Ongerept Noord- en Zuid Tanzania en Zanzibar

19 oktober 2023 | Marion en Minne

Op 19 oktober vlogen we vanaf Schiphol naar Arusha voor een 22-daagse reis door het ongerepte Tanzania. De reis is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Het prachtige groene Serengeti, het gortdroge en uitgestrekte Ruaha en het kletsnatte Selous. En dan nog met een strandvakantie er achteraan op Zanzibar.

De meeste indruk heeft op ons het Ruaha National Park gemaakt. We zijn drie dagen in het Hodi Hodi Ruaha Bush Camp geweest en drie dagen in Mdonya Old River Camp. We waanden ons in een andere wereld. De locaties lagen ver van de bewoonde wereld in een van de meest ongerepte wildparken van Tanzania.

We zijn diep onder de indruk geraakt van de dieren, het landschap en de mensen om ons heen. Leeuwen die ’s avonds over het kamp liepen terwijl wij bij het kampvuur van ons diner genoten. Olifanten die we vanuit ons bed langs de tent zagen lopen. De geluiden van de nijlpaarden in het meer naast het kamp. Indrukwekkend.

Het was ’s morgens vroeg opstaan; vaak rond zes uur. Even een kop koffie en de bush in met de jeep. Het ontbijt en de lunch werd onderweg geserveerd. We zijn vreselijk verwend. In alle kampen hebben we fantastische gidsen getroffen die maar één doel hadden: ervoor zorgen dat wij voluit konden genieten. Genieten van eten en drinken; maar vooral ook van hun uitgebreide verhalen en kennis van de natuur.

Leeuwen, olifanten, giraffen, wilde honden, luipaarden, hyena’s en nijlpaarden en nog veel meer. Ze waren er allemaal. Ook ontzettend veel vogels, gieren, arenden, secretarisvogels, hamerkop en niet te vergeten de duizenden neushoornvogels. Niet in een dierentuin maar in een fantastisch mooi landschap. De meeste indruk heeft het totaalplaatje gemaakt. Voor ons was dat de combinatie van de dieren met de prachtige bomen en mooie wolkenluchten.

We hebben in Nyerere National Park gelogeerd in kleinschalige tentenkampen. De sfeer is zeer ontspannen en soms bijna familiaal. Samen eten en drinken en goede en soms diepgaande gesprekken. Aangezien het seizoen wat op zijn eind liep, waren we soms de enige gasten. Marion haar speciale dieet was nergens een probleem. We hebben heerlijk gegeten. En wat smaken de groenten en fruit toch lekker in Tanzania. Ik mis vooral de heerlijke felrode tomaten.

In Tungamarenge hebben we een bezoek aan de markt en een Maasai familie gebracht. Bijzonder fijne ontmoetingen en gesprekken ontstonden er. Wij willen graag weten hoe hun leven er uit ziet maar zij zijn ook daadwerkelijk geïnteresseerd in ons leven. De Maasai kinderen gaan nu naar school. Op zich prima; maar met alle kennis die ze daar opdoen, voelen ze zich niet meer thuis in de primitieve hutten van de Maasai. Ze willen liever een stenen huis met stromend water.

Na twee weken in de bush en alle binnenlandse vluchten was het een hele overgang toen we met de auto vanuit Selous / Nyerere National Park in Dar es Salaam arriveerden. Wat een drukte. We moesten er even aan wennen.

We hebben een comfortabele overtocht gehad met de ferry naar Zanzibar en konden daarna bijkomen in een heerlijk huisje aan het strand in Fumba. De tour door Stonetown was indrukwekkend. Freddie Mercury is er geboren. En Zanzibar was vroeger het centrum van de slavenhandel. De verhalen daarover doen je rillen.

Kortom, het was een fantastische reis. En tot in de puntjes georganiseerd door Tanzania Explore.

Wil jij ook zo’n prachtige reis maken?

Bekijk dan de voorbeeldreizen die volledig naar wens aan te passen zijn of
neem direct contact met ons op voor een reis op maat!

voorbeeldreizen