De keuken was ‘sterren’-waardig
Reis naar Tanzania en Mafia Island (Elbert, Mirjam, Jeroen & Anniek); 9 – 28 juli
Na twee jaar wachten was het 9 juli dan zover, we gingen naar Tanzania. De drukte op Schiphol omzeilden we door een boeking bij Luxury Airport Services waardoor we binnen 15 minuten door de security en douane waren, een relaxed begin van onze reis.
Na een prima vlucht kwamen we aan op Kilimanjaro airport waar de gids ons stond op te wachten om ons naar onze eerste overnachting bij de Rivertrees Country Inn te brengen. Een mooi resort waar we rustig aan onze vakantie konden beginnen. We hebben op zondag de ‘koffieplantage tour’ geboekt, wat meteen een goed idee gaf over het leven in een klein dorp in Tanzania waar, met weinig middelen en gebruikmakend van alles wat de natuur te bieden heeft, koffie (bonen) verbouwd, bewerkt en gebrand worden.
Op maandag haalde onze gids John ons op voor onze eerste game-drive in Arusha National Park waar we ook een Kano-Safari hadden. John was een fantastische gids, wist ongelooflijk veel over de dieren die we zagen, spotte de dieren links en rechts terwijl hij de jeep over de zandwegen met kuilen dirigeerde en was bovenal een enorm gezellige vent waarmee we veel gekletst en gelachen hebben. Als start kregen we instructies over het gebruik van water (een metalen fles die bijgevuld kan worden in de jeep), omgaan met afval (je laat niets achter), het duurzaam gebruik van materialen en het respectvol omgaan met de dieren.
Bij binnenkomst in Arusha NP stond er meteen een giraffe op de weg en zagen we de zeldzame zwart-witte Colobus apen. Tijdens het kanoën kwamen de giraffen drinken, zagen we flamingo’s en prachtige kraanvogels. Ook een python slapend op een rots waarbij een Amerikaan (hoe haal je het in je hoofd) dacht dat het een goed idee was om die wakker te maken, de slang sprong weg, gelukkig in het water en niet in z’n kano.
De volgende dag vertrokken we naar Tarangire National Park waarbij we onmiddellijk 4 leeuwen zagen die op jacht waren en op 10 meter van onze jeep in sluipgang voorbijkwamen, helaas voor hen hadden de impala’s en zebra’s hen in de gaten. Tijden de game-drives zagen we enorm veel olifanten vooral de kleintjes waren schattig. Ook een cheeta met haar prooi langs de weg, lekker smullen terwijl wij toekeken.
We hadden 2 overnachtingen in Tarangire Safari Lodge waar je een prachtig uitzicht over de savanne had, de dieren voorbij zag wandelen en s ’avonds de olifanten hoorde grazen en leeuwen hoorde brullen. In het donker werden we door de bewakers netjes naar onze tent gebracht. Het was surrealistisch om in de ochtend vanaf het terras de zon op te zien komen en dat gevoel hadden we zowat iedere dag.
De allerbeste ervaring hadden we in het Lake Manyara Wayo Green Camp, een eco-kamp, volledig een met de natuur maar met een keuken die ‘sterren’ waardig was. Het was de verjaardag van Anniek en naast de bubbels had het kamp-team onder leiding van ‘Hippo’ enorm uitgepakt met zang en dans, en taart bij het dessert. Een verjaardag om nooit meer te vergeten. Tijdens het eten kwamen er zo’n 26 olifanten en een luipaard bij de waterval drinken, waren we omsingeld door 6 leeuwen, ongelooflijk. In Lake Manyare hadden we een nachtsafari waar de leeuwen voor de auto op de weg gingen liggen en een wandelsafari waarbij we vlak langs een groep nijlpaarden die op het strand lagen te zonnen liepen, maar alles onder veilige begeleiding van John en een (gewapende) ranger.
Toen door naar Rhotia Valley Tented Camp maar eerst nog even een local lunch in Mto Wa Mbu. In Rhotia hadden we een rustdag, ook lekker na zoveel indrukken, waarna we de volgende ochtend om half 6 vertrokken naar de Ngorongoro Krater… koud en mistig. Gelukkig klaarde het in de krater op en zagen we weer heel veel dieren. 20% van inkomsten in Rhotia Valley Camp gaat naar het naast gelegen weeshuis, ook werken er oudere kinderen uit het weeshuis en krijgen ze een opleiding en werk. Er was een leuke ongedwongen sfeer met een en al vriendelijkheid zoals we steeds zagen in Tanzania.
Onze laatste etappe ging naar de Serengeti, ook hier weer leeuwen (een ‘kill’ van een gazelle hebben we op video vast kunnen leggen), luipaarden (eentje had een gazelle in de boom liggen), olifanten, buffels, giraffes, jakhalzen, hyena’s, zebra’s en heeeeel veeeel gnoe’s. Maar eerst nog even over het Pembezoni Camp waar we de enige gasten waren en ze ook maar 6 tenten hadden. Het semi-permanente kamp was één met de natuur, volledig duurzaam en ingericht met attributen van stammen uit de Serengeti. Bij het kampvuur vertelde Julius, van de bushmen stam, over de gewoontes van zijn stam, hoe ze leven en jagen (alleen mannetjesdieren) met alleen maar dingen die de natuur hen te bieden heeft en hoe ze zorgen dat alles benut wordt. Ook hier werden we weer enorm verwend en bij het naar de tent toe begeleiden stond er een buffel naar ons te kijken op 50 meter afstand. We waren er helaas maar 1 nacht maar het was een bijzonder ervaring.
Het laatste kamp, Green Camp Kogatende, was in noord-Serengeti om naar de migratie te kijken. Ongelooflijk de langgerekte kudde gnoes, overal waar je kijkt, allemaal op weg naar de Mara-river en dan verzamelen en kijken naar een goede plek om over te steken zonder door de krokodillen opgegeten te worden. Een prachtige afsluiting van onze safari wat ook betekende dat we afscheid moesten nemen van John. Na veel bedankjes over en weer en de belofte dat we weer terug zullen komen vlogen we naar Mafia Island om daar bij te komen van alle indrukken.
Op Mafia Island zaten we in het Pole Pole Resort, weer kleinschalig met geweldig vriendelijke mensen en een fantastisch restaurant. Aangezien we alle vier ons duikbrevet hebben zijn we de onderwaterwereld gaan verkennen met het Mafia Island Divers team. Ook onderwater was het fantastisch, o.a. stingrays, napoleon fish, murene’s, barracuda’s en hele scholen kleurrijke tropische vissen. Op onze laatste dag was er een “hatching” van schildpad eieren wat betekent dat de eieren die 45 dagen ervoor zijn gelegd uitkomen en alle kleine schilpadjes hun weg naar de zee gaan vinden. Dit is zo mooi en emotioneel, ruim honderd kleine schilpadjes al buitelend over elkaar op weg naar de oceaan.
Toen zat onze reis erop, een fantastische ervaring die zeker in de toekomst nog een vervolg gaat krijgen. Alles is volgens plan verlopen.
Onze dank aan het Explore Tanzania team en onze fantastische gids John.
Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?
Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!