Avontuurlijke self drive

28 mei 2022 | Niels & Kelly

Wij zijn gek op actieve vakanties en houden wel van een beetje avontuur. Toen wij begrepen dat je via Explore Tanzania ook een selfdrive safari kon boeken – zonder gids en zonder iemand die het eten voor je regelt – waren we het er dan ook vrij snel over eens dat we dat moesten gaan doen. Hoewel dat laatste nog wel een dingetje was. Ik doe thuis al nooit boodschappen voor een hele week, laat staan in Tanzania. Met de plechtige belofte van mijn wederhelft dat hij voor voldoende voedsel zou zorgen, stemde ik in, en wat een goede keuze was dat!

De eerste twee nachten sliepen we in Moshi aan de voet van de Kilimanjaro. Helaas hebben we door de wolken de machtige berg niet mogen aanschouwen, maar we hebben een prachtige wandeling gemaakt door de natuur in de omgeving van Moshi.

Een dag later zijn we op de mountainbike gestapt om richting Arusha te fietsen. De bestuurder van onze bezemwagen (lees: de gids die ons van het vliegveld heeft opgepikt en ons de eerste dagen overal naartoe heeft gebracht) en onze fietsgids waren fantastisch. Ze hebben ons veel laten zien en veel geleerd. Het was zeer indrukwekkend om Tanzania op een mountainbike te ontdekken.

Na een nachtje Arusha werd de jeep bij ons afgeleverd. Wij besloten deze eerst maar eens even te testen en zijn naar Arusha National Park gereden om een dag te ‘oefenen’. We waren onder de indruk van hoeveel dieren we meteen al zagen. Voor zover er nog enige twijfel bestond of we geen gids nodig zouden hebben om dieren te spotten, was deze twijfel nu compleet verdwenen.

Bij een ranger post zijn we nog even uitgestapt om een wandeling te maken met een ranger. Fijn om de benen even te strekken en een echte aanrader.

De volgende dag was het dan echt tijd om ‘officieel’ te vertrekken voor de safari. Wij hebben inkopen gedaan en zijn vervolgens vertrokken richting Tarangire National Park. Daar hebben we een dag rondgereden en zagen we voor het eerst olifanten. We sliepen op een camping in het noorden van het park. We hadden een jeep met een daktent, dus het opzetten daarvan was een kwestie van uitklappen en een fluitje van een cent! Handig, want het wordt vroeg donker (rond 7 uur), dus je hebt nog lang de tijd om rond te rijden. Wijze les voor de lezer, een tosti bakken voor je tent ’s ochtends is niet handig. De apen hebben daar dankbaar van gesmuld. Elke camping heeft een eigen afgesloten ruimte waar je kunt koken, maar daar zeker gebruik van!

Vanaf Tarangire National Park zijn we in een ruk doorgereden naar de Serengeti. Daar sliepen we op een public camp site bij Seronera, vrij centraal gelegen in de Serengeti. Dit centrale punt was een zeer goede uitvalsbasis voor de tripjes die we de volgende dagen maakten. Vanaf hier konden we elke kant op. We zagen er onder andere leeuwen, hyena’s, krokodillen, nijlpaarden, slangen en hebben zelfs een stuk migratie kunnen zien in de vorm van honderden rennende gnoe’s en zebra’s. Ontzettend indrukwekkend!

Ga na een lange dag safari in de Serengeti ook zeker eens een welverdiend biertje drinken op het dak van het hotel Seronera Wildlife Lodge. Het uitzicht is fantastisch.

Na vier dagen door de Serengeti gezworven te hebben zijn we doorgereden naar Lake Manyara. Daar sliepen we op een fantastische camping met warm stromend water, een zwembad met uitzicht op het meer en zelfs een restaurant en bar. Needless to say, na een week safari, was dat heerlijk. Lake Manyara is ook zeer zeker een aanrader. We hebben hier een wandeling met een ranger gemaakt die ons een heleboel heeft uitgelegd over sporen, uitwerpselen, bomen en planten. Op deze laatste dag safari werden we in Lake Manyara ook nog even verwend met de aanblik van luipaarden en leeuwen.

Met een hoofd vol met indrukken reden we terug naar Arusha waar onze jeep weer werd opgehaald. Wij vlogen vervolgens door naar Zanzibar om nog even van het mooie weer te genieten, over het strand te fietsen, een potje golf te spelen, lekker te eten en te drinken, maar vooral ook heel erg te relaxen aan het zwembad en de zee.

Nog een paar tips mocht je besluiten een selfdrive te doen (en wij zouden jullie dat zeer zeker aanraden):

  • Download de app ‘maps.me’. Hiermee heb je offline een kaart tot je beschikking, waarop je kunt zien waar je rijdt.
  • In Arusha zijn een paar ‘Westerse’ supermarkten die heel geschikt zijn voor het doen van boodschappen als je het niet kan vinden op de markt of als het toch niet zo prettig voelt daar rond te lopen.
  • Koop heel, heel, heel veel water. Beter mee verlegen dan om verlegen. Bij ons knapte er een 5 liter fles water. Gelukkig hebben ze in Seronera Serengeti een mini ‘visitor centre’ waar we onze watervoorraad aan konden vullen.
  • Om de zoveel kilometer staat politie. Als ze er zin in hebben, halen ze je van de weg en controleren ze wat papieren. Geen stress, in het ergste geval kun je na het betalen van 10.000 Tanzaniaanse Shilling – al weet je niet precies waarvoor ;) – weer doorrijden.
  • Overal is zand. Zorg dat je afsluitbare tassen meeneemt of een soort van afdekzeiltjes, zodat je bepaalde spullen kunt beschermen tegen het zand.
  • De jeep heeft ook al jaren door zanderig landschap gereden. De temperatuur van de motor loopt daarom vrij snel op als je een beetje moet klimmen. Doe het rustig aan en zorg dat je ook voor een mogelijke oververhitting genoeg water bij je hebt.
  • De jeep heeft twee tanks. Probeer tussendoor even of beide tanks het doen, in plaats van eerst de ene tank leeg te rijden en er daarna achter te komen dat de auto de tweede tank niet pakt.

Mocht je toch nog twijfelen, dan zal dit je ongetwijfeld overhalen:

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen