Werkbezoek Marloes november 2017

19 november 2017

Drive-in safari zuid Tanzania & Zanzibar

Na een soepele vlucht (zoals altijd) met de KLM, kom ik ’s avonds laat aan in mijn hotel in Dar es Salaam. Het wordt een korte nacht, want de gids haalt mij om 7.30 uur op voor de rit naar het Selous Wild Reservaat.
De rit Dar es Salaam uit is hectisch, maar ik kijk mijn ogen uit. Heerlijk om te zien wat er allemaal op straat gebeurt: auto’s, bussen, brommers, voetgangers, tuktuks, de haven en zooooveeeel winkeltjes, marktjes, kraampjes… Je komt ogen tekort!
Eenmaal de stad uit wordt het langzaamaan minder hectisch. De stad maakt plaats voor pittoreske dorpjes en het wordt steeds groener, ook vanwege de landbouw / plantages (o.a. ananas, bananen, cassave, cashewnoten en palmbomen).
Het landschap is afwisselend: heuvelachtig en weids. Plantages en dichtbegroeide, groene, weelderige bossen. Dorpjes met enthousiast gillende kinderen. Heerlijk: ik ben in Afrika!
De rit van Dar-es-Salaam naar de ingang van het Selous Wild Reservaat duurt totaal een kleine 5 uur. De eerste 3 uur over een goede geasfalteerde weg, de laatste 2 uur over een onverharde weg, die deels goed / zeer slecht is.
Bij de ingang van het reservaat ga ik lunchen bij Selous River Camp met de eigenaren Katie & Kenny. Een hele fijne budget-accommodatie, volledig uit het hart opgebouwd door dit jonge, enthousiaste koppel. Ik vind het fijn om te merken dat de sfeer en kwaliteit er nog steeds goed is!
’s Middags is er tijd voor een game drive in het reservaat, onderweg naar mijn lodge voor de nacht: Roho ya Selous. Een prachtige, luxe accommodatie die onlangs geopend is (augustus 2017). De tent is prachtig ruim en zeer luxe (incl. koelingssysteem – niet overbodig in Selous – en een binnen- én buitendouche!). De gezamenlijke ruimtes zijn allemaal open en ook het zwembad biedt uitzicht op Lake Nzerakera – een geweldig wildrijk gebied.
’s Avonds geniet ik (samen met de andere gasten en de manager) van een smaakvol en sfeervol diner in de openlucht.

Na een heerlijke, rustige nacht in de bush, vertrekken we ’s ochtends vroeg naar Mikumi. Deze rit duurt 7 uur over een weg die deels goed / zeer slecht is. Maar ook deze rit vind ik geen straf: prachtige, afwisselende landschappen zorgen ervoor dat ik enorm geniet!
Ik kom aan bij Tan Swiss: een comfortabele budget-accommodatie in Mikumi (buiten het nationaal park). Hier heb ik een klein privé-feestje met 4 vrienden van vroeger van school die nu in Morogoro wonen. Heel leuk om hun weer te zien en hun nageslacht: de 5 kinderen zijn er ook bij! Het wordt een erg gezellige avond met veel verhalen over vroeger. Heel dierbaar!

’s Ochtends vroeg opstaan na zo’n gezellige avond is pittig, maar wederom niet erg als je een mooie dag voor de boeg hebt. Ik ga vandaag naar Udzungwa Mountains Nationaal Park (slechts 2 uur rijden vanaf Mikumi): een prachtig bebost park waar je mooie wandelingen kunt maken (van 1 uur tot meerdaags). Rijden door de Kilombero Valley wordt een hoogtepunt van mijn reis, met aan de ene kant suikerrietplantages tot zover je kunt kijken en aan de andere kant de dichtbegroeide, beboste hellingen van Udzungwa Mountains en de imposante Sanje Waterfalls (hier kun je in 5 uur naartoe wandelen). Ook de authentieke, pittoreske dorpjes maken indruk op mij.
Bij de ingang van het park, ga ik met een ranger een wandeling maken naar één van de lager gelegen watervallen. Onderweg vertelt hij veel over de natuur, vlinders, vogels en (medicinale) gebruiken van de bomen en planten. Een geweldig gebied voor liefhebbers van wandelen en puur natuur. En vanwege de dorpen, markten en plantages, een erg leuke afwisseling i.c.m. met de andere safari gebieden. Aan het eind van de dag keren wij terug naar het Mikumi Nationaal Park voor een middag game drive. Deze nacht verblijf ik in een zeer comfortabele lodge met schitterend uitzicht over het park!
Het einde van mijn safari nadert… Wij rijden terug naar Dar es Salaam, waar ik op de boot stap naar Zanzibar. Ik heb (geloof ik) mazzel, want de overtocht is zeer rustig. Erg leuk om op deze manier de hectiek van Dar es Salaam achter je te laten en de aankomst op Zanzibar is spectaculair! De zon gaat onder en deze prachtige lichtval maakt de aankomst op Zanzibar echt geweldig!
Ik kom in het donker aan bij Pongwe Beach Hotel, maar ondanks dat voel ik dat dit een hele fijne accommodatie is! Wakker worden aan dit prachtige strandje, bevestigt mijn gevoel: wat een heerlijk stekkie!
’s Ochtends heb ik een afspraak met onze “wedding planner” op Zanzibar en we maken mooie plannen. Daarna bezoek ik een nieuwe accommodatie: een geweldige ontdekking!
De laatste uurtjes geniet ik van de rust bij Hakuna Majiwe en Fumba Beach Lodge.
Al met al: een productieve en leerzame reis, met mooie, inspirerende ontdekkingen!
Bel of mail mij gerust als je meer wilt weten.