Op reis naar Pangani, Zanzibar & Mafia Island

30 augustus 2023

Marjolijn is deze zomer op reis geweest naar Tanzania, Zanzibar en Mafia Island. Lees haar ervaringen over dit prachtige deel van Tanzania.

Dagelijks ben ik met veel plezier bezig met het organiseren van reizen naar Tanzania. En dit jaar koos ik ervoor om mijn geliefde Tanzania ook tijdens de zomervakantie te bezoeken. Samen met mijn twee zoons van 13 en 15 jaar oud besloot ik om op een totaal ander avontuur te gaan – een reis langs de betoverende kust van Tanzania waar we verbleven bij Pangani en twee prachtige eilanden: Zanzibar en Mafia Eiland.

Pangani: Een oase van rust en verbinding
Onze reis begon in het bruisende Dar es Salaam, maar al snel leidden de kronkelende wegen ons door historisch Bagamoyo en het Saadani Nationaal Park waar we giraffen en antilopen zagen. Na ongeveer vijf uur kwamen we aan in Pangani. De ontspannen sfeer was meteen voelbaar. Onze accommodatie, een charmant hutje aan het strand, was een oase van rust. Het gevoel van het samen zijn, de twee jongens en ik, op een plek waar de golven ons in slaap wiegden en de sterren boven ons straalden, was ronduit magisch.


Terwijl mijn zoons aan het SUP’en waren, besloot ik een wandeling langs de kust te maken. Langs de kustlijn bevond zich een vissersdorp met een paar huizen en veel vriendelijke gezichten. Kinderen begroetten me met enthousiaste “jambo” terwijl ik op mijn blote voeten door hun dorp wandelde. Een lokale ondernemer werd dolgelukkig toen hij erachter kwam dat ik Swahili spreek. Hij vertelde enthousiast over zijn gastenverblijf en de leuke uitjes in de omgeving. Ik voelde me weer thuis.

Zanzibar: Fumba Beach Lodge
Vanuit Pangani namen we de boot naar Zanzibar. We kozen hier voor het vertrouwde Fumba Beach Lodge, een plek waar we eerder zijn geweest en waar ik graag naar terugkeer. De brutale aapjes zagen onze voetbal voor een sinaasappel aan en het bezoek van een nieuwsgierige ‘bush baby’ dat papaya kwam proeven, maakten ons verblijf erg speciaal.

Mafia Eiland: Een eiland vol avonturen
Toch was het Mafia Eiland dat ons hart veroverde. Een verborgen parel ten zuiden van Zanzibar, waar we genoten van het ritme van het eilandleven. Onze simpele tenten bij het dorp Kilindoni brachten ons dichter bij de lokale gemeenschap. We hebben gewandeld naar de markt voor verse cashewnoten. We speurden naar WiFi voor een paar minuten ‘streak bijhouden op Snapchat’ en we dwaalden door de dorpjes die ons in contact brachten met de echte ziel van het eiland. Het hoogtepunt van ons avontuur was zonder twijfel het verblijf bij Chole Mjini Eco-lodge en het duiken in Chole Baai.

Onder water bevond zich een betoverende wereld van koraalriffen en duizenden gekleurde vissen. Ik heb nog nooit zulke hoge gekleurde koraalmuren gezien. Mijn zoons hebben voor het eerst in hun leven gedoken. Met ervaren instructeurs aan hun zijde ging er een nieuwe wereld voor ze open. Vol verwondering bekeken ze alle mooie vissen. Mijn oudste ging koppeltjeduiken van geluk.


We hebben babyschildpadjes uit het ei zien komen waarna ze hun eerste onhandige stappen naar de zee zetten. Geweldig om te zien hoe ze precies weten waar ze heen moeten om vervolgens in de grote oceaan te verdwijnen. Tijdens een boottocht zagen we verschillende bultruggen die ook nog eens grote sprongen uit het water maakten. Dit land blijft mij verbazen!

Terug naar de basis
Dit bezoek aan Tanzania was meer dan een vakantie; het was een reis. We waren ontsnapt aan de dagelijkse hectiek en hadden tijd met elkaar. Buiten spelen, lachen, goede gesprekken en simpelweg samen zijn, waren van onschatbare waarde. Deze reis heeft mij doen herinneren wat er voor mij toe doet: tijd doorbrengen in de natuur, samen zijn met degenen van wie ik houd, het ontmoeten van nieuwe mensen en het delen van positieve verhalen… En… dat het leven leuker is zonder WiFi. We kijken nu al uit naar onze volgende vakantie samen.