Duiken en snorkelen in Tanzania

De omgeving rondom de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia biedt duikers van allerlei niveaus een aantal van de beste duik- en snorkel locaties in de Indische Oceaan.

Een groot deel van het jaar is het water helder. Er is een grote diversiteit aan koraalriffen en vissen.
Er zijn gevestigde en professionele PADI en SSI duikclubs voor de echte avonturiers.
De wateren rondom de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia biedt ook de meest ervaren duikers nieuwe ervaringen.

Explore Tanzania - Accommodatie Zanzibar - Matemwe Beach House
Duiken en snorkelen
Zanzibar vakantie
Duiken en snorkelen

Duik opties

In Tanzania zijn meerdere locaties waar je prachtig kunt duiken en snorkelen en altijd goed bereikbaar vanaf je accommodatie.

Zanzibar vakantieZanzibar vakantieZanzibar vakantieDuiken en snorkelen

Zanzibar Eiland

Zanzibar biedt heel veel prachtige duiklocaties van allerlei niveaus.

Er zijn een aantal beroemde locaties zoals Mnemba Atoll. Dit wordt ook wel de tropische vishoofdstad van Oost-Afrika genoemd. Mnemba Atoll heeft een constante zichtbaarheid van ongeveer 30 meter en vaak zie je hier ook dolfijnen.

Op het noordelijkste puntje van Zanzibar zijn ook vele duiklocaties, over het algemeen voor de meer ervaren duikers. Je duikt op open zee en er is hier meer stroming. Hier leven de grote sportvissen, tonijnen, barracuda en een verscheidenheid aan murenes.

Het minder bekende zuiden van Zanzibar zijn ook prachtige duiklocaties; goed te bereiken vanuit bijv. Fumba Beach Lodge.

Mafia Eiland

Mafia eiland is een echte droomlocatie voor duikers. Eén die op je bucket-list zou moeten staan!

Hier vind je de rijkste koraalriffen die je misschien ooit zult zien, met een grote verscheidenheid aan koraal en diversiteit aan tropische vissen.
Er zijn riffen van 6 tot 28 meter diep, met bommies, muren, grotten en kloven. Er is een grote verscheidenheid aan harde en zachte koralen en een enorme diversiteit van tropische vissen, bijvoorbeeld roggen, haaien en grote vissen die je van dichtbij kan bekijken.

Vanuit vele accommodaties is het mogelijk om duiken te organiseren. Kinasi Lodge heeft op eigen terrein een goede duikorganisatie.

Pemba Eiland

De omgeving rondom Pemba Eiland is een van de beste duiklocaties ter wereld. Duiken rond Pemba Eiland is divers en heel speciaal: helder water, diepe afgronden, afgelegen locaties waar weinig wordt gedoken en vele ongerepte riffen. Prachtige locaties zijn onder andere Emerald Wall en Panza Wreck. En vanuit Fundu Lagoon kan je naar het afgelegen Misoli gaan. Er is een grote diversiteit aan koraalriffen en vissen.

Op Pemba Eiland zijn gevestigde en zeer professionele PADI duikorganisaties, zoals die bij Fundu Lagoon en The Manta Resort.  Het is dan ook mogelijk om een PADI-duikcursus te volgen.

Mnazi Bay Park

Mnazi Bay-Ruvuma Estuary Marine Park langs de Zuidoost kust is sinds 2000 erkend als een gebied met een hoge biodiversiteitswaarde op zowel nationaal als internationaal niveau. Recent ontdekt en nog onontgonnen als duiklocatie.

Je kunt hier geweldig duiken. Het Marine Park heeft spectaculaire drop-offs aan de buitenkant van het rif, uitgestrekte sporen- en groefformaties, kanaal- en patchriffen. Meer dan 400 vissoorten en meer soorten koraal (> 258) dan waar dan ook aan de Oost-Afrikaanse kust. Het ongerepte witte zand van het strand van Ruvula maken dit tropische paradijs compleet.

Het hart van het Marine Park is het schiereiland Msimbati, samen met de aangrenzende baai van Mnazi. Het nabij gelegen dorp Ruvula ligt langs een zandpad en een prachtige strand en heeft zeer goede snorkelmogelijkheden.

Grote zee(zoog)dieren

Voor duikers bieden de Zanzibar- en Mafia archipel een fantastische combinatie van ondiep gelegen riffen die geschikt zijn voor beginnende duikers, en steile wanden en diepere duiken voor wie meer avontuur zoekt. Het Mnemba atol is een zeereservaat met rif en koraal en heel divers zeeleven, en leent zich perfect voor duiken en snorkelen. Snorkelen is overal mogelijk, je zult vanaf het strand al veel vissen zien.

In de Indische Oceaan voor de kust van Tanzania leven vele grote zee(zoog)dieren. Dieren die je tijdens het duiken kunt tegenkomen zijn roggen, zeeschildpadden, walvishaaien en walvissen. De meest voorkomende is een dolfijnensoort: de langbek- of Indische tuimelaar.

Bultruggen en ook potvissen kunnen tussen juli en september/oktober gezien worden vanaf het water omdat hun migratieroute langs de kust van Mafia en Zanzibar loopt.

Manta’s en walvishaaien worden tussen december en april gezien aan de kust rondom de duikspot Mnemba bij Zanzibar, met het hoogtepunt in maart. De 5 – 12 meter lange reuzen zijn gracieus en ongevaarlijk.

Walvishaaien komen jaarrond ook voor rondom Mafia eiland. Tussen oktober/november en maart voeden ze aan de oppervlakte aan de westkant van het eiland. Daarom kun je in die periode goed met ze zwemmen / snorkelen vanaf Mafia.


Zie jij jezelf al duiken?

Neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen Reisadvies