Een uniek en onvergetelijk avontuur

De Kilimanjaro is de top van Afrika en de hoogste vrijstaande berg ter wereld die goed te beklimmen is.

Er zijn verschillende routes om de top van de Kilimanjaro te bereiken,
variërend van vijf tot negen nachten.
Zonder twijfel is dit een van de meest bijzondere ervaringen ter wereld.


 • Oppervlakte 3.885 km2
 • Hoogte 5.895 meter
 • grote regenseizoen februari tot mei
 • kleine regenseizoenrond november

Over Kilimanjaro

De berg Kilimanjaro – 5.895 meter hoog – met haar oneindige vergezichten, ligt in het Kilimanjaro National Park, in het noordoosten van Tanzania, vlakbij de grens met Kenia.
De Kilimanjaro behoort tot de ‘zeven toppen’, waardoor het een zeer populaire berg onder bergbeklimmers en fanatieke wandelaars is.

Landschap van de Kilimanjaro

1. De top van de Kibo is over een oppervlakte van ruim elf vierkante kilometer permanent bedekt met gletsjers en ijsvelden.

2. De berghellingen kennen verschillende vegetatiezones, van tropische regenwouden tot alpenweides en toendra’s.

3. Om de Kilimanjaro heen is het een savannelandschap.

4. De Shira bestaat uit een met stenen bedekt plateau van 6 km2 op 3.800 meter hoogte. De Kibo heeft glooiende hellingen en permanent sneeuw op de top. De hellingen van de Mawenzi zijn stijl.

5. Op de minder steile zuidelijke hellingen van de Kilimanjaro zelf bevinden zich een paar kleine nederzettingen: Machame, Marangu, Umbwe en Kibosho.

Klimaat en seizoen

Het klimaat aan de voet van de Kilimanjaro is normaal gesproken aangenaam en mild. Het droge seizoen is van juni tot september en er zijn twee groene seizoenen, met lange regens van maart tot mei en korte regens van november tot december.
De gemiddelde jaarlijkse temperaturen zijn consistent: ’s nachts koel en overdag zelden heet. Hoe hoger op de berg hoe kouder. De zuidelijke hellingen ontvangen behoorlijk meer neerslag dan de noordelijke.

Juni tot oktober
De middagtemperaturen liggen rond de 19 graden, met veel zonnig weer en heldere luchten. De nachttemperatuur is koel en ligt rond de 9 graden. Af en toe kan het tegen het vriespunt zijn.

De temperaturen in het groene seizoen zijn mild en vergelijkbaar met de droge seizoenen. De temperaturen liggen meestal rond de 23 graden overdag en rond de 11 graden ’s nachts.

November en december
Een 30-dagen periode met kans op korte regens in de middag. De temperaturen liggen overdag zo rond de 22 graden en in de vroege ochtend- en avond rond de 11 graden.

Januari en februari
Dit is een droge periode tussen de regens in.

Maart tot mei
De natste maanden. Het regent op de meeste dagen wel, maar zelden de hele dag lang. Wolken komen vaak voor. De temperaturen liggen rond de 21 graden overdag en 12 graden ’s nachts. Koufronten komen voor in april en mei.

Interessante weetjes

1. De Kilimanjaro is een bergmassief bestaande uit drie aaneengesloten stratovulkanen, tussen de 2,5 miljoen en 150 000 jaar geleden ontstaan: de Shira, de Mawenzi en de Kibo. De beide eerste zijn inmiddels uitgedoofd, de laatste is nog slapend…

2. De Kilimanjaro is met zijn 5.895 meter de hoogste berg van Afrika. Het hoogste punt is de Uhuru Peak van Kibo, de jongste vulkaan. De Shira is 4.005 meter en Mawenzi 5.149 meter hoog.

3. De Kilimanjaro was voor Arabische karavanen een baken om te kunnen navigeren op hun reizen door het Afrikaanse binnenland.

4. In 1889 bereikten Hans Meyer en Ludwig Purtscheller voor het eerst Uhuru Peak, het hoogste punt van de Kibo.

5. In 1886 is de Kilimanjaro door koningin Victoria als cadeau gegeven aan de Duitse keizer, zodat de keizer ook een berg had. Zijzelf had er al een: Mount Kenya. Het geschenk verklaart de knik in de verder kaarsrechte grens tussen Kenia en Tanzania.

