Marloes en Ellen op studiereis naar Nyerere National Park

11 december 2023

Op naar Tanzania!

Vanuit een herfstig Nederland vertrekken we richting Tanzania. Na een tussenstop op Kilimanjaro Airport komen we aan in Dar es Salaam. We worden warm onthaald door Kasim die ons naar het Protea Courtyard Hotel brengt, een fijne plek om te overnachten in het hectische Dar es Salaam.
De komende dagen gaan wij op pad om in Nyerere National Park diverse accommodaties te bezoeken. Tijdens een studiereis checken we de kwaliteit en service van verschillende plekjes, proeven we de sfeer en maken we safari’s met de gidsen van de kampen. Zo blijven wij op de hoogte en kunnen we goed adviseren bij het samenstellen van onze reizen.

De reis van Dar Es Salaam naar het Nyerere Nationaal Park duurt ca. 5 uur over land*
Uitgerust en na een heerlijk ontbijt vertrekken we in de jeep naar Nyerere National Park. Kasim is een van onze gidsen in het zuiden van het land en een gezellige man die ons direct veel vertelt over het gebied waar we zijn. De weg is onverhard en hobbelig, maar de uitzichten en de mooie route maken dat allemaal goed.
Een stop bij een lokale markt voor wat heerlijk fruit – jackfruit, passievrucht, banaan – mag niet ontbreken! Vlakbij het park lunchen we lokaal in het dorp Mloka. Hierna nemen we afscheid van onze gids en worden we verwelkomd door de gids van ons eerste verblijf.

*Mocht je binnen een uur comfortabel naar het park willen reizen, dan gaan er ook meerdere vluchten per dag van Dar naar Nyerere NP. Wij kozen voor de auto om zo meer van het binnenland te ontdekken.

Nyerere Nationaal Park
Voorheen was dit gebied een game reserve (Selous) en in 2019 heeft het deel ten noorden van de Rufiji rivier (waar de safari’s uitgevoerd worden) de status Nationaal Park gekregen.
November is het begin van het korte regenseizoen waardoor het park nu waanzinnig groen is en de waterstanden van de rivier en meren hoger zijn.
Kenmerkend voor dit park zijn de gevarieerde landschappen met baobabs, acaciabossen en palmen afgewisseld met moerassen, rivieren en meren. Daardoor zijn er veel verschillende ecosystemen.
Bij het water vind je heel veel prachtige, kleurrijke vogels (er komen 440 verschillende vogelsoorten voor), vele nijlpaarden en krokodillen.
Op het land vind je de typische zoogdieren die je in Tanzania ziet tijdens een safari: impala’s, giraffes, olifanten, buffels, koedoes, bavianen, wrattenzwijnen.
Qua roofdieren heeft het park leeuwen, luipaarden, hyena’s en de in de rest van het land zeldzame Afrikaanse wilde hond.
Het park kent kleinere aantallen toeristen dan in Noord-Tanzania en je voelt ook dat je weg bent van de massa in een prachtig, sfeervol, divers landschap.

Activiteiten
Niet alleen de natuur is afwisselend. Ook was ons programma in het park gevarieerd vanwege de verschillende safari activiteiten. In Nyerere Nationaal Park kun je namelijk op de rivieren en meren bootsafari’s maken – uniek in Tanzania! Tijdens een bootsafari ervaar je al het leven in en om het water: nijlpaarden, krokodillen, watervogels en zoogdieren die komen afkoelen en drinken aan de waterkant. Tijdens een van onze bootsafari’s genoten we in stilte van een kudde olifanten die verkoeling zochten in het meer – een onvergetelijke ervaring!


Natuurlijk hebben we ook jeepsafari’s gemaakt waarbij de afwisselende landschappen aan je voorbijtrekken en spot je met je gids allerlei zoogdieren en vogels. Opvallend tijdens onze safari in het groene november waren de hoeveelheden jonge dieren: grappige kleine bavianen met hun flapoortjes, kuddes impala’s met hun jonkies en schattige wrattenzwijntjes 😊.
Ook kun je vanuit veel accommodaties wandelsafari’s maken, waarbij je met een gids (& bewapende ranger) inzoomt op de kleinere ecosystemen (o.a. planten, sporen, insecten). Hierbij is een deskundige gids van groot belang; natuurlijk voor de veiligheid maar ook voor de mooie verhalen die over het leven in de natuur te vertellen zijn.
Ook kun je in de rivieren en meren gaan vissen (catch & release). Als je het lief vraagt, mag je een visje meenemen voor op de grill 😉.

Seizoen
Wij waren in november in het Nyerere Nationaal Park; het begin van het groene seizoen die t/m mei duurt. Groen betekent niet constant regen, maar zo nu en dan een flinke bui (wij zijn tijdens een bootsafari flink natgeregend!) en verder overwegend periodes van zon en vochtig warm. Het landschap is dichter begroeid en is ontzettend groen, een echt vogelparadijs.

Je beleeft het park van juli t/m oktober heel anders. Het is dan droger, het groen verdwijnt en de vele uitlopers van de rivieren, moerassen en meren drogen uit. Daardoor komen grote kuddes zoogdieren af op de Rufiji rivier, die gedurende het hele jaar blijft stromen. Kom je dus voor het grote wild, dan is juli t/m oktober het beste seizoen. Houd je van geweldige, afwisselende natuur en vogels, dan is dit park gedurende het hele jaar fantastisch!

Accommodaties
Nyerere Nationaal Park heeft in allerlei categorieën accommodaties: van eenvoudig comfortabel tot super-de-luxe. Wij verbleven zes nachten in andere kampen om de verschillen te ervaren en om onze klanten goed en gedetailleerd te kunnen adviseren.
Hierdoor hebben we zelf kunnen zien hoe elk kamp zich onderscheid qua eigen sfeer, stijl en comfort.
Het was goed om bevestigd te krijgen dat de accommodaties waar we veel mee samenwerken in kwaliteit en sfeer nog steeds kloppen en passen bij onze waarden.
Het was heel fijn om ook nieuwe favorietjes te ontdekken! Die vielen op vanwege de kleinschaligheid, persoonlijke service, fantastische gidsen en met respect voor mens en milieu.

Bekijk hier de reis van Marloes en Ellen op Youtube en bekijk de hoogtepunten op onze Instagram pagina.

Nieuwsgierig geworden en wil je weten wat het beste past bij jouw wensen? Bel dan gerust met Ellen of Marloes!