Cultuur Tanzania

Tanzania heeft ongeveer 52 miljoen inwoners en meer dan 120 volkeren die vredig met elkaar leven. Tanzania is een veilig en politiek stabiel land, met erg vriendelijke en ontspannen mensen.

Door die grote etnische verschillen is de cultuur in Tanzania zeer divers. Tijdens jouw reis is het mogelijk om kennis te maken met deze verschillende culturen en op een authentieke manier de Tanzanianen te leren kennen. Omdat wij jaren in Tanzania hebben gewoond weten wij de niet-toeristische plekjes die super leuk zijn om te bezoeken.

Explore Tanzania - Accommodatie Arusha National Park - Africa Amini Maasai Lodge
Explore Tanzania - Accommodatie Lake Eyasi - Tindiga Tented Lodge
Lake Eyasi vakantie
Explore Tanzania - Accommodatie Tarangire - Kirurumu Tarangire Lodge
Explore Tanzania - Accommodatie Arusha National Park - Africa Amini Maasai Lodge

Cultuur opties

In Tanzania zijn meerdere mogelijkheden om kennis te maken met de cultuur van het land.

CultuurLake Eyasi vakantieVakantie ArushaLake Manyara safariCultuur

Maasai

Oorsprong
De Maasai zijn van oorsprong Nilotisch. Een (semi)nomadisch volk dat in de 17e eeuw vanuit het Nijlgebied naar Tanzania trok op zoek naar vers gras voor hun kuddes. Ze kennen geen landsgrenzen en leven vooral van het hoeden van vee, voornamelijk geiten.

Leefgebied
Om de Maasai een zekere plek te bieden is in 1959 het Ngorongoro gebied beschermd. Deze trotse veehoeders mogen echter niet meer in de Ngorongoro krater wonen, maar laten er nog wel hun vee grazen, ondanks de aanwezige roofdieren.

Maasai leven vooral Noord Tanzania en met name in het Ngorongoro gebied en rondom Lake Natron.

Levensstijl
De traditionele Maasai levensstijl draait om hun vee, dat hun belangrijkste voedselbron vormt. De maatstaf van iemands rijkdom is in termen van vee en kinderen. Hun vee voorziet in vrijwel alle voedselbehoeften van de Maasai.

Maasai wonen in een kraal die ze ‘boma’ noemen. Om de kraal heen staat een omheining van doorntakken om de wilde dieren op afstand te houden. De hutten zijn gemaakt van gevlochten takken, waarvan de gaten zijn opgevuld met mest en modder. Bekijk of slaap zelf ook eens in een Maasai hut!

Kenmerkend
De Maasai behoren tot de langste mensen van Afrika, vanwege hun rijke calciumdieet. Maar ze lijken nog groter vanwege hun hoge sprongen.
Het is niet zomaar willekeurig springen. Het heet ‘Adamu’ en heeft een diepere betekenis; op hun slippers (gemaakt van autobanden) demonstreren de mannen namelijk hun kracht en uithoudingsvermogen.

Toekomst
Door toenemende droogte wordt hun leven steeds lastiger. De Maasai zijn een van de weinige volkeren van Tanzania die de meeste van hun tradities, levensstijl en kennis hebben behouden. Modernisering heeft dan ook weinig vat op de Maasai, maar de inperking van hun weidegronden bedreigen wel hun traditionele leefwijze.

Hadzabe

Leefgebied
Hadzabe ook wel bosjesmannen genoemd, leven rondom Lake Eyasi in het noorden van Tanzania.

Levensstijl
De Hadzabe leven van de jacht. Al sinds het bestaan van de mensheid geeft de natuur hen alles wat ze nodig hebben. De natuur inspireert, verzorgt hen en geeft hen kracht.

Geen religie
Hun hele leven, alle uitdagingen en dromen liggen in de natuur.
Deze afstammelingen van de oorspronkelijke Tanzaniaanse jagers hebben geen formele religie, doen niet aan aanbidding en geloven niet in een hiernamaals. Ze bidden tijdens de jacht tot Ishoko (de zon) of tot Haine (de echtgenoot van Ishoko).

Vanuit jouw accommodatie kan je kennismaken met deze stam en hun leefwijze.

Arusha

Arusha is een stad aan de voet van berg Meru. Het centrum op zich is niet heel groot maar er liggen vele dorpjes, heuvels, koffie- en bloemenplantages rondom de stad.

Dit is een prachtig gebied om het lokale leven en natuur per fiets te verkennen. Je fietst via smalle paadjes door dorpen, plantages en landerijen.

Laat maar weten, dan plannen we deze activiteit graag voor je in.

Mto wa Mbu

Vlakbij het Lake Manyara National Park ligt het dorpje Mto wa Mbu. Bekijk dit dorpje te voet tijdens een dorpswandeling onder leiding van een gids van Explore Tanzania. Je wandelt door lokale plantages en bezoekt bijvoorbeeld een lokale woning, fabriek, bar, school en de markt. Drink bananenbier en geniet van een lokale lunch.
Je kunt het dorp wandelend bezoeken, of per tuk tuk.

Stone Town

Stone Town op Zanzibar is het oude stadje en het culturele hart van Zanzibar Eiland. Dit oude centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een plaats vol kleine steegjes, bedrijvige marktjes, moskeeën en Arabische huizen.
Deze excursie neemt je meer door het centrum van Stone Town waar je veel leert over de geschiedenis van dit bijzondere eiland.


Zie jij jezelf al kennismaken met de lokale bevolking?

Neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen Reisadvies