6. Barafukamp – oftewel ijskamp – is het laatste kamp voordat je de top bereikt.

Routes en Informatie

Als je de Kilimanjaro wilt beklimmen heb je bij Explore Tanzania keuze uit vijf verschillende routes.
De keuze voor een route is belangrijk! Een langere route verhoogt de slagingskans omdat er meer tijd is om te acclimatiseren.

Kilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantieKilimanjaro vakantie

Vijf routes

Via onderstaande routes is de Kilimanjaro goed te beklimmen:

-> Gedetailleerde informatie over de routes.
-> Voor de best mogelijk ervaring, raden wij de drukke Marangu route niet aan.

Kwaliteit

Explore Tanzania biedt kwalitatief hoogwaardige beklimmingen aan met professionele en ervaren gidsen en dragers. Veiligheid en kwaliteit staan bij ons voorop.
Het slagingspercentage van onze klanten is in de afgelopen jaren 94% geweest.

In groepsverband

Natuurlijk organiseren wij heel graag de Kilimanjaro beklimming helemaal privé voor jouw eigen gezelschap. En dit maatwerk hoeft zeker niet duurder te zijn!

Maar wil jij als individu graag onderdeel uitmaken van een groep, dan kan dat ook. Bijna wekelijks organiseren wij een beklimming van Kilimanjaro in kleinschalige groepen via de Lemosho Route, Machame Route, Northern Circuit Route, Shira Plateau Route en Rongai Route.

Bekijk hier data en beschikbaarheid in 2023 voor geplande beklimmingen in groepsverband.

Kosten

De kosten voor het beklimmen van de Kilimanjaro zijn afhankelijk van de route, het aantal dagen en of dit een groepsreis of individuele beklimming is. Kijk bij de betreffende routes voor een kostenindicatie.

Organisatie keuze

De Kilimanjaro kan alleen beklommen worden als onderdeel van een georganiseerde beklimming met een geregistreerde lokale organisatie. Je zou denken dat dit er voor zorgt dat alle organisaties en beklimmingen daardoor goed zijn georganiseerd, het tegendeel is waar. In Tanzania zijn bijzonder veel aanbieders van Kilimanjaro beklimmingen in allerlei prijscategorieën. Over het algemeen is het niveau van Kilimanjaro beklimmingen heel erg laag. Het selecteren van een betrouwbare organisatie is van groot belang om de kans van slagen te vergroten en de risico’s te minimaliseren.

Onze partners daar
Wij hebben jaren in Tanzania gewoond en zijn specialisten op het gebied van safari’s en strandvakanties. Maar het organiseren van beklimmingen op de hoogste berg van Afrika is een andere tak van sport. Vandaar dat wij voor dit onderdeel een samenwerking zijn aangegaan met lokale experts op dat gebied. Wij werken bijvoorbeeld samen met African Safari Trails (voorheen: African Walking Company). Een degelijke en betrouwbare organisatie met een goede prijs / kwaliteit verhouding. Wij staan garant voor een goed georganiseerde en veilige Kilimanjaro beklimming met een groep gidsen en dragers die goede arbeidsvoorwaarden hebben.

Beste tijd

Ondanks dat het mogelijk is om het hele jaar door de Kilimanjaro te beklimmen is het toch belangrijk om een goed seizoen te kiezen voor de beklimming. Dit verhoogt ook de kans van slagen.
Met slecht weer wordt wandelen in het regenwoud vaak modderig en glad. En hoger op de berg ligt meer sneeuw en ijs, wat de wandeling ook zwaarder maakt.
Het weer op een berg is altijd onvoorspelbaar en in alle seizoen moet je uitgaan van allerlei uitersten. Maar onderstaande informatie geeft toch een goed beeld van de beste periodes om de Kilimanjaro te beklimmen.

