gaan we eerst naar Prison Island waar de oudste landschildpadden wonen. Vroeger werd het eiland voor de slavernij gebruikt en Ibrahim kan ons weer een hoop leren. De schildpadden zijn mega groot en sommige hebben ze rug gezet hoe oud ze zijn.
Als weer terug varen naar het vaste land komen we nog wat lokale vissersboten tegen. De kleine boot is zo ver van de kust af dat hij wel hele sterke armen moet hebben om terug te kunnen roeien. In Stonetown aangekomen krijgen we nog een stadswandeling met uitleg over de oude stad. Het is er heel druk en de scooters vliegen ons om de oren door de smalle steegjes ook krioelt het er van de mensen op de lokale markt en de geur is ook niet te harden . Er zijn gebouwen gestut met boomstronken omdat ze op instorten staan! Erg indrukwekkend, maar nu willen we weer lekker terug naar het hotel waar het een stuk rustiger is.

17 juni
Vandaag start ik met een lekker zoet ontbijt 🧇, af en toe mag dat 🤪. Daarna hebben we een flinke strandwandeling gemaakt van een dikke 10 kilometer dus die calorieën zijn er alweer af gelopen en zeker in deze hitte. We komen van alles tegen op en langs het strand. Zelfs een aangespoelde geitenkop en een stukje verder dobbert de huid rond in de zee🤢! De Moslims hebben gister hun offerfeest gevierd dus deze geit zal geofferd zijn daar op het strand. Voelt dan toch altijd meteen minder fijn om ook in die zee te zwemmen. We drinken één verkoelend drankje bij een leuk strand tentje en als we even verder bij een kraampje op het strand kijken om wat souveniertjes te kopen wilt er een klein meisje een dansje maken met Danny, zo schattig. Bij terugkomst bij het hotel springen we meteen het zwembad in om af te koelen en lunchen we aan het zwembad. Ook duiken we nog even de zee in (gelukkig op verre afstand van die geit!). Als ik lekker lig te lezen schrikken we ons opeens wild van de aapjes die weer even langs komen boven ons in de bomen. Als de zon achter de bomen is verdwenen gaan we rustig douchen en nog wat relaxen. Danny wil voetbal kijken en we eten ons laatste diner in Zanzibar voor de televisie 🤗.

18 juni
Vanmorgen stonden we op met bewolking, na ons ontbijtje de tassen ingepakt en opeens begon het flink te waaien. Het personeel begint bij het zwembad rond te rennen om alles droog te leggen en het begint dan ook snel te regenen. Dus voor ons een mooie dag om naar huis te gaan. De komende dagen is er geen mooi weer voorspeld op Zanzibar dus we hebben geluk gehad. Nadat we ons nog eens lekker laten masseren zijn we na een goede lunch klaar om te gaan. We moeten nog een uurtje wachten en hangen wat op de loungebanken rond. De taxi komt wat vroeger dus we hebben geluk. Mooi optijd op het vliegveld van Zanzibar aangekomen en ook daar vliegen we een kwartier vroegen dan gepland. Nu zitten we lekker met chips en cola voetbal te kijken en moeten we wachten tot 23.15 uur voordat de KLM vlucht naar Nederland vertrekt.

Tanzania 🇹🇿 wat was je mooi, indrukwekkend, adembenemend, af en toe spannend🕷️ 🦁 🤣 en ons zeker weer eens de ogen heeft geopend hoe goed wij het hebben. De mensen zijn tevreden, ze lachen de hele dag, zijn vriendelijk en behulpzaam en het onderlinge plezier straalt er van af. Ze doen alles Pole Pole! Wij hebben genoten met een grote G! Jambo Tanzania 🇹🇿 wij hebben ons Karibu gevoeld.

19 juni Amsterdam
En toen stonden we weer op Nederlandse bodem met onze voetjes. Gewoon op het asfalt en niet in het stof of in het zand 🤗. Nu nagenieten 🇹🇿

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen