Studiereis Marjolijn Katavi National Park deel 2
In het afgelegen westen van Tanzania ligt het ruige Katavi National Park. Bereikbaar na een vier uur durende vlucht vanuit noordelijk Tanzania, of anders in een stevige driedaagse rit met de auto. Het park heeft een sterke wisselingen in seizoenen; vanaf half november tot eind mei is het moerasachtige landschap door regens grotendeels onbegaanbaar. De beste periode om dit gebied te verkennen is van juni tot en met oktober, wanneer het droger is.
Het park staat vooral bekend om immense populatie nijlpaarden die de rivieren, meren en waterpoeltjes bevolken, waar soms behoorlijke territoriumgevechten en machtsvertoningen tussen de mannetjes plaatsvinden. Groepen van honderden buffels zijn hier geen zeldzaamheid, en meer dan 500 vogelsoorten maken dit park tot een paradijs voor vogelliefhebbers.
Onze vlucht naar Katavi duurt vier uur met een tussenstop in Tabora. Vanuit de lucht zien we niets anders dan uitgestrekte wildernis; vlaktes, rivieren, bossen, palmbomen en rode kleigrond. We zijn tijdens het begin van het regenseizoen hier, dus we worden getrakteerd op flink wat regen. Met die regen komen ook talloze insecten tevoorschijn, dus als je niet van insecten houdt, is dit seizoen misschien niet jouw ideale moment ;-)
Het park telt slechts drie accommodaties en de logistieke is een behoorlijke uitdaging. Het is bewonderenswaardig hoe Chada Katavi hier uitblinkt en precies de beleving biedt waar wij bij Explore Tanzania zo van houden. Prachtige tenten met uitzicht op de Chada-vlakte, een heerlijke safaristijl en verse maaltijden onder de schaduw van imposante bomen. We delen talloze verhalen met onze gidsen en het vriendelijke personeel van het kamp. We bestuderen de kaart van het park en leren over de diverse safari-gebieden die het park rijk is; moerassen, vlaktes, rivieren en bossen, allemaal verborgen pareltjes voor overnachtingen onder de sterren (fly-camping), nachtsafari’s en geheime plekken voor wandelingen waar je geen ander tegenkomt.
In Katavi moet je iets meer moeite doen om dieren te spotten. Maar als je ze eenmaal hebt gevonden, heb je ze voor jezelf. Voor mij is dit park fantastisch als je al wat ervaring hebt met safari’s en niet voornamelijk komt om een checklist van dieren af te vinken. Het gaat hier om het genieten van het zoeken naar dieren, het waarderen van alles in de natuur; van bloemen tot vogels, van insecten tot reptielen. Hier is het heerlijk om simpelweg te zijn, zonder doelstellingen. Het draait om het waarderen van de dieren; als je een impala ziet, neem je de tijd om er meer over te leren en deze rustig te observeren.
Samen met onze gids verkennen we dit gebied en beginnen te begrijpen hoe dit park werkt en waar de wegen lopen. We stoppen regelmatig om even uit te stappen en de benen te strekken. Voor een heerlijk ‘alleen op de wereld ontbijt in de bush’. Met uitzicht op nijlpaarden, krokodillen, giraffen, verschillende antilopen en vogels.
Tijdens onze safari spotten we twee leeuwen die in de hitte van de dag liggen te rusten. Ook vinden we moeder luipaard met haar één maand oude welp. Urenlang genieten we van deze prachtige dieren op gepaste afstand. De moederluipaard heeft haar jong slim in een holle boomstam verstopt en neemt regelmatig een kijkje, likt haar kleintje schoon en gaat dan ontspannen in de buurt liggen.
Bij zonsondergang worden alle nijlpaarden langzaam wakker en zien we een waar gaapfestijn voordat ze aan land gaan om de nacht door te grazen.
Tijdens ons verblijf hebben enkele safari-jeeps wat pech. Aan het einde van het seizoen heeft de monteur van het kamp het wat drukker dan gebruikelijk. Gelukkig hebben de gidsen onderling contact en schieten ze te hulp. Zo staan we met kracht een andere auto te trekken, zodat die kan proberen te starten. Daarna vertoont onze eigen motor wat kuren. Maar ook dat wordt allemaal op efficiënte wijze gerepareerd en al gauw zijn we allemaal weer op pad, klaar voor nieuwe avonturen.
Zo is het leven in de wildernis; onvoorspelbaar, soms uitdagend, maar altijd met een lief team dat paraat staat en elkaar helpt.
Lees verder in de volgende blog.