 • Half januari – half maart: GOED (half kans op regen, mist en miezer en op de top niet te koud)
 • Half maart – eind mei: ZWAAR (hoge kans op regen, mist, miezer en sneeuw)
 • Juni en juli: GOED, MAAR KOUD (half kans op regen, mist en miezer, erg koud op de top)
 • Augustus – half oktober: GOED (weinig regen, vaak helder)
 • Half oktober – half november: WISSELVALLIG (half kans op regen, mist, miezer en sneeuw)
 • Half november – half januari: WISSELVALLIG (half kans op regen, mist, miezer en sneeuw)

Onze gidsen en dragers

Onze gidsen op de Kilimanjaro zijn zeer belangrijk voor ons. Wij besteden veel aandacht aan het werken met de juiste organisaties, die het bieden van goede arbeidsvoorwaarden hoog in het vaandel heeft staan.
De gidsen werken alleen voor onze lokale organisatie (de meeste organisaties in Tanzania huren freelancers in). Alle gidsen ontvangen jaarlijks trainingen om zich te ontwikkelen en te groeien binnen de organisatie. Sommige van de hoofd-gidsen zijn begonnen als dragers en hebben zich door middel van trainingen tot de hoogste positie weten op te werken.
Alle gidsen kennen de Kilimanjaro heel goed en beklimmen de berg jaarlijks ongeveer twintig keer. Zij spreken vloeiend Engels, zijn gastvrij en behulpzaam. Hun onderwijsniveau varieert, maar elke gids heeft veel logistieke ervaring om deze complexe beklimmingen met veel dragers, chefs en logistiek in het kamp in goede banen te leiden.

De dragers zorgen ervoor dat alles achter de schermen voor jouw Kilimanjaro reis goed wordt georganiseerd. Voor onze organisatie in Tanzania werken ongeveer 500 dragers en hun welzijn is heel belangrijk. Onze lokale partner in Tanzania is altijd vooruitstrevend geweest om ervoor te zorgen dat de dragers goede arbeidsvoorwaarden hebben. Bijvoorbeeld door middel van het bieden van goede kleding en schoenen. Daarnaast hebben de dragers bij onze lokale partners regelmatig werk, waardoor zij niet op zoek hoeven naar ander werk.
Regelmatig worden trainingen georganiseerd voor de dragers, gidsen en koks. Deze trainingen zijn onder andere EHBO, Engels les, gids-vaardigheden en First Aid Instructor trainingen.
African Walking Company bijvoorbeeld is lid van ‘Leave No Trace’ die binnen de organisatie ook trainingen verzorgd. Hun missie is om een schone en gezonde natuurlijke leefomgeving te behouden.

Hoeveel gidsen en dragers

Hieronder tref je de aantallen mensen die worden ingezet tijdens een wandeling van zes dagen. Voor langere reizen Kilimanjaro wordt gebruik gemaakt van meer personeel om ook de kampen met vers eten te kunnen bevoorraden.
Het aantal medewerkers dat mee gaat tijdens de beklimming geeft een goed beeld van het niveau van dienstverlening. Vers fruit bijvoorbeeld; het kost niet veel op de markt, maar het kost wel veel om de verse producten de berg op te laten dragen. Het gebeurt vaak dat hier op bezuinigd wordt bij de goedkopere organisaties die de Kilimanjaro beklimmingen organiseren. Verse producten zijn een essentieel onderdeel de maaltijden tijdens een expeditie met Explore Tanzania. Een ander belangrijk onderdeel van de beklimming is de maaltijden die dragers krijgen; hun eten moet ook de berg worden opgedragen. Tijdens een Kilimanjaro beklimming kunnen er soms wel 40 medewerkers zijn, helaas zijn er organisaties die ook op hun maaltijden bezuinigen. Iets wat wij absoluut niet zouden doen.
Een ander belangrijk onderdeel van de Kilimanjaro beklimming is het aantal dragers dat mee gaat en het aantal kilo’s dat zij moeten dragen. Wij kennen een aantal organisaties in Tanzania die hun dragers met 40 kilo beladen om kosten te besparen, terwijl het maximum is vastgesteld op 15 kilo. Soms zie je dragers op de berg die als pakezels zijn beladen. Onaanvaardbaar!
Hieronder geven wij een indicatie van het aantal medewerkers die meegaan tijdens een beklimming. Dit geeft een idee van de enorme logistieke onderneming voor een kwalitatief goede en personeelsvriendelijke Kilimanjaro beklimming:

 • 2 klimmers: 1 gids, 1 kok, 3 hulpdragers, 7 dragers = 13 crew
 • 3 klimmers: 2 gidsen, 1 kok, 4 hulpdragers, 8 dragers = 15 crew
 • 4 klimmers: 2 gidsen, 1 kok, 3 hulpdragers, 11 dragers = 18 crew
 • 5 klimmers: 3 gidsen, 1 kok, 5 hulpdragers, 11 dragers = 20 crew
 • 6 klimmers: 3 gidsen, 1 kok, 5 hulpdragers, 14 dragers = 23 crew
 • 7 klimmers: 4 gidsen, 1 kok, 6 hulpdragers, 15 dragers = 26 crew
 • 8 klimmers: 4 gidsen, 1 kok, 6 hulpdragers, 18 dragers = 29 crew
 • 9 klimmers: 5 gidsen, 1 kok, 7 hulpdragers, 18 dragers = 31 crew
 • 10 klimmers: 5 gidsen, 1 kok, 8 hulpdragers, 21 dragers = 35 crew
 • 11 klimmers: 6 gidsen, 1 kok, 8 hulpdragers, 23 dragers = 38 crew
 • 12 klimmers: 6 gidsen, 1 kok, 9 hulpdragers, 24 dragers = 40 crew
 • 13 klimmers: 6 gidsen, 1 kok, 9 hulpdragers, 25 dragers = 41 crew
 • 14 klimmers: 7 gidsen, 1 kok, 10 hulpdragers, 26 dragers = 44 crew
 • 15 klimmers: 7 gidsen, 1 kok, 10 hulpdragers, 27 dragers = 45 crew

Tijdens al onze Kilimanjaro beklimmingen hebben wij een ratio van 1 gids per 2 klanten. Dit is vooral belangrijk op de dag naar de top wanneer de beklimming zwaar wordt en sommigen meer persoonlijke aandacht en aanmoediging nodig hebben.

Maaltijden tijdens beklimming

De ingrediënten voor de maaltijden op de berg worden zorgvuldig uitgezocht door ons team. De maaltijden zijn lekker, makkelijk te verteren, vochtrijk en voedzaam.
Verse ingrediënten worden tijdens beklimmingen van 8 dagen of meer vers aangeleverd. En tijdens 6- of 7-daagse beklimmingen met meer dan 7 klanten. Deze herbevoorrading vindt halverwege de route plaats en bestaat uit vers brood, vruchten, groentes, kaas en vlees.
Het menu bevat veel vocht en koolhydraten; de twee belangrijkste elementen voor een succesvolle beklimming. Op grotere hoogten zijn drankjes zoals koffie en minder goed verteerbaar voedsel (zoals vlees) niet aanbevolen. Het diner op de laatste avond voor de beklimming naar de top bestaat uit een stoofpot zonder vlees. Uit onze ervaring blijkt dat dit de ideale voorbereiding is voor de beklimming naar de top.
Gekookt water wordt elke avond aangeboden om de waterflesjes te vullen en is gedurende de dag verkrijgbaar. Tijdens het eten is een selectie van warme dranken beschikbaar. Soep wordt tweemaal per dag geserveerd.
Tijdens de Kilimanjaro beklimming is het belangrijk dat er goed wordt gegeten en gedronken. Jouw lichaam heeft 3 keer zoveel vocht nodig dan normaal, dit bevordert ook het acclimatiseren.

Een voorbeeld maaltijd tijdens een Kilimanjaro beklimming met Explore Tanzania:

 • Thee of koffie wordt bij de ‘wake up call’ geserveerd in de tent;
 • Ontbijt bestaat uit vers fruit, pap, gebakken eieren met worst of spek, brood met een selectie van beleg (bijvoorbeeld jam, honing, pindakaas), thee, koffie, warme chocolademelk;
 • Snacks zijn gedurende de dag beschikbaar: bijvoorbeeld koekjes, bananen en chocolade repen;
 • Lunch bestaat uit een picknicklunch onderweg tijdens de langere wandeldagen of een warme maaltijd in het kamp. Een typische lunch bestaat uit soep, brood of pannenkoeken, kaas, tonijn, jam, pindakaas, pasta salades en taart;
 • ’s Middags een kop thee of warme chocolademelk met een grote bak pinda’s of popcorn;
 • Diner is de hoofdmaaltijd van de dag en bestaat altijd uit drie gangen; soep & brood, een hoofdgerecht van rijst, aardappels of pasta met vis, vlees of groente en als nagerecht een dessert.

