De prijs van een safari wordt bepaald door veel factoren. Een gemiddeld budget is €325 – €450 p.p. per dag, nog exclusief internationale – en eventuele lokale vluchten. Je hebt dan een mooie en comfortabele safari, waarbij je veel van het landschap en de dieren zult zien. Duurder geeft wel meer luxe, maar niet gegarandeerd een betere safaribeleving. Maar kan dit bedrag ook nog wat omlaag?

  • Als je met een grotere groep bent is een zelfde soort programma wel goedkoper dan wanneer je privé gaat, en dat kan juist ook heel gezellig zijn. Je zou kunnen overwegen om met meer mensen in een eigen groep te gaan, zodat je de capaciteit van de hele Landcruiser benut.
  • Ook je accommodatie bepaalt de prijs. Echt kamperen in een klein tentje en de wat grotere en oudere lodges zijn wel iets goedkoper. Ook kun je de kleinschalige, maar wel comfortabele, lodges en tented camps in Tanzania kiezen.
  • Als je buiten de parken overnacht bespaar je ook verblijfkosten voor jezelf, de auto en de chauffeur/gids. Een groot deel van je reissom gaat immers al op aan entreegelden van de parken, gemiddeld zo’n 60-80 dollar p.p. per dag (en je betaalt ook voor de auto, de chauffeur/gids). Maar blijf je er ook slapen, dan komen er nog weer entreegelden bij.
  • Self drive dan maar? Dat klinkt wel mooi, maar is in Tanzania alleen voor de zeer ervaren reiziger weggelegd. Vanwege de korte afschijvingstijd van de auto is dit ook niet echt goedkoop. De kans op schade door slecht wegdek is daarentegen wel groot en de verzekering dekt niet altijd alle schade. In tegenstelling tot Zuid-Afrika en Namibië zijn de wegen in Tanzania erg slecht en de benzine duur.
  • Zonder gids op pad zou ook nog kunnen, maar zonder kennis van het gebied weet je niet waar je bent. Verdwalen op de niet bewegwijzerde zandpaden in de Serengeti gaat heel gemakkelijk en zonder gids zie je sowieso minder wilde dieren.
  • Besparen op de fooien is ook al geen optie, want de fooien in Tanzania zijn een belangrijk onderdeel van het inkomen. De hele familie van de gids rekent erop.
  • Wel zou je je kunnen beperken tot enkele parken.
  • Ga niet elke dag op safari, maar plan ook eens een rustdagje in of een cultureel bezoek aan de bevolking, een markt of een sportieve activiteit als fietsen of wandelen etc.
  • Of onderbreek je safari met een paar stranddagen aan de kust of op een van de eilanden voor de kust, al dan niet lekker lui in je hangmat of met een watersportactiviteit als duiken, zwemmen, snorkelen, zeilen, vissen, kiten, kanoën etc