Tenten

Tijdens de Kilimanjaro beklimming verblijf je in speciale expeditie tenten, geschikt voor de temperaturen op Kilimanjaro. De tenten bieden voldoende ruimte voor twee personen  inclusief de bagage. Een aantal van deze tenten zijn beschikbaar als eenpersoonstent tegen een kleine toeslag en dienen van te voren te worden gereserveerd. Je kunt een eigen slaapzak en matje meenemen of deze tegen een geringe vergoeding bij ons huren.
Ontbijt en diner wordt in de gezamenlijke ‘dining-tent’ met stoelen, tafels en een goede LED-lamp geserveerd. Deze tent is ’s middags en ’s avonds ook bruikbaar als gemeenschappelijke ruimte.
Tijdens de beklimming wordt een privé toilet meegenomen, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de vieze toiletten op de kampeerplaatsen.

Veiligheid

De Kilimanjaro is weliswaar hoog, maar het is een berg die iedereen met een goede conditie  kan beklimmen. Het is geen technische beklimming, maar een wandeling. Veiligheid tijdens de beklimming is echter van groot belang. Dit geldt ook voor de beklimming van de berg Meru.
De dag voor de Kilimanjaro beklimming krijg je een uitgebreide briefing van jouw gids tijdens de beklimming. Een professionele gids met jaren ervaring op Kilimanjaro. Je krijgt dan meer informatie over het te bewandelen gebied en praktische tips voor de trekking. Ook wordt er gecontroleerd of je alle juiste spullen bij je hebt.

EHBO

De gidsen waarmee we werken hebben de wereldberoemde ‘Wilderness First Responder’ certificaten. Dit is een zeer uitgebreide EHBO training, speciaal voor afgelegen locaties. Deze training is aanbevolen door de Amerikaanse kustwacht. Jaarlijks wordt veel geïnvesteerd in het trainen van de gidsen en dragers. Naast de zeer ervaren en goed getrainde gidsen, zijn er de volgende veiligheidsmaatregelen: hoogteziekte checklist, EHBO doos, evacuatie brancard, zuurstof en volledige briefing met de gids voor de beklimming.

Verantwoord

De dragers, gidsen en koks zijn de ruggengraat van de beklimming. Zonder hun kracht, toewijding en hard werken zou je niet kunnen genieten van de pracht van de Kilimanjaro.
Omdat wij niet willen dat dragers slecht worden uitgerust, slecht betaald en slechte arbeidsomstandigheden zouden hebben, bieden wij uitsluitend verantwoorde bergtochten aan en is Explore Tanzania partner van KPAP (Kilimanjaro Porters Assistance Project). Dit houdt in dat wij werken met dragers die goede kleding en schoenen dragen, eerlijk en verantwoord worden behandeld en betaald, en goede opleidingsmogelijkheden (bijv. EHBO en Engelse les) hebben.
Als je met ons de Kilimanjaro beklimt, dan weet je dus zeker dat je – naast een perfect verzorgde reis – ook kiest voor goede arbeidsomstandigheden en eerlijke behandelingsmethoden van de bergploegen. En daarmee dus veilig en verantwoord de Kilimanjaro beklimt.

Dieren in de omgeving

In Kilimanjaro National Park is in 1926 een bevroren luipaard gevonden, maar over het algemeen zijn hier voornamelijk verschillende soorten apen en vogels te zien.

Veel voorkomende dieren zijn o.a.: zwart/witte colobus apen, blue monkeys, neushoornvolgels en witnek raven.

Dieren overzicht Kilimanjaro vakantie

 • Apensoorten
 • Neushoornvogel
 • Verschillende vogelsoorten
 • Zwart-wit colobus aap

Zie jij jezelf de Kilimanjaro al beklimmen?

Bekijk ook de verschillende beklimming routes of neem direct contact met ons op!
Verlengen met een rondreis Kilimanjaro of een andere bestemming in Tanzania kan altijd!

voorbeeldreizen Reisadvies

Accommodaties op en nabij de Kilimanjaro

Voorafgaand aan de beklimming slaap je twee nachten in een comfortabel hotel, op de berg in een speciale expeditie tent en na afloop van de beklimming nog één nacht in het hotel. Een onvergetelijk avontuur!

Ilboru Safari Lodge

Arusha stad, Noord Tanzania
Intieme lodge
€ 65 tot € 90 pppn (logies & ontbijt)

Katambuga House

Arusha stad, Noord Tanzania
Intieme lodge
€ 110 tot € 140 pppn (logies & ontbijt)